Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 236 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 17 Lip 2014 14:26 

Czy autobus 476 dojezdza z TLV z na 3 terminal?
 Profil Relacje PM off  

Spróbuj porto w Porto 🍷🇵🇹 3-dniowy city break w Portugalii za 899 PLN ☀️😎 Spróbuj porto w Porto 🍷🇵🇹 3-dniowy city break w Portugalii za 899 PLN ☀️😎
Wypoczynek w Egipcie 🏝️ 🌊 All inclusive nad Morzem Czerwonym za 1861 PLN Wypoczynek w Egipcie 🏝️ 🌊 All inclusive nad Morzem Czerwonym za 1861 PLN
#22 PostWysłany: 18 Lip 2014 14:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Wg tego schematu:

http://www.rome2rio.com/s/Tel-Aviv-Airp ... rael/Yehud

wyglada, że dojeżdża. Nie jechałem tą linią i nie mogę dać Ci 100% odpowiedzi

#23 PostWysłany: 10 Wrz 2014 20:55 

Można też bezpośrednio z Ben Guriona do Jerozolimy autobusem za 24 Nis.
Tzn jest tam przesiadka po drodze, ale taniej i szybciej niż przez Tel Aviv.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 11 Wrz 2014 09:02 

niebieski
Mógłbyś podać więcej szczegółów na temat tego dojazdu z Ben Guriona do Jerozolimy na 24 NIS??
Akurat lecę za miesiąc z 10-osobową rodzinną grupą i takie rozwiązanie byłoby super. Lądujemy o 18.20
Z góry dziękuję
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 08 Paź 2014 13:42 

yaris21 napisał(a):
Mógłbyś podać więcej szczegółów na temat tego dojazdu z Ben Guriona do Jerozolimy na 24 NIS??
Akurat lecę za miesiąc z 10-osobową rodzinną grupą i takie rozwiązanie byłoby super. Lądujemy o 18.20
Z góry dziękuję

Wielkie SORRY!
Nie zauważyłem tego pytania. :( :cry: Teraz pewnie już za późno, ale info dostępne w necie.
Z Lotniska autobusem nr 5 i dalej 947 - na 1 bilet, około 24NIS, kierowca wskazuje miejsce przesiadki, trzeba tylko go poprosić. Autobusy jeżdżą od 6:00. Trzeba się przesiadać na skrzyżowaniu el-al junction. www.egged.co.il
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 08 Paź 2014 14:11 

niebieski
Bardzo dziękuję :-)
Wylot za 13 dni!
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 08 Paź 2014 19:00 

Ale pociąg z TLV do Jerozolimy kosztuje 23,5 NIS, a nie trzeba szukać dworca autobusowego - czy nie lepiej i prościej?

(jedyna różnica jest taka, że dworzec kolejowy w Jerozolimie jest daleko od centrum, ale bez problemu można dojechać autobusem)
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 19 Paź 2014 06:49 

.
Tez poczatkowo myslalem jechac pociagiem z Tel Aviwu do Jerusalem, tak to ladnie na mapie wglada, ale w informacji turystycznej na lotnisku Ben Guriona odradzili mi, z uwagi na kreta droge kolejowa, gory i dlugi czas jazdy, ponadto w Jerusalem stacja kolejowa jest daleko od Starego Miasta.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 23 Paź 2014 19:59 

Zbanowany
exclusive85 napisał(a):
Czy autobus 476 dojezdza z TLV z na 3 terminal?

Nie wiem jak jest teraz, ale jeszcze jakiś czas temu autobus 476 zatrzymywał się na przystanku przy lotnisku skąd na terminal dowoził shuttle bus.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 07 Sty 2015 11:36 

Mam pytanie dotyczące przejazdu lotniska Ben Gurion w Tel Avivie do Jerozolimy.
Czy jest jakiś sposób, by dostać się do centrum Jerozolimy taniej niż szerutem, ale dosyć późnym wieczorem. Przylatuję z Katowic o 21.00. I z tego co widzę, nie zdążę na autobus nr 5, wiec ta opcja odpada. A czy pociągi jeżdżą również późnym wieczorem? Ze strony kolei wynika, że bezpośrednio do Jerozolimy ostatni pociąg odjeżdża 17,35, więc też odpada.

Więc zostaje jedynie opcja przez Tel Aviv? Pociąg+autobus?
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 12 Sty 2015 15:06 
Moderator forum
Awatar użytkownika

A ja muszę napisać, że jestem mocno rozczarowana.
Lądując w Tel Awiwie w sobotę wieczorem ok 20:30 na zakończenie szabatu nie było problemu żeby złapać shuttle bus do Jerozolimy. Busik ma 16 miejsc i kierowca czeka aż się cały zapełni. W naszym przypadku było zajętych 15 miejsc i czekaliśmy na tego ostatniego chętnego, aż jeden z pasażerów zaproponował, abyśmy zrzucili się po 6 szekli dla kierowcy aby już jechać.

Z kolei przyjechałyśmy w piątek autobusem rejsowym z Eljat do Tel Awiwu ok 18:30 i jeszcze załapałyśmy się na busik nr 5 do centrum za 8 szekli. Ale dworzec autobusowy zamknięty był już na cztery spusty i pani z ochrony mówi, że jest szabat i "NO BUS". :(

W sobotę mając samolot z Tel Awiwu do Warszawy wieczorem jedyną możliwością dostania się na lotnisko była taksówka. Nie ma autobusów, busików, pociągu. Za taxi z Jaffy na Ben Gurion zapłaciłyśmy 140 szekli. Masakra. Najlepiej umówić się z kimś w hostelu, żeby się złożyć na przejazd.

#32 PostWysłany: 12 Sty 2015 15:27 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Ile sumarycznie wydałaś na transport publiczny w Izraelu? Może za podobne pieniądze można byłoby wynająć samochód? Odpada też wtedy problem komunikacji w Szabat.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 12 Sty 2015 15:53 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Sporo wydałyśmy, ale jest jeden problem. Ja nie mam prawa jazdy :lol:

Temat postu: Re: TLV - Jerozolima
#34 PostWysłany: 23 Sty 2015 21:36 

Loty: 92
Kilometry: 224 158
OD której zaczynają jeździć pociągi i autobusy w sobotę wieczorem??
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: TLV - Jerozolima
#35 PostWysłany: 23 Sty 2015 21:57 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Od około 19.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 15 Sty 2016 00:33 

niebieski
Witam - wiem, że wątek jest stary, ale jeśli tutaj ktoś zagląda chciałem zapytać, bo nigdzie takiego pomysłu nie znalazłem: przylatuję 20:20, raczej nie liczę, że na 20:56 zdążę na ostatnią 5-tkę, aby dojechać do El Al Junction - docelowo do Jerozolimy.
Pieszo iść te blisko 5 km mnie nie przeraża - ale czy w ogóle tam jest jakiś chodnik czy droga inna niż 2-pasmówka, żeby można było iść nie autostradą jakąś? - to pierwsze pytanie
Drugie może ciut ważniejsze: jeździ PONOĆ bezpłatny shuttle bus całą dobę z terminala 3 na terminal 1 (doczytałem, że wyląduję na 3, ale powrót z 1), więc chciałbym znaleźć ten shuttle bus (gdzie dokładnie?), zabrać się na terminal 1 (na jakiej podstawie biorą do autobusu - trzeba mieć bilet aktualny, czy nikt o nic nie pyta?), a potem wysiąść na terminalu 1 - i stamtąd do El Al Junction już jest o wiele bliżej niż z terminala 3.
Dobry pomysł i realny?
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 15 Sty 2016 11:47 

niebieski
sanchopan napisał(a):
Witam - wiem, że wątek jest stary, ale jeśli tutaj ktoś zagląda chciałem zapytać, bo nigdzie takiego pomysłu nie znalazłem: przylatuję 20:20, raczej nie liczę, że na 20:56 zdążę na ostatnią 5-tkę, aby dojechać do El Al Junction - docelowo do Jerozolimy.
Pieszo iść te blisko 5 km mnie nie przeraża - ale czy w ogóle tam jest jakiś chodnik czy droga inna niż 2-pasmówka, żeby można było iść nie autostradą jakąś? - to pierwsze pytanie
(...)

Dobry pomysł i realny?

Pytanie raczej czy ochrona lotniska pozwoli Ci przejsc ten kawalek piechota. Caly teren lotniska jest ogrodzony i strzezony, czlowiek z plecakiem idacy poboczem bedzie raczej budzic podejrzenia.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 15 Sty 2016 12:14 

niebieski
To znaczy - jak to rozumieć: shuttle bus wysadzie mnie... za ogrodzeniem? Nie na jakimś podjeździe tylko ZA ogrodzeniem lotniska czy jak?
Może się nie znam na specyfice Izraela, nigdy nie byłem - ale podejrzany jest spacer 2 osób drogą?
To JEŚLI wybiorę się jednak PIESZO z terminala 3 bezpośrednio na skrzyżowanie El Al Junction - to też będzie... podejrzane czy jak?

Ostatnio edytowany przez Zeus, 15 Sty 2016 12:15, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 15 Sty 2016 12:33 

sanchopan napisał(a):
Drugie może ciut ważniejsze: jeździ PONOĆ bezpłatny shuttle bus całą dobę z terminala 3 na terminal 1 (doczytałem, że wyląduję na 3, ale powrót z 1), więc chciałbym znaleźć ten shuttle bus (gdzie dokładnie?), zabrać się na terminal 1 (na jakiej podstawie biorą do autobusu - trzeba mieć bilet aktualny, czy nikt o nic nie pyta?), a potem wysiąść na terminalu 1 - i stamtąd do El Al Junction już jest o wiele bliżej niż z terminala 3.
Dobry pomysł i realny?

Jakbyś przeczytał ten temat powoli ze zrozumieniem, zwłaszcza pierwszą stronę tematu wszystko byłoby dla ciebie jasne:
- jak przypuszczasz lądując o tej porze tj. najwcześniej ok. 21 (lądujesz i wychodzisz do części ogólnej Terminala nr 3), proponuję od razu jak jedziesz do Jerozolimy udać się na I-III piętro przed terminal i udać się na postój arabskich shuttle bus, 40 szekli pod dworzec w tym mieście to dobra cena o tej porze
- na pierwszej stronie masz dokładnie opisane, że w twoim wariancie musisz przejechać darmowym autobusem z Terminala 3 na Terminal 1, na piechotę kilkakrotnie tu pisano, że się NIE DA (sam jechałem tym autobusem, to jest normalna autostrada, droga szybkiego ruchu, zero szans na ruch pieszy)
- między terminalami autobus jest darmowy, chcesz to wsiadasz i jedziesz, nikt o nic nie pyta, oczywiście jak to w Izraelu nie kursuje piątek wieczór-sobota wieczór

tlv-jerozolima,1166,31013&p=409126&hilit=do+jerozolimy#p409126

tlv-ben-gurion-do-telavivu-i-innych-miast,1166,55458
 PM off  

#40 PostWysłany: 15 Sty 2016 16:05 

niebieski
40 szekli za dojazd na CBS w Jerozolimie jest dobrą ceną i bez sensu IMHO "tułać się" nawet ten kawałek z terminala 1-go na skrzyżowanie, żeby zaoszczędzić ok. 15 szekli/os. w porównaniu z eggedem.
Ale o tych 40 szeklach tylko w 1 miejscu mi ktoś potwierdził, a Ty jesteś drugi - więc nie byłem pewien czy to faktycznie istnieje ta cena za tę trasę, bo wszyscy i owszem mówią o szerutach do Jerozolimy, ale tylko "pod dom" za 60-65 szekli, co przy 2 osobach niespecjalnie fajnie, jeśli można taniej. :D
Uściślając:
1) szerut za 40 szekli do CBS - aktualne, tak? Tylko uzgodnić/spytać w szerucie?
2) na wszelki wypadek: z terminala 1 do skrzyżowania DA SIĘ DOJŚĆ, tak?
3) shuttle bus z terminala 3 na 1 - gdzie szukać?
4) na powrót do Katowic stawiać się - tylko z bagażem podręcznym - na 3 czy na 1 terminal?
5) bankomat na lotnisku, celem wypłacenia szekli - jest po drodze z wyjścia terminala 3, czy muszę specjalnie szukać?
6) jakaś w ogóle teoretyczna szansa jest, choćby niewielka, że lądując o 20:20 zdążę na 5-tkę o 20:56 z lotniska?
Lecę tam w niedzielę, z powrotem we środę.
I wolę być przygotowany na wszelkie ewentualności.
O możliwości pójścia czy nie autostradę nie będę dyskutował, bo nie ma o czym - a pytanie wynikało z faktu, że Nokia Here (w przeciwieństwie do map googla) prowadzi w trybie pieszym POD autostradą i potem obok. Ale nie wiem co to za droga dokładnie i czy faktycznie się tak da z terminala 3 na 1 przejść - bo auto/autobus jedzie INNĄ drogą aniżeli wskazanie Nokia Here.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 236 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość