Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Wydzielony wątek o HolidayCheck: holidaycheck-ge-100-mil-m-m-za-recenzje-hotelu,1574,110641

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8250 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 413  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 13 Lip 2011 13:44 

platynowy
mandp napisał(a):
Teraz pytanie o promocje: w AustrianAirlines przedłużyli teraz promocje przelotu do Bangkoku za 40000mil.

Jak dobrze kojarzę to wylot musi być z Wiednia, więc dochodzą jeszcze koszty dolotu/dojazdu. Pamiętaj też że opłaty lotniskowe na tej trasie to ok. 1500zł, więc chyba w Waszym przypadku lepiej kupić bilet w normalnej cenie (ok. 2000-2200zł) niż wykorzystywać te mile.

Mile lepiej wydać na loty po Europie (gdzie podatki też można opłacić milami) albo zrobić sobie podróż na inny kontynent w First/Business w ramach jakiejś rocznicy ślubu czy innej okazji :)

🔥OKAZJA! 🔥Do Tajlandii od 604 PLN (loty w jedną stronę) 🇹🇭☀️ 🔥OKAZJA! 🔥Do Tajlandii od 604 PLN (loty w jedną stronę) 🇹🇭☀️
Wczasy w Turcji 🌊🏨 5* hotel przy plaży w Kemer z all inclusive za 1743 PLN Wczasy w Turcji 🌊🏨 5* hotel przy plaży w Kemer z all inclusive za 1743 PLN
#222 PostWysłany: 13 Lip 2011 15:05 

mucha napisał(a):
Jak dobrze kojarzę to wylot musi być z Wiednia, więc dochodzą jeszcze koszty dolotu/dojazdu. Pamiętaj też że opłaty lotniskowe na tej trasie to ok. 1500zł, więc chyba w Waszym przypadku lepiej kupić bilet w normalnej cenie (ok. 2000-2200zł) niż wykorzystywać te mile.

Mile lepiej wydać na loty po Europie (gdzie podatki też można opłacić milami) albo zrobić sobie podróż na inny kontynent w First/Business w ramach jakiejś rocznicy ślubu czy innej okazji :)

Dzięki za odpowiedź. No ale jak lecisz do Bangkoku za te 2200 ( w zimie nie jest łatwo chyba trafić taką cenę) to dodatkowo masz jeszcze opłaty lotniskowe do zapłacenia czyli już ze 3500zł. Wyloty tyko z Wiednia - nie wiedziałem, myślalem że z innych miast też tylko że trzeba tymi liniami. Zawsze mogę spróbować poszukać jakieś tanie loty do Austrii ( nie znam tematu ale może są jakieś tanie ) Wspomniałem też kierunki Wietnam, Malezja itd. bo tam już loty droższe niż do Bangkoku i może bardziej się opłacać wykorzystanie mil.
Co do lotów po Europie to my te mile musimy wykorzystać do marca 2012 roku więc chcemy jedną daleką podrów w ciepłe miejsce w zimie. ( żona mi coś mówiła ze własnie w marcu straci jakiś tam status w M&M który daje to że mile są ważne bezterminowo, mile uzbierała z 5 lat temu i bez tego statusu będą już nieaktualne )
Może masz propozycje jakieś podrózy w ciepłe miejsce w styczniu/lutym dla 2 osób za te 130000 mil ? ( to pytanie także do innych M&M-owych doświadczoych podróżników by pomogli w niewiedzy osobie która po raz pierszy i może ostatni chce wykorzystać mile:) )
Ponawiam pytanie: czy w zimie te promocje M&M od różnych przewożników ( nie tylko Austrian ) w tamte rejony świata też się pojawiają czy już nie ?

Ostatnio edytowany przez mandp 13 Lip 2011 15:14, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#223 PostWysłany: 13 Lip 2011 15:06 

HON fly4free
mandp napisał(a):
Witam,
my z żoną nie korzystaliśmy jeszcze z uzbieranych mil a mamy ich 137000
Teraz pytanie o promocje: w AustrianAirlines przedłużyli teraz promocje przelotu do Bangkoku za 40000mil. Wcześniej było z terminem podróży do końca czerwca, teraz jest do końca września, czy można liczyć że z końcem września znowu przedłużą np. do grudnia? Jak to zazwyczaj bywa? Czy w związku z tym że pogoda w tamtym rejonie jest dobra właśnie w zimie to w tym czasie ta promocje zniknie? Marzy nam się w zimę tajlandia lub malezja lub wietnam ale mamy za mało punktów na przelot na 2 osób.

Promocje milowe są regularnie ogłaszane przez Lufthansę, Austrian, Swiss i LOT, ale trudno oczywiście przewidzieć, czy i jakie kierunki pojawią się w kolejnych odsłonach na jesień. Oferta Austrian nie jest specjalnie korzystna dla Was bo:
- inaczej niż Lufthansa i jak już wyżej wspomniano, bilet-nagrada może zawierać co najwyżej dolort krajowy do Wiednia , więc z Polski oznacza to w praktyce tylko wylot z Wiednia
- są wysokie podatki do zapłacenia obok tych 40 tys mil od osoby
- całośc - mimo promocji - powoduje, że wykorzystane mile przełozycie na bardzo bardzo slaba wartość - za 40 tys mil "zyskacie" produkt za góra góra kilkaset złotych, może 600-700 zl

moim zdaniem, żeby wymiana mil była opłacalna , trzeba minimalnie wycisnąc z nich tyle, aby na każde 10 tys mil przypadalo 500 zł "zysku" (a są i takie opłcje, gdzie jedna mila wychodzi i po 10 gr, a nie 4-5) . W Europie tez zazwyczaj nie bardzo sie to opłaca, chyba że ktoś ma sztywny termin podróży i są na ten termin czy kierunek drogie bilety (z reguły jakies kierunki bałkańskie).

reasumując, na Waszym miejscu kupiłbym bilet w cenach rynkowych a z wykorzystaniem mil, przynajmniej na bKK w Austrian się wstrzymał.
 Profil Relacje PM off  

#224 PostWysłany: 13 Lip 2011 15:10 

platynowy
mandp napisał(a):
Dzięki za odpowiedź. No ale jak lecisz do Bangkoku za te 2200 ( w zimie nie jest łatwo chyba trafić taką cenę) to dodatkowo masz jeszcze opłaty lotniskowe do zapłacenia czyli już ze 3500zł.

Absolutnie nie, miałem na myśli cenę całkowitą. Np. obecnie za 1600zł można kupić loty do Jakarty (wylot z Londynu a powrót do Rzymu), za niecałe 2000zł Emirates z Monachium do Bangkoku (był wątek ostatnio) i takich ofert jest mnóstwo (jeśli nie masz stricte sztywnych dat na wylot). Trzeba codziennie śledzić ceny i kupować jak się pojawi okazja.

#225 PostWysłany: 13 Lip 2011 15:14 

HON fly4free
Ja jeszcze dodam, że takie typowe kierunki jak BKK można bardzo często znaleźć w promojach w różnych liniach. Mile, jeśli zużywac je na przeloty w klasie ekonomicznej, warto wykorzystac na bilet np. ze stopami po drodze, albo na trasie z reguły drogiej i na która nie ma/rzadko są promocje.
 Profil Relacje PM off  

#226 PostWysłany: 13 Lip 2011 15:20 

Dopisałem do mojego posta ( już po Waszych odpowiedziach ) że musimy te punkty wykorzystać do marca 2012r. Nie mamy możliwości by sobie kilka razy zrobić wypady po Europie ( rodzice nam obiecali pomoc przy dzieciach raz ale na 2 tygodnie ) więc BARDZO WAS PROSZĘ pomóżcie nam jak wykorzystać te mile na jakąś fajną 2-tygodniową podróż w ciepłe miejsce - naprawdę nie mam w tym doświadczenia a widzę tutaj że są osoby chętne do pomocy. Z góry dzięki

Ostatnio edytowany przez mandp 13 Lip 2011 15:27, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#227 PostWysłany: 13 Lip 2011 15:29 

platynowy
mandp napisał(a):
że musimy te punkty wykorzystać do marca 2012r.

Suma którą podałeś jest na 1 koncie M&M czy taka sama na obydwu?

P.S. Jeśli nie chcesz na siłę ich wykorzystywać to załóż sobie w Citibanku kartę kredytową Miles&More, dzięki temu mile będą ważne dożywotnio (pod warunkiem dokonania kartą min. 1 transakcji bezgotówkowej w miesiącu)

#228 PostWysłany: 13 Lip 2011 15:36 

Punkty mamy na jednym koncie, jak teraz mi żona powiedziała chyba 127000 mil
Katę kredytową ma żona w CitiBanku, a to rozumiem ma być jakaś specjalna karta M&M w Citi ?
Zresztą i tak chcemy w tą zimę pojechać na taki fajny 2-tygodniowy pobyt w ciepłe miejsce ( przy rozsądnych cenach za hotel więc maklediwy odpadają :) ), po 2 latach opieki na dziećmi ( bliźniaczki ) bez właściwie żadnego porządnego wyjazdu teraz chcemy naładować akumulatory. Więc jak możesz(ecie) coś poradzić to bardzo proszę. Termin: grudzień - luty 2011/12
 Profil Relacje PM off  

#229 PostWysłany: 13 Lip 2011 15:42 

HON fly4free
Karta musi byc "LOTowska" - wystarczy ją zmienić.
A może jakis kierunek afrykański - np. Zanzibar jesli to ma być spokojny wypocznkowy urlop?
 Profil Relacje PM off  

#230 PostWysłany: 13 Lip 2011 15:44 

platynowy
mandp napisał(a):
Katę kredytową ma żona w CitiBanku, a to rozumiem ma być jakaś specjalna karta M&M w Citi ?

Jak zmieni ją na kartę co-brandową M&M to mile będą ważne dożywotnio.

Tu masz tabelkę ile mil potrzeba na loty: http://www.miles-and-more.com/mediapool ... 922287.pdf

Jeśli 120k na dwóch to starczy Wam na Am.Płn, Afrykę Śr. lub Płd, Indie. Może Kenia+Tanzania? Albo RPA? Niestety tak jak napisałem, taxy w każdym przypadku to będzie grubo ponad 1000zł/os, czyli ciut mniej niż kosztuje promocyjny bilet w któreś z tych miejsc. Jeśli żona nadal będzie latać *A to ja bym zostawił te mile aż się dozbiera na jakiś biznes do Azji dla dwóch a lot do Azji kupił w którejś z promocji.

#231 PostWysłany: 13 Lip 2011 15:50 

marek2011 napisał(a):
Karta musi byc "LOTowska" - wystarczy ją zmienić.
A może jakis kierunek afrykański - np. Zanzibar jesli to ma być spokojny wypocznkowy urlop?

Akurat o tym kraju nigdy nie pomyślałem i nigdy nawet się nim nie interesowałem ( czy jest bezpiecznie, jakie plaże, jakie atrakcje itd. ) Ale skoro proponujesz to moze wiesz coś o tym kraju wiecej. Jeśli tak możesz mi napisać na PW albo tutaj ( jak wolisz ) A do tego kraju loty są z Polski z M&M ?
 Profil Relacje PM off  

#232 PostWysłany: 13 Lip 2011 15:58 
Awatar użytkownika

http://www.fly4free.pl/hit-promocje-lot ... a-1814-zl/
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 13 Lip 2011 15:59 
Awatar użytkownika

Cytuj:
Jeśli 120k na dwóch to starczy Wam na Am.Płn, Afrykę Śr. lub Płd, Indie. Może Kenia+Tanzania? Albo RPA? Niestety tak jak napisałem, taxy w każdym przypadku to będzie grubo ponad 1000zł/os, czyli ciut mniej niż kosztuje promocyjny bilet w któreś z tych miejsc.

Dlatego najsensowniej latać do miejsc, do których nie ma promocji - ja w przyszłym roku polecę za mile do Kamerunu albo Rwandy. :)

Cytuj:
Akurat o tym kraju nigdy nie pomyślałem i nigdy nawet się nim nie interesowałem ( czy jest bezpiecznie, jakie plaże, jakie atrakcje itd. ) Ale skoro proponujesz to moze wiesz coś o tym kraju wiecej. Jeśli tak możesz mi napisać na PW albo tutaj ( jak wolisz ) A do tego kraju loty są z Polski z M&M ?

Zanzibar to nie kraj...

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#234 PostWysłany: 13 Lip 2011 16:11 

mucha napisał(a):
Jeśli 120k na dwóch to starczy Wam na Am.Płn, Afrykę Śr. lub Płd, Indie. Może Kenia+Tanzania? Albo RPA? Niestety tak jak napisałem, taxy w każdym przypadku to będzie grubo ponad 1000zł/os, czyli ciut mniej niż kosztuje promocyjny bilet w któreś z tych miejsc. Jeśli żona nadal będzie latać *A to ja bym zostawił te mile aż się dozbiera na jakiś biznes do Azji dla dwóch a lot do Azji kupił w którejś z promocji.

Żona już nie będzie latać bo już zmieniła miejsce pracy ( w poprzedniej latała w biznesie do Chin ).
Co do tych kierunków to myśleliśmy o Sri Lance ( ale okazało się że nie ma tam połączeć z M&M można jedynie próbować do Indii z tamtąd jakoś na Sri ale chyba za dużo zachodu), same Indie raczej nie, Afryka może tak ( choć o Kenii słyszeliśmy ze strasznie turystycznie oklepana ale nie mówimy nie, jedynie byliśmy w europejskiej afryce czyli Maroko, Tunezja, Egipt ), do RPA żona nie przekonana bo twierdzi że tam bniebezpiecznie i ludzie niesympatyczni - po opisie naszych znajomych. Ja byłem 2 razy w Tajlandi ( żona nie ) i razem byliśmy na Bali i ten kierunek strasznie nam się podoba dlatego przeglądam te promocje M&M by nam punktów starczyło w tamten rejon ( najlepiej Wietnam lub Malezja )
 Profil Relacje PM off  

#235 PostWysłany: 13 Lip 2011 16:28 

we wrześniu mam lecieć trasą DRS-FRA, FRA-KRK

odcinek FRA-KRK zamierzam kupić na lot.com przez payback, korzystając z Libanu nie będę musiała płacić za wystawienie biletu

odcinek DRS-FRA zamierzam kupić osobno rzez Lufthansę

czy można wyciągnąć więcej punktów?
 Profil Relacje PM off  

#236 PostWysłany: 13 Lip 2011 16:34 

platynowy
olenka napisał(a):

Punktów nie, ale dzięki voucherowi https://promotion.lufthansa.com/unicum/ możesz zaoszczędzić 20€.

#237 PostWysłany: 13 Lip 2011 19:14 

mucha napisał(a):
olenka napisał(a):

Punktów nie, ale dzięki voucherowi https://promotion.lufthansa.com/unicum/ możesz zaoszczędzić 20€.

ja nie płacę, ale się przyda prywatnie :)

znalazłam jeszcze jedną kombinację Expedia.de+payback :)
 Profil Relacje PM off  

#238 PostWysłany: 14 Lip 2011 11:16 

niebieski
A jak sprawdzić, którą trasę wybrałem w "myChoice" ?

#239 PostWysłany: 14 Lip 2011 11:37 

platynowy
Czy komuś hinduski TripAdvisor naliczył kiedykolwiek mile? Ja nigdy od nich nic nie dostałem, mimo że recenzje są akceptowane. Niemiecki TripAdvisor nalicza mi mile bez problemu.

#240 PostWysłany: 14 Lip 2011 11:42 

HON fly4free
Mile są naliczane do ok. 2 tygodni po zatwierdzeniu recenzji. Ważne jest to, że nie mogą, przynajmniej teoretycznie, być naliczane na ten sam numr M&M, na który w tym samym czasie idą mile z konta niemickiego.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8250 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 413  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: qk24, savoj oraz 1 gość