Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: LX100 warto?
#21 PostWysłany: 27 Cze 2018 14:30 

To właściwie wybór podjęty - LX100. Mimo 4 lat i tak prezentuje się najlepiej z dostępnych konkurentów - na odpowiednim poziomie cenowym(przynajmniej dla mnie) i świetna jakość video oraz zdjęć. Jestem tylko jak długo utrzyma stosunkowo wysoki poziom. Myślę, że będą to max 2 lata, co Wy na to?

Teraz tylko pozostaje szukać odpowiedniego egzemplarza. Chętnie jednak posłucham jak Wy szukaliście swoich okazji na niskie ceny :)
 Profil Relacje PM off  

Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️ Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️
Egipt kusi luksusem i wysokimi temperaturami 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 2699 PLN ☀️ Egipt kusi luksusem i wysokimi temperaturami 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 2699 PLN ☀️
#22 PostWysłany: 27 Cze 2018 14:34 

srebrny
kopija napisał(a):
Jestem tylko jak długo utrzyma stosunkowo wysoki poziom. Myślę, że będą to max 2 lata, co Wy na to?

w jakim sensie? bedzie ten sam poziom i przez 10 lat, dopoki sie nie zepsuje.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 27 Cze 2018 14:42 

@ibartek

Bardziej chodzi mi o dotrzymanie taktu zmieniających się trendów/wymagań. Przykładowo cofając się wstecz jakieś 6/7 lat jakiś sprzęt mógł być topowy - natomiast dziś mocno średni. Jedynie pod tym względem martwię się o otrzymanie formy LX100. Liczę, że te kolejne 2/3 lata LX będzie prezentował przyzwoity poziom na tle konkurentów.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 27 Cze 2018 15:22 

srebrny
ja zawsze ide pod prad, trendy mnie nie interesuja :)

aparat ma robic dobre zdjecia, i to sie nie zmieni. to nie laptop, gdzie co chwile wychodzi nowy procesor, grafika i poprzedni model nie pociagnie nowych gier

niektorzy producenci co chwile wrzucaja nowy model, ktory niewiele sie rozni od poprzedniego, oprocz 2x wyzszej ceny, szczegolnie Sony, rx100v jest obecnie jakies 4x drozszy od rx100, czy 4x lepszy?
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 27 Cze 2018 17:50 
Awatar użytkownika

niebieski
I tutaj wracamy do początku wątku i 'specificznych' odpowiedzi @becek. Nigdzie nie zostały podane jakieś wymagania, po za tym że 'fajny' i 'jak długo będzie jeszcze na czasie'. Ale czego właściwie szukamy? Jakie są kryteria wyboru?
Bo na pytanie "LX100 warto?" jest kilka odpowiedzi, wszystkie podobne: tak, nie, nie wiem, może, chyba, wydaje mi się...
I takie zdaje się że dostałeś ;-)

Rozumiem że LX100 jest wystawiony jako punkt odniesienia, ale cieżko wskazać aparat który jest lepszy, jeśli nie wiadomo w czym.
Dla mnie rx100 jest lepszy od LX100, ze względu na sporo mniejsze gabaryty. A to ponieważ potrzebuje małego kompakta do kieszeniu, duży aparat juz mam. Ktoś inny będzie miał inne wymagania i mu wyjdzie odwrotnie. Do filmów na motocykl zakupiłem sobie używane gopro3, ponieważ nie widzę żadnego powodu, żeby inwestować obecnie w 4K, z różnych powodów. Zakupiłem od szczęśliwego sprzedawcy, który właśnie przesiada się na najnowsze gopro, bo w poprzednim mu brakowało. I co odpowiedzieć na pytanie "GoPro3 warto?" Jak to sie ma do pytania "ile jeszcze będzie na topie"?

#26 PostWysłany: 27 Cze 2018 18:24 

-- 27 Cze 2018 18:22 --

@BrunoJ

Specjalnie wróciłem, bo zwątpiłem do początku posta i jakoś nie widzę nigdzie określenia "fajny". Załóżmy, że to post na temat zakupu wycinarek laserowych do metalu i załóżmy, że chcesz kupić sobie taką za 2 mln,bo akurat spodobało Ci się wycinanie materiału, ale zupełnie się na tym nie znasz. Pomyślmy jak skonstruujesz taki temat.. Hmmm zaczniesz od specyfikacji wycinarki laserowej? Będziesz pisał o kątach cięcia, o sposobie cięcia, prędkości kątowej? Myślę, że nie :) Ale co będziesz chciał? Będziesz chciał najlepszą wycinarkę laserową w danej cenie bez względu czy ma wymiary takie czy takie. Interesować Cię będzie efekt końcowy i cena. Myślę, że jesteś inteligentnym gościem i rozumiesz aluzję.

Mam zwyczaj, że nie próbuję na siłę sypać z rękawa specyfikacjami, jeśli są one dla mnie zagadką. Postawiłem proste pytanie, określiłem mniej więcej cenę (przez pryzmat LX100) oraz punkt odniesienia jaki obraz mi odpowiada. Sam wspomniałeś, że to nie forum stricte fotograficzne, to niby dlaczego każdy tutaj zgromadzony ma mieć specjalistyczną wiedzę w tym zakresie?

Jeśli uważacie się za kogoś ponad nowym użytkownikami, tylko dlatego, bo siedzicie tutaj dłużej, to jesteście w dużym błędzie :) Żyjecie w jakiejś bańce mydlanej na tym forum, gdzie wszystko ma być tak jak Wy chcecie, co jest nieco zabawne. A wystarczyło wypisać zbiór sprzętów o podobnej jakości oraz cenie, ale przecież trzeba było zaznaczyć swoją wyższość w wirtualnym stadzie, gdzie nikt tak naprawdę siebie nie zna.

-- 27 Cze 2018 18:24 --

Ponadto sporo osób również udzieliło się w tym temacie i wszyscy oprócz Was (elita forum) potrafiło udzielić normalnej odpowiedzi. Każda z nich coś wniosła - oprócz Waszych uszczypliwości.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 27 Cze 2018 18:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Z dużym prawdopodobienstwem nie spytam o wycinarke laserową na forum kucharskim nawet jeśli będę nią wycinał garnki. I - w przeciwieństwie do aparatu za 2kPLN - raczej na pewno spytam bardzo precyzyjnie, chcąc wydać 2mln. I w dalszym ciągu wymiary będą miały spore znaczenie i będą jednym z ważnych parametrów. Znam ludzi którzy kupują auta najpierw sprawdzający wymiary, a dopiero potem silniki (a znam i takich co zupełnie odwrotnie). Rozumiem że się starasz, ale przykład niczym Skłodowska w Sexmisji ;p

Nikt sie nie wywyższa, ale i też nikt nie będzie przygotowywał Tobie listy 'bo nie mam czasu czytać 5 dni stare posty'. Właśnie takie wejście na forum przez nowych użytkowników nie jest mile widziane. Nie tylko na tym forum , ale i na wielu innych.
I nie , nie szukaj, nie cytuje dosłownie, tylko parafrazuje, podobnie jak wczesniej użyłem 'fajny'. Chodzi o wydzwięk wypowiedzi.
Dla mnie EOT, w temacie aparatów napisałem co uważałem, w temacie formy wypowiedzi również. Możemy sobie dysputowac do wieczora, tylko po co. Kupuj ten aparat i pisz fajną relacje z wyjazdu, okraszoną ciekawymi zdjęciami :)
Abcn lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość