Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 231 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Malme-Kopenhaga
#81 PostWysłany: 20 Mar 2012 23:57 

W nawiązaniu do taxi P. Mirka czy cena 100 SEK dotyczy przejazdu w jedną stronę do centreum malme czy też obejmuje powrót na lotnisko. Jak długo trwa jazda z lotniska? Czy mając ponad 5 godzin czasu na przesiadkę warto wyskoczyc do centerum Malme?
 Profil Relacje PM off  

🚨 Mega! 🚨 Tanie loty (z bagażem) do Sri Lanki za 2200 PLN 🚨 Mega! 🚨 Tanie loty (z bagażem) do Sri Lanki za 2200 PLN
Na jarmark świąteczny do Budapesztu 🎄❄ Okołoweekendowy city break za 534 PLN (✈+🏨) Na jarmark świąteczny do Budapesztu 🎄❄ Okołoweekendowy city break za 534 PLN (✈+🏨)
#82 PostWysłany: 21 Mar 2012 11:40 

100 SEK/50 zł to cena w jedną stronę.

Do Malmoe na pięć godzin zdecydowanie warto wyskoczyć, powinno wystarczyć żeby zobaczyć to co tam najciekawsze.

Czas przejazdu ok 20 minut.

#83 PostWysłany: 04 Kwi 2012 19:18 

niebieski
Trasę Malme-Kopenhaga zdecydowanie warto w jedną stronę zrobić autobusem Swebus (cena biletu OW to 49 SEK).
Widoki ma most i cieśninę są dużo lepsze niż z pociągu. Autobusy nie są zatłoczone i mają dostępne wifi.

Terminal autobusów dalekobieżnych w Malme znajduje się 5 minut spacerem od dworca kolejowego - dokładny adres: Malmö Svävarterminalen @55.613325,12.997097

Cytuj:
orientuje się ktoś czy w Kopenhadze Dansk Design Center jest darmowe?

Nie, nie jest. Zazwyczaj kosztuje coś koło 50 DKK. Obecnie, ponieważ nie ma pełnej ekspozycji koszt to 30 DKK.
Ew możesz kopić Kopenhagen Card 24h/72h w cenie 35EUR/65 EUR wtedy masz transport i muzea gratis.
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 06 Kwi 2012 01:11 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
te 50 zl za taxi do malmo to jest od osoby ?
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 07 Kwi 2012 08:02 

Tak. 50 zł od osoby w jedną stronę. Tak samo jak za Flygbussarnę, a przynajmniej można z panem Mirkiem pogadać o życiu w Szwecji :)

#86 PostWysłany: 07 Kwi 2012 19:46 

Witam

28.04 lecimy Wizzairem z Warszawy do Malme (przylot o 11:50), szukam chętnych którzy chcieliby się zabrać jedną taksówką do Kopenhagi.
Nas jest dwójka, więc potrzeba jeszcze 4 osób.

Koszt taxi to 200SEK od osoby.
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 22 Kwi 2012 21:22 

Witam,
Lecimy 3 maja z Katowic, wracamy 5 maja. W związku z tym mam pytanie do osób, które korzystały z biletu Around the Sound. Wiem, że jest ważny 2 dni, ale mimo wszystko mam zamiar kupić go 3 maja po przylocie i korzystać do wieczora 4 maja.
3 maja podróż na nim zaczniemy w Svedali i udamy się w pierwszej kolejności pociągiem do Malmo. A następnego dnia bardzo chciałabym rankiem pojechać pociągiem z Malmo do Ystad, co oznacza przejazd przez Svedalę. Z Ystad natomiast z powrotem do Malmo (ponownie przez Svedalę) i następnie do Kopenhagi. Całość tej trasy oznaczałaby, że nie będziemy podróżować po Skanii tylko w jednym kierunku. Na stronie Skanetrafiken, gdzie bilet jest opisany, czytam, że podróże po Skanii są nielimitowane, a jedynym warunkiem jest przekroczenie mostu w jedną stronę i prom w drugą. Na forum czytam natomiast, że należy podróżować w jednym kierunku (czego na stronie nie mogę znaleźć).
Mam więc ogromną prośbę do osób, które korzystały już z tego biletu o informację, czy rzeczywiście obowiązuje podróż tylko w jednym kierunku? Czy opisana przeze mnie powyżej trasa na tym bilecie wchodzi w grę, czy jednak do Ystad nie będziemy mogli na nim pojechać? I czy jeśli bilet kupię w Svedali, będzie ta miejscowość na nim oznaczona jako wymagany początek i koniec podróży?
Z góry dziękuję.
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 26 Kwi 2012 11:59 

Witajcie,

w ostatni weekend miałem okazje skorzystać z usług Pana Mirka na trasie Malme-Kopenhaga-Malme. Wszystko ok. Pan zawsze czeka z tabliczka z imionami więc jest łatwo trafić. Jest też ten drugi Pan w czapce marynarskiej, bodajże Jakub i tez widziałem, że miał klientów. Cena nie uległa zmianie: 200 koron szewdzkich lub 170 duńskich za przejazd od jednej osoby w jedna stronę (czas jazdy:ok.40 minut).Pan Mirek zatrzymuję się przy basenie- stąd dosłownie 3 minuty do dworca głównego i Tivoli. Idąc od basenu w drugą stronę, trzeba przejść ok.300m i mamy supermarket. W piątki zamykany jest ok.17-18 więc jakbyście z Gdańska lądowali w ten dzień, to po przyjeździe do stolicy Danii jest mało czasu na zrobienie szybkich zakupów.

Zapraszam także na naszą stronkę: http://www.odkrywacswiat.pl . Zachęcam do pozostawianiu śladu w Księdze Gości: będzie nam bardzo miło i z chęcią odwiedzimy także Wasze strony:)
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 11 Maj 2012 04:27 

Czytaj dalej

Ostatnio edytowany przez hol2, 11 Maj 2012 22:55, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 11 Maj 2012 05:08 

Właśnie wróciłem z majówki 2012 z Malmo i Kopenhagi oraz okolic cieśniny Oresund (Helsingor i Helsingborg) :D

1.Bilet na WizzAira z Katowic do Malme miałem powrotny 8zł + 2x18zł za przelewy = 44zł
2.Bilet z lotniska w Malme Skurup tam i z powrotem do miasteczka Svedala na Flugbussarne 60 koron (ok 28zł) kupiony w automacie przy wyjsciu tym wiekszym, co ma nawet jezyk polski. Bilety do Svedali jak i do Malme można już tez kupić u kierowcy bo maja nowe terminale, trzeba miec jednak karte kredytową.
3. Bilet (karta) "Oresund rundt" dookoła ciesniny Oresund na dwa dni za 250 koron (ok 120zł) kupiony w Svedali, dzieki temu biletowi (karcie) można praktycznię wszystkim co popadnie jeździć (pociagi szwedzkie i duńskie, metro w Kopenhadze, autobusy regionalne i miejskie w Szwecji i Danii wokół cieśniny, ale i do Ystat też, ponadto prom i przejazd mostem nad Bałtykiem, ważny 2 dni do północy

Razem wszystkie bilety to było ok 192 zł ale latania, pływania promem, jężdzenia pociagami, metrem, autobusami miejskimi i regionalnymi było co niemiara przez trzy dni majówki :P . Jedzenie własne z Polski, picie dokupione, woda, cola, mleko, piwo za 100 koron duńskich ok 55zł. (W Dani i Szwecji jest jedzenie 2-3 ray droższe, tanszy market w Kopenhadze znalazłem zaraz przy stacji metra Fasanvej, http://eurostolice.pl/kopenhaga_metro/ dalszej od centrum zaraz po drugiej stronie drogi od metra, maly market). Noclegi w hostelu na pryczy za 25-30euro w Kopenhadze lub Malme, ale mozna też kimac na lotnisku w Kopenhadze Kastrups ostatnia stacja metra Lufthaven, oraz takze na mniejszy lotnisku Malmo Skurup.

W Szwecji mozna tez zgodnie z prawem rozbic namiot na łaczce na 24 godzin ponoc bez zgody własciciela nawet (np koło Svedali). Temp w nocy była 10-11 stopni wiec dla wytrwalych by sie dalo. Ja spałem 2 lata temu w Szwecji w namiocie latem, nad morzem nie było zimno w spiworze, a namiot miałem taki maly iglo z marketu za 30zl wtedy, praktycznie na 1 osobę bez tych kijków, sama szmata, ale plecak pełnił trochę rolę stojaka i gałazki, dalo sie spac... za darmo! Taki namiot bez kijków i haczyków mozna bez problemów przewieźć w bagażu podręcznym i kontrola sie tego nie trzepia wogóle, kijki metalowe raczej wyrzuca, z tworzyw sztucznych włókien powinni zostawic, ale nie jest to pewne, niekiedy przechodziły z tego co piszą na forum

Duże lotnisko w Kopenhadze
Image

Postepując wg porad "Ranka" , "arecki" i "Han Solo" z tego forum co pisali i podawali mapki
viewtopic.php?f=41&t=1237&start=30
zrobiłem nastepujaco 8-) :

1. Zaraz po wyladowaniu w Malmo, poszłem do informacji turystycznej i dostałem mapy Malmo, Kopenhagi i okolic, oraz informacje o autobusach. Kupiłem bilet w automacie na Fluggbyssarne FlyBus-(jeżdża raczej bardzo punktualnie i korków też z Lotniska i z Malme tez nie widziałem wiekszych). Bilet kupiłem w automacie na lotnisku tylko do Svedali za 60 koron (ok 28zł). Alternatywnie do Malmo w jedną strone bilet kosztował 107 koron, taksówwka do Malmo 300-400 koron co od osoby wychodzi po ok 100 koron tak jak mniej wiecej brali ci Polacy wspominani na forum czyli 50zł od osoby do Malmo lub 100 zł do Kopenhagi w jedna stronę, ale wyjazdy tak jak mniej wiecej latają samoloty. Taksówkarzy jest tam dosłownie dziesiatki.
Lotnisko w Malme
Image
Automat biletów po lewej bilety do Svedali i Malmo
Image
Wybieramy jezyk polski
Image
Wybieramy bilet powrotny do Svedali
Image
Tabliczka odjazdów Flygbussarne z pod stacji kolejowej w Malme na lotnisko
Image
Tabliczka odjazdów Flygbussarne z lotniska w Malme do Malme pod stacje kolejową
Image

2. Z Lotniska w Malmo przejechałem Flugsbussarna na przystanek E65 jak pisał na forum "Ranek" powiedziałem kierowcy żeby mnie wysadził na przystanku w Svedali. Spacer po uroczym małym miasteczku Svedala ok 25 min do centru. W centrum na ulicy Storgatan gdzie jest ten Coop Konsum Storgatan 17 kupiłem bilet (kartę) "Oresund rundt" dookoła cieśniny za 250 koron ok 120zł, uzupłniłem prowiant, wpisałem date na bilecie Oresund 08.05.2012 i szybko poszłem na pociag akurat był. Stacja pociagów jest pod koniec ulicy Storgatan ok 400-500m od Coop Konsuma. Gdyby nie było pociagu jest wiecej autobusów 141 z przystanku (Svedala city) na ulicu Storgatan przy placu ok 200m od Coop Konsuma w kierunku stacji kolejowej. Pociąg ze Svedali do Malmo Patatag jedzie ok 25-30 minut, autobus kilkanascie min dłużej.
Przystanek Flygbussarne w Svedali w strone lotniska
Image
Przystanek Flygbussarne w Svedali w stone Malme
Image
Coop Konsum ul Storgaten 17 (w centrum) co można kupić bilet (kartę) Oresund
Image

Proponuję wydrukowąć sobie mapke Svedali z Google bo to co podał "Arecki" viewtopic.php?f=41&t=1237&start=30 jest tylko fragmenyem dościa z przystanku E65 do pierwszych ulic miasta Svedala, a nie do centrum gdzie jest ulica Storgatan. Wiec trzeba sobie mapkę w dół przedłużyc o drugie tyle. Gdyby zabłądzić to można praktycznie kogokolwiek z tubylców zapytac po angielsku i powie gdzie isc na ul Storgatan czy train station (stacje kolejową w Svedali), czy do tego Konsuma. Dodam że w Svedali są tez taksówki za podrzucenie na lotniską jeden chciał 240 koron czyli ze 110zł, toc już bilet na drogi autbus Flugbussarna ze Svedali na lotnisko to 30 koron czyli ok 14zł wiec róznica z 8 razy! No ale za te 110zł wziołby może 4 osoby wiec od osoby po ok 28zl (też drugie tyle) z bagażami jednak duzymi lepsza może wersja. Bilet -kartę Oresund mozna też kupić w Malmo w wielu punktach, a do Malmo dojechac Flugbussarna za 107 euro ok 50zł lub taxi też te 50 zł od osoby, 200zl za cztery osoby.

3. Przejazd przez most nad Bałtykiem, cos tam widac z pociagu, ale lepiej byłoby z jezdni nad trasą kolejową, najlepiej jednak chyba ze statku. Prezez most można przejechać dalekobieżnymi autobusami Svebus ale nie obowiazuje tu bilet (karta) Oresund, cena przejazdu 20-30zł w jedna strone, ale coś tylko 4 autobysy na dzień (opisane wcześniej na forum). W Kopenhadze ze stacji centralnej, dostałem lepszą mape Kopenhagi z opisem obiektów turystycznych, rozpoczęcie zwiedzania po poludniu do nocy, wspierając sie metrem linia M2 i M1 i autobusami. Nocleg. Od rana dalsze zwiedzanie Kopenhagi do ok 11.00 i wyjazd pociagiem do Helsingor, jazda ok 1 godz (mozna wysiadac gdzieś na tej karcie i zwiedzac kolejne miasta tak turyści robili, pociagi Oresundstag sa co chwile).
Central Station w Malme i przystanki autobusów miejskich zielonych, troche dalej za kanałem sa przystani autobusów regionalnych żółtych m.on nr 141 do Svedali i Flugbussarne na lotnisko
Image
Central Station w Kopenhadze
Image

4. W Helsingor zwiedzanie dużego zamku plac wewnatrz, mury armaty i kościół za darmo, reszta komnaty za ok 95 koron, dalej zwiedzanie starego miasta i katedry za darmo.
Promy z Helsingor do Helsingborg
Image

5. Ok 14.00 przepłyniecie promem z Helsingor Dania do Helsingborg w Szwecji, prom płynie ok 25-30 minut. Promy pływaja na przemian i sa co chwile w ciagu dnia. Przystań promów zarówno po stronie duńskiej jak i szwedkiej jest zaraz przy stacji kolejowej w tym samym budynku. Przy wejsciu warto zapytac czy napewno ten bilet (karta) Oresund jest na dany prom, zwykle jest ale warto zapytać, tutaj wszystkim kontrolerzy zaznaczaki na bilecie ze promem juz płynieto, wiec drugi raz płynac sie nie da, chyba zeby nie wysiadać z prmu i plynać z powrotem ;) . Promy sa dosc duże, nie wyganiaja z kawiarni barów pokładów, wiec moznaby sobie poplywac ze 2-3 razy i wysiąś nawet tam gdzie sie wsiadało i jechać z powrotem pociągiem lub autobusami. Jadac pociagiem przez most natomiast nie zanaczali nikomu przejadu przez most wiec spokojnie moznaby raz jesze przejechać most pociagiem :lol: .
Prom odpplywajacy z Helsingor Dania
Image
Prom przypływajacy do przystani w Helsihgborg Szwecja
Image
Przystan i stacja kolejowa w Helsingborg w Szwecji
Image

6. W Helsingborg zwiedzanie z zewnątrz zabytków, palacu i szpitala na górze, dalej jazda pociagiem Oresundstag co sa czesto do Malmo. Po poludniu do wieczora zwiedzanie Malmo, okolice central station, wybrzeża, starówki z pieknymi placami i katedra. Nocleg w Hostelu, lub powrot na kimanie na lotnisku w Malmo.

7. Powrót na lotnisko w Malmo Skurup z Malmo autobusem żółtym regionalnym 141 do Svedali (przystanek Svedala city lub inny bliżej drogi E65 np koło hali sportowej co ja w Svedali dobrze widać). Autobusy 141 jeżdzą z Malme z przystanku tego samego co Flugbussarna FlyBus na lotnisko (przystanek obok Central Station w Malmo z drugiej strony kanału, zaraz przy stacji sa przystanki autobusów zielonych miejskich). Wrazie watpliwości można zapytać kierowców po angielsku. Do Svedali mozna tez jechac pociagiem, ale autobusów jest wiecej co 20-30 minut.

8. W Svedali spacer na przystanek E65 na Flugbussarne (warto sobie sprawdzić rozkład jazdy Flugbussarny) Jeżdża od rana do ok 20.00 z Malme na lotnisko co ok 1 godz).

To chyba dobra propozycja i relatywnie tanią z tym biletem (kartą) Oresund :) . Oni nazywaja to biletem a nie kartą turystyczną wiec w marketach trzeba pytać o bilet Oresund a nie karte turystyczna :lol: (karta turystyczna uprawniałaby jeszcze na wejścia np do muzeum a tu sa tylko przejazdy). Na bilecie Oresund wpisuje sie date np 08.05.2012 i jest ważny do 09.05.2012 do północy. Więc najlepiej byłoby rozpocząc jazde w nocy lub wczesnym ranem. Metro w Kopenhadze jeździ 24 godziny i bez maszynistów automatycznie. Jakieś nocne/ranne pociagi też sa.
Jak wyglada bilet (karta Oresund) stron1
Image
Jak wyglada bilet (karta Oresund) stron2
Image
Jest na okaziciela, nie wpisuje sie na niej nazwiska, ani nr dokumentu tylko date dnia rozpoczęcia wycieczki

To taka jest chyba najtansza wersja takiej wycieczki do Malme i Kopenhagi bez ceny przelotów to te przejazdy z lotniska, po miastach metrem, autobusami, pociagami, przez Helsingor i Helsingborg promem za ok 148zl + oczywiście przeloty w moim przypadku 44zł.

Alternatywnie można wynajać taksówkę, taksówkarzy na lotnisku w Malme jest co niemiara :!: , ceny sa za szybami taksówek nawet 300-400 koron i wiecej za taksówke w jedna stronę z lotniska do Malme, do Kopenhagi cos ponad 1000 koron. Ci wspominani tutaj na forum Polacy oferujacy usługi przewozowe z tego co rozmawiałem z nimi to chca 50zł za przejazd od osoby do Malme i ok 100 zł do Kopenhagi od osoby w jedna stronę. Wyjazdy raczej tak jak przylatują odlatuja samoloty no tak żeby pewnie mieli komplet no 4 osoby za 200zl do Malme, co daje te ok 400 koron. No ale to sprawa dogadania sie. Jednak np przejazd do Kopenhagi tam i z powrotem to ok 200zl od osoby a ja miałem przejazdów na full przez dwa dni czym popadnie autobusami, miejskimi, regionalnymi, metrem, pociagami i przeplyniecie promem za 148zl, atrakcji co niemiara, wszystko jeździło zwykle co ok. 10-20-40-60 min wiec tu nie ma zadnego porównania cenowego z taxi, czy Flugbussarna, czy wogóle kupowaniem pjedyńczych biletów na pociagi metro, autobusy, prom co wyszłoby chyba z 500-800zł a objechanie całego Oresund taxi to juz chyba jeszcze dużo wiecej. Kierunki jazdy na tym bilecie- karcie mogą byc różne, jak kto chce, na bilecie karcie nie ma gdzie go kupiono, gdzie sie podróż rozpoczyna, jest tylko data ważności, oraz dwa kwadraciki do zaznaczenia dla kontrolerów że sie przepłyneło promem lub przejechało most. Z tym, że mostu zwykle nie zaznaczająm, a prom prawie zawsze. Na promie mozna jednak przepłynąć sie tam i z powrotem nie wysiadajac z niego bo nie wyganiaja z kawiarni i pokładów i wysiąść na przystani gdzie sie wsiadało tez i podóżować z powrotem pociagiem lub autobusem. Tak, że Svedala można przejeżdżać wiele razy i jechac do Ystad jeśli ten bilet jest ważny do Ystad bo tego nie pytałem. Natomiast w okregu Svedala, Malmo, Kopenhaga, Helsingor, Helsingborg, Lund itp mozna na pewno jeżdzić w różnych kierunkach (tego sie na bilecie-karcie przynajmniej tej szwedzkiej Oresund wogóle nie zaznacza (praktycznie jedynie prom zaznaczaja). Natomiast na bilecie -karcie Oresund duńskiej ponoć sa zegary i kierunek, wiec lepiej ta kartę ponoc kupić w Szwecji. Z tego co mi wiadomo ten bilet karta Oresund nie obowiazuje na te pietrowe autobusy turystyczne w Kopenhadze, oraz na lodzie pływajace z turystami po kanałach, ale obowiazują na wszelki transport publiczny w mieście i regionie (pociągi Oresunstag, Patatag, metro, prom autobusy miejskie i regionalnme
Ceny taxi na szybach samochodów
Image
Telefony taxi szwedzkie
Image

Czy ten bilet Oresund (karta) ważna jest dalej np do Ystad nie wiem :?: na pewno, trzeba pytac. Jednak na moją 2-3 dniowa wycieczkę piec miast Svedala, Malmo, Kopenhaga, Helsingor i Helsingborg objechac poogladać co nieco, to juz było dość. Na zwiedzanie Ystad przydałaby sie kolejna karta na dwa dni i dłuzszy pobyt w Szwecj i Danii. Chyba żeby jakoś wpisywac ta date i ją wymazywac i wpisywać ponownie :idea: , ale tego nie proponuje bo pozostana jakieś slady i mozna dostac kare :!: , a o brutalności policji szwedzkiej na stacji kolejowej i przystani w Helsingborg przekonałem sie na własne oczy :geek: (czegos takiego na własne oczy nie widziałem nigdy. Policja zaatakowała podejzanego, chyba podpitego, ale to bodaj nie był glówny powód pobiła go, powaliła na posadzke na oczach tłumu, skuła w kajdanki i dosłownie wyniosła na renkach do radiowozu, kolejny policyjny radiowoz przyjechał jak szalony na sygnale... :oops: Podobnie nie proponuje zabierac niezapiety rower żeby sobie pojezdzic bo ulice moga miec monitorowane zarówno w Dani jak i Szwecji i może sie to źle skońcyć :x .

Dodam jeszcze ze w Kopenhadze jest cala masa rowerów z 50% nawet nie zapietych, większaść z zardzewialymi łancuchami i trybami. Całe hordy rowerzystów jeżdża drogami gł rowerowymi. Samochodów jakby jest mniej niż w zatłoczonych centrach miast w Polsce takie miałem wrażenie. Rowerzysci nawet jeździli po deszczu, parkingi dla rowerów nawet pietrowe, a wynalazką z przyczepami do rowerów, gablotami dla dzieci i na zakupy nie było końca :lol: . Mam wrażenie ze to nie tylko dla sportu ale dla ekonomii. Coraz wiecej Chińczyków przesiada sie na skutery i samochody, a Europejczycy na zachodzie na rowery taki trend chyba? :?:
Image

Zdjęcia z Panoramio Koprnhagi, Malmo i okolic cieśniny Oresund

http://www.panoramio.com/map/#lt=55.629 ... b=1&pl=all

Zdjęcia z Google map także 3D co można wirtualnie przejechać cieśnine Oresund jednym z najdluższych mostów na świecie łaczącym Malmo (Szwecja) z Kopenhaga (Dania)
http://maps.google.com/

Moje 120 zdjeć z wycieczki dookoła cieśniny Oresund jak ktos chce ogladnąć:

http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 0b0304db6f
..
narazie tyle :P .
Pozdrawiam życzę zainteresowanym miłej wycieczki do Malme i Kopenhagi oraz okolic Oresund :D .

Polecam kartę Oresund !

Ostatnio edytowany przez hol2 09 Cze 2012 22:41, edytowano w sumie 4 razy
 Profil Relacje PM off
merryjm lubi ten post.

#91 PostWysłany: 23 Maj 2012 11:44 

hol2 napisał(a):

Dodam jeszcze ze w Kopenhadze jest cala masa rowerów z 50% nawet nie zapietych, większaść z zardzewialymi łancuchami i trybami. Całe hordy rowerzystów jeżdża drogami gł rowerowymi. Samochodów jakby jest mniej niż w zatłoczonych centrach miast w Polsce takie miałem wrażenie. Rowerzysci nawet jeździli po deszczu, parkingi dla rowerów nawet pietrowe, a wynalazką z przyczepami do rowerów, gablotami dla dzieci i na zakupy nie było końca :lol: . Mam wrażenie ze to nie tylko dla sportu ale dla ekonomii. Coraz wiecej Chińczyków przesiada sie na skutery i samochody, a Europejczycy na zachodzie na rowery taki trend chyba? :?:
Image

Nowoczesne społeczeństwo, nowoczesna urbanistyka [czyt. koniec dominacji samochodu w mieście] :)
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 04 Cze 2012 01:18 

Witam serdecznie :)

We wrześniu wybieram się na wycieczkę Malmo-Kopenhaga. W planach mam zwiedzić i jedno i drugie miasto.
Generalnie wybieram się tam z kumplem. Mamy pomysł, żeby z Malmo do Kopenhagi dostać się stopem.
Czy ktoś z Was już kiedyś próbował w ten sposób przejechać w tych kierunkach? Jak oceniacie ten pomysł? Nie byłem na samodzielnej wycieczce w Danii ani Szwecji, tak więc jakie mogą być na to szanse? Jak Duńczycy i Szwedzi podchodzą do hitch-hikingu?
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 06 Cze 2012 14:51 
Awatar użytkownika

Loty: 30
Kilometry: 37 700
niebieski
Mam pytanie odnośnie autobusów Flygbussarna.
Mianowicie czy są punktualne no i jak z korkami...
Czy jak mam odlot o 17.05 to spokojnie mogę wyjechać z Malmo autobusem o 15:20? Wg rozkładu na stronie na lotnisku powinien być o 16:10.
Wcześniejszy jest w godzinach 14:40 Malmo - 15:30 lotnisko.
Niby nieduża różnica ale po co tam sterczeć, tym bardziej z dziećmi. Wolę pół godziny dłużej po mieście pobiegać ;).
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 13 Cze 2012 01:59 

Autobusy są punktualne - przynajmniej z mojego doświadczenia (Sztokholm oraz Malmo) także spokojnie dojedziesz, chociaż ja bym polecała wspomnianego już wyżej w temacie polskiego taksówkarza p. Mirka (+46 737 624 939) - koszt w zasadzie taki sam jak w przypadku autobusu, ale nie musisz jechać na przystanek do centrum, a taxi podjedzie pod wskazany adres oraz na umówioną wcześniej godzinę. Ja rezerwowałam kurs dzień wcześnie wieczorem, z rana miałam lot, nie było żadnych problemów. Polecam tę formę komunikacji Malmo - lotnisko, a nawet Kopenhaga - lotnisko w Malmo.
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 17 Cze 2012 23:40 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 123 256
niebieski
Ile kosztuje przejazd z Malmo do Kopenhagii.
Czym najtaniej dojechać.
Nie pytam o stop.
Jacek

#96 PostWysłany: 29 Cze 2012 00:13 

Loty: 61
Kilometry: 102 896
niebieski
A próbował ktoś stopem dojechać do Malmo? Albo nawet do Kopenhagi?
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 14 Lip 2012 23:02 

niebieski
@jajacekk

nie pamiętam dokładnie ale za bilet w dwie strony zapłaciłem coś koło 80-90 zł po przeliczeniu.
bilet pociągiem z lotniska w CPH do dworca głownego Malmo ( pociąg jedzie też do centrum CPH ale mi bylo wygodniej przesiąść się na metro, które jeździ całą noc )
częstotliwość samego to jakieś 20-30 minut
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 15 Lip 2012 15:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy słyszał ktoś o biletach 24 godzinnych w Danii?

#99 PostWysłany: 15 Lip 2012 16:18 

niebieski
jajacekk napisał(a):
Czy słyszał ktoś o biletach 24 godzinnych w Danii?

Tak.

Z tego co pamietam to w Kopenhadze 24 godzinny bilet na wszystkie rodzaje transportu kosztuje 70 koron i dziala w strefach 1-4 + lotnisko w Kastrup.
24 godzinny na wszystkie rodzaje transportu w calym regionie Kopenhagi ( Hovedstadsområdet ) kosztuje 130 koron.

Jest jeszcze bilet całodniowy (działa bodajże od 3 rano do 2 rano nast. dnia) na pociągi Arrivy, z tym że oni mają połączenia tylko na Jutlandii + dojazd do jakiegoś miasteczka w Niemczech. Bilet kosztuje 95 koron i jest do kupienia tylko przez neta/komorke.

Napisz dokladniej czego potrzebujesz to cos pomyslimy ;)
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 15 Lip 2012 20:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Słyszałem o bilecie który obowiązuje w całej Danii, ale nie wiem czy jest taka opcja

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 231 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość