Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
WSZYSTKIM ZAINTERESOWANYM PRZYPOMINAM, ŻE JEST TO OTWARTE FORUM I TAK JAK WY I JA, TEŻ PRACOWNIK BANKU MOŻE JE CZYTAĆ, NAWET TAKI SPECJALNIE ODDELEGOWANY, BY ŁATAĆ CO TRZEBA. MIŁEGO DNIA.

Od 20 lutego 2024 r. Bank Pekao S.A. oferuje karty kredytowe we współpracy z Miles and More

Posiadacze Karty Kredytowej z Żubrem zyskują:
- 1000 mil powitalnych po pierwszej transakcji kartą (mile powitalne pojawiają następnego dnia po zaksięgowaniu pierwszej operacji)
- Mile za transakcje – im wyższy pakiet karty, tym więcej mil Miles & More!
Pakiet Platynowy: 6 zł = 1 mila
Pakiet Złoty: 10 zł = 1 mila
Pakiet Standard: 20 zł = 1 mila
- Ochronę przed utratą ważności mil zgodnie z zasadami Miles & More

Bank nalicza mile za płatności w sklepach stacjonarnych i w internecie, wypłaty gotówki w bankomatach oraz za przelewy z karty.
Mile za operacje pojawiają się rano następnego dnia po zaksięgowaniu.

Kartę można dodać do google wallet i apple pay bez posiadania fizycznej karty - w aplikacji jest opcja pokaz dane karty (Nr. Karty, Ważność i Kod pojawia się w aplikacji).

Posiadacze Karty Kredytowej z Żubrem z Miles & More w Pakiecie Złotym i Platynowym dodatkowo mogą korzystać z bezpłatnej odprawy Business Check-in na lotnisku Chopina w Warszawie podróżując liniami lotniczymi PLL LOT.

Informacje na stronie banku: https://www.pekao.com.pl/klient-indywid ... ieram-mile

Jak sprawdzić ważność mil: pytania,1574,5236&p=1532690&hilit=JSON#p1532690

jeśli klikasz "spłać kartę" to jest limit nadpłaty 30%, jeśli zrobisz "zwykły przelew" to można więcej.

Można również samodzielnie zmienić limit karty dodatkowej. Posiadacz karty głównej musi zalogować się na swoje konto i wejść w zakładce "twoje produkty" w kartę dodatkową - tam kliknąć "..." (trzy kropki) i wejść w "zmień limit karty".

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4778 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200 ... 239  Następna
Autor Wiadomość
#3921 PostWysłany: 16 Mar 2024 19:50 

niebieski
Aloha !

Po tygodniu użytkowania karty dodatkowej oto jej PLUSY:
- 1000M powitalnych (niezależnie od karty głównej) -> co jest niczym w porównaniu do 6000M które dawał mBank w 2012 roku
- można połączyć z innym kontem Miles&More niż kartę główną (lub jak kto woli, można z tym samym) -> każdy właściciel karty zbiera mile na swój rachunek

Dla mnie są to niewątpliwe plusy których mBank nie oferował chociaż wybitnie pamiętam iż tam był przelicznik 1M=3PLN (2012) a następnie 1M=4PLN (2016-2021) co na dzień dzisiejszy przekłada się na 1M=2,5PLN (zmiana siły nabywczej PLN) na czasy obecne.

Sentymentalnie...
Image

W "Dinersie" dla karty dodatkowej też można było mile przelewać na innej konto M&M niż w przypadku karty głównej.

Nie zmienia to faktu iż przelicznik 1M=6PLN to nic innego jak traktowanie polskich konsumentów niczym ciemnogród ale nie o tym jest mój wpis...
 Profil Relacje PM off  

Słoneczne połączenie 🌤️👙 Malediwy i Sri Lanka w jednej podróży z Warszawy za 2415 PLN Słoneczne połączenie 🌤️👙 Malediwy i Sri Lanka w jednej podróży z Warszawy za 2415 PLN
Greckie wczasy w 4* hotelu 🇬🇷🏨 All inclusive na Rodos za 2286 PLN Greckie wczasy w 4* hotelu 🇬🇷🏨 All inclusive na Rodos za 2286 PLN
#3922 PostWysłany: 16 Mar 2024 21:54 

HON fly4free
Ciemnogrodem jest przede wszystkim limit 5k mil/mc. Oczywiście przeliczników 10 czy 20 zł za milę, bo u takie też przecież są, nie ma w ogóle co komentować.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3923 PostWysłany: 16 Mar 2024 22:02 

srebrny
bigdario napisał(a):
a następnie 1M=4PLN (2016-2021) co na dzień dzisiejszy przekłada się na 1M=2,5PLN (zmiana siły nabywczej PLN) na czasy obecne.

Z ciekawości, jak to wyliczyłeś?
Bo średnio coś co kosztowało 4 PLN w 2021, teraz powinno kosztować jakieś 5,5-6 PLN z uwagi na inflację.
Nawet zakładając że PLN się umocnił do EUR czy USD, a wartość mili w USD była stała (choć wg mnie też uległa pewnej dewaluacji), to i tak porównywalny przelicznik do tego co było w tej 2020-2021 to powinno być raczej ok.1M=5 PLN, a nie 2,5.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#3924 PostWysłany: 17 Mar 2024 13:31 

niebieski
sranda napisał(a):
Z ciekawości, jak to wyliczyłeś?
Bo średnio coś co kosztowało 4 PLN w 2021, teraz powinno kosztować jakieś 5,5-6 PLN z uwagi na inflację.
Nawet zakładając że PLN się umocnił do EUR czy USD, a wartość mili w USD była stała (choć wg mnie też uległa pewnej dewaluacji), to i tak porównywalny przelicznik do tego co było w tej 2020-2021 to powinno być raczej ok.1M=5 PLN, a nie 2,5.

Moje porównanie dotyczyło okresu między 2012 a 2021 (kiedy wprowadzono i kiedy zrezygnowano w mBanku z Miles&More)
Coś co w 2012 kosztowało 3 PLN dzisiaj kosztuje między 4,8 - 5,0 PLN
 Profil Relacje PM off  

#3925 PostWysłany: 17 Mar 2024 14:39 

srebrny
No właśnie, więc skoro więcej zarabiamy, więcej musimy wydawać, niż kilka lat temu, bo inflacja, to naturalne, że przelicznik milowy musi też być gorszy, a nie 1M=2,5 PLN jak to napisałeś wcześniej. ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3926 PostWysłany: 17 Mar 2024 16:14 

srebrny
Sytuacja nie jest taka jednoznaczna. W programach milowych, gdzie liczba naliczonych mil jest uzależniona od odległości i klasy rezerwacyjnej mile w niewielkim stopniu podlegają dewaluacji . Wartość mili nie jest powiązana z utratą siły nabywczej waluty.
Jeśli dochodziło do podwyższenia liczby mil wymaganych do nabycia nagrody wynikało to z chciwości danej linii czy programu milowego i chęci oszukania członków danego FFP, a nie z obiektywnych czynników.

Jak wiadomo gorszy pieniądz wypiera lepszy i dlatego linie zaczęły uzależniać liczbę naliczonych mil od ceny biletu. W tym wypadku wartość zgromadzonych mil podlega naturalnej ciągłej dewaluacji powiązanej z utratą wartości pieniądza (siła nabywcza waluty spada, bilety są coraz droższe w wartościach bezwzględnych , za ten sam bilet płacimy więcej i otrzymujemy więcej mil).

Miles and more głównie opiera się na tym drugim systemie (LH z przystawkami nalicza mile w zależności od ceny biletu). Zatem wartość mil w M&M naturalnie się dewaluuje w czasie.

W tej sytuacji przelicznik w KK powinien pozostać stały, bo co prawda za ten sam towar w sklepie płacimy więcej, więc przy stałym przeliczniku otrzymamy wiecej mil, ale te mile są jednocześnie mniej warte. Ewentualna zmiana mogłaby jedynie wynikać z różnicy kursu PLN do EUR.
2 ludzi lubi ten post.

#3927 PostWysłany: 17 Mar 2024 17:18 
Awatar użytkownika

Czy ktoś wypłacał Curve’m pieniądze z bankomatu za granicą podłączona karta Pekao z żubrem ? Jak Pekao traktuje taką transakcje? Jako wypłata w bankomacie za granicą czy jak płatność normalnie w sklepie ?
 Profil Relacje PM off  

#3928 PostWysłany: 17 Mar 2024 17:27 
Awatar użytkownika

Wydaje mi się, że to nie zależy od podpiętej karty, wypłata z bankomatu w kraju i za granicą kartą Curve to zawsze transakcja "sklepowa" bo tak komunikuje to Curve, nieważne że w opisie miejsca jest np. "Transakcja Planet Cash".
Mogę tylko potwierdzić, że tak jest z kartami Pekao SA podpiętymi do Curve, więc nie widzę powodu dla którego z Żubrem miałoby być inaczej.

#3929 PostWysłany: 17 Mar 2024 18:36 

z tego co pamietam, kilka lat temu curve zmienil sposob robienia transakcji i MCC ktory curve dostal - taki MCC trafial do banku. nie wiem czy pozniej sie cos zmienilo, ale jezeli nie to bedzie to traktowane jako transakcja gotowkowa
 Profil Relacje PM off  

#3930 PostWysłany: 17 Mar 2024 22:21 
Awatar użytkownika

No też tak myślałem, że Curve kopiuje MCC więc bank powinien rozpoznać, że to wypłata gotówki za granicą. Ale Citibank natomiast traktuje to jako transakcja sklepowa dlatego też moje pytanie czy ktoś to w praktyce wypróbował z Żubrem
 Profil Relacje PM off
mkdabr uważa post za pomocny.

#3931 PostWysłany: 17 Mar 2024 23:20 

Loty: 271
Kilometry: 402 445
Próbowałem wypłacić kasę Curve podpiętą pod zubra i klops. próbowałem 2 krotnie i nic. Gdy przepiałem kartę na Citi poszło od razu.
Dzwoniłem do banku pytając się o co biega i usłyszałem info, że z automatu bank zablokował transakcje (sys. bezpieczeństwa), bo tak to zostało rozpoznane.
Oczywiście jeśli chcę, mogę dodać na własne ryzyko kartę do tego typu pośredników, ale w przypadku jakichś wyłudzeń bank umywa rączki.
A u was jak było ? bez problemu wypłaciło kasę ?

#3932 PostWysłany: 18 Mar 2024 09:55 
Awatar użytkownika

Przed chwilą wypłaciłem gotówkę kartą Curve z bankomatu Euronet i jest "Transakcja kartą. Zapłacono kwotę...". Czyli jest tak jak pisałem. Jestem pewien że za granicą jest podobnie.

#3933 PostWysłany: 18 Mar 2024 10:10 

niebieski
-- 18 Mar 2024 09:10 --

Otrzymałem na infolinii Pekao informację że przy JDG niezależnie od wysokości przychodów (udokumentowanych przez wyciąg z konta firmowego i PIT roczny) jeśli działalność nie ma ciągłości prowadzenia w ostatnich 12mcy to z automatu nie ma możliwości wnioskowania o KK w tym banku. Czy komuś z Was udało się to przeskoczyć? Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#3934 PostWysłany: 18 Mar 2024 13:27 

niebieski
SPLDER napisał(a):
Zatem wartość mil w M&M naturalnie się dewaluuje w czasie.

W tej sytuacji przelicznik w KK powinien pozostać stały, bo co prawda za ten sam towar w sklepie płacimy więcej, więc przy stałym przeliczniku otrzymamy wiecej mil, ale te mile są jednocześnie mniej warte. Ewentualna zmiana mogłaby jedynie wynikać z różnicy kursu PLN do EUR.

W punkt -> dokładnie to chciałem przekazać.
W krajach strefy EUR, przelicznik jest stały 1M=1Eur. Nawet przyjmując EUR=4,5PLN to nie jest to 6,0PLN.

Druga sprawa to ilość mil za loty realizowane przez Lufthansa to obecnie jedno wielkie nieporozumienie.
Za lot na trasie MUC-MIA (klasa rezerwacyjna Y), otrzymałem 1170M, natomiast za lot powrotny na krótszej trasie (MCO-MUC w klasie Y) realizowany przez spółkę-córkę DISCOVER AIRLINES, otrzymałem 7097M.

Podobnie ma się sytuacja w przypadku lotów WRO-FRA realizowanych odpowiednio przez LH oraz AIR DOLOMITI.
W przypadku LH otrzymałem 72M, w tym drugim 390M. Klasy rezerwacyjne Q w obu przypadkach - jedna i ta sama rezerwacja.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3935 PostWysłany: 18 Mar 2024 14:23 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Dziwi mnie, że takie loty kredytujesz do M&M. W ogóle ten program ma dla mnie obecnie sens tylko przy lotach innymi liniami niż grupa LHG, tu z kolei problem w zdobyciu statusu. Jednym słowem, ja nie żałuję przeniesienia się do innego programu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3936 PostWysłany: 18 Mar 2024 14:38 

Zbanowany
niebieski
bigdario napisał(a):
W krajach strefy EUR, przelicznik jest stały 1M=1Eur. Nawet przyjmując EUR=4,5PLN to nie jest to 6,0PLN.

Kol. @bigdario
Ale tym bardziej nie jest to 1M za 2,5 PLN.
Sam tez jestem ciekaw jak przeliczyles ta zmiane sily nabywczej na nizszy wspolczynnik milowy za PLN niz nawet byl 10-15 lat temu. Przy zwiekszeniu sily nabywczej, co mialo miejsce w Polsce, to przelicznik tez powinien ulec pogorszeniu, bo generalnie stac nas na 'zarobienie' wiekszej ilosci mil niz kiedys. A banki tez przeciez nie sa instytucja charytatywna....
Wg mnie przelicznik 1M za 5 PLN dla karty premium i 1M za 6 PLN dla zwyklej karty jest obecnie w miare uczciwy, porownujac do tego co bylo kilka lat temu. Natomiast to co jest nieuczciwe, to ten malutki limit miesieczny...
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#3937 PostWysłany: 18 Mar 2024 15:39 

ten 1M za 6 PLN nie jest dla zwyklej karty, tylko dla wariantu platyny. dla zwyklej karty jest 1M za 20 PLN
 Profil Relacje PM off  

#3938 PostWysłany: 18 Mar 2024 15:46 

złoty
@januszmk tu chyba nie ma nikogo, kto miałby wariant gdzie 1 mila jest za 20 zł , taka oferta to właściwie taka zapchajdziura - jest, bo jest, sam nie wiem po co :) Nawet ciekawi mnie czy jest tu ktoś kto ma wariant złoty.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3939 PostWysłany: 18 Mar 2024 15:53 
Awatar użytkownika

Karta standard jest darmowa a nawet 1 mila miesięcznie czyli ta transakcja choćby na 20 zł wystarczy, żeby komuś nie przepadły dawne mile.

#3940 PostWysłany: 18 Mar 2024 16:41 

@lluukk jako dodatkowa karte wyrobilem standardowa, bo nawet jesli ja robie sporo transakcji, to zona nawet zlotego darmowego by nie miala, a dla kazdej karty jest liczba transakcji liczona osobno
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4778 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200 ... 239  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] oraz 8 gości