Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 690 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 35  Następna
Autor Wiadomość
#401 PostWysłany: 30 Sie 2016 13:23 

Dzię dobry ;)

Trafiłam właśnie na to forum i mam pytań kilka ;)

1 - czy z lotniska da się wydostać np. transportem publicznym czy trzeba wykupić transfer? :P
2 - czy opłaca się wykupić MALTA PASS?
przy okazji od razu pytanie nr
3 - czy znajdę gdzieś rozpiskę jaka atrakcja ile kosztuje? (co by sobie zrobić mały kosztorys)
4 - jak wygląda natężenie turystów w październiku? (to bardziej do mieszkających tam lub stałych bywalców ;) wyjeżdżam 30 września - 7 października)
5 - jak wtedy z temperaturami?
są wtedy te zimne wiatry o których już wcześniej wspominaliście - czy one tylko wiosennie się pojawiają? biorę tylko bagaż podręczny i zastanawiam się czy brać już coś cieplejszego (?)

hmmm...
coś polecacie zwiedzić SZCZEGÓLNIE? coś czego nie można sobie odpuścić?

za odpowiedzi będę niezmiernie dźwięczna!
z góry bardzo dziękuję
 Profil Relacje PM off  

Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2532 PLN 🛵🍜 Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2532 PLN 🛵🍜
Karaiby w sezonie ☀️🌴 Egzotyka zimą, czyli Trynidad i Tobago od 1661 PLN 🏝🏖 Karaiby w sezonie ☀️🌴 Egzotyka zimą, czyli Trynidad i Tobago od 1661 PLN 🏝🏖
#402 PostWysłany: 30 Sie 2016 13:42 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
1 - czy z lotniska da się wydostać np. transportem publicznym czy trzeba wykupić transfer? :P

Można, sa autobusy publiczne.
https://www.publictransport.com.mt/en/route-map

2 - czy opłaca się wykupić MALTA PASS?

To zależy, jeśli chcesz zwiedzać jak szalona i inetersują cię płatne atrakcje to się opłaca. Ja osobiście bym nie kupował, bo nie rajcują mnie w większości atrakcje z ich listy

przy okazji od razu pytanie nr
3 - czy znajdę gdzieś rozpiskę jaka atrakcja ile kosztuje? (co by sobie zrobić mały kosztorys)

Tak, w internecie. Wybacz małą zgryźliwość :) Wygooglaj po prostu po kolei atrakcje z listy malta pass
http://maltapass.com.mt/en/home.htm

4 - jak wygląda natężenie turystów w październiku? (to bardziej do mieszkających tam lub stałych bywalców ;) wyjeżdżam 30 września - 7 października)

To dalej sezon, ale już spada. Pusto jednak nie będzie, ale dzikich tłumów już też raczej nie.

5 - jak wtedy z temperaturami?
są wtedy te zimne wiatry o których już wcześniej wspominaliście - czy one tylko wiosennie się pojawiają? biorę tylko bagaż podręczny i zastanawiam się czy brać już coś cieplejszego (?)

Z wiatrem nigdy nie wiadomo, ale w październiku nie będzie jeszcze tak zimny. Wieczorem może zacząć robić się chłodniej, więc coś z długim rękawem zawsze warto mieć. Zresztą w Polsce wtedy tez niezbyt ciepło, więc pewnie nie przylecisz w japonkach i letnim ubraniu. Letnie ubranie do bagażu :)
 Profil Relacje PM off
wulkan uważa post za pomocny.

#403 PostWysłany: 04 Wrz 2016 14:38 

Na lotnisku jest automat z biletami na busy ?
 Profil Relacje PM off  

#404 PostWysłany: 04 Wrz 2016 15:11 

Loty: 479
Kilometry: 939 676
obibok napisał(a):
Powiem tak: Za czasów Arrivy były publikowane pełne rozkłady, z odjazdami z wybranych przystanków pośrednich. Myślałem, że teraz też mi się uda takie zrobić, ale to syzyfowa praca.

Na przystankach niestety nie, ale na stronie MPT sa dokladne rozklady, z godz odjazdu z poszczegolnych przystankow (trzeba za kazdym razem rozwinac wybrana linie, zeby miec ten szczegolowy widok).

bicyk1 napisał(a):

Jest, ale nie dziala. Bilety mozna kupic u kierowcy (jednorazowe, wazne 2 godziny), a w terminalu przylotow jest okienko, w ktorym mozna dostac mapke i kupic wieloprzejazdowe karty. Nie jest niestety calodobowe - zamykaja 19.30/20.00. Po tej godzinie pozostaje jedynie kierowca i zakup karty kolejnego dnia w Sliemie/Bugibbie/Valetcie/Gozo.
 Profil Relacje PM off  

#405 PostWysłany: 04 Wrz 2016 16:21 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 393 338
bicyk1 napisał(a):

Po za okienkiem jest księgarnia,w której można kupić karty na busy czynna 24/h,ale nie wiem czy bilety, pewnie nie.

#406 PostWysłany: 04 Wrz 2016 19:10 
Awatar użytkownika

Loty: 6
Kilometry: 7 056
niebieski
Bilety tylko u kierowcy, karty 12 przejazdów i 7 dniowe (oprócz okienka MPT) można dostać do 22 na przylotach w sklepie i w księgarni na odlotach 24 godziny na dobę.
 Profil Relacje PM off  

#407 PostWysłany: 04 Wrz 2016 20:01 

Kilka dni temu wróciłam z Malty. Po 22 kupiłam kartę 7-dniową w księgarni Agenda Bookshop na lotnisku znajdującej się przy stanowiskach check-in. Automat biletowy na przystanku był zepsuty.

Musiałam dostać się do Sliemy, ale autobus TD2 o 22.30 wcale się nie pojawił. W końcu kolejny kierowca, którego zagadnęłam, powiedział, że zamknięto jakąś ulicę i ruch skierowano na inną, na której autobusy TD (ponoć szersze niż normalne) nie są w stanie się zmieścić. Ten ostatni o 23, jadący do St. Julien's nie jechał do Sliemy. W końcu pojechaliśmy innym autobusem i wysiedliśmy w Imsida przystanek za uniwersytetem, a stamtąd ok. pół godziny na piechotę - najpierw uliczkami do Gziry, a potem bulwarem z Gziry do Sliemy.
Warto wziąć to pod uwagę, bo stosunkowo często zdarzają się objazdy i zamknięcia ulic albo z powodu robót drogowych albo świąt miast. Kiedyś jak wracaliśmy późnym wieczorem z Gozo, kierowca autobusu bez ceregieli wysadził wszystkich pasażerów w St. Julien's, mimo że autobus jechał do Sliemy. Powód: święto St. Julien's trwające od piątku do niedzieli i zamknięte wieczorami ulice.

Wysłane z mojego LG-D280 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#408 PostWysłany: 04 Wrz 2016 20:25 

Loty: 107
Kilometry: 181 798
niebieski
[quote="martinka_pl"]Kilka dni temu wróciłam z Malty. Po 22 kupiłam kartę 7-dniową w księgarni Agenda Bookshop na lotnisku znajdującej się przy stanowiskach check-in. Automat biletowy na przystanku był zepsuty.

Hejka martinka.... Nie braliście transferu autobusowego z strony www.hoppa.com?
 Profil Relacje PM off  

#409 PostWysłany: 04 Wrz 2016 20:38 

Gdybym wiedziała, że będą takie jaja, tobym wzięła, ale z palcem w nosie mieliśmy zdążyć na TD2, po wcześniejszym zakupie karty na lotnisku.

Profil Relacje PM off  

#410 PostWysłany: 04 Wrz 2016 20:39 

No i zdążyliśmy i kartę kupiliśmy, tylko autobus nie przyjechał.

Profil Relacje PM off  

#411 PostWysłany: 04 Wrz 2016 22:17 

srebrny
martinka_pl napisał(a):
Automat biletowy na przystanku był zepsuty.

On nie jest zepsuty. To pozostałość po Arrivie i poprzednim systemie biletowym.

Cytuj:
Musiałam dostać się do Sliemy, ale autobus TD2 o 22.30 wcale się nie pojawił. W końcu kolejny kierowca, którego zagadnęłam, powiedział, że zamknięto jakąś ulicę i ruch skierowano na inną, na której autobusy TD (ponoć szersze niż normalne) nie są w stanie się zmieścić.

Dobry dowcip. Może miał na mysli ulice, którymi przejadą tylko otokary vectio, ale one na X2 też nie jeżdżą.

Essi napisał(a):

Na przystankach niestety nie, ale na stronie MPT sa dokladne rozklady, z godz odjazdu z poszczegolnych przystankow (trzeba za kazdym razem rozwinac wybrana linie, zeby miec ten szczegolowy widok).

Ale jest w nich pełno błędów i nie nadają się do ściągnięcia wprost. Poza tym chciałem sobie pogrupować linie.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#412 PostWysłany: 05 Wrz 2016 07:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Essi napisał(a):
bicyk1 napisał(a):

Jest, ale nie dziala.

A ktoś widział gdzieś czynny automat z biletami po zeszłorocznych zmianach biletów (lipiec)? Bo mi się wydaje, że żaden już nie działa, przynajmniej w zeszłym roku MPT napisała mi, że nie będzie automatów z biletami.
 Profil Relacje PM off  

#413 PostWysłany: 05 Wrz 2016 10:06 

niebieski
Jest jeszcze inna możliwość: straszliwie burżujska w porównaniu z ćwiczonymi powyżej :-). Taksowki ecabs Malta. Zamawia się je online na dzień, miejsce, godzinę. Dostajesz potwierdzenie na sms oraz na ok 15-20 przed przyjazdem info z numerem telefonu kierowcy. Cena jest stała 18-19 euro za trasę. Ja tak jechałam do i z Marsaskali i bardzo sobie chwalę. Nie spałam w hotelu, więc "zbiorowe " transfery były nie dla mnie, a poza tym nie musiałam czekać na innych podróżnych i krążyć po Malcie. Byłam z całą rodziną i taki komfort nam odpowiadał. Czasem trzeba dać się rozpieścić :-)
 Profil Relacje PM off
wulkan lubi ten post.

#414 PostWysłany: 05 Wrz 2016 10:15 
Awatar użytkownika

niebieski
asiasz napisał(a):
Nie spałam w hotelu, więc "zbiorowe " transfery były nie dla mnie, a poza tym nie musiałam czekać na innych podróżnych i krążyć po Malcie. Byłam z całą rodziną i taki komfort nam odpowiadał. Czasem trzeba dać się rozpieścić :-)

W przypadku zbiorowych transferów nie spanie w hotelu to żaden problem. Wybieramy po prostu z listy hotel, który jest najbliżej naszego noclegu i po sprawie. O ile nie mieszkamy na totalnym wygwiździejewie to jest ok. Zamawiałem kilka razy dla znajomych, którzy się u nas zatrzymywali, nigdy nie było problemu, że nie mieszkali z danym hotelu.

Inna sprawa, że 20 EUR za taxi w przypadku podroży w kilka osób to na prawdę spoko cena i zgadzam się, że warto czasem się porozpieszczać :)
 Profil Relacje PM off  

#415 PostWysłany: 05 Wrz 2016 11:02 
Awatar użytkownika

niebieski
asiasz napisał(a):
Jest jeszcze inna możliwość: straszliwie burżujska w porównaniu z ćwiczonymi powyżej :-). Taksowki ecabs Malta.

Nam tez się zdarza korzystać z eCabs. Jeżdżąc z dwójka małych dzieci jest to bardzo wygodne. Jak na razie (dwa przejazdy z lotniska, jeden na lotnisko) bez najmniejszych problemów. Kierowca czeka na przylotach, sam zabiera jedna z walizek. Jak się zagada, to dzwonią do rodziny i sprawdzają, o której procesja w Wielkanoc. :) Przy naszym spóźnieniu (około chyba 20 minut) z zejściem do samochodu (jazda na lotnisko) dodali nam tylko jakąś drobna dopłatę.
 Profil Relacje PM off
wulkan lubi ten post.

#416 PostWysłany: 05 Wrz 2016 13:03 

srebrny
ahdar napisał(a):

A ktoś widział gdzieś czynny automat z biletami po zeszłorocznych zmianach biletów (lipiec)? Bo mi się wydaje, że żaden już nie działa, przynajmniej w zeszłym roku MPT napisała mi, że nie będzie automatów z biletami.

No i nie będzie. Do obecnego systemu nie pasują. Swoją drogą to śmieszne. Wprowadzili te jedynie słuszne karty, żeby przyspieszyć wsiadanie, a jednocześnie zrezygnowali z automatów, co opóźniło wsiadanie. Zwłaszcza, że pierwotnie karty miały być tylko dla miejscowych.
 Profil Relacje PM off
ahdar lubi ten post.

#417 PostWysłany: 06 Wrz 2016 08:23 

Loty: 107
Kilometry: 181 798
niebieski
[quote="bonieq2"][quote="asiasz"]

W przypadku zbiorowych transferów nie spanie w hotelu to żaden problem. Wybieramy po prostu z listy hotel, który jest najbliżej naszego noclegu i po sprawie. O ile nie mieszkamy na totalnym wygwiździejewie to jest ok. Zamawiałem kilka razy dla znajomych, którzy się u nas zatrzymywali, nigdy nie było problemu, że nie mieszkali z danym hotelu.

Znajomi zamawiali taksówkę z St Julians (4 osoby) i płacili z grouponem
12euro za wszystkich. Żeby" nie zagubić się" w hotelach ,wpisali Hiltona
Wiadomo,że ten hotel wszyscy znają i można zobaczyć praktycznie z każdego punktu wyspy.
Z tego co słyszałam przy Spinola Bay z hoteli taksówki też jadą za 20 euro za kurs.

Mam jeszcze 12 dniową kartę tallinja kupioną za 15 euro w kwietniu. Czy tą kartę
można doładować ,czy tylko wykorzystać pozostały limit biletów i wyrzucić?
Zauważyłam ,że czasem lepiej przemieszczać się na biletach zakupionych u kierowcy.
Ten bilet jest ważny 2 godziny,więc zmieniając środek komunikacji nie trzeba kasować nowego
czego przy karcie się zrobić nie da.
 Profil Relacje PM off
wulkan lubi ten post.
wulkan uważa post za pomocny.

#418 PostWysłany: 06 Wrz 2016 09:05 

srebrny
Przecież każdy bilet - z kartą czy bez - jest ważny dwie godziny.
 Profil Relacje PM off  

#419 PostWysłany: 06 Wrz 2016 09:06 

Loty: 54
Kilometry: 69 463
srebrny
gdanszczanka76 napisał(a):
Zauważyłam ,że czasem lepiej przemieszczać się na biletach zakupionych u kierowcy.
Ten bilet jest ważny 2 godziny,więc zmieniając środek komunikacji nie trzeba kasować nowego
czego przy karcie się zrobić nie da.

Czy mozna doładować nie wiem, ale kiedy byłem pod koniec sierpnia używałem 12 Single Day Journeys za €15. Kiedy przesiadałem się na inny autobus (w czasie dwóch godzin od pierwszego skasowania) i w kolejnym przykładałem kartę do czytnika pojawiał się napis "TRANSFER". Z moich obliczeń wynika, że system nie ściągał kolejnego biletu. Jechałem na bilecie, który "skasowałem" w pierwszym autobusie.

Jedna karta starczyła mi na dwie osoby na trzy dni intensywnego jeżdżenia po wyspie.
 Profil Relacje PM off
gdanszczanka76 lubi ten post.

#420 PostWysłany: 06 Wrz 2016 09:25 
Awatar użytkownika

niebieski
@gdanszczanka76

Jest tak jak piszą @wersus79 i @obibok, w przypadku karty również jeden przejazd to 2h z możliwością przesiadek (TRANSFER). Przykładasz kartę do czytnika i jeśli nie mineło jeszcze 2h to kolejna opłata nie jest pobierana.

Co do karty 12 Single Day Journeys (€15), to z tego co wiem nie można jej doładować i jest ważna przez 1 rok.
 Profil Relacje PM off
gdanszczanka76 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 690 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 35  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość