Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 690 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 35  Następna
Autor Wiadomość
#501 PostWysłany: 06 Cze 2017 20:03 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Wszystko opisane jest tu: https://www.hoppa.com/en/faqs?id=1
 Profil Relacje PM off  

Ultra All Inclusive w tureckim Side 🏝️ 🌊 5* hotel za 1741 PLN Ultra All Inclusive w tureckim Side 🏝️ 🌊 5* hotel za 1741 PLN
Zimowy city break na Sycylii 🏛️🌊 3 dni w Palermo z Warszawy za 749 PLN Zimowy city break na Sycylii 🏛️🌊 3 dni w Palermo z Warszawy za 749 PLN
#502 PostWysłany: 14 Cze 2017 20:45 

niebieski
dbw86 napisał(a):
Dzięki. Nie ma jak forum f4f :P Wszystko już jasne. Sporo osób straszy że autobusy na Malcie to porażka. Przetestuje więc sam w czerwcu czy tak jest.

Ja wróciłem tydzień temu. Do samych autobusów właściwie pretensji nie mam, ale olbrzymie korki powodują, że jeżdżą nieregularnie. Na Dingli Cliffs przyjechał 40 min. po czasie, a czekanie nie było przyjemne, bo na tym pustkowiu nie ma ani grama cienia, a słońce paliło niemiłosiernie. Z dworca w Valettcie odjeżdżają w miarę zgodnie z rozkładem, a im później, tym bardziej się go trzymają. P.S. Pamiętaj, że wszystkie przystanki są na żądanie i musisz machnąć ręką.
 Profil Relacje PM off  

#503 PostWysłany: 17 Cze 2017 13:42 

Jeszcze mam jedno pytanie. Dzisiaj wieczorem będę na Malcie o godz. 21:20 i pojawiły się wątpliwości odnośnie autobusu do Bugibby. Na stronie MPT są rozkłady że X1 jeździ w soboty z lotniska o 22:14 i 22:50 a na planerze podróży i na google już tych kursów nie wyszukuje i pokazuje że dopiero rano. Wie ktoś o której godzine w sobotę odjeżdza ostatni autobus do Bugibby?
 Profil Relacje PM off  

#504 PostWysłany: 17 Cze 2017 23:47 

srebrny
22:50. To co się wyświetla w danym źródle i na ile to jest aktualne, to od kilkunastu miesięcy temat na dobry kabaret.
 Profil Relacje PM off  

#505 PostWysłany: 30 Cze 2017 21:44 

-- 30 Cze 2017 21:42 --

Samolot leciał na Maltę 2,5 godz, więc zdążyłem. Z tego co zauważyłem prawidłowe są rozkłady poszczególnych linii, bo takie też są na przystankach. Planer podróży ma błędy ale w 90% działa poprawnie. Z lotniska zz autobusami raczej nie ma problemów bo było ich dużo i zauważyłem że odjeżdżają o czasie. Kilka słów o komunikacji na wyspie. W czerwcu na Malcie nie było tłumów ale ludzi dużo w znanych atrakcjach turystycznych. W mniej znanych czasem pustki. Jeśli chodzi o komunikację to ogólnie jest nieźle ale niestety sporo się potwierdza sytuacji o których pisano już wcześniej. Kilkakrotnie autobus wcale nie przyjechał. W nocy zdarzyła się nam sytuacja, że był tylko jeden numer autobusu do Bugibby i 3 po kolei nie przyjechały i trzeba było wracać na własną rękę. Autobusy jak wiadomo zatrzymują się na przystankach na żądanie więc ciężko o punktualność ale zazwyczaj jeżdżą szybciej niż jest na rozkładzie. Na Gozo komunikacja wygląda niestety gorzej - jeszcze częściej autobusy nie przyjeżdżają wcale. W dniu którym byliśmy ocenił bym, że przyjeżdżał co drugi. Oprócz tego wszystko OK. Autobusy nowe, klimatyzowane, kierowcy chętnie udzielają informacji. Jeżdżą szybko ale nie widać nigdzie wypadków.

-- 30 Cze 2017 21:44 --

Jeśli ktoś potrzebuje jakiś rad lub opinii dotyczących Malty to chętnie odpowiem.
 Profil Relacje PM off
konrad91 lubi ten post.

#506 PostWysłany: 01 Lip 2017 10:23 

srebrny
Jakiś rad? Wolałbym chyba uran.

Mi zawsze każdy przyjeżdżał, ale nigdy nie byłem w sezonie, choć trudno mi sobie wyobrazić co drugi nieprzyjeżdżający kurs na Gozo, zważywszy że tam prawie nie ma korków, a prawie każda linia jeździ raz na godzinę. Chyba że znowu wywiesili na przystankach kursy z nieistniejącymi kursami, bo oni sobie ciągle nie radzą z tym systemem (ostatnio wisiały takie na dworcu w Valletcie). No a nocne to oczywiście jeżdżą tylko w piątki i soboty.
 Profil Relacje PM off  

#507 PostWysłany: 01 Lip 2017 14:25 

Rzeczywiście na Gozo dużo nie jeździliśmy autobusami, chyba z 8 razy. Kursów dużo na rozkładach i fajnie to wygląda ale moze w godzinach południowych mniej jeżdzą a głównie wtedy się poruszaliśmy. Jednak Gozo jest dosyć małe i dało się piechotą czasem przejśc i raz autostopa złapaliśmy od razu za pierwszym razem.
 Profil Relacje PM off  

#508 PostWysłany: 01 Lip 2017 18:34 

srebrny
No właśnie o to chodzi, że na Gozo nie ma godzin szczytu i większość linii jeździ przez cały dzień raz na godzinę (jedynie kilka częstszych co 45 minut). Jeśli w rozkładach było więcej, to są to błędy systemowe - nic nowego zresztą.
 Profil Relacje PM off  

#509 PostWysłany: 07 Sie 2017 12:09 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 65 933
My wróciliśmy w piątek z Bugibba - Quawra - 2 dorośli i 2 dzieci. Sprzed nosa uciekło nam X1 na lotnisku, które pasowało idealnie, więc przy niemiłosiernym upale wpakowaliśmy się w X3, z którego pamiętałam, że muszę wysiąść na przystanku Kennedy. Niestety Kennedy to w zasadzie rondo, tarmosiliśmy bagaże przechodząc z dzieciakami w nielegalnych miejscach. Potem jakieś 1/2h błądzimy z GPSem, ale w końcu punkt docelowy został osiągnięty :-).
Ogromną zaletą autobusów na Malcie jest sprawna klima...o ile ten autobus dojedzie, a jak dojedzie to Was zabierze ;-).

Z powrotem chciałam uniknąć sytuacji takiej jak z przyjazdu i pamiętając dyskusje z forum zamówiłam z hoppa najtańszy transfer ponad 24h przed odjazdem. Wszytko fajnie, taniej niż bilety (bo ok. 4euro). Tylko hoppa życzyła sobie (już po opłaceniu PayPal bez prowizji), żeby wydrukować bilety - gdzie??? Dajmy na to, że w hotelu by to zrobili. Niestety info z hopa nie zawierało informacji o godzinie odbioru sprzed hotelu przez lokalną firmę. "Gwarantują" jedynie, że będę 1,5h wcześniej na lotnisku. Szczegóły telefonicznie miały być u firmy, która miała mnie dowieźć (dali kontakt). Stwierdziłam, że chyba jednak pewniej będzie wyjechać wcześniejszym autobusem X1 z początkowego przystanku. Tak też zrobiliśmy.
Z hoppa próbowałam zrezygnować ok. 4h po zamówieniu, ale odpisali mi, że nie ma takiej możliwości. Gdyby to było 18 euro to bym się wkurzyła. Zaznaczam, że godzin odbioru nie miałam 3h od zamówienia, mimo że było ok. 24h do odjazdu...
Tak więc jeśli nie macie dużo bagaży lub jesteście ostrożniccy jak ja, polecam maltańską komunikację autobusową (z bagażem tylko z przystanków początkowych, bo nie ma zbyt dużo miejsca na bagaż w specjalnie wyznaczonych miejscach).
 Profil Relacje PM off
ahdar lubi ten post.

#510 PostWysłany: 09 Sie 2017 23:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Kochani :)
Mam do Was dwa pytanka --->>>

1.
Dnia 19 października mój samolot z Warszawki wyląduje na Malcie o godzinie 21:20.
Będę się musiał od razu po wyjściu z samolotu dostać na Gozo. Widzę, że po godzinie mojego lądowania jadą jeszcze trzy autobusy linii X1 z lotniska do terminalu promów w Cirkewwie o godzinach 21.36, 22.12, 22.48. Natomiast promy z Cirkewwy do Gozo pływają przez całą noc.
Tak tylko dla spokoju mojego ducha chcę Was spytać czy tym sposobem dostanę się bez problemu do Gozo jeszcze tej samej nocy.
Nie chcę żadnej wtopy bo będę pierwszy raz na Malcie i będzie noc a jak wiadomo w nocy lepiej nie mieć żadnych dziwnych niespodzianek :)

2.
Mój samolot powrotny z Malty do Polski [dokładnie do Gdańska] będzie wylatywał rano o 6:50.
Zastanawiam się gdzie spędzić ten ostatni nocleg przed wylotem.
Może w Valetcie albo gdzieś indziej w rejonie lotniska ?
Ale czy jest jakiś autobus, którym dojadę rano na tak wczesny samolot ?
Oczywiście mogę też przenocować na lotnisku i poczekać na samolot ale to będzie zgon. O ile mi dobrze wiadomo lotnisko jest czynne całą noc i można na nim przenocować.
Możecie coś polecić w jakiej miejscowości przenocować tej ostatniej nocy żeby później dostać się na samolot o 6:50 ?
 Profil Relacje PM off  

#511 PostWysłany: 09 Sie 2017 23:37 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
Ostatnim razem przyleciałem z lekkim opóźnieniem i ledwo zdążyłem na ostatni bus X1, awaryjna opcja to nocleg na lotnisku w podziemiach jest fastfood z wygodnymi kanapami i klima która mocno chłodzi, alternatywnie spanie na terminalu promowym twarde ławki :/
Obie opcje sprawdzone.

Nocnego dojazdu po Gozo nie ćwiczyłem ;)
 Profil Relacje PM off
ELBE lubi ten post.
ELBE uważa post za pomocny.

#512 PostWysłany: 10 Sie 2017 07:57 

niebieski
Przed wylotem przenocuj w Paoli, jest bliżej lotniska niż Valetta i jeździ autobus co kilkanaście minut.
 Profil Relacje PM off
ELBE lubi ten post.

#513 PostWysłany: 10 Sie 2017 09:38 

srebrny
Lądowanie wieczorem i wczesny wylot zawsze rodzą te same problemy. Można kombinować, a jak samolot się z godzinę spóźni (co nie jest niczym dziwnym) to i tak ch..ochlik bombki strzeli.
Paola jest niegłupim rozwiązaniem, ale pierwszy autobus stamtąd dociera na lotnisko o 6:32 (to już prędzej z Valletty - X4 na 5:45). Ewentualnie można wybrać nocleg w Birżebbuġy, skąd jest autobus X4 (też na 5:52). Parę razy tam nocowałem. W sąsiedztwie lotniska jest też miejscowość Gudja, a z drugiej strony Luqa. Stamtąd można dotrzeć w kilka minut pieszo, ale nie wiem, czy jest jakaś baza noclegowa.
 Profil Relacje PM off
ELBE lubi ten post.

#514 PostWysłany: 10 Sie 2017 09:41 

niebieski
Taksówka z Paoli na lotnisko kosztowała mnie bodajże 12€, więc też nie jakiś majątek.
 Profil Relacje PM off
ELBE lubi ten post.

#515 PostWysłany: 10 Sie 2017 09:57 

W tym upale transport autobusami o niewiadomej do końca godzinie to ostatnia rzecz, ktorą bym sobie i rodzinie dosłownie zgotował
W lipcu br. przy 4 osobach transport w dwie strony klimatyzowanym samochodem z MaltaAirport Transfers za łącznie w dwie strony za 4 osoby 32 euro, po przylocie szofer czeka przy wyjsciu na halę przylotów, na lot powrotny umówiony po 4 rano czekał pod naszym hotelem
Ten typ transportu klimatyzowanymi samochodami czy busami niewiele droższy od autobusów jest bardzo rozwinięty na Malcie, przejazdy autobusem też się sprawdzają ale przy zwiedzaniu czy swobodnym przemieszczaniu bez bagażu
 PM off
ELBE lubi ten post.

#516 PostWysłany: 10 Sie 2017 10:31 

srebrny
Upał w nocy w październiku? To chyba nie ten wątek. A co taksówki do Paoli to faktycznie najlepsza opcja. W końcu to blisko, a przy kilku osobach wyjdzie cena porównywalna z autobusem.
 Profil Relacje PM off
ELBE lubi ten post.

#517 PostWysłany: 10 Sie 2017 10:47 

To ogólnie piszę, ze całorocznie a zwłaszcza w upały przy kilku osobach przy transporcie z/na lotnisku zwłaszcza nocą i nad ranem sprawdza się transport zorganizowany typu np. MaltaAirportTransfers
 PM off
ELBE lubi ten post.

#518 PostWysłany: 10 Sie 2017 11:46 

srebrny
Być może. Ja z transferów dotychczas korzystałem tylko tam, gdzie normalna komunikacja była kulawa, czyli w Australii.

A na Malcie - jak wiadomo - komunikacja jest ogólnie kulawa, choć na klimę narzekać akurat nie można.
 Profil Relacje PM off
ELBE lubi ten post.

#519 PostWysłany: 10 Sie 2017 12:19 

niebieski
Mam pytanie co do hoppy i shuttle busa. Rozumiem, że autobus nie dowozi pod drzwi (lokum z airbnb mam), tlyko trzeba wybrać jakiś przystanek autobusowy? W wyszukiwarce nie mogę znaleźć ani mojego adresu ani przystanku w pobliżu. Najbliżej mam Mdinę, ale to trochę bez sensu, żebym brał shuttle busa i później jeszcze korzystał z transportu publicznego.
 Profil Relacje PM off  

#520 PostWysłany: 10 Sie 2017 12:32 
Awatar użytkownika

srebrny
podaj accommodation details albo wybierz z listy jakiś hotel, który Ci pasuje

edit, daj namiar na miejscówkę
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 690 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 35  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość