Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 240 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Lufthansa - Bagaż
#181 PostWysłany: 27 Sie 2023 23:41 

niebieski
Flyguy napisał(a):
Dzisiaj dokladnie po 360 dniach od zlozenia wniosku o zwrot pieniedzy za rzeczy zakupione na miejscu ze wzgledu na zagubiony bagaz otrzymalem zwrot od Lufthansy. Trwalo to rok bez 1 tygodnia. Wszystkie rachunki zostaly uwzglednione (nie bylo podzialow na 50% etc.) poniewaz chca ''polubownie'' zakonczyc sprawe.

Otrzymałam zwrot po tygodniu od złożenia wniosku.

A można zapytać, na jaką sumę zgłaszałeś ?

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off  

Przedłużony weekend w sercu Alicante 😍🏖️ Loty + hotel w centrum za 789 PLN ✈️ Przedłużony weekend w sercu Alicante 😍🏖️ Loty + hotel w centrum za 789 PLN ✈️
🚨Tajlandia w cenie Bałtyku🚨 Wycieczka na Phuket za 2780 PLN 🤯 Loty i ⭐⭐⭐⭐ hotel 🌴😎 🚨Tajlandia w cenie Bałtyku🚨 Wycieczka na Phuket za 2780 PLN 🤯 Loty i ⭐⭐⭐⭐ hotel 🌴😎
#182 PostWysłany: 01 Wrz 2023 15:40 
Awatar użytkownika

złoty
690€
malawita lubi ten post.
malawita uważa post za pomocny.

#183 PostWysłany: 12 Wrz 2023 12:04 

Spotkaliście się z czymś takim? By odzyskać pieniądze za zakupione potrzebne rzeczy kazali je wysłać cytuje:

"Oczywiście ponosimy odpowiedzialność za szkody spowodowane opóźnieniem bagażu zgodnie ze specyfikacjami prawnymi. Jeśli nie chce Pan zatrzymać artykułów zakupionych w ramach opóźnienia Pana bagażu w Barcelonie, zwrócimy Panu pełną cenę zakupów. W takim przypadku prosimy o przesłanie odzieży na następujący adres skrytki pocztowej:
Deutsche Lufthansa AG - Customer Relation

2 bagaże opóźnione 5 dni. 4 osobowa rodzina do zwrotu ok 1000 euro.
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 12 Wrz 2023 12:15 

platynowy
Zaproponuj odbiór door to door, niech zamówią i opłacą Ci kuriera na odbiór ubrań. Dlaczego miałbyś ponosić dodatkowe koszty związane z logistyką.

Może biorą Cię pod włos, a może otwierają sieć lumpeksów.
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 12 Wrz 2023 22:32 

Szczerze to nie mam zamiaru odsyłać zakupionych rzeczy jest to śmieszne z ich strony. Ewidentnie się ośmieszają prosząc bym wysłał in rzeczy między innymi używana bieliznę mojej żony i dzieci do LH :) Jeszcze z nimi wyjaśnię kilka rzeczy jak to nie pomoże skorzystam z usług prawnika...
 Profil Relacje PM off  

#186 PostWysłany: 12 Wrz 2023 22:40 

srebrny
A dlaczego nie chcesz odsyłać?
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 12 Wrz 2023 22:51 

Jaką mam pewność że zwrócą mi pieniądze po wysyłce? Jak pierwsza ich odpowiedz była, że zwrot w ogóle mi się nie należy...Teraz robią problem mimo, że są zobowiązani do zwrotu wg konwencji montrealskiej. Zresztą zanim kupiliśmy rzeczy dzwoniliśmy na infolinię LH i tam powiedzieli, że bez problemu zwracają kasę.
 Profil Relacje PM off  

#188 PostWysłany: 12 Wrz 2023 23:00 

srebrny
Bagaż nie wylądował razem z Wami, kupiliście więc najbardziej potrzebne rzeczy. Ale po 5 dniach dotarł, więc nie ma już podstawy do ich zatrzymania, o ile chcecie otrzymać zwrot pieniędzy za zakupy.
Chcecie mieć i ciuchy i zwrot kasy za ich zakup? Na jakiej podstawie?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#189 PostWysłany: 13 Wrz 2023 00:00 

Na podstawie konwencji montrealskiej i udzielonej informacji na infolinii LH.

Jak zwrócą kasę to niech zabierają moje rzeczy i robią z nimi co chcą. Po wysyłce rzeczy mogę zostać bez nich i zwrotu. Na razie jestem stratny 1000 euro a tych rzeczy wcale nie miałem zamiaru kupować. Nie licząc straconego czasu i nerwów na wakacjach szukając sklepów z potrzebnymi rzeczami.
 Profil Relacje PM off  

#190 PostWysłany: 13 Wrz 2023 00:07 

srebrny
Mam wrażenie, że się nie rozumiemy. Naprawienie szkody nie może prowadzić do wzbogacenia się.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#191 PostWysłany: 13 Wrz 2023 11:07 

Napisałem na forum by otrzymać jakąś pomoc/rady. Widać źle trafiłem. Bardzo dużo latam i w przeszłości miałem podobną sytuacje z 1 bagażem lecąc do pracy. Wtedy LH bez problemu zwróciła mi 600 euro. Nie było mowy o 50% czy zwrocie rzeczy. Podstwą były paragony nic wiecej. Stąd moje zdziwienie czemu teraz robią problem… Podejrzewam, ze oszczędności ale każdy bagaż jest obligatoryjnie ubezpieczony.

Nie chodzi tu o wzbogacenie tylko o wywiązanie się z umowy. Nie wywiązali się wiec nalży się rekompensata. Kupując bilet linia zobowiązuje się do dostarczenia bagażu. Mnie jako pasażera nie interesuję czy mają za mało pracowników lub inne problemy. Dodam że lot był opóźniony o 18 h z powodu pogody wiec tu nie mam roszczeń. Ale żeby przez taki czas nie dostarczyć bagażu na pokład samolotu to już jest zaniechanie.

Na podstawie Konwencji montrealskiej oraz Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 889/2002, przewoźnik lotniczy ponosi odpowiedzialność odszkodowawczą wobec pasażerów w razie uszkodzenia bagażu, opóźnienia bagażu lub zagubienia bagażu.
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 13 Wrz 2023 11:14 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

A ubezpieczeni podróżne było kupione? Które obejmuje bagaż i opóznienie w dostarczeniu go?
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 13 Wrz 2023 11:30 

Zeus napisał(a):
A ubezpieczeni podróżne było kupione? Które obejmuje bagaż i opóznienie w dostarczeniu go?

Nie tylko zdrowotne. Nie spodziewałem się takich problemów z bagażem w LH. Jak już wspominałem w przeszłości nie miałem z nimi nigdy problemów.
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 13 Wrz 2023 12:19 

HON fly4free
@lipunial Bardzo ci współczuję, poważnie. Można by napisać truizm, że człowiek uczy się na błędach (albo czytając o przygodach innych osób). Mój kolega, z którym regularnie latam z Krakowa do Genewy (z przesiadką w MUC, FRA, VIE lub ZRH) w ciągu roku miał trzy razy niedoręczony nadawany bagaż. Dwa razy dostarczono dzień później. Natomiast ostatnio, czyli jakieś 3 tygodnie temu, bagaż przepadł w MUC. Nikt nie wiedział kiedy się pojawi, ale z zeznań pracowników w GVA wynikało, że może to potrwać do tygodnia. Kolega dzień w dzień jeździł na lotnisko (!) i przeszukiwał stosy świeżo dostarczonych bagaży, które były ułożone grupami, te "z dnia takiego a takiego". I rzeczywiście, bagaż przybył, dosłownie w dniu wyjazdu, więc, cóż, zabrał go z powrotem do domu do Polski. Czy kupował "najpotrzebniejsze rzeczy"? Nie kupował, gdyż za pierwszym razem, gdy kupił sobie kilka rzeczy typu szczoteczka do zębów i t-shirt, wysłał rachunki do Lufthansy - i do dziś nie dostał dokładnie NIC. Zero. Ma numer sprawy, nie pomagają monity, totalne dno. Zatem pisanie "a mi oddali bez problemu" jak widać jest niereprezentatywne. Lufthansa ma masywne problemy z przeładunkiem bagażu. Zdecydowanie warto mieć własną polisę na wypadek opóźnionego doręczenia bagażu. I jeszcze jeden przykład, innego kolegi, Swiss, przesiadka w ZRH, lot do Berlina. Na szczęście był to powrót z wakacji - 5 walizek zagubionych. Odnalazły się po 2-3 dniach... gdy już byli w domu tzn. w Krakowie. Końcówka wakacji trochę zepsuta (chcieli zwiedzać Berlin jeszcze), ale na szczęście nie cały wyjazd. Ponieważ sytuacje te zaczynają być nagminne, ja bym eskalował gdzie się da, napisał do UOKiK, rzecznika ULC, ostatecznie założył sprawę w sądzie. Oczywiście że to jest strata czasu, ale LH nie może sobie pogrywać w nieskończoność w takim beznadziejnym stylu. W polskich mediach nigdzie o tym nie przeczytasz, za to wielkimi literami dowiesz się o wszystkich potknięciach LOT-u (vide niezaładowanie bagażu w locie na Chorwację). A może panowie "z głównej strony", skoro tak lubią czerpać z informacji tu na forum, zrobiliby z tego jakiś materiał? Myślę, że kilka osób chętnie by dostarczyło wiarygodnych informacji o swoich przejściach. Byłaby okazja zwrócić się do rzecznika LH itd.

Ostatnio edytowany przez man4business, 13 Wrz 2023 16:00, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#195 PostWysłany: 13 Wrz 2023 14:01 

Zdecydowanie warto wydać kilka złotych więcej i ubezpieczyć samemu bagaż. Ale nie spodziewałem się takich problemów po LH. Właśnie dlatego, że o tym się nie mówi…
@man4business to na pewno dobry pomysł ze skargą do UOKiK czy rzecznika ULC. Zobaczę na jakim etapie się zatrzymam jak na razie jeszcze odpisują z LH i dyskutują.
 Profil Relacje PM off
man4business lubi ten post.

#196 PostWysłany: 15 Gru 2023 19:12 

Czy często lufthansa waży bagaże podręczne? Jeśli tak, to czy czepiają się mocno o bagaże cięższe (np. 10 kg zamiast 8kg) - economy light. Rozumiem, że przedmiot osobisty nie wlicza sie do puli 8kg?
 Profil Relacje PM off  

#197 PostWysłany: 15 Gru 2023 19:33 

HON fly4free
Może się zdarzyć, ale raczej rzadko.
 Profil Relacje PM off
puniek8 lubi ten post.

#198 PostWysłany: 17 Gru 2023 15:47 

Loty: 341
Kilometry: 691 144
złoty
Kolega chciał mi pokazać jak dostaje upgrade w LH. Poszedł do okienka checkin zagadać i jedyne co osiągnał to właśnie zważenie jego bagażu podręcznego.
Lepiej się nie wychylać ;)
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#199 PostWysłany: 27 Gru 2023 23:56 

Witam,

Chciałbym kupić 4 bilety na lot Lufthansą z Katowic na Teneryfę (2 dorosłych oraz dzieci w wieku 16 i 10 lat). W jednym z poprzednich wątków zostałem przekonany do tego, że nie potrzebuję 4 bagażów rejestrowanych. Tyle tylko, że dokonując rezerwacji nie ma możliwości wyboru różnej taryfy dla każdego z podróżnych. Czyli albo wybieram dla każdego bagaż podręczny albo dla wszystkich z opcją rejestrowanego. Czy da się zrobić tak, że dla dwóch osób zarezerwuję w taryfie Ekonomicznej Light natomiast dla dwóch kolejnych w taryfie Ekonomicznej Classic ?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
 Profil Relacje PM off
pabien uważa post za pomocny.

#200 PostWysłany: 28 Gru 2023 00:03 

HON fly4free
Kup jeden bilet na 1+1 w Economy Classic, a drugi 1+1 w Economy Light. Tylko po co ci bagaż rejestrowany w ogóle, gdy każdy, praktycznie, może mieć ze sobą bagaż kabinowy + plecaczek. Nie masz małych dzieci. Cztery bagaże kabinowe i cztery plecaczki to jest multum miejsca w bagażach...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 240 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości