Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Lis 2023 18:59 

Loty: 65
Kilometry: 117 291
Jestem świeżo po doświadczeniach z lotniskiem Sphinx w Kairze. Postanowiłam o tym napisać, bo było zaskakująco.
Przyleciałam wieczorem Wizzairem z Mediolanu. Szybka i sprawna kontrola paszportowa wraz z zakupem wizy. Przy wyjściu działa jedyny punkt handlowy - z kartami sim operatora WE za 20 USD, w tym 10 gb. Kupiłam, działała bez zarzutu. Z lotniska nie ma możliwości wydostać się, przynajmniej wieczorem, Uberem. W grę wchodzą tylko taksówki.
Przyjazd na lotnisko - tu już Uber wchodzi w grę. Problem jest tylko taki, ze jeśli kierowca jedzie tam pierwszy raz, to nie ma szansy, żeby wjechał w odpowiedni zjazd do lotniska (szczególnie wieczorem), bo nie ma żadnych oznaczeń, a GoogleMaps pokazuje drogę, której nie ma. Najbliższa zawrotka jest za jakieś ok. 10 km, ale w drodze powrotnej jest podobnie - nie ma żadnych oznaczeń, żeby od północnej strony dojechać do lotniska. Mówię tutaj o zjeździe z autostrady, w odległości jakichś 6 km od lotniska. Nasz kierowca w efekcie przejechał na autostradzie na wstecznym jakiś kilometr, następnie przejechał przez wałek żwiru i potem asfaltową drogą w budowie, w slalomie stosów płyt chodnikowych, z sukcesem dostarczył nas do celu. Trwało to dłużej o ok. 30 minut, ale mieliśmy duży zapas czasu.
Przyjechaliśmy o 18.30, odlot o 21.50. Zakaz wejścia na lotnisko. Dla naszego lotu wstęp na teren lotniska dopiero o 19.00. Trudno zliczyć ile kontroli tam przeszliśmy - na pewno więcej niż na lotniskach CAI, w Luksorze i Asuanie razem wziętych. Dwie dokładne kontrole bagażu, gdzie wyrzucono mi prawie wszystkie standardowe kosmetyki, z którymi zawsze podróżuję, możliwe, że kryterium był zapach - pan wszystko otwierał i wąchał, i jak mu nie pasowało, to rzecz lądowała w koszu ;) Z kolei Pani przeszukała mi nawet kieszenie w spodniach, które miałam na sobie i musiałam wyjaśniać, co konkretnie tam było. A były bilety wstępu do muzeów, w których w tym dniu byłam.
W całym tym ambarasie dwa razy na lotnisku zgasł prąd na jakieś 5 minut.
 Profil Relacje PM off
12 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

Śladami Śladami "Gry o Tron" ⚔🎬 Czerwcowy Dubrownik za 803 PLN ✈️ + 🛌
Oblotówka po najlepszych zakątkach Malezji za 2805 PLN ☀️ Plażowanie 🏝 zabytki UNESCO 😍 i baseny infinity 💦 Oblotówka po najlepszych zakątkach Malezji za 2805 PLN ☀️ Plażowanie 🏝 zabytki UNESCO 😍 i baseny infinity 💦
#2 PostWysłany: 15 Lis 2023 19:15 

Loty: 1052
Kilometry: 1 034 002
platynowy
I czyż podróże nie są piękne?
3 ludzi lubi ten post.
rodzynka_r uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 15 Lis 2023 19:27 

Są. Bezwzględnie! Sól życia :D
 Profil Relacje PM off
Washington lubi ten post.

#4 PostWysłany: 15 Lis 2023 19:54 
Awatar użytkownika

Loty: 317
Kilometry: 366 814
srebrny
@rodzynka_r

Za Wizę na tym lotnisku dało się zapłacić kartą czy only Cash?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 15 Lis 2023 19:59 

Płaciłam gotówką w USD
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 15 Lis 2023 20:54 
Awatar użytkownika

Loty: 159
Kilometry: 326 982
srebrny
rodzynka_r napisał(a):
Dwie dokładne kontrole bagażu, gdzie wyrzucono mi prawie wszystkie standardowe kosmetyki

Wywalali tylko z podręcznego czy z rejestrowanego też?

#7 PostWysłany: 15 Lis 2023 21:09 

Jeżdżę tylko z podręcznym, więc nie wiem, jak jest z rejestrowanymi.
 Profil Relacje PM off
ricinus78 lubi ten post.

#8 PostWysłany: 15 Lis 2023 23:09 
Awatar użytkownika

Loty: 159
Kilometry: 326 982
srebrny
Ok, myślałem, że może na wejściu do terminala było to pierwsze sprawdzanie.

#9 PostWysłany: 15 Lis 2023 23:21 

HON fly4free
A ja narzekam na "stare" poczciwe lotnisko w CAI, gdzie w zasadzie jedyną denerwującą rzeczą są czasem kolejki 😅
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 16 Lis 2023 02:51 
Awatar użytkownika

platynowy
Sudoku napisał(a):
I czyż podróże nie są piękne?
Rozmawiałem ostatnio z poznanym w Europie Egipcjaninem. Chłopak zdecydowanie odradzał korzystanie z tego lotniska. Tak jak OP podawał jako argumenty:
- lotnisko w środku niczego
- brak uslug
- problemy z Uberem
Wiedzę po tej mini relacji dlaczego...
Idąc tropem komentarza, to jest lotnisko dla prawdziwych podróżników, a nie klientów AI
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 28 Gru 2023 14:45 

Ktoś wie czy jesli Uber nie działa to jest szansa na InDrive czy Careem ?? Ile wołają za Taxi na lotnisku i za ile realnie mozna pojechać ?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 29 Gru 2023 02:32 
Awatar użytkownika

platynowy
Teoretycznie dziala ale w nocy nie pokazuje żadnych samoochodow.
Careem
Image
Ceny taxi mozna sobie sprawdzic w... Uber :-)
Image
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 29 Gru 2023 12:28 

Ale to tylko teoria...
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.

#14 PostWysłany: 29 Gru 2023 12:36 
Awatar użytkownika

Loty: 317
Kilometry: 366 814
srebrny
@jaco027

Teoretycznie Careem też działa w Marrakeszu (Maroko) długo szukało kierowców i finalnie nie udało się znaleźć chętnego. Natomiast w Ammanie (Jordania) działało świetnie.

Parę osób co korzystało z Uber w Egipcie to kierowcy pisali, że za te stawki nie pojadą.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 29 Gru 2023 12:43 

HON fly4free
Z uberem w Kairze jest tak, że w samym mieście, Gizie itp. działa bez żadnych problemów natomiast w bardziej odległych / nietypowych lokalizacjach będzie w praktyce duży problem ze złapaniem kursu. Poza tym warto pamiętać, że nawet jeśli da się zamówić kurs płatny kartą to nie zawsze będzie to tak działało - wielu kierowców będzie pisać że tylko gotówka mimo wszystko - pojadą bez problemu (korzystałem dziesiątki razy) za kwotę wskazaną w apce ale musi być płatne w gotówce. Często też chcą żeby skasować kurs i pojadą poza Uberem za tą samą kwotę (oszczędzają na prowizji).
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 29 Gru 2023 13:54 

Loty: 237
Kilometry: 375 584
Pod koniec listopada ok. godziny 21:30 złapałem ubera do Gizy za 380EGP. Kierowcę wyszukiwało 10 min, dojeżdżał tak z 20 min (gubił się).
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 29 Gru 2023 17:15 

W listopadzie wieczorem ok. 22 próbowałam złapać Ubera z lotniska, pojawiały się różne opcje, czekałam na dojazd kilku kierowców z pół godziny, potem odpuściłam. Niestety, to że w apce jest jakaś oferta, nie oznacza, że jest realnie.
marek2011 napisał(a):
Poza tym warto pamiętać, że nawet jeśli da się zamówić kurs płatny kartą to nie zawsze będzie to tak działało - wielu kierowców będzie pisać że tylko gotówka mimo wszystko - pojadą bez problemu (korzystałem dziesiątki razy) za kwotę wskazaną w apce ale musi być płatne w gotówce. Często też chcą żeby skasować kurs i pojadą poza Uberem za tą samą kwotę (oszczędzają na prowizji).

To miałam wyjątkowego fuksa, bo na ponad 50 kursów Uberem w Kairze zawsze odbywało się to standardowo, nikt nie wymagał gotówki. Natomiast raz miałam sytuacje, kiedy przyjechał na oko 12 letni chłopak i pierwsze co zrobił, to skręcił na szerokiej i ruchliwej drodze pod prąd. Nie miał pojęcia, jak prowadzić samochód, szybko uciekliśmy z taksówki, bo nam życie było miłe...
 Profil Relacje PM off
jaco027 lubi ten post.

#18 PostWysłany: 26 Sty 2024 11:02 

Po 21 (lot z Budapesztu ) uber przyjechał , kierowcy na lotnisku straszą że nie przyjedzie . Cena 350 EGP do centrum . InDrive chciał 20 USD. Na powrocie trzeba mówić kierowcy żeby zjechał tak jak mówi nawigacja i rura przez klepisko , potem mały slalom między pachołkami i betonową zaporą i jesetśmy na drodze na lotnisko. W nocy to się 40 minut jedzie z centrum.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 01 Gru 2024 19:40 

Loty: 110
Kilometry: 253 846
Strasznie kontrolują na tym lotnisku, skanowanie jest trzy razy, dwa razy trafiłem na bok na osobistą i musiałem się tłumaczyć z każdej rzeczy w plecaku. Sprawdzają też dokładnie leki więc uważajcie żeby przez przypadek nie narobić sobie problemów. Uber z centrum około 450 funtów na ten moment.
 Profil Relacje PM off
lukket lubi ten post.
lukket uważa post za pomocny.

#20 PostWysłany: 27 Lut 2025 21:06 

Dla wybierających się na to lotnisko. Nadal wpuszczają na lotnisko najwcześniej trzy godziny przed odlotem. Po wejściu pierwsze skanowanie bagaży plus wykrywacz metali. Potem punkt twojej linii lotniczej- sprawdzenie paszportów , wydruk biletów i ewentualne nadanie bagaży. Dostajesz do wypełnienia deklaracje wyjazdową . Następnie kontrola paszportowa- anulowanie wizy, zabierają deklaracje. Za moment kolejny punkt sprawdzenie czy na pewno anulowali wizę. dalej drugie skanowanie bagaży i wykrywacz. Na każdym skanowaniu kobiety i mężczyźni przechodzą osobnymi przejściami. Tylko na drugim skanowaniu trzeba było wyjąć i pokazać spray u nas mini pianka do golenia oraz pokazać zakupiony metalowy tygielek do kawy.
Odnośnie przylotu po wejściu dostajesz deklarację wjazdową , która wypełnioną oddajesz na kontroli paszportowej.Jeżeli nie masz wykupionej e-wizy są dwa stanowiska banku nie trzeba wypełniać żadnych wniosków o wizę.Jedno okienko było z płatnością kartą.Nie wiem tylko czy można płacić inna kartą niż Visa. Wszystkie wejścia do muzeów tylko Visa. Jeżeli jesteście w więcej osób warto by jedna ustawiła się już w kolejce do kontroli paszportowej. Zakupioną wizę samodzielnie wklejasz do paszportu przed jego kontrolą.Po głównej kontroli paszportowej kolejny punkt sprawdzenie czy masz ostemplowaną wizę.Potem odbiór bagaży. Wyjście na zewnątrz przez punkt skanowania bagaży, ale tu skanowali tylko duże bagaże, z podręcznym przeszliśmy bez kontroli.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość