Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 90 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 07 Sty 2013 13:00 

Loty: 62
Kilometry: 119 293
W tym kalkulatorze wyliczyło mi z lotniska do hotelu niecałe 40Lira czyli koło 70zł. Nie ma tragedii, myślałem że będzie gorzej :D
My lecimy dopiero 14marca i tylko na weekend (niestety, studia...).
Śpimy tutaj: Hotel
Płacimy 75€ za 2osobowy pokój, 3 noce ze śniadaniami.

marcinfilip1973 - liczę na jakieś wskazówki po powrocie :D

Lufthansa ✈ Tanie loty na Maderę 💙🌊 z 3 miast od 729 PLN ☀️ Lufthansa ✈ Tanie loty na Maderę 💙🌊 z 3 miast od 729 PLN ☀️
Majowy tydzień na Krecie 🏝️ All inclusive w 4* hotelu blisko Hersonissos za 1669 PLN 🌊🍹 Majowy tydzień na Krecie 🏝️ All inclusive w 4* hotelu blisko Hersonissos za 1669 PLN 🌊🍹
#22 PostWysłany: 07 Sty 2013 16:40 

dzięki cypel za wskazówki
jeśli chodzi o nocleg myślałem o hotelu asur na booking wychodzi ok 1300 za 3 os za 7 dni (nota bene na tripadvisor szczególnie polecany jest agan hotel), ale właśnie sprawdziłem ten proponowany ast no i mam zgryz. 300 w kieszeni choć troszkę dalej od eminonu. musze sie jeszcze z tym przespać. mam z to inny problem. przylatuję o 1 w nocy, w hotelu będę ok 2, wylatuję o 6 hotel zatem opuszczę ok 3 w nocy i juz pytanie. Jak sądzicie czy mogę powalczyć o zniżkę z tytułu późnego check in i "przedśniadaniowego" check out. Na lidl-reisen.de w niektórych hotelach jest taka opcja
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 13 Lut 2013 16:38 

Strona oferująca transfer jest ok, ceny jak w internetowym zestawieniu. W praktyce za transfer z lotniska do Sultanahmet zapłaciłem 20 Euro, powrót 45 TL. Transfer w cenie zbliżonej do taksy, jednak bez ryzyka naciągnięcia przez tureckiego taksiarza (popularna sprawa), w nowym busia, z dużym bagażnikiem, w porównaniu z żółtym fiatem palio z butlą na gaz w bagażniku - luksus. Dla szukających nocnego transportu do centrum Stambułu, polecam to rozwiązanie.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 08 Mar 2013 02:12 

niebieski
Lecimy - 2 os. (promocja Alitalii) 16-19 marzec. Oczywiście przyjazd, jak wyżej opisano w środku nocy. Może ktoś jeszcze w tym terminie leci, żeby podzielić koszty taksówki z lotniska.
Nocleg w Hotelu Ast Group.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 08 Mar 2013 03:07 

Miniemy się w drodze lotnisko hotel :D Ewentualnie w drzwiach hotelu :D jestem 14-17...

Ostatnio edytowany przez lahcimmm2, 23 Paź 2016 23:41, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 08 Mar 2013 20:17 

niebieski
Hej, mmichal90!
Jeśli będziesz miał dostęp do internetu, to puść maila: jak się dostałeś z lotniska do hotelu. (lidka.baranowska@interia.pl)
Z góry dziękuję.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 08 Mar 2013 23:31 

A to mogę teraz napisać :P
Zgodnie z radami marcinfilip1973 rezerwuję taksę tutaj: http://www.istanbulairport24.com/ataturkairport.php mam nadzieję, że autor nie obrazi się za ujawnienie fragmentów wymienionych PW, może przydać się potomnym :D
Otóż, rezerwując przez tą stronę taksę płacimy 20€ za samochód (do sultanahmed, tam jest Ast hotel) w jedną stronę. Na lotnisku czeka na nas pan z karteczką z nazwiskiem podanym przy rezerwacji, prowadzi nas do auta, kierowca zawozi nas pod sam hotel. Zamawiając taksę na powrót również podjeżdżają po nas pod hotel i zawożą na lotnisko. Zdaje się że jest 1€ za odcinek zniżki jeśli rezerwujemy od razu powrót. Tak jak wcześniej marcinfilip1973 pisał, nie ma chyba sensu kombinować z taksówkami bo mogą nas naciągnąć. No chyba że się nie zarezerwuje taksy i liczy na znalezienie kogoś w samolocie na przykład. Wtedy pewnie wyjdzie taniej. Ja ryzykował nie będę :)
Internet postaram się mieć, także po dojeździe na miejsce mogę Ci napisać jak to wszystko wyglądało jeśli chcesz i wtedy zdecydujesz czy rezerwować tutaj czy szukać czegoś na miejscu :)

Ostatnio edytowany przez lahcimmm2, 23 Paź 2016 23:41, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 09 Mar 2013 00:20 

niebieski
Będę b. wdzięczna za przydatne informacje.
Parzystej liczby startów i lądowań - bo trochę sobie polatamy przez Rzym do Istanbułu.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Istambul Ataturk
#29 PostWysłany: 31 Sty 2014 16:58 

ma ktoś z Poznania taka karte? (jedziemy we wtorek, 4.02.14)
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 31 Sty 2014 17:05 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jeżeli oszczędność wynikająca z opłacania przejazdów kartą przekroczy 6TL (a tyle kosztuje sama karta i nie jest ta kwota zwracana ani przeznaczana na same bilety) to wówczas staje się opłacalna.
Co bardzo istotne - z jednej karty może korzystać nawet 5 osób jednocześnie (trzeba po kolei 5 razy odbijać tą samą kartę przy wejściu do metra/tramwaju/autobusu), nie musi każda osoba kupować oddzielnej karty.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 31 Sty 2014 17:10 
Awatar użytkownika

Loty: 187
Kilometry: 302 324
Zbanowany
żałuje że tej karty w pierwszy dzień nie kupiliśmy ;) Polecam każdemu.

#32 PostWysłany: 31 Sty 2014 17:14 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jak ktoś będzie jechać/lecieć z Krakowa, to mogę pożyczyć moją kartę ;)
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 31 Sty 2014 18:24 

Należy pamiętać, że w autobusach na lotnisko Sabiha stawka jest podwójna i nie liczy się ulgowo przesiadka. Na szczęście zaraz przy autobusie jest budka, gdzie można dokupić doładowanie.
W przypadku korzystania przez kilka osób pierwszą opłatę na przesiadce nabija ulgowo, ale następną już normalnie (widzi to jako nową podróż). A że kolejna przesiadka wychodzi taniej, nie ma co oszczędzać na drugą kartę.
Co do doładowań - niestety pomimo takiej opcji większość automatów nie chciała doładowywać, tak więc lepiej od razu naładować sobie większą kwotę.
Karta działa też przy podroży na Wyspy Książęce (polecam !! - rewelacyjne klimaty, zwłaszcza poza sezonem - tu przykład:

, z tym, że też opłata jest wyższa.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 20 Mar 2014 10:17 

Witam,

Mam dwie przesiadki w Stanbule (na lotnisku Ataturk), jedna 6h druga 7h20min. Jeśli samoloty nie będą miały opóźnienia, myślę, aby pojechać do centrum i tutaj moje pytanie: czy ktoś ostatnio coś podobnego robił i mógłby powiedzieć ile zajmuje i kosztuje obecnie dojazd do centrum? (na forum znalazłem info, ale sprzed 2-3 lat).

Drugie pytanie, takie ogólnie. Jak mam przesiadkę i bagaż leci do końca, a mam też już wydrukowaną e-visę, to po prostu wychodzę z lotniska razem z wszystkimi osobami, które jużdocelowo lecą do Turcji i później jak wracam to idę bezpośrednio do departures/security z kartą pokładową, którą dostałem już w Polsce na drugi lot? Nie pomijam niczego? Pierwszy raz planuję wyjść z lotniska przy przesiadce, stąd jakaś taka niepewność.

Dziękuję z góry za rozwianie wątpliwości, chociaż tej ogólnie odnośnie przesiadek.

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 20 Mar 2014 10:48 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
Metro M1 do stacji przesiadkowej ZEYTİNBURNU - cena 3 TL, potem tramwaj T1 do Sultanahmed - zaraz przy Haga Sofii i Błękitnym Meczecie - 3 TL. Przy kilku osobach można kupić IstanbulKart ale na kilka godzin chyba szkoda zachodu.
Łączny czas przejazdu z przesiadką wychodził około godziny, ale już nie pamiętam dokładnie.
Mapka:
http://www.istanbul-ulasim.com.tr/media ... 6px-01.jpg
Rozkład jazdy:
http://www.istanbul-ulasim.com.tr/en
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 20 Mar 2014 10:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Odnośnie wyjścia z lotniska - nigdy nie robiłem tego z Ataturka, ale powinno być jak piszesz. Powinno, bo na paru innych przesiadkach - np. w Sharjah oraz w Delhi zdarzało mi się, że na transfer desku dostawałem nową kartę pokładową na kolejny odcinek, jeśli będą wątpliwości możesz podejść właśnie na transfer desk i się upewnić.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 20 Mar 2014 10:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeśli lecisz z Turkish to oferują darmowe zwiedzanie Stambułu przy przesiadkach minimum 6 godzin - sprawdź, może Twój postój pokrywa się z ich rozkładem.

http://www.istanbulinhours.com/
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 20 Mar 2014 16:29 

Dzięki wielkie za odpowiedź!
Mam nadzieję, że uda się coś zobaczyć. Przy okazji zapytam, czy jest sens zwiedzać coś bliżej, jeśli nie starczy czasu na dojechanie aż do Sultanahmed? Coś po drodze jest godnego uwagi, jakby samolot miał opóźnienie i bym miał np. 4,5h tylko między lotami?

Odnośnie darmowego zwiedzania z Turkish Airlines, dzięki za info, widziałem to wcześniej, ale niestety godziny się nie pokrywają. Plus ten ich program jest tak naprawdę dla ludzi z min. 8h przesiadki chyba, bo mimo że piszą, że 6h wystarcza, to pół godziny przed trzeba się zgłosić, a wrócić na lotnisko też godzinę przed odlotem.

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 20 Mar 2014 16:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeśli nie byłeś w Stambule to i tak jedź na Sultanahmed - fotka pod Haga Sofia, Błękitny Meczet, szybki kebab i powrót jeśli nie będzie czasu na więcej. Po drodze, przynajmniej tramwajem masz jeszcze np. Wielki Bazar, Uniwersytet, ale to już prawie przy Sultanahmed...
Lotnisko jest bardzo blisko brzegu Morza Marmara i początku Bosforu, ale nie wiem jak tak się można łatwo przedostać.
Jeśli starczy czasu to piechotą lub tramwajem T1 z Sultanahmed do Eminonu - przy moście Galata. Po drodze jest ładny park z fajnym widokiem na Bosfor - zaraz poniżej Pałacu Topkapi. Można też strzelić piwko (polecam Marmara, zdecydowanie smaczniejsze niż przereklamowany Efes) nad samym Bosforem (piechotą z parku lub z mostu Galata lub wprost przed siebie w dół od Błękitnego przecinając tory kolejowe) obserwując ruch statków i miejscowych łowiących ryby.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 17 Wrz 2015 15:23 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
niebieski
Ile czasu potrzeba na przejazd z lotniska Ataturka do Hagia Sofia? Rozumiem ,że muszę jechać czerwoną linią metra , a na szóstym przystanku przesiąść się na niebieska linie tramwajowa?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 90 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości