Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 52 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Loty na zakupy.
#1 PostWysłany: 14 Sie 2012 20:11 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Katowice - vódka Rasputin 70% - 1l za 25zł

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

Czy Polska może mieć ✈️ transport 💺 lotniczy ✈️ na miarę potrzeb pasażerów? Macie realny wpływ na rozwój lotnictwa w kraju❗️ Czy Polska może mieć ✈️ transport 💺 lotniczy ✈️ na miarę potrzeb pasażerów? Macie realny wpływ na rozwój lotnictwa w kraju❗️
Za ocean bez stresu 🌊✈️ NYC prosto z Berlina już od 1458 PLN 🌤️😎 Także w wakacje Za ocean bez stresu 🌊✈️ NYC prosto z Berlina już od 1458 PLN 🌤️😎 Także w wakacje
 Temat postu: Re: Loty na zakupy.
#2 PostWysłany: 14 Sie 2012 20:38 

niebieski
rozumiem, że kosztu dojazdu/powrotu na lotnisko nie liczymy?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 14 Sie 2012 21:21 

Przyjeżdżając do Polski spoza Unii, można wwieźć w celach niehandlowych 200 papierosów, 1 litr spirytusu lub 2 litry wina. Czyli tyle co dziennie wynoszę z Tesco :D
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 14 Sie 2012 21:22 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Hetman napisał(a):
rozumiem, że kosztu dojazdu/powrotu na lotnisko nie liczymy?

Przy 5 osobach, dojazd w Katowicach to taniocha.
Tak czy siak wyjdzie się na plus.

Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 15 Sie 2012 07:06 

A mnie ciekawi coś jeszcze innego - mianowicie kupujemy bilet Katowice - "Oslo" za 4 zł, odprawiamy się, drukujemy kartę, stawiamy się na lotnisku, przechodzimy przez kontrolę bezpieczeństwa no i korzystamy z bezcłówki. Czy wyjście ze strefy odlotów jest jakoś utrudnione? Tzn czy wzbudzi to ciekawość SOL i czy można narazić się na ponowne sprawdzania bagażu?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 15 Sie 2012 07:17 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Bartolko napisał(a):
A mnie ciekawi coś jeszcze innego - mianowicie kupujemy bilet Katowice - "Oslo" za 4 zł, odprawiamy się, drukujemy kartę, stawiamy się na lotnisku, przechodzimy przez kontrolę bezpieczeństwa no i korzystamy z bezcłówki. Czy wyjście ze strefy odlotów jest jakoś utrudnione? Tzn czy wzbudzi to ciekawość SOL i czy można narazić się na ponowne sprawdzania bagażu?

Opuszczałem w Katowicach strefę bezcłową i nie było żadnego problemu.

Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 15 Sie 2012 08:31 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 123 256
niebieski
JIK napisał(a):
Bartolko napisał(a):

Opcja opuszczenia bezcłówki jest o wiele ciekawsza, niż strata tylu godzin w powietrzu. No chyba, że się jest maniakiem podniebnych przestworzy jak Antoine de Saint-Exupéry.

#8 PostWysłany: 15 Sie 2012 10:02 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
jajacekk napisał(a):
JIK napisał(a):
Bartolko napisał(a):

Opcja opuszczenia bezcłówki jest o wiele ciekawsza, niż strata tylu godzin w powietrzu. No chyba, że się jest maniakiem podniebnych przestworzy jak Antoine de Saint-Exupéry.

Opuszczając strefę bezcłową kupując alkohol pod pretekstem wyjazdu do Norwegii nie lecąc tam i wychodząc od razu chyba łamiemy przepisy celne czyż nie ?

#9 PostWysłany: 15 Sie 2012 10:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Ale lecąc poza unię i nie zostawiając tam alkoholu tylko wracając z nim, też łamiemy prawo, tyle, że nie jest to do udowodnienia.
Ale wracamy z butelką która była zwolniona z podatku ze względu na jej wywóz poza Unię Europejską.
Co o tym myślicie?
Jest to oczywiście czysta teoria.

#10 PostWysłany: 15 Sie 2012 10:23 

niebieski
A co jeśli już odbywamy lot?jak nas wpuszczą z powrotem z płynami na samolot do PL? Wielu ludzi tak kupuje różne rzeczy np na Kubie,Dominikaniew Meksyku, a później jak mają przesiadkę w EU to na bramkach wszystko do kosza

www.amigoucieka.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 15 Sie 2012 10:24 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

jajacekk napisał(a):
Ale lecąc poza unię i nie zostawiając tam alkoholu tylko wracając z nim, też łamiemy prawo, tyle, że nie jest to do udowodnienia.
Ale wracamy z butelką która była zwolniona z podatku ze względu na jej wywóz poza Unię Europejską.
Co o tym myślicie?
Jest to oczywiście czysta teoria.

nie ma co myśleć, trzeba przetestować :)
BTW
1 X - KTW-TRF-KTW 8zł

Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 15 Sie 2012 10:25 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Dziewon napisał(a):
A co jeśli już odbywamy lot?jak nas wpuszczą z powrotem z płynami na samolot do PL? Wielu ludzi tak kupuje różne rzeczy np na Kubie,Dominikaniew Meksyku, a później jak mają przesiadkę w EU to na bramkach wszystko do kosza

Na lotnisku w Sandefjord oraz Stavanger, nie przechodzimy ponownej kontroli bezpieczeństwa.
Także nie mogą nam nic zabrać.

Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 15 Sie 2012 11:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja to wiem, ale piszę czysto teoretycznie.

Sam osobiście sprzedałem litrowego Absoluta kupionego w strefie za 55pln za 250 nok w Torp
I to uważam za dobry interes :)
Zwróciła się cała wyprawa do Sandefjord i prom do Szwecji

#14 PostWysłany: 15 Sie 2012 11:07 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
W jednym i w drugim przypadku lamiemy prawo jednak wracajac z flaszka kupiona w Pl po odbyciu lotu do Norwegii nie sa w stanie nam udowodnic ze kupilismy ja w Pl. Sam tak robilem jak lecialem z Gdanska przez Torp do Warszawy z dziewczyna tak taniego alkocholu legalnego w Pl nigdy nie kupilem. Litr Zubrowki chyba 25zl. Cos takiego.
A co do kupowania alkoholu i przesiadek. Trzeba prosic o zapakowanie do tych specjalnych toreb lotniskowych. Tam jest tez paragon wiec mozna zminimalizowac ryzyko. Jezeli butelka jest tak zapakowana mozna miec nadzieje, ze przejdzie i powinna przejsc.
Lecac kiedys przez Frankfurt z Non Scheengen do Schenegen mialem flaszke whysku kupiona i zapakowana na innym lotnisku we Frankfurcie wyszedlem z Terminala (choc tam nie trzeba nawet tego robic by przejsc ponowne security) i wszedlem z ta flaszka ponownie. Pan na bramkach tylko pytal gdzie kupilem itd bo paragon byl zle wsadzony, byl zagiety. Gdy sobie go jakos odgial i zgadzala mu sie data itp. Przeszlo bez problemu.

#15 PostWysłany: 15 Sie 2012 11:15 
Awatar użytkownika

niebieski
Co do opakowania masz rację.
Kupowałem raz alkohol na lotnisku w Malcie. Poprosiłem o zapakowanie i poleciałem do Wenecji i jeszcze do Hahn.
Tam niemcy bardzo oglądali, ale że wszystko było legalnie przepuścili.
Prezent przeleciał pół europy, ale dotarł do obdarowanej osoby :)

#16 PostWysłany: 15 Sie 2012 11:34 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

W takim razie jedynym minusem tego wszystkiego są limity:
http://toll.no/templates_TAD/Article.aspx?id=195354&epslanguage=no
I teraz pytanie, jako że lecimy na lotniska tranzytowe, czyli nikt nas nie kontroluje, bo zaraz wracamy do kraju.
I teraz pytanie czy uda nam się kupić więcej alkoholu? czy pani na kasie w sklepie zna przepisy i sprzeda nam tylko wymaganą ilość.

Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 15 Sie 2012 11:39 
Awatar użytkownika

niebieski
JIK napisał(a):
I teraz pytanie czy uda nam się kupić więcej alkoholu? czy pani na kasie w sklepie zna przepisy i sprzeda nam tylko wymaganą ilość.

pani jak pani, ale czytnik kodów kreskowych pewnie zna ;)
trzeba pytac ludzi i kupic na czyjegoś boarding passa.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 15 Sie 2012 23:38 

Loty: 40
Kilometry: 67 613
niebieski
to szybkie pytanie , czy lecąc z Stansted do Modlina tylko z podręcznym Ryanairem moge zrobić jakies zakupy na bezcłówce i czy wlicza się wtedy to co kupiłem na bezcłówce do podręcznego czy jest to jakoś inaczej sklasyfikowane ? dzieki za odpowiedź

#19 PostWysłany: 15 Sie 2012 23:40 

Zbanowany
niebieski
Łysolek napisał(a):
to szybkie pytanie , czy lecąc z Stansted do Modlina tylko z podręcznym Ryanairem moge zrobić jakies zakupy na bezcłówce i czy wlicza się wtedy to co kupiłem na bezcłówce do podręcznego czy jest to jakoś inaczej sklasyfikowane ? dzieki za odpowiedź

to co kupisz na wolnoclowce musi sie miescic w bagazu podrecznym. Obsluga poprosi cie o schowanie reklamowki z zakupami do walizki/torby.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 16 Sie 2012 00:02 

jak chcesz robic zakupy na bezclowym lataj wizzem mozesz wtedy oddzielnie z beclowego wniesc torbe na poklad
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 52 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości