Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Gru 2023 08:52 
Awatar użytkownika

Loty: 182
Kilometry: 423 385
złoty
Cześć,
W ramach akcji "latamy tanio z Wiednia" również i ja kupiłem w sierpniu bilety do Afryki, właśnie z VIE. Wiadomo, latem człowiek o zimie nie myśli, więc wizja dojazdu z WRO była "ok jakoś damy radę". Natomiast im bliżej wylotu tym mniej mnie cieszy wizja wycieczki własnym autem z WRO do VIE.

Z dostępnych opcji (cenowo wychodzi podobnie każda z nich, w sumie dojazd własny + parking też tyle wyjdzie) jest Flixbus (bezpośrednio na lotnisko) oraz Kolej (EC Danubius). Jadąc eurocity rano z WRO jeśli wszystko jest o czasie to mam realnie 24h do odlotu w VIE (tak czy owak nocleg na pewno bym szukał w VIE, nawet jadąc autem). Flix jedzie ciut dłużej, ale też z zapasem - przyjazd do Wiednia 14h przed odlotem, więc też z bezpiecznym zapasem. Niestety nie bardzo jest jak sprawdzić opóźnienia połączeń kolejowych, ale chyba kwestia dojechania do Bohumina a dalej "jakoś to będzie"

Pojechaliśmy z nastolatkami w podróż dookoła świata: Sto dni dookoła świata
 Relacje PM off  

#2 PostWysłany: 05 Gru 2023 10:09 

Loty: 1
Kilometry: 1 354
@zawiert

Wiedeń-Wrocław to zawsze była i jest (i chyba będzie) komunikacyjna zakała. Dojazd z Wrocka przez międzylesie do czeskiej autostrady jest mega uciążliwy, później juz jakoś idzie. Można jechać przez katowice, ale czasowo podobnie i ponad 100 kilometrów dalej. Zastanawiałem się kiedyś, dlaczego mimo dużego ruchu ciągle nie ma żadnego sensownego połączenia. Jest troche prywatnych przewoźników (typowi busiarze), ale cena i warunki pozostawiają wiele do życzenia. Mimo wszystko polecałbym auto, ale wtedy koszty są dosyć spore ze względu na winiety w Czechach i Austrii.

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 05 Gru 2023 10:16, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 05 Gru 2023 10:39 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
srebrny
Proponuję też do rozważenia: Pociąg i nocleg w Bratysławie, następnie autobus na lotnisko we Wiedniu.
Koszty można zoptymalizować kupując bilet IC / KD do granicy (Zebrzydowice / Bohumin / Lichkov), a następnie CD (grupowy) do Bratysławy.
Noclegi powinny być tańsze niż we Wiedniu, a Flixbus kosztuje od 5 EUR.

Ostatnio edytowany przez rattaman, 05 Gru 2023 11:26, edytowano w sumie 1 raz
 Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Gru 2023 11:04 
Awatar użytkownika

srebrny
Zdarzało mi się w życiu jeździć sporo między Wrocławiem a Wiedniem i prawdą jest, że opcji za wiele nie ma. Ale wspomniani busiarze nie są tacy tragiczni, ich zaletą jest z pewnością to, że odbierają spod adresu i Wiedniu odwożą pod adres, oraz stała cena. Przy 1-2 osobach i zakupie z niedużym wyprzedzeniem są w porządku opcją.
Zeus lubi ten post.

#5 PostWysłany: 05 Gru 2023 12:00 

Loty: 21
Kilometry: 61 051
Ostrzeżenia: 1
Przez/do Wiedeń zawsze jeżdżę przez Ostravę, Brno, Breclav, Wilfersdorf.
Polecam.
 Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 05 Gru 2023 12:55 

złoty
@zawiert Jeśli jedziesz do Wiednia tylko z zamiarem odbycia noclegu to jedź pociągiem ale trochę późniejszym.
Załącznik:
capture-20231205-124625.png
Załącznik:
capture-20231205-124734.png

Co do opóźnień pociągów to mogę cię wspomóc przykładowym pociągiem jadącym z Polski. Normalnie połączenie jest w miarę punktualne, ale przy pierwszym ataku zimy wystąpiły opóźnienia.
Załącznik:
capture-20231205-124958.png

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off
zawiert lubi ten post.

#7 PostWysłany: 05 Gru 2023 13:30 

srebrny
Z punktu widzenia finansowego to Danubius jest lepszy. 25E od osoby. Z przesiadkami trzeba doliczyć odcinek w Polsce (ok 28-36zł os. dorosła), bo z Katowic do Wiednia cena taka sama jak z Wrocławia (może za wyj. EC o 4:50 w Katowic - 20E). Ew. można kombinować z biletem dzielonym w Ostrawie / Otrokovicach / Prerov / Breclav. Przy grupie może wyjść taniej.

#8 PostWysłany: 05 Gru 2023 14:17 

złoty
@rattaman Można kupić przez Koleje Czeskie bilet Wrocław - Brzecław na podaną przeze mnie kombinację Piast + Sobieski już za 471 Korony i do tego drugi bilet Brzecław - Wiedeń za 174 Korony. Razem 645 koron tj. 115 zł według dzisiejszego kursu czyli nie ma wielkiej tragedii.
 Relacje PM off
rattaman lubi ten post.

#9 PostWysłany: 05 Gru 2023 14:27 
Awatar użytkownika

Loty: 156
Kilometry: 348 419
złoty
FUX napisał(a):
Polecam.

Tak się kiedyś jeździło najlepiej. Po otwarciu obwodnicy Drasehofen i naprawieniu grobli w ciągu drogi 52, optymalnie jest przez Mikulov.

#10 PostWysłany: 05 Gru 2023 16:57 

srebrny
KL_user napisał(a):
@rattaman Można kupić przez Koleje Czeskie bilet Wrocław - Brzecław na podaną przeze mnie kombinację Piast + Sobieski już za 471 Korony i do tego drugi bilet Brzecław - Wiedeń za 174 Korony. Razem 645 koron tj. 115 zł według dzisiejszego kursu czyli nie ma wielkiej tragedii.

Widzę takie ceny ale raczej ze sporym wyprzedzeniem. A Danubius juz pierwszy kurs w poniedziałek za 110zł.

#11 PostWysłany: 05 Gru 2023 17:18 

niebieski
-- 05 Gru 2023 16:16 --

benedetti napisał(a):
FUX napisał(a):
Polecam.

Tak się kiedyś jeździło najlepiej. Po otwarciu obwodnicy Drasehofen i naprawieniu grobli w ciągu drogi 52, optymalnie jest przez Mikulov.

Jeżdżę spod Wrocka (od teściów) obiema opcjami, bo zawsze zahaczy się o coś z Unesco na trasie, a to Villa Tugendhtów w Brnie, a to Kromeriź, czy też Ołomuniec lub osada koło Mikulova, czy kościół Św. Małgorzaty w Kopcanach, tudzież fortyfikacje Ołumuńca i krajobraz industrialny Ostravy, granice rzymskiego Imperium Limes Danubian.

Jak nocka to bierzemy Airbnb u Arabusów za około 30 EUR w Wiedniu lub za 20 EUR w Bratysławie, aczkolwiek przy cenach biletów Flixa po 90 zł - zazwyczaj jadąc samemu - nawet się nie zastanawiam, bo dla mnie to pewniak i nigdy mnie nie zawiódł.

Załącznik:
AUS.jpg

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
FUX uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 07 Gru 2023 14:56 
Awatar użytkownika

złoty
Dojazd 'tam' jednak wzięliśmy po torach, cenowo nieco więcej (500zł za 5pax), ale jakoś serce mam bardziej do pociągu niż do autobusu.

Natomiast niestety przestrzeliłem z datami, i powrotny fajny Flix o 00:20 akurat mi w mój dzień (wtorek) nie jedzie :/, więc albo nocka na VIE i flix o 10:00 z lotniska, albo tułaczka do miasta i drugi nocleg...

Z pociągami jest o tyle słabo, że na VIE rozkładowo przylatujemy o 22:40, a pierwszy rozsądny pociąg do PL to Sobieski o 6 rano z Hbf. Gnić na lotnisku od przez 6h w nocy to słaba opcja jednak

Ostatnio edytowany przez zawiert, 08 Gru 2023 09:28, edytowano w sumie 1 raz
 Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 07 Gru 2023 22:34 

złoty
@zawiert Zrzuty ekranu są ze słowackiego rozkładu jazdy (bliźniacza kopia czeskiego IDOSa) https://cp.hnonline.sk/vlakbusmhd/spojenie/ . Rozkład ten bardzo dobrze sprawdza się przy planowaniu podróży pociągami w różnych europejskich krajach. We Włoszech trochę oszukuje w regionie Emilia-Romagna bo nie ma w nim wszystkich pociągów TPERu.

Jak chcesz wracać w nocy to możesz np. jechać z przesiadką w Brnie.
Załącznik:
Screenshot_20231207-223158.jpg

Relacje PM off
zawiert uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 08 Gru 2023 14:19 
Awatar użytkownika

złoty
Dzięki, ten przez Brno by uszedł, ale muszę sprawdzić warunki zwrotu biletów. Niestety do VIE przylatujemy KL1849 i widzę, że on raczej jest mniej punktualny niż bardziej, nawet jakby siadł o czasie 22:40 to zanim plecaki odbierzemy i przemaszerujemy na peron to będzie na styk mocno :(
Wystartujemy z AMS +15min i jest pozamiatane.

Relacje PM off  

[ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości