Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Kwi 2021 00:56 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Zdziwiłem się trochę że nie ma takiego tematu.

Z lotniska do Bratysławy jest ok. 50 km.
Na szybko znalazłem, że z dworca autobusowego w Bratysławie jeżdżą na VIE autobusy Slovak Lines. Od 6.00 do 20.00 co dwie godziny. Czas przejazdu 1h, koszt 5€. Podejrzewam, że zatrzymują się po drodze gdzieś bliżej starówki.

Z lotniska do Bratysławy pierwszy odjazd 8.30, ostatni 22.50.

Obecnie może i nie, ale w zwyczajnych czasach pozapandemicznych raczej jeździ na tej trasie nie tylko Slovak Lines.

Może też się okazać że dojazd autobusem/pociągiem z Polski na VIE będzie szybszy/tańszy właśnie przez Bratysławę.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
DMW uważa post za pomocny.

Temat postu: Re: VIE - Bratysława
#2 PostWysłany: 25 Kwi 2021 08:41 

złoty
Jest, ale bardzo stary bo swego czasu robotę za 1 zł robił Polski Bus czy FlixBus przy podróży z Polski

Sam kilka razy sprawdzałem jak szybko i tanio dostać się na lotnisku w Wiedniu, autobus z Bratysławy był bezapelacyjnie zwycięski
z-wiednia-do-bratyslawy,1449,37675&p=331281&hilit=Slovak#p331281
panda napisał(a):
Ja polecę wybrać właśnie Slovak Lines. Dopłacisz 1€ i masz bilet dzienny po Bratysławie na całe MHD :)
 Relacje PM off  

Temat postu: Re: VIE - Bratysława
#3 PostWysłany: 25 Kwi 2021 09:11 

Obecna cena to 9,90 EUR za bilet w czasach Covid, kiedy jeździ tylko Slovak Lines koszt się zwiększył.
 Relacje PM off
dg72 lubi ten post.

#4 PostWysłany: 13 Cze 2022 15:05 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Update.
Najtaniej Student Agency od 4,90€ ale tylko kilka kursów dziennie, ceny dynamiczne.
Flixbus od 5,99€, ceny dynamiczne.
Slowak Lines 7,90€, stała cena.
 Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 13 Cze 2022 17:25 

niebieski
Flixbus za 6€ ma zasadniczo tylko dwa kursy w ciągu doby, reszta ma wyższe progi.

LEO Express: Praga, CZ, i SK z Polski. Oferuję karty podarunkowe nabite na 125% (zyskujesz 25%).
 Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 13 Cze 2022 19:26 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ja tam widzę sporo połączeń nawet za 4,99€ do/z Bratysława Most SNP. 5,99€ do/z dworca autobusowego. Oczywiście z jakimś wyprzedzeniem, nie za 2-3 dni.
 Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 13 Cze 2022 19:36 

niebieski
fakt, ale w kontekście podróży z lotniska a nie z miasta raczej mało kto planuje dokładnie o której skorzysta z przejazdu z wyprzedzeniem. Lot może się opóźnić a same plany zmienić.

LEO Express: Praga, CZ, i SK z Polski. Oferuję karty podarunkowe nabite na 125% (zyskujesz 25%).
 Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 05 Lis 2023 22:57 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie polecam Flixbusa, a przynajmniej zalecam brać pod rozwagę.
Wczoraj miałem lądowanie o 08:40, bilet kupowany na 09:40. O 08:35 dostałem maila, że niestety odwołali mój przejazd i mogę bezpłatne zmienić na dowolną godzinę - pierwsza dostępna była dopiero o 13:00. Szybki research i zdecydowaliśmy się zakupić bilety Slovak Lines - natomiast nie z ich bezpośredniej strony, a przez Terravision, które jest pośrednikiem i ma ceny niższe o 2 EUR na bilecie niż bezpośrednio.

Dzisiaj wracaliśmy już Flixbusem, więc porównując ze Slovak Lines wygląda to następująco:
1) Slovak Lines był tańszy, gdybym wcześniej sprawdził, to nie jechałbym Flixbusem :/
2) W Slovak Lines wifi działało bardzo dobrze na całej trasie. W Flixbusie niby było, ale praktycznie nic się nie ładowało.
3) W Slovak Lines przy wejściu częstują małą i darmową buteleczką wody. We Flixie nic nie dają.

Ogólnie Slovak Lines wygrywa, drugi raz Flixbusem bym nie jechał.
3 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 07 Kwi 2025 20:09 
Awatar użytkownika

Loty: 692
Kilometry: 924 529
platynowy
Na granicy austriacko słowackiej jest jakaś wojenka. Kierowca autobusu mówi, że to Austriacy zaczęli. Autostrada zwęża się do jednego pasa, który na dodatek prowadzi obok drogi i jeszcze trzeba przejechać przez dziwną konstrukcję. W niedzielę popołudniu przedłużyło to przejazd o jakieś 15 min, ale w godzinach szczytu to może być jakaś masakra
 Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 07 Kwi 2025 20:41 

niebieski
Tak to już wygląda na wszystkich większych przejściach w Austrii, z tym że wiele nie potrzebuje zwężania bo w standardzie jest jednopasmowa. Albo barak jest postawiony na parkingu I trzeba przejechać przez parking a droga w tym odcinku jest wyłączona z ruchu.

Przy czym Niemcy i Szwajcaria są traktowane po przyjacielsku więc tam takich budek zazwyczaj nie ma.

W każdym razie i tak lepiej niż Niemcy którzy sobie wynajeli cały magazyn/halę i odwożą tam pojazdy wytypowane do kontroli pod eskortą z autostardy...

Dziwna konstrukcja w zależności od tego co masz na myśli to może być aparatura do dezynfekcji bydła I trzody chlewnej z racji epidemii na Słowacji. Spokojnie, jeśli się czasem ogolisz i nie będziesz chrumkać to raczej nikłe szanse aby wprawili ją w ruch akurat podczas twojego przejazdu :mrgreen:

Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 07 Kwi 2025 20:47 

srebrny
pabien napisał(a):
Na granicy austriacko słowackiej jest jakaś wojenka. Kierowca autobusu mówi, że to Austriacy zaczęli. Autostrada zwęża się do jednego pasa, który na dodatek prowadzi obok drogi i jeszcze trzeba przejechać przez dziwną konstrukcję. W niedzielę popołudniu przedłużyło to przejazd o jakieś 15 min, ale w godzinach szczytu to może być jakaś masakra

To akurat zapewne ze względu na ogniska pryszczycy na Słowacji.
3 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 09 Kwi 2025 09:01 

niebieski
Dodatkowo Austriacy zamknęli kilka mniejszych przejść granicznych ze Słowacją, a z Węgrami całą masę.

[ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości