Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Wrz 2023 11:50 

Dokąd
  • USA

Data wylotu
  • 17.08.2024

Data powrotu
  • 27.08.2024

Długość pobytu
  • 10dni

Bagaż
  • Bagaż podręczny

Liczba pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • lot

Dodatkowe informacje
  • Witam serdecznie. Mieszkam 1,5h od Wawy i chcę ze swoją 13 letnią córką spełnić swoje marzenia i polecieć do stanów.
    Planujemy nowy jork lub miami --> tak na początek.

Latamy dużo, średnio co 2 miesiące całą rodziną ale głównie po Europie.

Lot z przesiadką raczej odpada, zależy nam na locie bezpośrednim, bo to nasz pierwszy lot tak daleko.

Planujemy polecieć ostatnie 10dni sierpnia 2024. (czyli jeszcze daleko do lotu). Pomysł jest na ,,świeżo''
    od kilku dni.

Moje pytania są następujące.

czy 3500-4000zł za lot za 1 os. w dwie strony to:
    dobra cena i można kupować bo będzie tylko drożej
    poczekać na jakąś bliżej nieokreśloną promocję
    taka potencjalna promocja to kiedy mogłaby być? marzec 2024? kwiecień 2024? maj 2024?

Lot najlepiej kupić na oficjalnej stronie lotu? czy na jakiejś porównywarce lotów?

Z góry dziękuje za odpowiedź :)
 Profil Relacje PM off  

Wyspa przypraw i niebieskiego safari 🌶💙 11 dni na Zanzibarze za 2863 PLN (✈ + ⭐⭐⭐⭐ hotel) Wyspa przypraw i niebieskiego safari 🌶💙 11 dni na Zanzibarze za 2863 PLN (✈ + ⭐⭐⭐⭐ hotel)
Plaża, która ciągnie po horyzont⛱️🌊 Lato nad morzem w Italii za 894 PLN ☀️🍴 Plaża, która ciągnie po horyzont⛱️🌊 Lato nad morzem w Italii za 894 PLN ☀️🍴
#2 PostWysłany: 07 Wrz 2023 12:15 

Loty: 64
Kilometry: 210 376
Ograniczając wybór do lotów bezpośrednich (jednak skłaniał bym się do zmiany decyzji na lot choćby z 1 przesiadką) z WAW zostają 4 loty (EWR, 2xJFK i MIA). Wystarczy śledzić je w GFlight i będziesz miał obraz sytuacji. Czy 3500 - 4000 to dobra cena ? to zależy dla kogo, jak dla mnie nie, ale wybór lotów bezpośrednich znacząco zawęża pole poszukiwań. Pod koniec sierpnia bilety przeważnie są nieco tańsze niż w np. lipiec i początek sierpnia ale 17.08 to jeszcze chyba za wcześnie na obniżki. Ceny biletów do NYC i MIA (LOT-em) czasami różnią się nawet o kilkaset złotych.
O "potencjalnych" promocjach się nie wypowiadam, ponieważ albo będą albo ich nie będzie na ten okres wylotu.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 07 Wrz 2023 12:23 
Awatar użytkownika

Loty: 186
Kilometry: 347 366
srebrny
4000 zł/os to dobra cena w klasie bussines.
W zwykłej ekonomicznej, to jest dobra ale za 2 osoby.
bilcu napisał(a):
taka potencjalna promocja to kiedy mogłaby być? marzec 2024? kwiecień 2024? maj 2024?

W środę.
https://www.fly4free.pl/forum/szalona-sroda-i-inne-promocje,232,92368&start=3260
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 07 Wrz 2023 12:59 

Loty: 246
Kilometry: 537 914
złoty
Inna sprawa że druga połowa sierpnia na Miami to taka ryzykowna pora - pogoda... poszukaj poczytaj.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 07 Wrz 2023 13:36 
Awatar użytkownika

Loty: 420
Kilometry: 699 970
niebieski
Dokładnie, choćby w tym roku w ostatnim tygodniu sierpnia na Florydzie był huragan najsilniejszy od wielu lat. Przemyśl termin.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 07 Wrz 2023 13:53 

niebieski
jimi napisał(a):
4000 zł/os to dobra cena w klasie bussines.
W zwykłej ekonomicznej, to jest dobra ale za 2 osoby.
bilcu napisał(a):

W środę.
https://www.fly4free.pl/forum/szalona-sroda-i-inne-promocje,232,92368&start=3260

No to pokaż mi te promocje LOTu na sierpień i ceny po 2k.
Sierpień a wrzesień to jest wielka różnica. Sezon wakacyjny to inne cenniki, często bez promocyjnych cen.

Bo linie nie są głupie i wiedzą, że dużo rodzin poza wakacjami nie poleci więc z racji dużego popytu cena też odpowiednia. Wyjątki do reguły zdarzają się bardzo rzadko.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 07 Wrz 2023 14:22 
Awatar użytkownika

srebrny
@rydzo
Masz mnóstwo przykładów w poście dot. SzŚ.
Jeśli na ten moment regularna cena LOTu wynosi 3.5tys, to należy liczyć że w ramach którejś SzŚ znacząco (lub mniej) spadnie.

NYC to nie jest kierunek wakacyjny, a biznesowo - greenpointowy (dlatego ceny w wakacje 2024 nie różnią się od np. czerwca 2024).
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 07 Wrz 2023 14:37 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nigdy w LO nie będzie promocji z ceną 2k z PL do NYC na sierpień.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 07 Wrz 2023 19:23 

niebieski
jimi napisał(a):
@rydzo
Masz mnóstwo przykładów w poście dot. SzŚ.
Jeśli na ten moment regularna cena LOTu wynosi 3.5tys, to należy liczyć że w ramach którejś SzŚ znacząco (lub mniej) spadnie.

NYC to nie jest kierunek wakacyjny, a biznesowo - greenpointowy (dlatego ceny w wakacje 2024 nie różnią się od np. czerwca 2024).

Aż z ciekawości napisałem do kolegi, który właśnie miesiąc temu wrócił z NYC. Leciał LOTem.
Długi czas śledził ceny.
I wyśmiał opcję 2k na wakacje. Nic takiego nie było.

Aha, leciał typowo turystycznie. Zresztą w wakacje NY to mocno turystyczna miejscówka. Powodzenia w znalezieniu tych biletów po 2k.
Jak już podałeś przykład SzŚ to pokaż kiedy ta szalona dała te tanie bilety podczas wakacji :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 07 Wrz 2023 19:27 

HON fly4free
Około 2k w drugiej połowie sierpnia jest możliwe, ale nie LOT-em. Zupełnie nie rozumiem takiego podejścia, że "nie może być przesiadki" jeśli jest to na jednym bilecie. Zwłaszcza u osób, które obyte są z lataniem... Może nie wiedzą, że to nie działa tak jak LCC P2P. ;)
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 07 Wrz 2023 23:34 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
srebrny
LOT za 2k z Polski do NYC w wakacje? Niemożliwe.. Tylko EF mógłby to dać, ale nie liczyłbym. Z przesiadkami prędzej. Jak ktoś twierdzi, że NYC nie jest kierunkiem wakacyjnym, to chyba nie był tam nigdy w wakacje :).
 Profil Relacje PM off
seal lubi ten post.

#12 PostWysłany: 08 Wrz 2023 09:24 
Awatar użytkownika

srebrny
Może za 2k nie, ale za 2,3k już tak, w tym zwiedzanie Budapesztu w cenie Flixbusa, albo LCC.
"Przesiadka" w WAW 17h, jak nie przesiadka. Spokojnie można podjechać do domu w okolice Warszawy, przespać się i wrócić dnia następnego.
Na powrocie wysiadka na Okęciu.

Cały sierpień do wyboru, ceny w zależności od daty do ~max 2.7k
Załącznik:
BUD JFK.jpg
BUD JFK.jpg [ 102.25 KiB | Obejrzany 2636 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 08 Wrz 2023 09:41 

niebieski
Czyli masz 2.36k u pośrednika. Jeszcze kombinacje z kartami bo jak nie masz tej wybranej to kilka dych w górę.
Trochę jest różnica między 2000 a 2400, co?
Już nie mówiąc nawet o tym, że lot z Budapesztu. Jeszcze ten lot z przesiadką 28h. Czyli jechać z WAW to BUD aby potem kilkanaście h znowu w WAW spędzić.
Dla zaoszczędzenia kilku PLN przed lotem do mega drogiego miasta w szczycie sezonu.

Dyskusja w stylu. "Da się kupić Mercedesa za 100k. No dobra, to będzie za 120k i nie Mercedes ale Opel. "
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 08 Wrz 2023 09:49 
Awatar użytkownika

srebrny
rydzo napisał(a):
Trochę jest różnica między 2000 a 2400, co?

Jeśli chodzi o różnice:
2400 - 2000 = 400
3500 - 2400 = 1100
A teraz mnożymy przez 2, bo w pierwszym poście jest, że z córką.

rydzo napisał(a):
Już nie mówiąc nawet o tym, że lot z Budapesztu. Jeszcze ten lot z przesiadką 28h. Czyli jechać z WAW to BUD aby potem kilkanaście h znowu w WAW spędzić.

Autor napisał, że mieszka 1.5h od Warszawy, więc tych 17h w stolicy spędzać nie musi.

Pozostałe pozostawiam bez komentarza, USA są drogie, cmożna próbować żeby było taniej. I tyle.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 08 Wrz 2023 10:30 

niebieski
Czytałeś w ogóle posta? Autorka nie chce przesiadek, leci z dzieckiem a ty wyskakujesz z jakimiś busami do Budapesztu i nocą na Okęciu.
Zresztą chyba dyskusja była o tym, że 2k w sierpniu z WAW Lotem to się nie pojawia. Ty twierdziłeś coś innego ale póki co zero konkretów.
 Profil Relacje PM off
miszczu1987 lubi ten post.

#16 PostWysłany: 08 Wrz 2023 12:00 
Awatar użytkownika

platynowy
@rydzo, zgodze sie z Toba z jednym ze szansa na 2k z WAW bezposrednio w Sierpniu podczas wakacji to szanse sa niskie, bliskie zera wrecz.
No i teraz albo odpisujemy nie da sie albo dajemy rozne opcje do rozwazenia, to co @jimi wrzucil to nie jest zle - cena raczej w budzecie - prawie bez przesiadek - zwlaszcza ze lataja co 2 miesiace po Europie to moga sobie zrobic rodzinny weekeend na Wegrzech, potem wrocic do domu a sama z corka poleca dalej do USA? - do rozwazenia, lepiej widziec opcje alternatywne niz - odpowiedzi typu nie da sie.

Z innej strony ceny nocegów takich gdzie ja bym rozwazyl nocleg z córka 13 lat - omijam tanie niepewne hostele w niepewnych dzielnicach - sa drogie, z 500zl min. wiec skracajac pobyt o 2 dni masz 1000zl wiecej w budzecie na bilet. Na sam Nowy York 10 dni to na prawde zbyt wiele..
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 08 Wrz 2023 12:09 

HON fly4free
OP nie wyklucza przesiadki, tylko pisze "raczej". Miałem bardzo podobne dyskusje z wieloma wahającymi się osobami, w tym z rodziny, w tym takimi, które "zero angielskiego i strach w oczach", a na spokojnie dawały się przekonać, że przesiadka to nic strasznego, że można zawsze pokazać kartę pokładową komuś, żeby pomógł. A w dobie telefonów z tłumaczami, to już w ogóle upraszcza sprawę. Każdy rzecz jasna jest panem swojej kasy, ale na bezpośrednie loty w sierpniu z Warszawy nie ma co liczyć. W innych miesiącach, tak, co zresztą pokazuje obecnie trwająca promocja LOT.

Termin sierpień 2024 jest zdecydowanie zbyt odległy na pokazywanie sensownych rozwiązań już dziś. Wielu taryf jeszcze nie ma. Ja bym delikatnie monitorował, a bardziej poważnie zajął się nie wcześniej niż w roku 2024. Co do Budapesztu, to przykład jest całkiem spoko, można nawet to kupić za 2200 zł, ale to jest właśnie ilustracja tego, że póki co, wybór nie jest zbyt oszałamiający. Nic sobie nie dam uciąć, ale uważam, że z wylotem z Polski cena w zakresie 2-2,5k zł jest jak najbardziej osiągalna. W zeszłym roku właśnie na drugą połowę sierpnia kupiłem za 1800 zł do NYC, z Krakowa, Lufthansą.

Osoby trochę elastyczne (przez co rozumiem: dopuszczenie przesiadki, jakieś widełki w datach, jakieś inne miejsce wylotu) zawsze znajdą tańszy bilet, niż ktoś sztywno podający: tylko od do i tylko stąd dotąd. I jeszcze bez przesiadki. To ile lotów zostaje? Dwa? Trzy? I tylko LOT? Wtedy zostaje tylko zabawa ze znajdywaniem tańszego OTA, co akurat może skutkować spektakularnie niższą ceną. Rozumiem, że OP chciał(a) się rozeznać w temacie, więc teraz ma materiał do przemyśleń. Raczej na rok 2024.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 08 Wrz 2023 12:12 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Cytuj:
Na sam Nowy York 10 dni to na prawde zbyt wiele..

@LonDynia jest to dość względne. Mi dwa tygodnie było mało.
 Profil Relacje PM off
LonDynia lubi ten post.

#19 PostWysłany: 08 Wrz 2023 13:21 
Awatar użytkownika

platynowy
vincenz napisał(a):
Cytuj:
Na sam Nowy York 10 dni to na prawde zbyt wiele..

@LonDynia jest to dość względne. Mi dwa tygodnie było mało.

Bardzo wzgledne, ale mówimy to o typowym turyscie - w 3 dni mozna wiekszosc typowych atrakcji zaliczyc - a potem to juz mozna miesiacami - w zaleznosci co kogo kreci :lol:
 Profil Relacje PM off
seal lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości