Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Malta będzie od 14.07.2021r respektowała tylko Unijny Certyfikat COVID, a także analogiczne certyfikaty wystawiane przez Wielką Brytanię.

W przypadku unijnego certyfikatu Malta robi istotne zastrzeżenie: od środy będzie espektowała tylko tę część certyfikatu, która dotyczy szczepień. Oznacza to, że na Maltę nie będą wpuszczane (bez kwarantanny ) osoby z certyfikatem potwierdzającym przechorowanie koronawirusa, które jednocześnie nie zostały zaszczepione.

Jak czytamy w depeszy agencji Reuters, jedyny wyjątek od reguły zaszczepienia będą stanowiły dzieci w wieku 5-12 lat, które jednak, aby wjechać na Maltę, będą musiały mieć negatywny wynik testu na koronawirusa i podróżować w towarzystwie w pełni zaszczepionych rodziców lub innych opiekunów.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 563 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 29  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Malta - covid
#341 PostWysłany: 02 Lip 2021 12:03 
Awatar użytkownika

@spejson911 To pewnie lecimy razem ;)
Odnośnie masek wg artu poniżej - bez szczepień teoretycznie musisz mieć maseczkę wszędzie, a tak to maseczki w zamkniętych pomieszczeniach wszędzie:
https://www.maltatoday.com.mt/news/nati ... ons_lifted
 Profil Relacje PM off  

Wietnam z północy na południe 🥢🛵🍜 Hanoi i Sajgon w jednej podróży za 2531 PLN 🏯🐉🏮 Wietnam z północy na południe 🥢🛵🍜 Hanoi i Sajgon w jednej podróży za 2531 PLN 🏯🐉🏮
All inclusive na Malcie w 5* hotelu 🌊🏝️ Zimowy odpoczynek w Mellieha Bay za 1767 PLN All inclusive na Malcie w 5* hotelu 🌊🏝️ Zimowy odpoczynek w Mellieha Bay za 1767 PLN
#342 PostWysłany: 02 Lip 2021 12:39 
Awatar użytkownika

Loty: 54
Kilometry: 85 890
niebieski
spejson911 napisał(a):
Ja lecę w poniedziałek z certyfikatem. Szukam jednak informacji jak wygląda teraz sprawa masek na Malcie. Na stronach maltańskich nigdzie znaleźć nie mogę.

Przeczytaj poprzednie posty - od wczoraj jeśli jesteś zaszczepiony to maski nie musisz nosić jeśli jesteś sam lub z drugą osobą zaszczepioną. W sklepach/budynkach maska jest obowiązkowa.
I tak, musisz mieć certyfikat i dowód przy sobie bo jest możliwość kontroli. Z tego co widziałam wczoraj na ulicy idąc do pracy to byłam jedyną osobą bez maski i jakoś dziwnie się z tym czułam :lol:
Zeus lubi ten post.

#343 PostWysłany: 02 Lip 2021 14:04 

W końcu przejrzano na oczy. Międzynarodowy port lotniczy na Malcie zaapelował do podróżnych o używanie cyfrowych certyfikatów szczepień przy wjeździe na Maltę, a nie papierowych (dokumentacja papierowa jest bardziej skrupulatnie sprawdzana). Nawet Brytyjczykom przywrócono prawo do posługiwania się cyfrowymi certyfikatami szczepiennymi.

Oczywiście certyfikat w wersji papierowej warto posiadać przy sobie na wypadek kontroli policyjnej w trakcie pobytu na Malcie.

Z ciekawostek:

1) Maltańczycy są najbardziej usatysfakcjonowanym krajem w Europie z radzenia sobie przez rząd z pandemią COVID-19 (działania rządu popiera aż 85% mieszkańców; dla przykładu wg. raportu unijnego w Polsce zadowolenie wykazało jedynie 32% respondentów). Poparcie dla rządu maltańskiego wzrosło po tym, gdy zaostrzono obostrzenia, zwłaszcza wobec osób z zewnątrz (w lutym z poczynań maltańskiego rządu było zadowolonych tylko 53% mieszkańców).

2) Do tego tylko 4% mieszkańców Malty stwierdziło, że nie zaszczepi się przeciwko COVID-19.
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

#344 PostWysłany: 03 Lip 2021 00:42 
Moderator forum

Loty: 124
Kilometry: 370 562
Tak na szybko, z telefonu: Dolecieliśmy, od wyjścia z autobusu do wyjścia z lotniska równo 41 minut. Certyfikaty COVID sprawdzane jakimś czytnikiem (coś jak smartfon).
Trzeba mieć jeden formularz lokalizacji pasażera na grupę, ale każdy musi mieć oddzielna deklarację .
<Wuchta problemów - Hong Kong, Filipiny>
 Profil Relacje PM off
cudnamalta lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#345 PostWysłany: 03 Lip 2021 13:11 

Wszystko ładnie i pięknie, ale ciągle do momentu, aż w krótkim czasie na Malcie nie wyląduje kilka samolotów. Poniżej obrazki z wczoraj, gdy blisko siebie wylądowały cztery samoloty pasażerskie. Niektórzy na lotnisku przebywali ponad 2 godziny. Oczywiście nie było mowy o zachowaniu odpowiedniego dystansu itd.

Na szczęście, może z czasem będzie lepiej. W końcu władze Malty opublikowały ogłoszenie o pracę dla osób, które pomogą przy weryfikacji dokumentacji podróżnej na lotnisku. Lepiej późno niż wcale zrozumiano, co należy zrobić, aby nie doprowadzać co jakiś czas do chaosu w hali przylotów.

Załączniki:
malta_hala_przylotow_20210702.jpg
malta_hala_przylotow_20210702.jpg [ 170.97 KiB | Obejrzany 1313 razy ]
 Profil Relacje PM off
benedetti uważa post za pomocny.

#346 PostWysłany: 04 Lip 2021 13:45 

platynowy
Gdyby kogoś to przypadkiem interesowało to donoszę że po wylądowaniu w MLA bez żadnego problemu, bez żadnych kolejek i bez sprawdzania PLF można przejść przez security na airside idąc zgodnie z drogowskazami "transfers".

Na wylocie do Malty sprawdzane testy/szczepienia, nie sprawdzany PLF.
Dwie osoby próbowały dostać się na pokład z testem antygenowym kłócąc się, że im wolno, bo są rezydentami Malty, i nie weszli.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
cudnamalta uważa post za pomocny.

#347 PostWysłany: 04 Lip 2021 14:09 

Czerwcowe "cyrki" ze strony władz Malty (w tym wprowadzenie na cały miesiąc czerwiec obowiązku posiadania przez turystów przy sobie testów PCR bez względu na status zaszczepienia) skutkują tym, że Malta dziś odnotowała ... najwięcej zakażeń koronawirusem od 7 maja.

Póki co, to nie jest dużo (bo tylko 12 przypadków zakażeń w ciągu 24 godzin), ale gdyby trend wzrostowy utrzymał się przez jakiś czas, to mało kto będzie zdziwiony wśród mieszkańców, jeśli władze Malty nagle zaostrzą zasady epidemiczne wobec osób przybywających z zewnątrz. Póki co, nie ma co panikować, ale jeśli ktoś w najbliższych tygodniach wybiera się na Maltę, warto na bieżąco obserwować decyzje podejmowane przez maltańskie władze.
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

#348 PostWysłany: 05 Lip 2021 12:25 

Maltańskie władze zapowiedziały, że w krótkim czasie na lotnisku zwiększona zostanie trzykrotnie liczba punktów, obsługujących pasażerów w hali przylotów. Jeśli tak zrobią, to powinny zniknąć problemy, które od pewnego czasu mają miejsce, gdy w krótkim czasie wyląduje kilka samolotów (nawet w ostatni weekend zdarzało się, że niektórzy musieli spędzić po 2-3 godziny na lotnisku po przylocie).

Krótko mówiąc, maltańscy rządzący od kilku dni wyraźnie włączyli "myślenie". Z tego co się słyszy, to - póki co - na Maltę przyjeżdża znacznie mniej turystów niż prognozowano. I po części nie ma się czemu dziwić, Malta szczególnie zły PR w ostatnim czasie miała w Wielkiej Brytanii, skąd normalnie przybywało najwięcej turystów.
 Profil Relacje PM off  

#349 PostWysłany: 06 Lip 2021 07:27 
Moderator forum

Procedura przy wylocie:
Wszyscy mają się zgłosić do check-in (nawet Ci odprawieni online). Przy okienku sprawdzane są papiery COVID-owe ((formularz lokalizacji pasażera i deklaracja, dla każdego pasażera oddzielnie). Sprawdzana jest zgodność z paszportem i z kartą pokładową.
My mieliśmy komplet, ale z tego, co widziałem, kto nie miał, to musiał uzupełnić.
Po sprawdzeniu dostaliśmy kartkę z nabazgranym potwierdzeniem. Bez tej kartki nie dopuszczą Was do security.
 Profil Relacje PM off
cudnamalta lubi ten post.
cudnamalta uważa post za pomocny.

#350 PostWysłany: 07 Lip 2021 10:52 

Loty: 4
Kilometry: 4 402
"formularz lokalizacji pasażera i deklaracja" co to dokładnie jest i skąd to wziąć?
 Profil Relacje PM off  

#351 PostWysłany: 07 Lip 2021 11:03 

Czerwcowe "cyrki" covidowe na Malcie skończyły się tym, że w czerwcu maltańskie lotnisko obsłużyło aż o 73,6% mniej pasażerów niż to miało miejsce w czerwcu 2019 roku. Najwięcej osób na Maltę przybyło z Włoch, Niemiec, Francji, Polski i Hiszpanii.

Po tym, jak Malta w taki a nie inny sposób zadbała o swój PR, nierealne jest, aby w te wakacje na Malcie pojawiło się 70-80% turystów w porównaniu z rokiem 2019. Niby władze Malty już "poszły po rozum do głowy", ale zdecydowanie za późno. Szczególnie Brytyjczycy zaczęli masowo odwoływać wyjazdy na Maltę na rzecz innych ciepłych krajów (szczególnie oburzenie wywołało to, że niezaszczepione "dzieci" w wieku 12-17 lat, których w UK jeszcze się nie szczepi, nie mają prawa wjazdu na teren Malty, nawet z ważnym testem PCR).

---

@jaraczk - info o stosownych formularzach znajdziesz tutaj: https://www.maltairport.com/declarationforms/
 Profil Relacje PM off  

#352 PostWysłany: 07 Lip 2021 11:59 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Visit Malta PL napisał(a):
⚠️ PODSUMOWANIE PRZEPISÓW WJAZDOWYCH NA MALTĘ ⚠️⚠️
Posiadacze Unijnego Certyfikatu Covid (EUDCC) mogą podróżować na Maltę bez dodatkowych obostrzeń (testów, kwarantanny) pod warunkiem, że ich Certyfikat zawiera jedną z poniższych informacji:
1️⃣ dowód szczepienia (dowód jest ważny po upływie 14 dni od podania drugiej dawki lub po 14 dniach od podania pojedynczej dawki w przypadku szczepionki Johnson&Johnson. Akceptowane szczepionki to: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson).
LUB
2️⃣ negatywny wynik testu PCR wykonanego w ciągu 72 godzin przed wylotem – DOTYCZY OSÓB PODRÓŻUJĄCYCH NA MALTĘ Z KRAJÓW Z LISTY BURSZTYNOWEJ. POLSKA ZNAJDUJE SIĘ NA LIŚCIE BURSZTYNOWEJ.
Następujące dokumenty NIE SĄ UZNAWANE w przypadku podróży na Maltę i nie zwalniają z restrykcji wjazdowych:
1️⃣ Zaświadczenia potwierdzające status ozdrowieńca (wyleczenia z COVID-19);
2️⃣ Zaświadczenia z testów innych niż PCR;
3️⃣ Świadectwa szczepień dla szczepionek niezatwierdzonych przez Europejską Agencję Leków;
4️⃣ Świadectwa szczepionek dla szczepień mieszanych;
5️⃣ Świadectwa szczepienia tylko 1 dawką szczepionki wymagającej podania 2 dawek, dotyczy również ozdrowieńców;
6️⃣ Świadectwa szczepienia wydane wcześniej niż po upływie 14 dni od podania ostatniej dawki szczepienia.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#353 PostWysłany: 07 Lip 2021 13:59 
Moderator forum

jaraczk napisał(a):
"formularz lokalizacji pasażera i deklaracja" co to dokładnie jest i skąd to wziąć?

Itaka ma to ładnie rozpisane: Link do Itaki

Formularz bezpośrednio:
PO POLSKU
PO ANGIELSKU
 Profil Relacje PM off  

#354 PostWysłany: 09 Lip 2021 16:36 
Awatar użytkownika

Loty: 54
Kilometry: 85 890
niebieski
No i skończyło się rumakowanie...
W związku ze wzrostem zachorowań (wczoraj 55 nowych przypadków, dziś 97, w większości dzieciaki ze szkół językowych) minister zdrowia ogłosił dziś, że od środy na Maltę mogą wjechać tylko osoby zaszczepione. Szkoły językowe do zamknięcia.
Dzieci w wieku 5-12 lat, które nie zostały zaszczepione, a które podróżują z rodzicami będą musiały wykazać się negatywnym testem PCR - szybkie testy antygenowe nie są akceptowane.
Dzieci poniżej 5 lat są zwolnione z testów.

Kilka dni temu Minister Zdrowia stwierdził, że będą się teraz glównie skupiać na hospitalizacjach (aktualnie 3 osoby w szpitalu), a nie na ilości zachorowań ale chyba ostatnie 2 dni daly im do myślenia.
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#355 PostWysłany: 10 Lip 2021 01:53 

Loty: 128
Kilometry: 184 046
niebieski
Jestem od kilku dni na Malcie i pełen luz covidowy. Po tym co czytałam tu ostatnie kilka tygodni byłam nastawiona trochę inaczej. Na maski połowa osób ma wywalone, w autobusie nosacze itp. Nikt nie zwraca uwagi. Nie narzekam 😄 Policja tylko się przygląda. Ale to co dziś zobaczyłam w Paceville daje do myślenia - to zaraz pierdyknie i bary pójdą do zamknięcia 🙄
j_a lubi ten post.

#356 PostWysłany: 10 Lip 2021 09:39 

Kupiłem już jakiś czas temu bilety lotnicze na Maltę. Miałem lecieć w piątek 16 lipca, ale zakładałem, że zrobię test PCR i wjadę na tej podstawie.

Od wczoraj jest to niemożliwe.

Bilety kupione w Ryanair.
Oczywiście Ryanair nie odpowiada. Infolinia wysyła na stronę na której nie dostanę odpowiedzi na ten akurat przypadek.

Czy linia będzie musiała mi zwrócić pieniądze?
 Profil Relacje PM off  

#357 PostWysłany: 10 Lip 2021 10:04 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie, nie musi
 Profil Relacje PM off
marcino123 uważa post za pomocny.

#358 PostWysłany: 10 Lip 2021 10:08 

niebieski
sirpawel napisał(a):

Za co zwrôcic jak lot się odbędzie? Możesz tylko nieodpłatnie zmienić na coś innego?
 Profil Relacje PM off  

#359 PostWysłany: 10 Lip 2021 10:37 

sirpawel napisał(a):
Kupiłem już jakiś czas temu bilety lotnicze na Maltę. Miałem lecieć w piątek 16 lipca, ale zakładałem, że zrobię test PCR i wjadę na tej podstawie.

Od wczoraj jest to niemożliwe.

Bilety kupione w Ryanair.
Oczywiście Ryanair nie odpowiada. Infolinia wysyła na stronę na której nie dostanę odpowiedzi na ten akurat przypadek.

Jeżeli lot się odbędzie, to nie ma podstaw do zwrotu
 Profil Relacje PM off
sirpawel lubi ten post.
sirpawel uważa post za pomocny.

#360 PostWysłany: 10 Lip 2021 11:36 

Loty: 130
Kilometry: 249 917
niebieski
Widzę, że nadal niektórzy nie chcą się szczepić, a zamierzają latać z testami.

Przykład Malty jest pierwszy, ale nie ostatni w tym sezonie. Tego można się było spodziewać. Nie sądziłem że stanie się to tak szybko.
5 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 563 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 29  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość