Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 278 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Maroko - wynajem auta
#1 PostWysłany: 10 Wrz 2012 20:20 

Hej:)
za dwa tygodnie wybieram się z chłopakiem do Maroko. Będziemy przemieszczać się z Tangeru przez Merzougę do Marrakeshu. Chcielibyśmy wynająć auto żeby przejechać z Fezu przez Merzougę do Marrakeshu. Czy ktoś z Was zna może jakąś sprawdzoną firmę która zajmuje się wynajmem aut? Ile może wynieść kaucja za samochód? Czy warto wykupić jakieś dodatkowe ubezpieczenia?
Bardzo proszę o porady i pomoc:)
Gosia
 Relacje PM off
kingan lubi ten post.

#2 PostWysłany: 10 Wrz 2012 21:15 

niebieski
Kaucja może wynieść dużo:) najczęściej jest to wkład własny + paliwo. W sumie wychodzi to jakieś 1500EUR blokowane na karcie. Są też wypożyczalnie które blokują znacznie niższe kwoty. Ubezpieczenie zwalniające Cię od jakichkolwiek odpowiedzialności to dobra rzecz jednak najczęściej kosztuje tyle co samo wypożyczenie. W takim wypadku najlepiej wypożyczać przez pośredniczące firmy np. http://www.economycarrentals.com/ http://www.autoeurope.pl/ , które gwarantują pełne ubezpieczenie.
 Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 22 Wrz 2012 15:45 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 137 396
niebieski
Zastanawiam się nad wypożyczeniem auta w Maroku na trasę Marrakech - Ourzazate - Merzouga i powrót tak samo.
I teraz proszę o radę od doświadczonych w tym temacie, czy taka Dacia Logan z 4 osobami podoła na podjazdach po drodze z Marrakechu do Ourzazate? ;)
Strome podjazdy, dobry stan dróg?
Z góry dzięki i pozdrawiam!

#4 PostWysłany: 22 Wrz 2012 16:04 

Da radę ;)
Droga kręta, podjazdy strome, jedziesz praktycznie cały czas na 2, 3 biegu, zabezpieczenia w większości iluzoryczne, więc jeżeli jedziesz z pasażerami mającymi lęk wysokości to jest ciekawie ;) - mowa oczywiście o odcinku przebiegającym przez Atlas. Stan drogi OK.
 Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 22 Wrz 2012 16:11 
Awatar użytkownika

niebieski
No właśnie słyszałem że pół autokaru zawsze haftuje, haha :D
Z drugiej strony, może lepiej (i taniej) wynająć auto dopiero w Ourzazate i dojechać Supratours :?:
Szykuje się ciekawa przygoda.
Dzięki!

#6 PostWysłany: 06 Sty 2013 23:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy ktoś z Was rezerwował może auto klasy C, na 7 dni, all inc., (albo podobnie) przez podany wyżej link http://www.economycarrentals.com ?
Zastanawiam się, jaką kaucję mogą zablokować...

Pozdrawiam! ;)

#7 PostWysłany: 06 Sty 2013 23:42 
Awatar użytkownika

srebrny
filipk90 napisał(a):
Zastanawiam się nad wypożyczeniem auta w Maroku na trasę Marrakech - Ourzazate - Merzouga i powrót tak samo.
I teraz proszę o radę od doświadczonych w tym temacie, czy taka Dacia Logan z 4 osobami podoła na podjazdach po drodze z Marrakechu do Ourzazate? ;)
Strome podjazdy, dobry stan dróg?
Z góry dzięki i pozdrawiam!

ja jechałem małym gównem hyundai i10, nie wiem co za silnik, ale mocy tyle co w kosiarce spalinowej, też w 4 dorosłe osoby i przejechałem w te i nazad bez problemów a i nawet na mandat się nadziałem za przekroczenie prędkości :lol:
ja furmanke wypożyczałem u miejscowych "rzeźników" za coś koło 300 MAD/doba później mi spuscili jak wziąłem na dłużej, dostałem pusty bak i z pustym oddawałem
nie tragizowałbym, góry jak to góry, zdrowy rozsądek i noga z gazu i tyle, za to autobusy z tego co widziałem pędzą na złamanie karku
edit
we wrześniu 2012 roku na tej trasie "wykoleił" się autobus, zginęły 42 osoby
http://www.france24.com/en/20120904-mor ... t-accident

Ostatnio edytowany przez cypel 06 Sty 2013 23:46, edytowano w sumie 2 razy
 Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 06 Sty 2013 23:46 

My wypożyczaliśmy samochód (Dacia Logan) na lotnisku w Fezie na 9 dni z pełnym ubezpieczeniem za 1250zł kaucja 12000MAD (blokada na karcie) wyożyczalnia AIRCAR

Zrobiliśmy 2500km min do Merzogi - Logan z 5 osobami na pokładzie nie miał większych problemów w Atlasie :)
Większym problemem była zamknieta droga przez Atlas z powodu śnieżycy alternatywna droga jakies 400km do nadłożenia ale i z takimi problemami sobie poradziliśmy (Polak potrafii) a mianowicie poczekaliśmy jak Policjant zejdzie na przerwę i do przodu - sporo śniegu na drodze ale udało się przejechać.

Uwaga co do Logana - dużo pali
 Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 06 Sty 2013 23:53 
Awatar użytkownika

srebrny
dodam jeszcze, że żadnej blokady mi na karcie nie robili, jedyne co, to mi odbili kartę imprinterem i zażądali podpisu
przy zwrocie oddali mi podpisany kwit
 Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 15 Sty 2013 22:06 

cypel napisał(a):
dodam jeszcze, że żadnej blokady mi na karcie nie robili, jedyne co, to mi odbili kartę imprinterem i zażądali podpisu
przy zwrocie oddali mi podpisany kwit

moglbys napisac w ktorej wypozyczalni brales? bo lece w sobote i jeszcze nie za'book'owalem auta, a w niedziele badz w poniedzialek wczesnie rano musialo by byc :D

ciagle jestem niezdecydowany czy brac z duzej sieciowki(budget,avis), czy z miejscowej jakiejs...

1,5 roku temu bralem z jednej miejscowej gdyz nie posiadalem przy sobie kredytowki. dogadalismy cene , spisali numer mojej debetowki(mowili ze musza cos w papierach jak co zalaczyc :D ),ubezpieczenie scdw i stp bylo, zaplacilem gotowka i dostalem 11 miesiecznego logana co wygladal gorzej niz nie jedno auto po dakarze :) mowili by sie niczym nie martwic jak cos odpadnie :P fotki porobilem a jak sie potem okazalo przy zdawaniu nic nie sprawdzali , nawet paliwa :)
tym razem chce normalnie wypozyczyc w uczciwej wypozyczalni ... normalne auto 8-) sa takie w marrakeszu?
 Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 16 Sty 2013 09:14 
Awatar użytkownika

srebrny
ja miałem dwa auta
najpierw hyuandaia i10, którego nagrali mi chłopaki z hotelu mimosa w którym spałem. Jak ci będzie zależeć to spróbuję gdzieś odszukać namiary na tę wypożyczalnię. Później miałem suzuki, nie pamiętam nazwy modelu, ale to tak samo małe gówienko jak i10, jakaś nazwa, która w europie nie występuje, ale to odpowiednik jakiegoś splasha czy tam alto.
Hyundai praktycznie nowy (najechane ok. 20000 km), ale zero mocy i kiepskie opony o czym się przekonałem kasując parkingową budkę :mrgreen: , suzuki lepszy silnik, ale w gorszym stanie.
Namiar na wypożyczalnie skąd miałem suzuki, facet miał też inne auta, w lepszym i gorszym stanie
http://goo.gl/maps/BfkXu
Location de voiture 4x4
Rue Ibn Habous Imm Sofie
10 Gueliz, Marrakech
GSM: 00212(0)661260692
e-mail: moulincars@hotmail.com

W ogóle to proponuję żebyś się przeszedł ulicą Mohammed V bo tam jest dużo wypożyczalni, można przebierać. Mi tam było obojętne czym jadę, miała być furmanka która mnie dowiezie z punktu a do punktu b i tyle. Ani hyundai ani suzuki mnie nie zawiodły, zrobiłem ok. 1500 km w kilka dni
Marokańcy mają luźne podejście do aut i traktują je przedmiotowo, masa aut obitych i generalnie w złym stanie.
 Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 16 Sty 2013 11:01 
Awatar użytkownika

niebieski
cypel napisał(a):
ja furmanke wypożyczałem u miejscowych "rzeźników" za coś koło 300 MAD/doba później mi spuscili jak wziąłem na dłużej, dostałem pusty bak i z pustym oddawałem

Hehe, przypomnialo mi sie nasze wypozyczanie auta pare lat temu :D
Szlismy ulica Mohammed V szukajac jakiejs otwartej wypozyczalni, trafilo sie cos co w najlepszym wypadku wygladalo jak budka ciecia parkingowego. Oni slowa po ang, my slowa po fr, dobrze ze nie dali nam do podpisania zgody na oddanie nerki;) Zadnej kaucji nie bylo, kase dalismy gotowka, tez ok 300MAD dziennie po malych negocjacjach na migi (czasy studenckie, nikt nie mial kredytowki) a jako poreczenie skopiowali dowod osobisty kierowcy.
Nasz rakieta Hyundai Atos zdobyla szczyty atlasu, smigala po pustyni (zakopal sie na amen tylko raz ale na ratunek przybyl wypasacz wielbladow :D ), manewrowala serpentynami nad oceanem. Przy oddawaniu auta oproznilismy tylko piach z wnetrza i slowa nie powiedzieli, a moze powiedzieli, ale po arabsku. Ehh, to byl wyjazd! Moge sie zalozyc ze z jakims Avisem czy Herzem nie bylo by tego smaczku przygody 8-)

#13 PostWysłany: 29 Mar 2013 11:30 

Witam,
Ja wybieram sie ze znajomymi do Maroka w połowie maja 2013, nikt z nas nie ma karty kredytowej.
Czy nie ma problemu z wypożyczeniem samochodu za gotówkę, badz karte debetowa?

Bardzo proszę o odpowiedz.
 Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 29 Mar 2013 13:29 

Taka wskazówka do wypożyczających w Maroku. Jak się po fakcie dowiedziałem, jeśli krawężnik ulicy jest pomalowany na biało-czerwono oznacza to zakaz parkowania. Może nie być żadnych znaków zakazu, na odcinku z pomalowanym krawężnikiem nie wolno zostawić auta. W Marrakeszu zaparkowaliśmy auto w ciągu innych zaparkowanych aut, ale właśnie w miejscu z pomalowanym krawężnikiem. Niestety, zostawiliśmy je tam na noc a rano już samochodu nie było, policja odholowała.
 Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 07 Kwi 2013 11:17 

niebieski
Witam, potrzebuję wynająć auto w Essaouira na kilka godzin by jedynie przemieścić się do Agadiru, zależałoby mi żeby auto oddać na lotnisku w Agadirze. Z jakiej wypożyczalni skorzystać? Dodam, że auto musi być 5cio osobowe.
 Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 15 Kwi 2013 20:08 

jakiś czas temu wynajmowałam ze znajomymi samochód w Marakeszu, właściciel hotelu w którym spaliśmy (Hotel Aday), polecił nam firmę wynajmującą samochody Beautiful Car (to była firma jego znajomego). Auto było w dobrym stanie, przejechaliśmy nim aż do Merzougi i z powrotem, żadnych problemów z samochodem ani z firmą nie było. Polecam:)

agag
http://travelike.pl/

#17 PostWysłany: 15 Kwi 2013 22:32 

Czy wynajmował ktos z Was motocykl w Fezie. Lecę 18 kwietnia i nie mam zadnych namiarów.
 Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 17 Kwi 2013 10:22 
Awatar użytkownika

niebieski
warto prędzej zaklepać auto przez jakąś dużą sieciówke czy na miesjcu szukać w Fezie(5 osób) ???

#19 PostWysłany: 17 Kwi 2013 11:01 

W Maroku spokojnie można wynająć samochód bezpośrednio w lokalnych wypożyczalniach, pomijając sieciówki. Nie od ręki, ale za 1-2 dni można znaleźć przyzwoitą ofertę. Bez karty kredytowej, możliwości są dość ograniczone. No i wszędzie ten język francuski w dokumentach.
 Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 17 Kwi 2013 11:55 
Awatar użytkownika

niebieski
dzięki za info, muszę się porozglądać bo śmigamy w 5 osób więc większa furka by się przydała :)

[ 278 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości