Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 231 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Malme-Kopenhaga
#101 PostWysłany: 03 Sie 2012 14:52 

Wita, mam pytanie odnośnie tego biletu 2 dniowego, czy np. z Malmo do Helsingborga dojade i wrócę, czy musze do Helsingborga jechac przez Kopenhage?
 Profil Relacje PM off  

🚨 Mega! 🚨 Tanie loty (z bagażem) do Sri Lanki za 2200 PLN 🚨 Mega! 🚨 Tanie loty (z bagażem) do Sri Lanki za 2200 PLN
Na jarmark świąteczny do Budapesztu 🎄❄ Okołoweekendowy city break za 534 PLN (✈+🏨) Na jarmark świąteczny do Budapesztu 🎄❄ Okołoweekendowy city break za 534 PLN (✈+🏨)
#102 PostWysłany: 10 Sie 2012 01:17 

A jak najtaniej dojechać z tego lotniska do centrum Malme? :)
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 27 Sie 2012 11:43 
Awatar użytkownika

srebrny
niedługo wybieram się do Malmo i chciałem skorzystać z tego biletu Oresund. W ostatni dzień wycieczki chciałbym zrobić trasę: Kopenhaga-Helsingor-Helsingborg-Malmo-Svedala-lotnisko Malmo i zdążyć złapać samolot do domu, może ktoś powiedzieć ile na to musze poświęcić czasu? (może być sam transport bez żadnego zwiedzania itp)

#104 PostWysłany: 10 Wrz 2012 21:48 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Mam do oddania (za darmo) bilet na Flygbussarne na trasie Svedala-Malmo Airport. Kupiłem return adult, jednak zanim przyjechał autobus jakiś inny wziął nas za darmo :).

Data kupienia to 2012-09-08, więc ważny jest chyba ze 3 miesiące. Odcinek Lotnisko - Svedala jest wykorzystany już.

Odbiór Wawa, lub wyślę przy okazji pocztą.

#105 PostWysłany: 11 Wrz 2012 15:40 

Ooo ja bardzo chętnie przejmę bilet Svedala-lotnisko, w czwartek lecę do Malmo! Nadal aktualne ? :)
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 11 Wrz 2012 16:18 

Mam jeszcze pytanie a propos biletu Oresund rundt: jest możliwa taka trasa: Malmo-Kopenhaga-Helsingborg-Helsingör-Malmo-Kopenhaga? czy to jest jakoś zaznaczane, że już jechałam Malmo-Kopenhaga i 2 raz nie da rady? bardzo mi zależy żeby zaczynając w Malmo po całym tripie skończyć w Kopenhadze bez dodatkowych kosztów :)
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 12 Wrz 2012 08:36 
Awatar użytkownika

Zbanowany
@Ancy - Aktualne

#108 PostWysłany: 17 Wrz 2012 21:50 

maciuss89 napisał(a):
Dzięki za rady!
3. Na dworcu kolejowym polecam pociąg Pagatag do Malmo Centralstation (można dojrechać jeszcze autobusme podmiejskim - koszt taki sam jak pociągiem, ale jedzie dwa razy dłużej niż pociąg - numer linii to z tego co pamiętam 141). Kursuje on dość często (pociag regionalny relacji Ystad-Malmo) koszt biletu dla jednej osoby to 42 SEK i w 20 min jesteś w Malmo. Jezeli podróżujecie w więcej osób to są bilety Duo/Family za 76 SEK. Nie wiem jak one dokładnie działają, ale my (5 osób) kupiliśmy dwa takie bilety i one starczyły dla 5 osób. Czyli nas na osobę wyszło 152 : 5 = ok. 30 SEK.

Eh, zapaliłeś we mnie nadzieję na tańsze dotarcie do Malmo. Musiały być w waszej grupie osoby "nieletnie", które miały poniżej 19 lat. Z tego co znalazłem na stronie przewoźnika to właśnie tak to działa - dwójka dorosłych + trzy osoby nieletnie (w Szwecji 7-19 lat).

Cały patent sprowadza się obecnie do 65 zł w dwie strony z lotniska Malmo Sturup do Malmo, przy założeniu że się ma do 26 lat (wtedy bilet z lotniska do Svedali kosztuje 9,5 zł). To chyba jednak warto dać 20 zł więcej i jechać tą flygbussarną, szybciej i wygodniej.
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 25 Wrz 2012 16:02 

Chciałam jeszcze tylko dodać że ostatnio miałam okazję jechać zupełnie nowym połączeniem z Kopenhagi do Malme . Jest to nowopowstała ale myślę że solidnie zorganizowana firama,ma swoja strone atrakcyjne ceny no i zniżki dla studentow .Myśle że smiało możecie korzystać ,ja przetestowałam i jestem zadowolona .Polecam wszystkim. A jeszcze jedno kierowca, p.Boguslaw, bardzo konkretny i przesympatyczy ;) Podaje strone www.neptunbus.dk
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 25 Wrz 2012 20:42 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 123 256
niebieski
Jula napisał(a):
Chciałam jeszcze tylko dodać że ostatnio miałam okazję jechać zupełnie nowym połączeniem z Kopenhagi do Malme . Jest to nowopowstała ale myślę że solidnie zorganizowana firama,ma swoja strone atrakcyjne ceny no i zniżki dla studentow .Myśle że smiało możecie korzystać ,ja przetestowałam i jestem zadowolona .Polecam wszystkim. A jeszcze jedno kierowca, p.Boguslaw, bardzo konkretny i przesympatyczy ;) Podaje strone http://www.neptunbus.dk

Mam mieszane odczucia co do 130 koron w jedną stronę jako przystępną cenę :(

#111 PostWysłany: 26 Wrz 2012 19:44 

niebieski
Jula napisał(a):
Chciałam jeszcze tylko dodać że ostatnio miałam okazję jechać zupełnie nowym połączeniem z Kopenhagi do Malme . Jest to nowopowstała ale myślę że solidnie zorganizowana firama,ma swoja strone atrakcyjne ceny no i zniżki dla studentow .Myśle że smiało możecie korzystać ,ja przetestowałam i jestem zadowolona .Polecam wszystkim. A jeszcze jedno kierowca, p.Boguslaw, bardzo konkretny i przesympatyczy ;) Podaje strone http://www.neptunbus.dk

z ciekawości, jechałeś autobusem czy busem?
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 26 Wrz 2012 23:03 

Ufff... przeczytałam dwanaście stron, mam masę notatek na kartce i wiem już więcej, niż godzinę temu. :-)
Tylko jedno chodzi mi po głowie: my akurat nie na weekend, a na sześć dni lecimy - planujemy trzy noce spędzić w Kopenhadze, pozostałe dwie w Malmo. Powiedzcie mi proszę, jakich w takim razie biletów szukać, skoro dwudniowy z marszu odpada?
Generalnie planujemy Kopenhagę na rowerach zwiedzić, ale zakładam że w pewne miejsca wygodniej będzie komunikacją miejską - przy naszych założeniach najlepiej kupować bilety jednorazowe, czy jak? ;-/
Aha i jeszcze jedno - jeśli o nocleg chodzi, to na jakich dzielnicach się skupiać?

Z góry dziękuję za pomoc! :-)
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 08 Paź 2012 21:50 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Czy korzystał ktoś w Malme z wypożyczalni samochodów? Nie ma problemu z tym że przekracza się nim granicę państwa? Jakieś rady/uwagi mile widziane ;)

#114 PostWysłany: 08 Paź 2012 22:11 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Korzystałem z wypożyczalni na lotnisku MMX (Budget), nie było problemów z przekroczeniem granicy do DK - należy tylko uprzedzić wypożyczalnię i za darmo zrobią odpowiednią adnotację w papierach.

Pamiętaj o koszcie przejazdu przez most Øresund.
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 01 Lis 2012 10:09 

Napiszcie proszę jak wygląda kontrola na granicy Szwecja/Dania ?
Jeśli planuję lot do Malme i stamtąd dostanie się do Kopenhagi, to czy czeka mnie kontrola dokumentów ?

Pozdrawiam,
Agnieszka
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 01 Lis 2012 10:24 

Loty: 252
Kilometry: 417 227
niebieski
Nie ma żadnej kontroli...

#117 PostWysłany: 01 Lis 2012 12:07 

Dziękuję za info. Sęk w tym, że potrzebuję ( a dokładnie osoba ze mną podróżująca) pieczątki w paszporcie, że oficjalnie wjechała do Danii. Jest jakaś szanasa na zdobycie takowej pieczątki ?
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 09 Lis 2012 20:54 

@nadia_81:
Kopenhaga rowerowo jest przenajlepsza!

Ale jeśli planujecie jeździć autobusem to opłaca się kupować tzw. klipy (klippekort), pozwalające na 10 przejazdów autobusem, metrem (warto się przejechać siedząc na samym początku, bo jest bezzałogowe) i podmiejską kolejką S-tog. Kupisz je w każdym sklepiku, choćby 7eleven i przy wejściu do autobusu przednimi drzwiami kasujesz.

Cały myk polega na tym, że Kopenhaga podzielona jest na strefy i korzystając z komunikacji miejskiej musisz wiedzieć, w obrębie których stref się poruszasz. Klipy można kupić na minimum 2 zony, a jeśli na takim jedziesz więcej niż 2, kasujesz odpowiednio więcej klipów.

Oczywiście możesz też kupować pojedyncze bilety u kierowcy, najtańszy to 24 kr.
Szczegółowe info o innych biletach okresowych i mapkę zon znajdziesz tu:
http://www.moviatrafik.dk/dinrejse/Pris ... radet.aspx

Nie widzę tam wersji angielskiej, ale od czego jest google translator ;)
A do sprawdzania połączeń polecam duńskie jakdojade, czyli www.rejseplanen.dk z angielską wersją.

Co do noclegu- znam jedynie tanie hostele- Generator i Dan Hostel, oba są w centrum, ale to bardziej dormitoria.
Generalnie oprócz centrum miasta Nørrebro jest najbardziej żywą dzielnicą, w której dużo się dzieje.

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania odnośnie miasta to służę pomocą.

@tabo 89- Nie sądzę, żeby był problem z przejazdem przez granicę, bo Malmo i KPH to jak jedno miasto, ale jeśli masz zamiar przekraczać most autem, to rozważ opcję przejazdu autobusem/pociągiem do Kopenhagi i wypożyczenia go już tam na miejscu, bo opłata za przejazd auta przez most jest wysoka.

Image
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 11 Lis 2012 12:26 

Bardzo wiele rzeczy dowiedziałam sie z tego forum (DZIĘKUJĘ!).
Mam jeszcze tylko kilka pytań. Do Malmo wybieramy się 16 listopada, dwa małżeństwa , każde z dzieckiem (2 lata i 4 lata). 3 noce spedzimy w Hiltonie w Malmo, czyli blisko stacji Triangeln.
Umówiłam sie z P.Mirkiem, odbierze naszą szóstkę z lotniska i zawiezie do hotelu za 400sek. Pan Jakub chciał 490 sek (110sek od osoby + za 4-latka 50sek).
Wyczytałam, że trasa Malmo- Kopenhaga H z jojo card + duo familij kosztuje 151,2 sek w jedną stronę (za 2+1). MOJE PYTANIA SĄ DO WAS KOCHANI TAKIE :
1. a)Ponieważ podobno, widok z autobusu podczas przejazdu mostem jest o niebo lepszy niz pociągiem, moze lepiej w jedną stronę pojechać autobusem, a do Malme ze stacji H wrócic pociągiem?
b)Tylko czy poradze sobie z kupnem biletu na pociag w Danii, czy tam też jest ta opcja z kartą jojo i duo familij?
c) A autobus, gdzie ma przystanki w Malmo i w Kopenhadze? Czy blisko stacji Triangeln i w Kopenhadze blisko stacji H? Ile kosztuje autobus i gdzie kupic bilety?
2.Gdy w Kopenhadze dotrzemy do małej syrenki, i nie będziemy mieli siły z dzieciakami wracać na stacje pieszo, to powiedzcie proszę jak wrócic na stacje autobusem albo tramwajem wodnym? Ile to moze kosztować, i gdzie mozna kupić bilety?
3. Gdzie blisko Hiltona w Malmo jest jakis market, i czy jest otwarty w piątek wieczorek?
DZIEKUJĘ PIĘKNIE ZA POMOC!!!!
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 11 Lis 2012 21:50 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
AgnieszkaMZ napisał(a):
Napiszcie proszę jak wygląda kontrola na granicy Szwecja/Dania ?
Jeśli planuję lot do Malme i stamtąd dostanie się do Kopenhagi, to czy czeka mnie kontrola dokumentów ?

Pozdrawiam,
Agnieszka

Na wspomnianej granicy czasami zdarzają się lotne kontrole szwedzkich służb celnych (w kierunku Dania - Szwecja). Wynika to z dużo ostrzejszej polityki szwedzkiej odnośnie do kupna alkoholu - wielu Szwedów wyrusza do Danii po zakup procentów. Nas też zatrzymali (mieliśmy wypożyczony w Malmö samochód na szwedzkich blachach), ale szybko puścili.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 231 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość