Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 23 Lut 2019 15:03 
Awatar użytkownika

srebrny
Byłem niedawno w rzeczonym kurorcie, więc mogę opisać wrażenia i dodać kilka (być może) użytecznych informacji.

Shahdag to stosunkowo nowy kurort narciarski, który został otwarty w 2012 roku. Posiada nowoczesną infrastrukturę i jest dobrze przygotowany. Mimo nazwy resort zlokalizowany jest u podnóża Heydar Aliyev Peak (3751 m.n.p.m.), który znajduje się obok góry Shahdag (4243 m.n.p.m.). W porównaniu do Europy to imponujące wysokości, choć obecnie najwyższy punkt na który można dotrzeć wyciągiem znajduje się na poziomie 2351 m (podczas gdy najniższy punkt to 1435 m). Co prawda planowana jest rozbudowa ośrodka o kolejne trasy (widać je na dodanej mapce) oraz hotele, ale możliwe jest, że szybko to nie nastąpi, bo ze względu na hermetyczny dostęp do inwestycji w okolicach ośrodka i niskie zróżnicowanie oferty noclegowej stok ma stosunkowo mało użytkowników i na siebie nie zarabia. To dość polityczna kwestia i nie chcę wchodzić w szczegóły.

Image

Sezon narciarski trwa od połowy grudnia do początku kwietnia. Wyciągi działają od 9 do 17. Obecnie strona resortu "leży" od dłuższego czasu, ale warunki na stokach można podejrzeć na stronie jednego z hoteli - https://pikpalaceshahdag.com/webcams

Na infrastrukturę hotelową składa się 5 obiektów (wszystkie mają bezpłatny parking i Internet):
- Pik Palace Shahdag Autograph Collection - 5* hotel ze stajni Marriotta, dysponujący bardzo przestronnymi pokojami, położony w sąsiedztwie stoku, z możliwością dojazdu na nartach. Posiada basen wewnętrzny i zewnętrzny (oba z podgrzewaną wodą), SPA, siłownię, sklep narciarski, wypożyczalnię sprzętu, przechowalnię własnego sprzętu i lodowisko. Hotel oferuje darmowy skibus, który zawiezie nas do i z Lift Base oraz do pierwszej stacji gondoli (na życzenie). Śniadanie jest wliczone w cenę (opcjonalnie obiad +100 zł za osobę), a cena doby w hotelu ze względu na udogodnienia i położenie może wydawać się bardzo atrakcyjna (320-420 zł za najtańszy pokój, również dla 4 osób, choć wtedy śniadanie wliczone jest tylko dla dwóch, podobnie jest w drugim hotelu - Park Chalet).
- Park Chalet Autograph Collection - także 5* hotel, nieznacznie skromniejszy niż wyżej wymieniony. Znajdują się bardzo blisko siebie, w nim również znajduje się basen i inne udogodnienia, ma też kręgielnie. Klienci hotelu mogą korzystać z infrastruktury Pik Palace i skibusa. Choć hotel deklaruje możliwość dojazdu do niego na nartach to chyba nie jest to możliwe, choć to bardzo niedaleko od stoku - nie więcej niż kilkadziesiąt metrów. Tu również śniadanie jest wliczone w cenę, cena jest nieznacznie niższa od Pik Palace (280-390 zł za najtańszy pokój).
- Shahdag Hotel & Spa - to również 5* hotel, ale nie jest to sieciówka. Znajduje się na tym samym fundamencie (pod hotelami znajduje się parking i betonowe tunele, to niemal podziemne miasto) co wymienione już hotele, również w bardzo bliskim ich sąsiedztwie. Hotel również oferuje usługi właściwe dla swojego standardu - basen, SPA, siłownię, warto zaznaczyć, że jest najlepiej położony względem stoku, można łatwo tam dojechać (do Pik Palace duża część drogi jest już niemal całkowicie płaska), znajduje się tam punkt sprzedaży karnetów, wypożyczalnia, szkółka narciarska i kawiarnia z bezpośrednim dostępem ze stoku. Jest tam też "przedszkole" dla dzieci - sala zabaw z opiekunami. Cena za najtańszy pokój nie jest z reguły wyższa niż 300 zł, śniadanie również jest wliczone w cenę. Z tego co widziałem wcale nie odbiega standardem od opisanych już sieciówek, a nawet najbardziej mi się spodobał i ten wybór bym polecał (choć sam nie korzystałem, od Rosjan-stałych bywalców słyszałem, że nawet wybór jedzenia jest tam szerszy).
- Zirve Shahdag Hotel - stosunkowo mały 4* hotel położony w Lift Base, czyli głównej stacji ośrodka. Zaletą jest bliskość głównej infrastruktury - wyciągów, wypożyczalni, barów, kawiarni, punktów sprzedaży biletów itd. To najtańsza z opcji - cena za nocleg to ok. 270 zł ze śniadaniem.
- Gaya Residence - nawet go nie widziałem, wydawało mi się, że jeszcze nie powstał, znalazłem jednak na Agodzie z kiepską oceną. Posiada pewne udogodnienia właściwe dla lepszych hoteli. Nie znam jednak jego ceny i nie wiem czy w ogóle można go zarezerwować.

Jedyny inny obiekt jaki znalazłem w pobliżu ośrodka to Laza Guest House - 67 zł za noc, 3 kilometry do ośrodka, wychodek na zewnątrz i łazienka w piwnicy. Podobno miła i gościnna atmosfera. Kolejne obiekty są bliżej Qusar i w Qusar, czyli ok. 30 km od ośrodka albo Quba (40 km). Z tego co zauważyłem właściciele nauczyli się podbijać ceny do absurdalnie wysokich kwot względem standardu i konkurencji na stokach :) Ale można znaleźć coś sensownego.

Restauracje - bliskie sąsiedztwo hoteli sprawia, że mamy całkiem niezły wybór restauracji. Ich ceny są zróżnicowane ze względu na standard hotelu. Te z których korzystałem niespecjalnie przypadły mi do gustu, ale były znośne. Menu i cenniki części z nich dostępne są w Internecie (szczególnie tych od Autograph Collection). W sumie jest ich około 20.
At Lift Base: Tez Bazar, Illy Café, Hot Dog Stand, Pizza Shop
Zirve Hotel: Lezzet, Rahat Bar, Nefes Barbeque
Shahdag Hotel & Spa: Miras Restaurant, Xerzine Bar, Menzere Bar & Restaurant, Ovdan Spa Bar and Ice Bar
Gaya Residences: Alov Restaurant, Kulekli Barbeque
Pik Palace: Fujisan Asian Restaurant & Bar, Alpina brasserie and Wine Bar, Chocolat
Park Chalet: Aspen Grill, Lounge and Bar and Mocca Cafle

Wypożyczalnie - na terenie całego ośrodka jest ich kilka (podobnie jak sklepów narciarskich) i są bardzo podobne pod względem standardu - większość sprzętu jest nowa, możliwe jest też wypożyczenie ubrań narciarskich. Ceny są zróżnicowane i zależą od hotelu w którym się znajdują. Np. w Zirve (a raczej w Lift Base) komplet narty, buty i kijki kosztuje 30 manatów za dobę (i tylko za dobę, bez różnicy czy bierzemy na kilka dni), z kolei w Shahdag Hotel & Spa jest to już 40 manatów za to samo. Polecam Zirve, bo nie dość, że działają najsprawniej i mają najwięcej sprzętu, to jeszcze jako tako się na tym znają - w Shahdag Hotel & Spa chłopaki prawdopodobnie nigdy nie mieli nart na nogach i konfigurują je na "oko", bez przykładania buta do narty, no i wolno im tam wszystko idzie.

Ceny karnetów i inne - jako że stronka leży to wrzucam screen z instagrama, tam można znaleźć kilka ciekawych informacji o resorcie (https://www.instagram.com/shahdag.resort/), np. ceny lekcji. W ośrodku można wypożyczyć skuter śnieżny, quady, paralotnie (więcej info na instagramie lub na stronie resortu jeśli stanie na nogi)

Image

Transport - koszt taksówki z lotniska bezpośrednio do kurortu to 100 manatów. Można też trafić tam taniej - International Bus Terminal w Baku jedziemy za 4,2 manata do Qusar (odjeżdżają co ok. 30 minut, nie wiem do której godziny), a następnie za 15 manatów taksówką do hotelu w ośrodku narciarskim. Trudno jest dostać się do resortu inaczej niż przez Baku - nawet sąsiadujące o kilkanaście km na mapie miejscowości od Shahdag wymagają jazdy przez Baku, bo przez góry nie przebiega żadna droga (podobno możliwy jest przejazd na skróty w lato, ale nie w zimę), dzięki temu "najbliższe" lotnisko w Gabala, wcale nie jest najbliższe :) Alternatywą może być przejazd od strony Rosji - np. z Machaczkała.

Osobiste doświadczenia - trasy nie są zbyt trudne, ich łączna długość nie powala, w zasadzie brak tras czarnych (jeden skromny odcinek), a trasy czerwone są bardzo proste. Wszystkie trasy są do objechania w zasadzie w pół dnia. Te najdłuższe (niebieskie prowadzące z najwyższego wyciągu-gondoli, momentami są bardzo płaskie i mało dynamiczne). Zaletą są ładne widoki, niemal całkowity brak kolejek, bardzo dobre przygotowanie pod względem naśnieżenia i relatywnie niskie ceny (w porównaniu do Zachodu Europy, bo nie Gruzji). Trasy są nieźle oznaczone słupkami, ale w wielu miejscach przydałyby się siatki - są dni gdy mgła powoduje bardzo ograniczoną widoczność albo nawet całkowity jej brak i nawet przy znajomości trasy na pamięć łatwo o groźną w skutkach pomyłkę. Pewną zaletą jest też bliskość luksusowych hoteli - można z nart wrócić na śniadanie/obiad, odpocząć na basenie i wrócić na stok. Resort polecałbym bardziej na błogi zimowy odpoczynek i delikatną rekreację oraz dla rodzin z dziećmi. Narciarze spragnieni wrażeń oraz trudnych i długich tras chyba ich nie znajdą, a przynajmniej nie w najbliższym czasie. Mi się całkiem podobało, bo nie jestem narciarsko wymagający.

Jeśli o czymś zapomniałem to z chęcią dopiszę później, może wrzucę też kilka fotek.
 Profil Relacje PM off
12 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

Weekendowe polowanie na zorzę🌌🌠❄️ Wycieczka na Islandię za 779 PLN 😍✈️🛌 Weekendowe polowanie na zorzę🌌🌠❄️ Wycieczka na Islandię za 779 PLN 😍✈️🛌
Indie w supercenie 🔥🌶 Loty z bagażem do Mumbaju od 1473 PLN ✈️ Indie w supercenie 🔥🌶 Loty z bagażem do Mumbaju od 1473 PLN ✈️
#2 PostWysłany: 24 Lut 2023 18:19 

Loty: 312
Kilometry: 479 773
niebieski
Dodam parę słów od siebie jako że byłem tam w tym tygodniu. Hotel już nie są takie tanie jak były te w okolicy ośrodka to kosz od 130AZN do 300AZN za PIk Palace.
My spaliśmy w Park Chalet po 180 AZN noc. Moim zdaniem nie rożni się wiele od tego droższego może pokoje sa wręcz mniej kiczowate. Śniadania praktycznie takie same.Oczywiście można spać też wiele taniej w Qusar ale trzeb się liczyć z 30 minutami dojazdu. Droga jest prosta i nie ma widocznego nachylenia.
Karnety kosztują mniej więcej 30 AZN za dzień.

W 2021 wybudowali jeszcze jedno krzesełko na samej górze oraz dodali co najmniej dwie trasy w tym 6km czerwoną. Wiec moim zdaniem obecnie jest tam około 25km tras
Wspomniana krótka czarna jest naprawdę czarna, ściana pionowo w dół. I poza mną i kolegą nie widziałem by byli inni chętni na zjazdy tą trasą.
Ogólnie każdy znajdzie coś dla siebie moim zdaniem jest lepiej niż w każdym ośrodku w Polsce a jednocześnie o połowę Taniej.
Moim zdaniem ilościowo podobnie do starego Gudauri które obecnie po dobudowaniu 3 gondoli na drugą stronę ośrodka być może jest odrobinę większe

Wszytko wygląda mniej więcej tak jak na filmie:

6 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 05 Mar 2023 23:13 

srebrny
@miloszp brales auto czy dojezdzales busami? kojarzysz ile przejazd pomiedzy Qusar a stokiem?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Mar 2023 23:18 
Awatar użytkownika

srebrny
@mateusz323 , jeśli to coś pomoże, to w tekście podałem ile zapłaciłem za taksę do ośrodka, co zasadniczo nie powinno się jakoś bardzo różnić w przypadku stoku, choć na stok pewnie trochę taniej. Zapłaciłem wówczas 15 manatów, ale raz, że był to 2019 rok, dwa, że taksówkarze może byli odrobinę mniej świadomi zamożności turystów przybywających do ośrodka. Być może zapłaciłem tylko tyle, bo mój taksówkarz jeździł starą ładą. To on rzucił taką kwotę, którą bez wahania zaakceptowałem, spodziewając się zapłacić przynajmniej dwa lub trzy razy tyle za taki kurs.
 Profil Relacje PM off
mateusz323 uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 11 Mar 2023 07:39 

niebieski
Wypozyczlismy Auto
mateusz323 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 04 Lut 2024 22:59 

niebieski
W tym roku poraź kolejny byłem w shahdag, tym razem spałem w Gaya residence polecam ze względu na połowę ceny pozostałych hoteli. Pozatym reszta bez zmian brak ludzi niskie ceny karnetów 70zl dziennie i świetnie przygotowane stoki.

Dorzucam video z zjazdu najłuższa 7 trasą nr 10:

3 ludzi lubi ten post.
tom971 uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 25 Lut 2024 20:18 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Wygląda to naprawdę fajnie. Jak wygląda sprawa kosztu wypożyczenia auta i samolotu ze sprzętem sportowym?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 26 Lut 2024 16:07 

niebieski
hej
Auto od 110zl dziennie dwa razy bralem z baku car hire doliczaja sobie 10usd za mycie wiec stwierdzilem ze teraz wezme
z thrifty/hertz ktorego nie polecam bo zamaist dac nam cos porzadengo i starego dali nam Jakiegos nowego badziewengo Chinczyka cherry z komentarzem ze jest nowy i super
auto mialo moc i odglos kosiarki, jescze kazali nam lac beznyzne 95 ktora w Az jest dwa razy drozsza niz 92

Narty zawsze nadaje w Locie zawsze jako jedna sztuka bagazu przyslugujaca za status
Darek M. uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość