Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 23 Gru 2023 12:00 

Cześć. Mam pytanie do wszystkich którzy płacili kartą płatniczą na Malcie.

Tydzień temu wróciłem z Malty. Płaciłem na miejscu gotówką ale i kartą płatniczą (chociażby w autobusie w terminalu).

Ostatnie operacje płatnicze zostały zrealizowane przez bank max 3 dni po powrocie. Dzisiaj rano będąc juz dawno w Polsce otrzymałem informację o blokadzie na karcie za przejazd autobusem (bilet kupiony kartą u kierowcy). Zdziwiłem się bo dawno juz jestem w Polsce.
Po kontakcie z bankiem wygląda na to ze karta została użyta w dniu dzisiejszym.

Nie wiem czy firma transportowa z Malty dopiero dzisiaj księguje pobranie należności czy ktoś "skopiował" kartę i teraz jej używa.
Karta oczywiście zablokowana (unieważniona w banku). Chciałem się tylko zapytać Was czy ktos miał kiedyś podobną sytuację, że np po tygodniu następowała blokada na koncie (nie mylić z pobraniem bo to dopiero blokada).

Kwota za bilet to zaledwie 2 euro ale obawialem się że być może ktoś (w przypadku skopiowania karty) próbuje czy to w ogóle działa. Bałem się kolejnej transakcji na większą kwotę.
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#2 PostWysłany: 23 Gru 2023 13:43 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 1 229 791
niebieski
Mozliwe, ze transakcja zeszla dopiero po tygodniu. A sprawdziles liste poprzednich transakcji, zgadzaja się wszystkie, nie brakuje żadnej?

#3 PostWysłany: 23 Gru 2023 14:23 

niebieski
Podliczenie przejazdów?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 23 Gru 2023 14:26 

Ciężko będzie doliczyć się przejazdów, bo sporo tego było
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 23 Gru 2023 14:41 

niebieski
te płatności kartą w autobusach to często nie działają, i zdarza się że system księguje z opóźnieniem..
to jest Malta :roll:

zamiast kupować drogie bilety u kierowcy i przyczyniać się do opóźnień autobusów na przyszłość polecam jedno z poniższych:
- kupno karty Tallinja explorer na tydzień - 21 euro
- kupno karty Tallinja flex na 4 dni - 15 euro
- kupno karty 12 przejazdowej za 15 euro - 1 dwugodzinny przejazd kosztuje 1,25 a nie 2 euro.
- wyrobienie karty personalizowanej Tallinja i dożywotnia jazda za darmo - wyrobienie 15 euro + koszty przesyłki kilka euro, dodatkowo już niedługo darmowe będą też promy miejskie.

Ostatnio edytowany przez harti, 23 Gru 2023 15:14, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 23 Gru 2023 14:59 
Awatar użytkownika

srebrny
@harti co to ma wspólnego z problemem @travelluck?
Na pewno nie pomoże to rozwiązać problemu o który pytał.
Ja praktycznie cały czas kiedy jestem na Malcie płacę kartą, z reguły księgowane kilka dni po transakcji.
W autobusie również płacę kartą i zawsze wszystko działa tak jak trzeba.
@travelluck wydaje się że to opóźnione księgowanie, ale dla spokoju wymień kartę.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 23 Gru 2023 15:07 

niebieski
Andi napisał(a):
W autobusie również płacę kartą i zawsze wszystko działa tak jak trzeba.

obserwuję na co dzień jak działają tutaj te płatności kartą w autobusach, miałeś sporo szczęścia że "zawsze" zadziałało.
po prostu na przyszłość polecam inne metody, na Malcie niestety nie wszystko działa tak jak np. w PL.

i tak, jak pisałem, zdarza się że system księguje z opóźnieniem, tu masz nawet film na ten temat:
https://www.facebook.com/watch/?v=603662664461388
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 23 Gru 2023 15:47 

srebrny
travelluck napisał(a):
Kwota za bilet to zaledwie 2 euro ale obawialem się że być może ktoś (w przypadku skopiowania karty) próbuje czy to w ogóle działa. Bałem się kolejnej transakcji na większą kwotę.

Nie są znane metody pozwalające skopiować kartę tak aby można ją było użyć do transakcji zbliżeniowych lub stykowych, a przynajmniej takie metody nie są publicznie znane.
Jedyne znane ataki na transakcje zbliżeniowe to tzw "relay attacks".

Myślę że nie było sensu blokować w tej sytuacji karty i że była to transakcja która spłynęła z opóźnieniem.
harti lubi ten post.

#9 PostWysłany: 23 Gru 2023 18:18 

niebieski
Harti wyżej dał link do ciekawego filmiku na Facebooku. Według filmiku linie autobusowe potrafiły pobrać kasę za bilet nawet kiedy ktoś 8 miesięcy nie był na Malcie.... Także coś tam jest na rzeczy. Juz nie wnikam czy pobrały kasę którą miały pobrać czy pobrały bo tak sobie "system" daną kartę wylosował. Linie autobusowe przyznały że mogą być opóźnienia w pobraniu płatności. Ogólnie polecam materiał z postu @Harti powyżej
 Profil Relacje PM off
harti lubi ten post.

#10 PostWysłany: 24 Gru 2023 04:49 

niebieski
travelluck napisał(a):
Mam pytanie do wszystkich którzy płacili kartą płatniczą na Malcie.

Tydzień temu wróciłem z Malty. Płaciłem na miejscu gotówką ale i kartą płatniczą (chociażby w autobusie w terminalu).

Ostatnie operacje płatnicze zostały zrealizowane przez bank max 3 dni po powrocie. Dzisiaj rano będąc juz dawno w Polsce otrzymałem informację o blokadzie na karcie za przejazd autobusem (bilet kupiony kartą u kierowcy). Zdziwiłem się bo dawno juz jestem w Polsce.
Po kontakcie z bankiem wygląda na to ze karta została użyta w dniu dzisiejszym.

Nie wiem czy firma transportowa z Malty dopiero dzisiaj księguje pobranie należności czy ktoś "skopiował" kartę i teraz jej używa.

Byłam nie raz na Malcie i używałam kart wszędzie, gdzie to jest możliwe. Nigdy nie doszło do nadużycia, a księgowanie z opóźnieniem to tam normalka.

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość