Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Lip 2015 15:38 
Awatar użytkownika

Loty: 84
Kilometry: 138 571
niebieski
Jako, że coś się rusza (przynajmniej w kwestii zapowiedzi) i jakiś rozkład lotów się wyłania z mgły, krótki poradnik jak dostać się na lotnisko w Radomiu. A nuż się komuś przyda ;)

Z dworca PKP KM, PKP Intercity
Najtańsza opcja to autobus miejski linii 14, przystanek przed budynkiem dworca kolejowego. Rozkład http://www.mzdik.pl/rozklady/0014/0014r038.htm
Bilet normalny 3zł, ulgowy 1,50zł. Na przystanku biletomaty, Można kupić bilet u kierowcy, w takiej sytuacji koszt to 4/2zł. Brak możliwości kupienia biletów u kierowcy nie zwalnia z opłaty za przejazd. Czas dojazdu w zależności od natężenia ruchu 15-20 min., jedziemy do ostatniego przystanku Sadków Lotnisko. Obecnie jest on oddalony od terminala o jakieś 300m, w planach przystanek tuż pod terminalem. Uwaga, nie wszystkie kursy linii 14 jadą na lotnisko, jest w ciągu dnia kilka kursów nie dojeżdżających do lotniska, oznaczone w rozkładzie literą C, na tablicy autobusowej mają napis Sadków-Kościół.
TAXI, koszt taxi nie powinien przekroczyć 15-20zł. Postój przed budynkiem dworca.

Z dworca PKS PolskiBus, PKS, busy
Dworzec PKS znajduje się ok. 200m od dworca kolejowego więc najprościej przespacerować się tam i stamtąd opcje jw. Tuż przy dworcu PKS jest również postój TAXI oraz przystanek autobusowy (Beliny-Prażmowskiego / PKS), z którego dojazd na lotnisko z przesiadką 2 przystanki dalej (25 czerwca / Kaufland) w autobus linii 5. Wobec braku biletów czasowych w Radomiu opcja z przesiadką nieopłacalna.

Przystanek Słowackiego/Rondo Neobus od strony Rzeszowa i możliwe, że jeszcze jakieś busy.
Przechodzimy ok. 100m w stronę ronda, skręcamy w prawo obok salonu FIAT i stacji benzynowej. Po następnych 100m jest przystanek linii 21. Po trzech przystankach (ok. 5 minut) wysiadamy na przystanku Wojska Polskiego / Lubelska. Następnie pieszo ok. 500m do terminala. Rozkład 21 http://www.mzdik.pl/rozklady/0021/0021r008.htm Tuż obok przystanku Neobusa jest też postój TAXI, koszt nie powinien przekroczyć 10-12zł

Przystanek Warszawska/Rondo Neobus od strony Warszawy, PKS, busiki
Na tym samym przystanku staje autobus linii 21. Rozkład http://www.mzdik.pl/rozklady/0021/0021r035.htm Wysiadamy również na przystanku Wojska Polskiego / Lubelska z tym, że po drugiej stronie. Dojazd ok. 25-30min. Bardzo częste opóźnienia na tym kierunku, dochodzące do 10-15 minut. TAXI chyba raczej tylko na telefon, bo mimo, że obok jest postój rzadko kiedy tam coś stoi ;) Koszt TAXI ok. 25-30zł. Jak ktoś jedzie Neobusem to znacznie lepiej się kalkuluje przejechać przez miasto i wysiąść na przystanku Słowackiego/Rondo

Na razie tyle. Jakby co, to pytać ;)
 Profil Relacje PM off
10 ludzi lubi ten post.
8 ludzi uważa post za pomocny.

Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍 Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍
Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️ Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️
#2 PostWysłany: 01 Wrz 2015 14:45 
Awatar użytkownika

niebieski
"Orzeł" wylądował :mrgreen:
Image

Image

Nawet mamy autobus.... a myślałem, że będą wysiadać wprost do terminala :lol:

Image
Cytuj:
To jest miś na miarę naszych możliwości. My tym misiem otwieramy oczy niedowiarkom! Mówimy: to jest nasz miś, przez nas zrobiony, i to nie jest nasze ostatnie słowo!

Btw, żeby nie być zupełnie OT, uruchomiono przystanki przy terminalu. Na tablicach autobusowych "Port Lotniczy" ;)
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.
Abcn uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 01 Wrz 2015 15:00 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
Cytuj:
Nawet mamy autobus.... a myślałem, że będą wysiadać wprost do terminala :lol:

Jak się bawić to na bogato! Gdzieś te 100 osób musi pracować !

#4 PostWysłany: 01 Wrz 2015 15:11 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
Normalnie jak za czasów kwitnącego socjalizmu. Na dodatek lot do Rygi wypełniony przez miejscowych notabli - bilety opłacone z miejskiej i wojewódzkiej kasy. Trochę to żałosne... ale kto bogatemu zabroni. Jeszcze cytat z fejsa "Z powodu braku zainteresowania lotami z danego lotniska, czy też daną linią, porty zafundowały wycieczkę do Rygi swoim pracownikom, którzy do kraju wrócą autokarami, tylko po to, żeby wspomniany lot się odbył. Ot ciekawostka"

Roku: OK, dziewiczy lot się odbył, a teraz proszę skupić się na temacie wątku, a jest nim... dojazd do lotniska RDO Radom z miasta.

Ostatnio edytowany przez Roku, 01 Wrz 2015 16:18, edytowano w sumie 1 raz
„Off topic” odbieganie w wypowiedzi od istoty sprawy w danym temacie.
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#5 PostWysłany: 21 Lut 2016 22:22 

srebrny
Przejeżdżałem wczoraj przez Radom i nie mogłem się oprzeć wizycie na lotnisku...
Załącznik:
RDOF4F.jpg
RDOF4F.jpg [ 62.81 KiB | Obejrzany 5826 razy ]

#6 PostWysłany: 21 Lut 2016 22:28 

niebieski
Świetnie, dziękujemy za relacje.
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 29 Lis 2016 16:18 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie sadzilem, ze kiedys zadam pytanie w tym watku, ale skoro SprintAir wyskoczyl z taka oferta... ;)

Jaki jest najlepszy sposob na dotarcie z RDO na lotnisko WAW (lub WMI)? Czy wciaz jest to autobus nr 14 spod terminala do dworca PKP, i dalej Kolejami Mazowieckiemi do Wawy? Z Okecia do Radomia jest dwa razy dalej niz do Modlina, ale z drugiej strony to wciaz tylko 100km;)

#8 PostWysłany: 29 Lis 2016 16:28 
Awatar użytkownika

niebieski
Najlepszy choć nienajtanszy jest Neobus.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 30 Lis 2016 15:33 
Awatar użytkownika

srebrny
A komunikacja miejska? 14tka jeździ grzecznie?
Zdąży się ze sprintaira lądującego o 20:30 na polski bus o 21:15? ;)

#10 PostWysłany: 30 Lis 2016 16:12 
Awatar użytkownika

niebieski
A ja mam pytanie o parking. Czy bezpiecznie jest zostawić samochód na weekend na parkingu lotniskowym?
Czy gdzieś w okolicy lotniska są strzeżone parkingi? W google nic nie mogę za bardzo znaleźć.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 30 Lis 2016 16:34 
Awatar użytkownika

niebieski
@‌wtak‌
Jak to dzień roboczy to 14 jest o 20.47. O tej porze komplikacji żadnych nie będzie, do przystanku dworzec PKP dojedziesz w 15, przy jakichś niespodziewanych trudnościach w max. 20 min. 5 minut na dojście do dworca PKS więc spokojnie do zrobienia. Wszystko pod warunkiem, że przylot punktualny i zdążysz na autobus. Ostatecznie taxi za ok. 15zł.
Soboty i niedziele 14 jest z lotniska o 20.31 więc jak się na nią zdąży to bezproblemowo, kwestia tylko o której przyleci "sprinter".

@‌mordek‌
Nic nie słychać, żeby coś się zadziało złego na lotniskowym parkingu. O jakichś strzeżonych parkingach w okolicy nic mi nie wiadomo. Możesz spróbować tutaj się dogadać http://www.hotel-astor.pl/pokoje-hotelowe.htm. Mają ogrodzony plac przy hotelu to może ci przechowają samochód. Jeszcze to https://www.opendi.pl/radom/408425.html ulica tuż obok lotniska ale nie wiem czy działa. Jest strzeżony na MOSIRze http://mapa.targeo.pl/Parking-Platny-st ... king/adres, ale tu jest dojazd jakieś 10-15 minut autobusem linii 5 do prawie lotniska.
Ewentualnie napisz mi na priv jaki to weekend to może będę mógł jakoś pomóc ;)
 Profil Relacje PM off
ane.wald lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 30 Lis 2016 16:59 
Awatar użytkownika

srebrny
mordek napisał(a):
A ja mam pytanie o parking. Czy bezpiecznie jest zostawić samochód na weekend na parkingu lotniskowym?
Czy gdzieś w okolicy lotniska są strzeżone parkingi? W google nic nie mogę za bardzo znaleźć.

Na początku lipca zostawiłem auto na 3,5 dnia(czwartek-niedziela). Po powrocie stało całe, nic się nie wydarzyło.
mordek uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 05 Gru 2016 12:21 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Czy ten parking lotniskowy jest bezpłatny, jak podaje strona lotniska?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 05 Gru 2016 12:25 
Awatar użytkownika

srebrny
Tak, bezpłatny.
Pacyfa lubi ten post.
krasnal uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 09 Gru 2016 12:56 
Awatar użytkownika

srebrny
Taxi z RDO na dworzec autobusowy kosztuje 14 zł.

#16 PostWysłany: 01 Sty 2017 20:40 
Awatar użytkownika

srebrny
Jakaś sprawdzona korporacja?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 07 Sty 2017 07:27 

Loty: 46
Kilometry: 50 539
dość młoda korporacja taxi w Radomiu, ale szczerze mogę polecić! całkowicie nowa flota hybrydowych taksówek (Toyoty Auris) i wypadają bardzo atrakcyjnie cenowo :) SOOWA Taxi Radom 511 522 511

http://soowataxi.pl/

#18 PostWysłany: 08 Sty 2017 19:06 

niebieski
Gregggor napisał(a):
Nie sadzilem, ze kiedys zadam pytanie w tym watku, ale skoro SprintAir wyskoczyl z taka oferta... ;)

Jaki jest najlepszy sposob na dotarcie z RDO na lotnisko WAW (lub WMI)? Czy wciaz jest to autobus nr 14 spod terminala do dworca PKP, i dalej Kolejami Mazowieckiemi do Wawy? Z Okecia do Radomia jest dwa razy dalej niz do Modlina, ale z drugiej strony to wciaz tylko 100km;)

PolskiBus jedzie ok. 1h 45 minut, podczas gdy KM ok. 2h 30 minut. Pociąg kosztuje 24 zł, a PolskiBus od złotówki, zazwyczaj da się spokojnie znaleźć za kilkanaście złotych.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 01 Lut 2017 17:33 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Przetestowałyśmy lotnisko w Radomiu.

Duża, pusta hala. Dojazd z Radomia (dworzec PKP i PKS) autobusem nr. 14 trwa kilkanaście minut na lotnisko.
Na samym lotnisku jest tylko jeden czynny kiosk, gdzie możecie kupić prasę, papierosy, jakieś ciasteczka i zimne napoje. Niestety kanapki i kawy nie da rady, więc lepiej zjeść coś wcześniej na mieście lub zaopatrzyć się w jakimś sklepie w Radomiu. Podobno najbliżej w okolicy jest McDonald, ale tam trzeba dojechać samochodem.
Na lotnisku jest knajpa, gdzie miały być sprzedawane ciepłe napoje i posiłki, ale niestety nie sprawdziła się. Podobno sprzedaż wynosiła dwie kawy dziennie i ajent chwilowo knajpę zamknął.
Ogólnie nie ma co na tym lotnisku robić.
Odprawa szybka, sprawna, grzeczna.
Cały personel pracujący na lotnisku jest świetnie poinformowany, ilu pasażerów kupiło bilety na dany lot. Nas było 21 osób. Pani z kiosku powiedziała, że to sporo, bo pierwsze samoloty przewoziły po 2-3 pasażerów.
Za to służba celna jest bardzo pracowita. Chyba tam na staż ich puszczają. Wiskają wszystko, jak sprawdzają człowieka, to prawie z grzebaniem w bieliźnie. Jak sprawdzają rzeczy, to wyciągają z kieszeni każdy kawałek papieru i oglądają każdy skasowany bilet. Ale, że pasażerów jeszcze mało, a czasu dużo, to się uczą fachu :)
W sali odlotów jest salonik VIP (niestety nie testowałyśmy) oraz stoi automat z kawa i herbatą. Kawa za 2.50 zł
Mimo wszystko, trzymam mocno kciuki za to lotnisko.

Załączniki:
PortLotniczyRadom.jpg
PortLotniczyRadom.jpg [ 116.77 KiB | Obejrzany 4120 razy ]
3 ludzi lubi ten post.

#20 PostWysłany: 01 Lut 2017 23:28 
Awatar użytkownika

srebrny
Japonka76 napisał(a):
Przetestowałyśmy lotnisko w Radomiu.

W sali odlotów jest salonik VIP (niestety nie testowałyśmy) oraz stoi automat z kawa i herbatą. Kawa za 2.50 zł
Mimo wszystko, trzymam mocno kciuki za to lotnisko.

Jest też dystrybutor z darmową wodą:)
2022 dhow-przez-zatoke-chwaka-bay-czyli-zanzibar-z-plecakiem,213,168117
2018 Alesund na trzecią randkę
2017 Na Białoruś z Waszmościami
 Profil Relacje PM off
Pacyfa lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość