Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 24 Mar 2024 21:43 

srebrny
Hej,
Niedługo będę miał stopa w godzinach 6:00-12:10 (6h). Zastanawiałem się nad eskpresowym wypadem do Nairobi Parku na jakies dwie godziny. Powinno być to wykonalne jeżeli załatwie sobie kierowce co by nas zabrał i odstawił na lotnisko wraz z objazdówką po parku. Tylko moje pytanie czy ma to w ogóle sens. Jeżeli nie to czy jakieś alternatywy wchodzą w grę w tak krótkim czasie.
Dzięki z góry :)
 Profil Relacje PM off  

🚨Ostatni dzień – nie przegap🚨 Promocja Turkish Airlines od 2293 PLN ⚡🔥 Loty do Azji, Afryki i Ameryki Południowej ✈🌏 🚨Ostatni dzień – nie przegap🚨 Promocja Turkish Airlines od 2293 PLN ⚡🔥 Loty do Azji, Afryki i Ameryki Południowej ✈🌏
Jarmark świąteczny w Bukareszcie ☃️ 3 dni w stolicy Rumunii za 599 PLN ✈️🏨❄️ Jarmark świąteczny w Bukareszcie ☃️ 3 dni w stolicy Rumunii za 599 PLN ✈️🏨❄️
#22 PostWysłany: 24 Mar 2024 22:03 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Z 6, trzeba odjąć 2-3h za kontrolę paszportową/bezpieczeństwa więc IMO nie opila się tak bardzo. Do tego koszt wizy
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 24 Mar 2024 22:41 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
W Kenii wszystko pole pole.
:mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 24 Mar 2024 23:00 
Awatar użytkownika

Loty: 716
Kilometry: 986 186
platynowy
@Zeus - koszt niewizy ;)
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 24 Mar 2024 23:09 

srebrny
A coś mogłoby być dobra alternatywą dla tych 3 godzin pomijając już koszt wizy?
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 24 Mar 2024 23:31 

srebrny
Nie.
Nairobi to miasto korków, nie zdążysz niczego sensownie zrobić. Lepiej zostań w terminalu, jest nowy i całkiem Ok.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#27 PostWysłany: 25 Mar 2024 09:49 

niebieski
Moim zdaniem do zrobienia jest Giraffe Center, o ile karmienie żyraf będzie interesujące. Godzina czy półtorej będzie satysfakcjonująca, w parku niekoniecznie.
Na obwodnicy, dokładniej na płatnej autostradzie nie powinno być dramatycznych korków. Co do wyjścia z lotniska i wizy to zależy ile samolotów przyleci i czy jesteś na początku, poza tym warto pchać do okienek z mniejszą kolejką, niezależnie kogo tam teoretycznie obsługują.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 26 Mar 2024 09:29 
Awatar użytkownika

Loty: 716
Kilometry: 986 186
platynowy
Co Wy z tymi wizami?
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 26 Mar 2024 10:30 

niebieski
mycak napisał(a):
Hej,
Niedługo będę miał stopa w godzinach 6:00-12:10 (6h). Zastanawiałem się nad eskpresowym wypadem do Nairobi Parku na jakies dwie godziny. Powinno być to wykonalne jeżeli załatwie sobie kierowce co by nas zabrał i odstawił na lotnisko wraz z objazdówką po parku. Tylko moje pytanie czy ma to w ogóle sens. Jeżeli nie to czy jakieś alternatywy wchodzą w grę w tak krótkim czasie.
Dzięki z góry :)

nawet nie próbuj, jak samo wyjście ogarniesz raczej szybko, to juz z dojazdem i zobaczeniem czegoś będzie problem a jeszcze musisz wrócić, przejść kontrolę itp.
do Giraffe center tez sie troche jedzie, wejście i karmienie pochłonie chwilę ale zabawa super ;) do tego powrót, mnie gosiu z ubera mimo wyznaczonej trasy zaczał zbaczać w miasto, mimo moich protestów on nadal przy swoim, dopiero jak walnąłem pięścią w deskę ze ma zawrócić zaczął kierować sie do miejsca przeznaczenia, anulował trase i dał nową, zrobiłem reklamacje i uber oddał kasę :)

#30 PostWysłany: 06 Maj 2024 16:01 
Awatar użytkownika

Loty: 354
Kilometry: 659 233
niebieski
Mieliśmy 6:40 przesiadki w niedzielę (przylot poranny, ok. 5:30-6 rano). Postanowiliśmy wyjść z lotniska, sama kontrola nie zajęła nam długo (przed nami w kolejce kilka osób, większośc pasażerów była jednak transferowych - niewychodzących). Ponieważ było jeszcze ciemno, złapaliśmy jakąś kawę w knajpie przed lotniskiem a potem wzięliśmy Ubera do restauracji Big Five w hotelu Ole Sereni (taka decyzja, bo czynne i liczyliśmy na widok na Nairobi NP). Niestety widoku stamtąd brak (ekrany, taras restauracji jest dość nisko), natomiast przeczekaliśmy do mniej więcej 8ej i pojechaliśmy do żyraf (czynne od 9). W żyrafch planowaliśmy spędzić godzinę, ale w trakcie pobytu okazało się, że nasz kolejny lot jest opóźniony, więc poobserwowaliśmy je trochę dłużej + wybraliśmy się na położony nieopodal Nature Walk. Potem pojechaliśmy jeszcze na lunch i wróciliśmy na lotnisko ok. 13:30, kolejek do którejkolwiek z kontroli brak (przypominam-niedziela), a więc jeszcze się zdążyliśmy porządnie wynudzić przed lotem.
Tak więc przy niedzielnym ruchu, nawet przy lotach na czas, żyrafy do zrobienia (godzina tam to sporo czasu tak na prawdę).
abelincoln uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 16 Maj 2024 12:02 

Jeśli ktoś ma "ochotę" na zwiedzanie Slumsów polecam wycieczki z Airbnb. Wzięliśmy wycieczkę z @The Kibera Empowerment Walking Tour
https://www.airbnb.com/experiences/561991

Na pewno trzeba się szykować na duże przeżycia - zobaczenie tej przeogromej biedy nie jest dla każdego. Przewodnik sam mieszka w tych slumsach, polecam żeby doświadczyć i docenić to co się ma w życiu. Przed wycieczką można zrobić z nim zakupy, które potem rozdaje się potrzebującym rodzinom. W trakcie wycieczki byliśmy w lokalnej "szkole" oraz kilku zakładach pracy, gdzie ludzie robią co mogą żeby jakoś zarobić. Każdy oczywiście patrzy na Ciebie od razu bo jesteś biały, ale z racji tego, że jesteś z lokalną osobą na pewno nic Ci nie grozi. Przewodnik bardzo miły, nie wiem na ile to prawda to wszystko co opowiadał, ale moim zdaniem warto :).
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 12 Paź 2024 16:00 

niebieski
Krótka piłka, zakładając że melduję się pod Giraffe Centre o 9 rano w poniedziałek, zdążę z powrotem na lot o 12:30? Czyli security + kontrola paszportowa, BP już oczywiście będę miał więc biegnę prosto do gate'a. Jest sens?

#33 PostWysłany: 12 Paź 2024 16:39 
Awatar użytkownika

złoty
Zdziś, 69 minut od zamówienia ubiera do najbliższej bramki.
Ale, straciłem 10 min czekając na ubera i był - mały bo mały - korek po drodze oraz kierowca chciał tankować. Z drugiej, zero kolejek na 3(!) kontrolach bagażu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
lukket uważa post za pomocny.

#34 PostWysłany: 12 Paź 2024 17:23 

HON fly4free
@Kafar: ja przykładowo miałem problem z zasięgiem sieci w okolicach GC - żadna nie chciała dobrze łapać, a miejscowe WiFi niby było ale też nie działo - Bolta udało się zamówić za którymś razem ale straciłem na to z dobrych 20 minut zanim przemieliło - kierowca mi potem też potwierdzał że są jakieś duże zakłócenia z siecią od paru dni (wtedy). Oczywiście alternatywnie znajdziesz transport z ulicy ale już po innej cenie + negocjacje itp.

Do tego dochodzą wspomniane korki (w tygodniu, w weekendy nie ma praktycznie w ogóle)

Więc zdążysz ale trzeba mocno kontrolować czas i wyjść z GC ok. 10 najpóźniej just in case.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 12 Paź 2024 18:35 
Awatar użytkownika

złoty
Tak, też miałem duże problemu z zasięgiem - najlepiej mi działał przy wyjściu z bramy centrum, na słoneczku. Ale ja najpierw to sprawdziłem a potem poszedłem na szlak po drugiej stronie ulicy, więc nie wpłynęło to na czas zamawiania po powrocie ze szlaku.
 Profil Relacje PM off
Kafar lubi ten post.

#36 PostWysłany: 02 Sty 2025 12:05 

Ma ktoś jakieś świeże doświadczenia jak to teraz wygląda (na 12h przesiadki):
- Czy pod parkiem stoją samochody gotowe objechać teren parku w ramach safari czy trzeba szukać/umawiać wcześniej?

Plan:
Przylot: 5:55,
Wyjście około 7:00,
Dojazd na safari i safari - do 12:00,
Giraffe Center i obiad - do 15:00,
powrót na lotnisko do 16:00, dalsza część lotu o 18:30

Co sądziecie - czy to się uda?
Czy wychodząc z lotniska mój bagaż rejestrowany może zostać w terminalu (normalnie jak podczas przesiadki bez wychodzenia) czy muszę go odebrać i przechować w depozycie (a jeżeli tak, to jak go nadać w WAW)?
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 04 Sty 2025 00:50 

Loty: 76
Kilometry: 171 472
niebieski
Stoją przed parkiem, ale jak się umówisz wcześniej to odbiorą cię z lotniska i wszędzie zawiozą.

Zobacz mój post tutaj, podałem numer do kierowcy, który stał przed parkiem, pewnie wszystko Ci zorganizuje, łącznie z odbiorem z lotniska nairobi-national-park-safari,338,173667#p1737334

Byłem przed 7 pod parkiem, złapałem kierowcę, safari, na 12 sierociniec słoni, potem zawiózł nas do żyraf gdzie się pożegnaliśmy. Koło 14 masz koniec i już można spokojnie udać się na lotnisko, ale ja bym na twoim miejscu dogadał się z kierowcą i już o nic nie musisz się martwić.

A bagaż to nie wiemy jak lecisz, nie podałeś szczegółów, jeśli jedną linią to możesz w WAW nadać do miejsca docelowego i masz z głowy.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość