Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 14 Lut 2023 15:11 

Planuję powoli kwietniowy wyjazd do Indonezji i chciałbym zrealizować trasę jak w tytule (odwiedzenie Mt Bromo i wulkanu Ijen zaczynając w Malang, ale nie wracając tylko przeskakując od razu na Bali) w formule 2 dni 1 noc i nie tracąc nadmiarowo czasu. Słyszałem, że takie lokalne wycieczki zdecydowanie korzystniej jest ogarniać na miejscu, ale w tym wypadku wolałbym mieć wszystko przygotowane, bo na Bali będę miał już zarezerwowany nocleg, więc musi się to odbyć bez żadnych poślizgów.

Znalazłem online jedną firmę, która organizuje dokładnie to o co mi chodzi i mającą dobre opinie na tripadvisorze: https://eastjavaparadise.com/bromo-ijen-tour/

Kontaktowałem się już z nimi i w kwietniu taka przeprawa kosztować będzie 192 dolary za osobę przy 2 osobach. Czy ta cena jest sensowna czy na miejscu uda mi się znaleźć kogoś do pokonania takiej trasy znacznie taniej? Wydaje mi się, że cena nie jest taka zła - wliczony jest odbiór spod hotelu w Malang, przejazd na całej trasie, organizacja wejścia na Bromo i Ijen wraz z biletami wstępu, 1 nocleg w hotelu pod Ijen i nawet odstawienie pod sam hotel na Bali. W dodatku czasowo organizują to dla mnie idealnie. Większość firm taki tour rozkłada na 3 dni i 2 noce, tutaj jest cały dzień zaoszczędzony. Z drugiej strony jak na Indonezyjskie realia wydaje mi się to sporo, zwłaszcza że to nie jest prywatny tour tylko w grupie max 12 osobowej i bez wliczonego wyżywienia.

Co byście radzili? Czy ta opcja jest sensowna? Nie chodzi mi o wyduszanie każdego grosza, bo mogę trochę dopłacić, żeby mieć spokojną głowę, ale jeśli na miejscu ogarnę to na przykład 2 razy taniej, to już trochę zmienia postać rzeczy.
 Profil Relacje PM off  

Wczasy w Turcji 🌊🏨 5* hotel przy plaży w Kemer z all inclusive za 1743 PLN Wczasy w Turcji 🌊🏨 5* hotel przy plaży w Kemer z all inclusive za 1743 PLN
Słońce na Lanzarote 🌴🔆 Tydzień w 4* hotelu ze spa w Costa Teguise za 2586 PLN Słońce na Lanzarote 🌴🔆 Tydzień w 4* hotelu ze spa w Costa Teguise za 2586 PLN
#2 PostWysłany: 17 Maj 2023 09:47 

Zostawiam informację dla potomnych, że skorzystałem ostatecznie z tej oferty i zdecydowanie ją polecam. Cena teraz wydaje mi się śmiesznie niska, biorąc pod uwagę ile ludzi (kierowców, przewodników, itd) jest zaangażowanych w organizację tego. Przy czym oni jako jedni z nielicznych ogarniają to w systemie 2D1N, a nie 3D2N, więc oszczędzamy jedną noc, a tempo moim zdaniem jest optymalne, choć trzeba brać pod uwagę, że 2 noce trzeba zarwać, ale można potem poodsypiać w samochodzie. A same wulkany Bromo i Ijen to były punkty, które zrobiły na mnie największe wrażenie przez 3 tygodniowy pobyt w Indonezji. Wszystko było punktualnie i bezproblemowo, samochód wygodny i czysty, spoko kierowca i dobry nocleg.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 17 Maj 2023 10:07 
Awatar użytkownika

Loty: 349
Kilometry: 595 648
niebieski
@oskk też robiłem podobną trasę w zeszłym roku. Wycieczkę ogarnialiśmy na miejscu w Yogyakarcie i stamtąd ruszaliśmy pociągiem. Fakt w organizację wycieczki zaangażowane było mnóstwo osób więc cena wychodziła śmieszna (nie pamiętam już ile) i organizowana była przez 2 rodzinne biura lokalne. I do samego dotarcia do Ijen wszystko było super. Niestety ocenę całości popsuł trochę kierowca, który brał nas do Ijen, a potem miał nas dostarczyć na prom na Bali i tam mieliśmy mieć transport do hotelu. Mimo, że wszystko było opłacone z góry kierowca nachalnie kilkukrotnie próbował zrobić nas na kasę i wyciągnąć od nas coś extra. Finalnie skończyło się tak, że zostaliśmy porzuceni sami sobie na promie na Bali, ale właściciel biura nas poratował i załatwiał nam dodatkowy transport dalej (straciliśmy sporo czasu przez to), a transport, który mieliśmy zapewniony w ramach wycieczki nie chciał nas zabrać bez dodatkowej srogiej dopłaty :roll:
Tak czy inaczej Bromo i Ijen mega wrażenia.

#4 PostWysłany: 17 Maj 2023 11:00 

No cóż, widocznie można trafić biura lepsze i gorsze, dlatego ja mogę polecić powyższe ;) Też kończyłem na Bali, kierowca czekał już w porcie i zawiózł pod sam hotel bezproblemowo bez żadnych dopłat.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość