Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim założysz nowy temat - zadaj sobie trud przeczytania tego wątku. Jeśli masz ogólne pytania/chcesz by inni doradzili Ci co do trasy wycieczki - napisz w tym temacie. Zakładanie odrębnych wątków zmniejsza czytelność forum.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 894 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 45  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: 7 dni Fez - Tanger
#481 PostWysłany: 14 Paź 2013 18:37 
Awatar użytkownika

Loty: 650
Kilometry: 837 895
niebieski
Moja wyprawa do Maroka wyglądała tak: 1. dzień - Fez, 2. dzień - Fez i Meknes, 3. dzień - Moulay Idris i Volubilis, 4. dzień - Merzouga, 5. dzień - Szafszawan, 6. dzień - Tanger. Radziłbym zamiast do Rabatu wybrać się do Merzougi. Sahara, wielbłądy, wspinaczka na wydmy i widok piachu aż po horyzont robi zdecydowanie największe wrażenie :shock:

🚨M-E-G-A❗🚨 Wypoczynek w Tajlandii za 2130 PLN 🔥😲😍 Loty, transfery + ⭐⭐⭐⭐ hotel z basenem, niedaleko plaży 🏝️👙 🚨M-E-G-A❗🚨 Wypoczynek w Tajlandii za 2130 PLN 🔥😲😍 Loty, transfery + ⭐⭐⭐⭐ hotel z basenem, niedaleko plaży 🏝️👙
Leć do Miami za jedyne 1578 PLN 🌤️⛱️ Idealnie, bo w okresie jesień-zima ✈️😎 Leć do Miami za jedyne 1578 PLN 🌤️⛱️ Idealnie, bo w okresie jesień-zima ✈️😎
#482 PostWysłany: 14 Paź 2013 18:44 

Zdecydowanie nie polecam pomijać Fezu. To jedno z najciekawszych dużych miast w Maroko. Nie jest prawdą to, że zgubienie się tam jest pewne; w medynie jest teraz sieć drogowskazów, które bardzo ułatwiają znalezienie właściwej drogi.
 Profil Relacje PM off  

#483 PostWysłany: 14 Paź 2013 19:13 

Maroko to duży kraj i w tydzień wszystkiego nie zobaczysz. 2 dni Fez, 1 Myknes + 1 Moulaj Idris i Volubilis. 1 Tanger + 1 Tetuan. miasto w Polsce mniej znane lecz dużo większe i bardzo "egzotyczne" z przepiękną medyną. Pozostały dzień to albo Ashila albo Ceuta. Natomiast do Szafszwan z Tangeru jedzie się autobusem 4 godziny.

#484 PostWysłany: 16 Paź 2013 13:20 

Hej w Maroko będę w Listopadzie, ladujemy w Marrakeszu rano wiec planowałam zapisać sie na lekcje gotowania, czy ktoś może był? Warto? Jakieś doświadczenia z Hostel Riad Rouge? Planuje wybrać sie Merzugi i tu moje pytanie, czy jechać na własna rękę z Marakeshu i na miejscu załatwić camel trek, czy zabookowac w hostelu 950dhs 3 dni (2 noce w tym jedna na pustyni) ?
 Profil Relacje PM off  

#485 PostWysłany: 16 Paź 2013 14:32 

złoty
idz do Hilali Tours albo jakiegos innego (jest naprzeciw Hotelu Tazi czy jakos tak) - opisywalem juz w innym watku - cena u nich za 3 dni to 800DH (i na pewno mozesz utargowac cos jeszcze)
 Profil Relacje PM off  

#486 PostWysłany: 16 Paź 2013 14:40 

Dziękuje, możecie tez polecić jakiś dobry hammam? :)
 Profil Relacje PM off  

#487 PostWysłany: 16 Paź 2013 14:47 

Loty: 65
Kilometry: 183 102
niebieski
Czy ktos z Was posiada przewodnik LP Maroko w pdf'ie? Jesli tak to prosze o kontakt. Dzieki!
 Profil Relacje PM off  

#488 PostWysłany: 16 Paź 2013 15:58 
Awatar użytkownika

Loty: 55
Kilometry: 72 216
niebieski
travelIsFUN napisał(a):
Czy ktos z Was posiada przewodnik LP Maroko w pdf'ie? Jesli tak to prosze o kontakt. Dzieki!

na chomiku jest , nie bede wklejal linka z wiadomych powodów ale wygogglowanie zajelo mi 30 sekund wiec do roboty :)
 Profil Relacje PM off  

#489 PostWysłany: 16 Paź 2013 16:26 

Loty: 65
Kilometry: 183 102
niebieski
kkku napisał(a):
travelIsFUN napisał(a):

na chomiku jest , nie bede wklejal linka z wiadomych powodów ale wygogglowanie zajelo mi 30 sekund wiec do roboty :)

Super, rzeczywiscie mozna tam znalezc. Ostatnio jak przegladalem to byly jakies dziwne pliki po 180MB wiec nawet nie zwracalem uwagi, bo przeownik w pdf'ie to zaledwie kilkanascie MB. A dzis prosze, 13Mb juz jest na moim kompie. Pozdawiam!!!
 Profil Relacje PM off  

#490 PostWysłany: 16 Paź 2013 16:27 

srebrny
kkku napisał(a):
Jeśli chodzi o dziewczyny są bardzo ładne i lubią zaczepiać, przysiadać sie w knajpie , zagadywać . Tylko jest małe ale żadko mówią po Angielsku. Więc jesli ktoś chce przywieść sobie żonę to uczyć sie Francuskiego :P

powaznie ? marokanki zagaduja ? to gdzie ja bylem ? :) :)
w jakim miescie ?
 Profil Relacje PM off  

#491 PostWysłany: 16 Paź 2013 20:44 
Awatar użytkownika

Loty: 55
Kilometry: 72 216
niebieski
michcioj napisał(a):
kkku napisał(a):
Jeśli chodzi o dziewczyny są bardzo ładne i lubią zaczepiać, przysiadać sie w knajpie , zagadywać . Tylko jest małe ale żadko mówią po Angielsku. Więc jesli ktoś chce przywieść sobie żonę to uczyć sie Francuskiego :P

powaznie ? marokanki zagaduja ? to gdzie ja bylem ? :) :)
w jakim miescie ?

W Fez byliśmy w jednej z knajp przy dworcu głównym. Tam dosiadły się stolik obok nas 3 dziewczyny 2 w chustach jedna bez Najpierw zaczęły zagadywać po francusku ale my nie umieli to sie usmiechalismy. Później jedna cos zamówiła i próbowały mowic po angielsku kiedy mamy samolot itd. Ale za chwile przyszedł szef restauracji i je wygonił.
Na meknes podobnie w Kebabowni. A tak ogolnie usmiechaly sie na miescie i te w husatch i bez :) a jak juz sie ktos ich spytal o droge to juz byly happy cale :)
 Profil Relacje PM off  

#492 PostWysłany: 16 Paź 2013 22:01 

a jak w Maroku z językiem angielskim ? Wystarczy czy trzeba się posiłkować rozmówkami ?
i czy ktoś wie do której kursują autobusy z lotniska Fez do centrum - te po 3,5 MAD ? (ląduję o 21.50 z BVA)
 Profil Relacje PM off  

#493 PostWysłany: 17 Paź 2013 16:38 

Po pierwsze dziękuję za podpowiedzi. Plan nabiera coraz pełniejszych kształtów. Na chwilę obecną wygląda tak:

dzień 1- przylot 21.50 do FEZ - nocleg
dzień 2 - FEZ
dzień 3 - rano wyjazd do Meknes - tam cały dzień - wieczorem przyjazd do Rabatu
dzień 4 - Rabat
dzień 5- wyjazd z rana do Chefchaoen tam cały dzień wieczorem przyjazd do Tetouan
dzień 6 - Tetouan - wieczorem wyjazd do Asilah
dzień 7 - Asilah po południu wyjazd do Tangeru
dzień 8 - wylot

Czy można jeszcze prosić o jakieś sugestie, z czego zrezygnować, gdzie zostać dłużej a może jest jakaś bardziej optymalna trasa.
z góry dziękuję za wszelką pomoc
michał
 Profil Relacje PM off  

#494 PostWysłany: 20 Paź 2013 22:59 

Witam , wybieramy się na wycieczkę (2 osoby) do Maroko 12.11.13 (Marakesz)-> 24.11.13 Fez
Nasz wstępny plan:
12-13. 11 Marakesz
14-16.11 Agadir ( plaża, miasto
Park Narodowy Souss – Massa albo Rajska Dolina ?
Legzira?)
16.11 noc musimy spędzić noc w hotelu z Internetem
Może ktoś coś poleca?
17 –19.11 Quarzazat (Ait Benhaddon)
W 3 dni chcemy dotrzeć do Quarzazat, nie wracając do Marakeszu, zahaczając o Tizi –n-Test , Park Narodowy Toubkal , Tizi-n-Tichka..
Wolelibyśmy nie wypożyczać auta..
Wstępnie sprawdzałam możliwości dostania się w te regiony autobusem z Agadiru nie wracając do Marakeszu… ( nie znalazłam połączeń)
Sprawdzałam tutaj:
http://www.ctm.ma/
http://www.supratourstravel.com/
Czy są jakieś inne możliwości, i ich ewentualny koszt?
20-21. 11 Merzouga
21.11 noc powrót Merzuga-> Fez
22.11 Fez
23.11 Meknes Volubilis
24.11 Polska
Czy jest to w ogóle możliwe?
Ja największy problem widzę w podróży Agadir -> Merzuga bez powrotu do Marakeszu, nie wiem jak rozwiązać ten problem?
Czy jesteśmy w stanie tego samego wieczoru po dostaniu się do Merzugi, zorganizować sobie wycieczkę na pustynie?
Czy jest różnica w cenie miedzy wycieczka wykupiona w Marakeszu, a zorganizowana na miejscu?
(Ktoś gdzies napisał że koszt takiej wycieczki noc na pustyni, z dojazdem do Merzugi ale chyba z Fezu 400-500 MAD, w moim przewodniku pisze ze noc na pustyni w ofercie tamtejszych hoteli 2500 MAD?!)
 Profil Relacje PM off  

#495 PostWysłany: 20 Paź 2013 23:14 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
niebieski
hmm ja bym to inaczej zrobiła:
marakesz - na miejscu znaleźć wycieczkę do Merzougi - po drodze Quarzazat (Ait Benhaddon), Todra, Dades, wielbłądy, noc na pustyni, powrót do Marakeszu (wycieczka 3 dniowa, 2 noclegi, jedzenie w cenie - my ztargowaliśmy na ~ 600 MAD/os)
następnie Tiznit (taksą do Sidi Ifni -- Legzira) - tak bym z dwa - trzy dni posiedziała kosztem Agadiru, w którym nic ciekawego nie ma...
i potem w górę w stronę Fezu
widzę, że macie w planach Toubkal, listopad to nie za późno na trekking tam?
 Profil Relacje PM off  

#496 PostWysłany: 20 Paź 2013 23:31 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 18 007
Zbanowany
Ara, gdzie załatwiałaś sobie tą wycieczkę? Ile czasu spędziłaś po drodze w poszczególnych miejscach?

#497 PostWysłany: 20 Paź 2013 23:34 

Z Tiznit do Sidi Infi jest 74 km... w dwie strony ok. 150 km. ile moze kosztowac taka taksówka?
Chciałam w okolicy Sidi Infi znalżć jakis hotel z internetem w wprzystepnej cenie, ale z tym znacznie trudniej niz w Agadirze?
moze cos polecasz?
Mam wrazenie ze wracanie do Markeszu to 600 zbednych km, kolejne 530km to droga Marakez -> Fez ...
Myslę ze nie bedziemy ie wspinac na duze wysokości..
 Profil Relacje PM off  

#498 PostWysłany: 21 Paź 2013 00:13 

niebieski
topaz102 napisał(a):
Ara, gdzie załatwiałaś sobie tą wycieczkę? Ile czasu spędziłaś po drodze w poszczególnych miejscach?

w centrum Marakeszu, kurcze gdzieś mam zdjęcie busa z namiarami ale nie mam pewności, czy na ta firmę, z którą jechaliśmy...
generalnie najpierw chcieliśmy samodzielnie sobie organizować dojazd na pustynię, ale z perspektywy czasu wycieczka okazała się rewelacyjnym wyjściem! w te miejsca, gdzie się zatrzymaliśmy na pewno sami byśmy nie trafili (na pewno dłużej by nam to zajęło) a koszt dojazdów na własną rękę i kombinowania noclegów na pewno przerósł by koszt wycieczki a i towarzystwo super w busie - łącznie z nami 14 osób, niesamowity miks kulturowy - Meksyk, Argentyna, Irlandia, Szwajcaria, dobra muza, na prawdę miło wspominamy. Wycieczka była 3-dniowa. W pierwszym dniu rano wyjazd z marakeszu, w paru miejscach po drodze się zatrzymaliśmy (Quarzazate, dolina Dades - tam był pierwszy nocleg), drugiego dnia Todra i dojazd na pustynię, potem wielbłądami ok 2h do obozu nomadów gdzie spędziliśmy wieczór przy zabawach, śpiewach, grach, wspinaniu się na wydmy, jedzeniu z jednego talerza... no ogólnie pełna integracja nastąpiła :lol: i kolejnego dnia rano obolałe tyłki trzeba było ponownie posadzić na wielbłądach i ruszyć do Merzougi, skąd busem pojechaliśmy do Marakeszu, gdzieś tam po drodze jeszcze się zatrzymywaliśmy podziwiać róże, dywany i inne cudawianki ;) Późnym wieczorem byliśmy w Marakeszu. O ile sami zawsze sobie wszystko organizujemy na miejscu, to ta wycieczka to był strzał w dziesiątkę. Sory jeśli się powtarzam, ale naprawdę sporo miejsc wtedy odwiedziliśmy, z super ludźmi podróżowaliśmy więc polecam każdemu. No, sory za elaborat 8-)
 Profil Relacje PM off  

#499 PostWysłany: 21 Paź 2013 00:19 

niebieski
nice napisał(a):
Z Tiznit do Sidi Infi jest 74 km... w dwie strony ok. 150 km. ile moze kosztowac taka taksówka?
Chciałam w okolicy Sidi Infi znalżć jakis hotel z internetem w wprzystepnej cenie, ale z tym znacznie trudniej niz w Agadirze?
moze cos polecasz?
Mam wrazenie ze wracanie do Markeszu to 600 zbednych km, kolejne 530km to droga Marakez -> Fez ...
Myslę ze nie bedziemy ie wspinac na duze wysokości..

podróżowanie taksówkami jest bardzo tanie, na tej trasie mały szkopuł - legzira jest ok. 10 km przed Sidi Ifni, trzeba powiedzieć kierowcy, to po drodze Was wyrzuci. W Sidi Ifni jest postój taksówek więc z powrotem z Legziry trzeba tam naginać żeby złapać taksę do Tiznitu albo... łapać stopa. My tak zrobiliśmy, bardzo szybko poszło, miły Pan dowiózł nas do samego Tiznitu ;) polecam!
My nie zatrzymywaliśmy się w Sidi Ifni, najdalej dotarliśmy właśnie do Legziry, ale tego samego dnia wracaliśmy do Tiznitu (tam mieliśmy wszystkie bagaże) - po prostu jednodniowy wypad do Legziry sobie zrobiliśmy. Sam Tiznit bardzo polecam - jeśli będziecie mieli czas, to warto się zapuścić za mury medyny - spanie w hoteliku w centrum rynku to super przeżycie :)
 Profil Relacje PM off  

#500 PostWysłany: 21 Paź 2013 00:23 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 18 007
Zbanowany
Wybieram się na wiosnę do Marakeszu, więc dziękuję za Twoje info. Jakbyś sobie przypomniała co to za firma, to byłoby super, o czym skwapliwie poinformują Cię pewnie i inni zainteresowani :D
Możesz powiedzieć z jakiej początkowej ceny zbiłaś do ~600? ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 894 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 45  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość