Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 240 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Lufthansa - Bagaż
#161 PostWysłany: 28 Cze 2022 12:47 

niebieski
@kroku92

Tu masz listę, które można wziąć na pokład. Jeśli nie ma na liście, zrób zdjęcia, opisz wagę, wymiary i wyślij maila do Lufy.

https://www.lufthansa.com/content/dam/l ... ems_DE.pdf

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off  

Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
All inclusive w Maroku 🏝️ 4* resort z basenami i spa 🌴 6 dni w Agadirze za 1989 PLN All inclusive w Maroku 🏝️ 4* resort z basenami i spa 🌴 6 dni w Agadirze za 1989 PLN
#162 PostWysłany: 15 Wrz 2022 18:27 
Awatar użytkownika

Czy jest mi ktoś w stanie podpowiedzieć czy lecąc po europie LH z niemowlakiem na kolanach (<2), bede w stanie nadać do luku nosidło *oraz* wózek dziecięcy (oddając przed wejściem do samolotu). Taryfa Eco Light.

W jednym miejscu znalazłem info, że za free można zabrać nosidlo i jeżeli będzie za duże to poleci do luku. W innym miejscu znalazłem, że można za darmo zabrać wózek i dać do luku od razu przed wejściem. Ma ktoś wiedzę czy można to i to, czy tez jedno wyklucza drugie?

Z góry dziękuję.
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 28 Paź 2022 14:49 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

W sumie, takie lekko/dziwne pytanie.
Lufa do Buenos, kupiona jako Economy light. Liczne zmiany, i z booking class L, jest cała w B. Czy mając FTL, ta taryfa da bagaż rejestrowany gratis, czy liczy się pierwotna rezerwacja, czyli Eco Light
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 28 Paź 2022 14:57 

srebrny
W LH klasy rezerwacyjne są niezależne od bagażu. O bagażu decyduje czy to taryfa flex, light czy classic.
Można mieć tanie K czy L classic z bagażem i drogie B light bez bagażu. Pytanie czy zmieniła się jedynie klasa rezerwacyjna, czy też taryfa z light na classic.
Zeus uważa post za pomocny.

#165 PostWysłany: 28 Paź 2022 15:14 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Własnie to jest ciekawe. Takie same loty (koleżanka ma powrót w L) u mnie Economy u niej light

No nić sprawdzę za 11 dni :)

Załączniki:
lufa.PNG
lufa.PNG [ 39.01 KiB | Obejrzany 5047 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 28 Paź 2022 15:46 

niebieski
Lufa ma z tym jakiś turbo bałagan. U mnie pierwotne bilety eco light w K zmieniłem na M i zaczął się magicznie pojawiać dla wszystkich bagaż rejestrowany (ale tylko na jednym ekranie w aplikacji). Nawet z ciekawości zrobiłem screeny. Na jakieś 2 tygodnie przed lotem zniknęła adnotacja o wliczonym bagażu rejestrowanym a pojawiła się kwota za jego dokupienie :D U znajomych dłużej to wisiało w ich rezerwacji ale też wyparowało - może z jakąś awanturą by się załatwiło na check-inie ale nie próbowaliśmy
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#167 PostWysłany: 28 Paź 2022 17:05 

niebieski
Zeus napisał(a):
W sumie, takie lekko/dziwne pytanie.
Lufa do Buenos, kupiona jako Economy light. Liczne zmiany, i z booking class L, jest cała w B. Czy mając FTL, ta taryfa da bagaż rejestrowany gratis, czy liczy się pierwotna rezerwacja, czyli Eco Light

@Zeus

Jeśli w rezerwacji nadal pokazuje light, to FTL nie pomoże i nie przejdzie.
Jakie to były zmiany, czy upgrade ?
A co pokazuje teraz w rezerwacji, na temat bagażu ?

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 28 Paź 2022 17:56 

niebieski
Bagaz w eco light jest bezplatny tylko dla Sen i Hon na trasach miedzykontynentalnyvh. Info na stronie LH i przetrstowane kilka razy w tym roku
 Profil Relacje PM off
wr1981 lubi ten post.

#169 PostWysłany: 28 Paź 2022 18:15 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Zeus napisał(a):
Własnie to jest ciekawe. Takie same loty (koleżanka ma powrót w L) u mnie Economy u niej light

No nić sprawdzę za 11 dni :)

W LH tak to właśnie działa, że sama literka klasy rezerwacyjnej nic o bagażu nie mówi. W tej sytuacji Ty bagaż masz, koleżanka nie.
 Profil Relacje PM off

#170 PostWysłany: 28 Paź 2022 19:56 

niebieski
krzykrzysztof napisał(a):
Czy jest mi ktoś w stanie podpowiedzieć czy lecąc po europie LH z niemowlakiem na kolanach (<2), bede w stanie nadać do luku nosidło *oraz* wózek dziecięcy (oddając przed wejściem do samolotu). Taryfa Eco Light.

W jednym miejscu znalazłem info, że za free można zabrać nosidlo i jeżeli będzie za duże to poleci do luku. W innym miejscu znalazłem, że można za darmo zabrać wózek i dać do luku od razu przed wejściem. Ma ktoś wiedzę czy można to i to, czy tez jedno wyklucza drugie?

Z góry dziękuję.

@krzykrzysztof

Normalnie w light albo wózek albo nosidło, ale raczej przymykają oko. Na wszelki wypadek, lepiej zapytać Lufthansę.

Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 28 Paź 2022 21:03 

No to i ja się wypowiem zwłaszcza, że nie codziennie jest szansa pomóc komuś takiemu jak @Zeus i zrewanżować się za wcześniejsze rady :)

Też tak raz miałem że po kilku zmianach udało się nawet wyrwać taryfę Y i na potwierdzeniu pojawiło się coś jakby Economy Classic, a na pewno była informacja że bagaż jrejestrowany jest wliczony w cene. Spytałem się przy checkinie czy mam bagaż w cenie i się dowiedziałem że nie, taryfa jest economy light w systemie, a to że ja mam potwierdzeniu co innego to błąd, bo bagażu nie dokupowalem ani taryfy nie zmieniłem. I coś takiego się czasem Lufie zdarza. Natomiast ten błąd widzisz tylko Ty na potwierdzeniach - czy to na mailu czy po sprawdzeniu rezerwacji. Staff na lotnisku widzi wszystko jak być powinno. Ale daj znać czy u Ciebie też tak było, bo Lufa ma taki burdel że jestem w stanie sobie wyobrazić że teraz może już nawet bagaż się dopisuje przy zmianie klas ;) i to nie tylko pozornie jak u mnie, ale też w realu ;)
 Profil Relacje PM off

#172 PostWysłany: 28 Paź 2022 21:08 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Inna kwestia że mając *G, w taryfie eco light można nadać bagaż na lotach long-haul.

#173 PostWysłany: 28 Paź 2022 21:11 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
Padła już ta i formacja Gadek dwa posty wyzwj
Gadekk lubi ten post.

#174 PostWysłany: 28 Paź 2022 21:21 

@moss_LOT z SEN po Europie też mi się w tym roku udawało nadawać bagaż w taryfie economy light nawet jak gest dobrej woli ograniczyli tylko do lotów międzykontynentalnych. Niby bagaż nie przysługuje, niby gest dobrej woli już też nie, ale w praktyce nikt mi nie odmówił jak powołałem się na praktykę Lufthansa w tym zakresie. A wyszło to przypadkiem, jak mając bagaż zobaczyłem już na lotnisku że info na stronie się zmieniło i gest dobrej woli obowiązuje tylko dla ICONT. Nie miałem wyjścia, udałem głupiego. I zadziałało. I potem zadziałało jeszcze parę razy;)
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 03 Cze 2023 22:47 

Loty: 96
Kilometry: 101 069
niebieski
Jako osoba 'wychowana' na tanich liniach ;) mam pytanie przed pierwszym lotem Lufą (GDN-FRA-LIS, LIS-ZRH-GDN):
Na rezerwacji widzę informację o możliwości posiadania jednej sztuki bagażu podręcznego. Sprawdzając jego wymiary na stronie Lufy, widzę, iż w mojej klasie (Economy Class Light) możliwe jest przewiezienie bagaż podręcznego do 8 kg i maks. 55 x 40 x 23, ale też przedmiot osobistego maks. 40 x 30 x 10 (czyli w moim przypadku nie wypchany plecak) (https://www.lufthansa.com/pl/pl/baggage-calculator).
1. Jak jest ostatecznie? Tylko walizka czy też dodatkowo plecak?
2. Na poszczególnych odcinkach lecę Lufthansa Cityline + Lufthansa oraz Swiss International Air Lines + AIR BALTIC (każda z podrózy na jednym bilecie Lufy) - rozumiem, że niezależnie od przewoźnika wykonującego lot dla Lufy, ilość bagażu zawsze mogę mieć taką samą, żadna z firm nie ma odrębnych ograniczeń?

I dodatkowo pozwolę sobie spytać zadać pytanie z poza tematu bagażu - serwis na pokładzie:
3. Napoje, jedzenie, alko na którymś z odcinków jest w cenie biletu? Jeden posiłek i napój? Czy przy tej klasie nie ma takiej opcji?
4. Czy przy siedzeniu znajdę gniazdko/USB do ładowania sprzętu ?
Niestety nie mogę na stronie Lufy znaleźć takich informacji.
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 03 Cze 2023 22:53 

niebieski
1. I walizka, i plecak
2. tak
3. Na każdym z tych rejsów bezpłatnie woda + czekoladka. Cała reszta płatna. LH i LX mają trochę inną ofertę płatnego serwisu - w LH jest taniej.
4. w LH na pewno nie, w LX i BT jestem prawie pewien że nie.
 Profil Relacje PM off
Intchy uważa post za pomocny.

#177 PostWysłany: 04 Cze 2023 00:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak lecisz z dzieckiem i się ładnie uśmiechnie to można się załapać na więcej niż jedną czekoladkę, ale generalnie bieda w porównaniu do tego_co_było_kiedyś. Teraz LH to low cost z darmowym większym bagażem.
travellista lubi ten post.

#178 PostWysłany: 20 Lip 2023 17:23 

Loty: 108
Kilometry: 187 292
A czy przy bramkach sprawdzają wymiary plecaków czy raczej machają ręką ? ( chodzi o POZ i FRA )
nie chodzi aby zabrać drugą podręczną walizkę ale normalny plecak na laptopa wiadomo że jest głębszy niż te 10 cm jakie niby można ze sobą mieć
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 20 Lip 2023 17:31 

srebrny
Nigdy mi jeszcze nie sprawdzali, ale zazwyczaj wchodzę w ramach priority boarding, nie wiem czy to coś zmienia.

#180 PostWysłany: 20 Lip 2023 17:42 

Loty: 103
Kilometry: 222 303
ivyuni1 napisał(a):
A czy przy bramkach sprawdzają wymiary plecaków czy raczej machają ręką ? ( chodzi o POZ i FRA )
nie chodzi aby zabrać drugą podręczną walizkę ale normalny plecak na laptopa wiadomo że jest głębszy niż te 10 cm jakie niby można ze sobą mieć

Mnie się zdarzyło kilka razy na bramce sprawdzenie wagi podręcznego, a nie wymiarów.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 240 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości