Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Lip 2015 22:07 

Zbanowany
Jak myślicie warto jechać na wakacje do Mongolii koleją transsyberyjską ? Ostatnio dużo o tej formie podróżowania czytałem na reklama gdzie ciekawie to wszystko opisują, jak myślicie warto się wybrać? Bezpiecznie tam wogóle jest?

Ostatnio edytowany przez Zeus, 11 Sie 2015 11:58, edytowano w sumie 1 raz
Reklama, promowanie własnych stron internetowych, podawanie linków do innych, konkurencyjnych stron.
 Profil Relacje PM off
mmaratonczyk lubi ten post.

Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯 Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯
Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍 Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍
#2 PostWysłany: 07 Lip 2015 22:44 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
niebieski
bylismy w 2008 roku co prawda tylko kilka dni przejazdem w drodze do Pekinu i bardzo nam sie podobało. aby jednak poczuc klimat tego kraju trzeba poświecić troche czasu i najlepiej udać sie w teren;). natomiast sama kolej transsyberyjska dla mnie to podróż magiczna z tym że w najniższej klasie (otwartym wagonem) i z przystankami tak aby spotkać ludzi i przynajmniej troszkę zobaczyć te rejony.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 11 Gru 2015 01:51 
Awatar użytkownika

Mongolia jest przepiękna! Polecamy ją każdemu. Jest naszym osobistym numerem jeden i marzymy, żeby tam jeszcze kiedyś wrócić. Niesamowite krajobrazy, przestrzeń, ludzie i najczystsze niebo jakie do tej pory widzieliśmy - droga mleczna widoczna gołym okiem!

W Ułan Bator wszyscy ostrzegają przed kieszonkowcami, dlatego trzeba uważać.

Niedawno zdaliśmy relację z wyjazdu: http://stohistorii.pl/co-robilismy-czte ... h-stepach/

Załącznik:
mongolia4dni-2.jpg
mongolia4dni-2.jpg [ 145.8 KiB | Obejrzany 5175 razy ]
SNAPCHAT: stohistorii
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 13 Kwi 2018 10:54 

srebrny
Jak funkcjonuje transport w Mongolii?
Latwo sie wydostać jest z lotniska, czym?
Wszelkie wskazówki, informacje miłe widziane :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 13 Kwi 2018 15:38 

@jacek96, funkcjonuje słabo. Nie byłem, ale interesowałem się tematem. Bez wypożyczonego auta będzie bardzo ciężko. Nie wszędzie się dostaniesz, a dodatkowo stracisz sporo czasu. Trochę jak z Islandią, tylko ludzi na km2 mniej.
 PM off
pabien lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 13 Kwi 2018 16:02 
Awatar użytkownika

Loty: 764
Kilometry: 1 119 779
HON fly4free
2 Mongolia, 3 Islandia, 120 Polska dla porównania.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 13 Kwi 2018 18:56 

srebrny
W księgarni przeglądałem przewodnik i w temacie transportu większość informacji dotyczyła spraw związanych z zakupem konia, jak go oglądać, jakie są ceny i gdzie ich szukać :D
Myślałem, że to taka alternatywna forma podróżowania (bo przewodnik z tych ambitniejszych), ale teraz czuję, że to typowe dla przemieszczania się po Mongolii.
Chyba muszę zrobić szybki kurs jeżdziecki :D
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 13 Kwi 2018 19:13 

srebrny
Jakiś tam transport publiczny jest. Byłem dość dawno, ale dało się podróżować. Jest kolej transmongolska , którą jechałem. Do Dalandzangad kiedyś jeździł terenowy bus (nie jechałem nim bo wynajęliśmy autobus na dworcu w Ułan Bator ,ale kolega który był ze mną tak) ,ale po Gobi bez wynajętego samochodu bez szans. Jeździliśmy też stopem (ruch niewielki,ale skuteczność mieliśmy o ile pamiętam prawie 100% - jak już coś jechało i miało jak to nas brało). Btw. poważnie zastanawiam się, czy nie wybrać się w sierpniu z dziećmi.

@jacek96, koniki w Mongolii jakieś takie małe i niezbyt szybkie , na większe odległości jednak brałbym jaka :D
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 15 Kwi 2018 17:25 

srebrny
Gobi to mój główny punkt wyprawy, choćbym miał tam na jaku dojechać :)
@jasiub ja będę na miejscu między 23.08-05.09., więc jeśli się zdecydujesz, to będzie mi miło spotkać Cię na mongolskim szlaku.
Pamiętasz, jak się wydostawaleś z lotniska?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 15 Kwi 2018 19:08 

srebrny
Tu nie pomogę gdyż do Ułan Bator przyjechałem i wyjeżdzałem pociągiem. Spytałem kolegę i do Dalandzangad w 2015 jechał busem, odjazd codziennie rano , czas przejazdu 10-...h (on jechał 18h, bo się popsuł i naprawiali). Co do wyjazdu - rozważam 20-30.VIII , więc może się spotkamy :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość