Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 199 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: LOT Upgrade
#101 PostWysłany: 27 Cze 2023 14:40 

HON fly4free
jonsoul napisał(a):
Zrobiliśmy upgrade na podróż powrotną z przesiadką w WAW na lot krajowy i nie wpuszczono nas do saloniku w Warszawie.
Nie bardzo rozumiem - upgrade do business miałeś na odcinek skądś tam do Warszawy tylko. Potem krajówka to już lot w klasie ekonomicznej. Z jakiego tytułu oczekiwałeś, że zostaniesz wpuszczony do saloniku, jeśli twoja kolejna karta pokładowa była w klasie ekonomicznej (tak zakładam) i nie miałeś przynajmniej statusu FTL?
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#102 PostWysłany: 27 Cze 2023 14:56 

platynowy
Pewnie dotyczy to tego zapisu:

"e) Pasażerów w Business Class w transferach na rejsy krajowe -
Jeżeli pasażer posiada kartę pokładową na rejs krajowy w klasie ekonomicznej i poprzedni lub następny odcinek podróży (do/z WAW) odbywa w klasie biznes liniami Star Alliance to ma prawo wejścia do salonu.
W takim przypadku podróż musi odbywać się na jednym bilecie wystawionym na całej trasie w taryfie biznesowej."

https://www.lot.com/pl/pl/regulaminy/za ... ez-mazurek
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#103 PostWysłany: 27 Cze 2023 14:58 

HON fly4free
No właśnie. Upgrade to nie jest ten przypadek, bo dotyczy wyłącznie odcinku bez krajówki. Nadal nie widzę podstaw do wpuszczenia do saloniku.
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#104 PostWysłany: 27 Cze 2023 15:22 

HON fly4free
A ja się dziwie, że ktoś w ogóle uznał (bo tak rozumiem wpis?) chargeback w tej sytuacji...
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#105 PostWysłany: 27 Cze 2023 16:33 

Oczywiście macie rację i teraz to inaczej wygląda, jednak ostatnie zdanie pojawiło się niedawno i nie było go w momencie lotu ani składania reklamacji. ;)

Wcześniej było:
Cytuj:
Do Elite Club Lounge mają wstęp:
3. Pasażerowie LOT Business Class –
Jeżeli pasażer posiada kartę pokładową na rejs krajowy w klasie ekonomicznej, ale poprzedni lub następny odcinek podróży (do/z WAW) odbywa w klasie biznes na rejsie dalekodystansowym (long haul), to ma prawo wejścia do salonu.
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 27 Cze 2023 16:59 

HON fly4free
Wejście do BL a EL to dwie różne kwestie: do EL nie wystarczy klasa biznes jakakolwiek, tylko long albo *G + dowolny kwalifikowany rejs w dowolnej klasie.
W Mazurku nie ma EL, jest tylko w Polonezie.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#107 PostWysłany: 27 Cze 2023 17:22 

Oba te regulaminy dostały dopisek o „całej trasie w taryfie biznesowej.”
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 27 Cze 2023 19:36 

HON fly4free
Może i dostały, ale nie dlatego, żeby kogoś wykluczyć, tylko doprecyzować coś, co jak widać, dla jednych jest całkowicie oczywiste, a dla innych, z jakiegoś powodu, nie jest. Upgrade z licytacji nie dotyczy całej trasy i widać to chyba wyraźnie, biorąc w nim udział. A to oznacza, że ma się biletu w biznes klasie na jakikolwiek pozostały kawałek lotu... serio, nie wiem skąd można taki wniosek wysnuć.
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 27 Cze 2023 20:08 

Doprecyzować całkowicie oczywiste. Niezły oksymoron.

man4business napisał(a):
A to oznacza, że ma się biletu w biznes klasie na jakikolwiek pozostały kawałek lotu... serio, nie wiem skąd można taki wniosek wysnuć.

Nikt nigdzie tak nie pisze.

Pozwól ze pogrubię dla Ciebie:
Jeżeli pasażer posiada kartę pokładową na rejs krajowy w klasie ekonomicznej i poprzedni lub następny odcinek podróży (do/z WAW) odbywa w klasie biznes liniami Star Alliance to ma prawo wejścia do salonu.

LOT uznał reklamację za zasadną.
Jak prześledzisz forum to zobaczysz, że forumowicze korzystali już z tej opcji.

Edit: robi się offtopic, ja już całą sytuacje opisałem. Jakby co to proszę moda o usunięcie zbędnych postów a Ciebie na PW.
 Profil Relacje PM off
Tufli lubi ten post.

#110 PostWysłany: 27 Cze 2023 21:05 

HON fly4free
Dodam od siebie coś, co rzeczywiście LOT powinien czytelniej podawać w informacji dotyczącej licytacji - że bilet nadal pozostaje biletem w klasie ekonomicznej, a cała akcja nazywa się "plusgrade". Reasumując, usługa jest jak w klasie biznes, ale bilet pozostaje nadal biletem w klasie ekonomicznej. Tak, wiem, LOT nalicza mile jak za klasę P. Prawdopodobnie to również w którymś momencie "naprawi". To zaś, że pracownicy LOT-u oraz ci z saloników są totalnie niedouczeni, to fakt (stąd kwiatki w stylu nienależne wpuszczanie do saloników).
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 27 Cze 2023 21:45 

HON fly4free
LO zrobił sobie sam bajzel już dobrych ileś lat temu eliminując "klasę biznes" (jako rezerwacyjną) z krajówek ; wystarczyło ją zostawić dla osób bukujących przelot via WAW w C i byłaby jasność : masz BP na krajówkę - wchodzisz do poczekalni jak masz na niej C albo odpowiedni status. Tak było dawniej. Po zmianach powstała konieczność rozwiązania problemu ludzi płacących ciężką kasę za bilet w C, a formalnie niemogących (o ile nie mają statusu) wejść do poczekalni przed odcinkami krajowymi w Y (bo innych nie da się zarezerwować), więc stąd ta gimnastyka z roztrząsaniem kto czym i gdzie leciał/leci przed /po. Dla paxów statusowych (*G, a w WAW też FTL) cała sytuacja jest bez znaczenia, więc nawet nie zauważają komplikacji, ale wszyscy pozostali mogą czuć się zmyleni albo mają postawę roszczeniową bazującą na zawiłościach systemu właśnie w przypadku segmentowego upa.

Zamiast komplikować wystarczyłby powrót do dawnych zasad: rezerwacyjne C na krajówce i możliwość wyboru miejsca w ramach tego w pierwszych 2 czy 3 rzędach samolotu - i sprawa załatwiona (dawniej nawet jako ciekawostka - dostawało się w ramach tego ostatnie rzędy w starych ATR - bo bliżej wyjścia).
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#112 PostWysłany: 27 Cze 2023 21:57 

man4business napisał(a):
Reasumując, usługa jest jak w klasie biznes, ale bilet pozostaje nadal biletem w klasie ekonomicznej.

To również nie jest prawdą, bo mam bilet, także fizyczny, w C. Może to tez „naprawią”. ;)
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 27 Cze 2023 22:30 

tak, bilet papierowy jest z napisem C ! Ale dalej taryfa i bagaż jak w Y czy tam Y+

Upgrade dotyczy jednego odcinka nie całej podróży :) jak już kilka osób napisało, poprawnie nie wpuścili was do saloniku , przez błąd jakiegoś pracownika dostałeś zwrot, brawo...
 Profil Relacje PM off
Woy uważa post za pomocny.

#114 PostWysłany: 28 Cze 2023 07:10 

Dzień dobry ;)
Ten temat się tutaj rozkręcił niźle 😀
Za tydzień lecę pełnym C za gotówkę do LHR z KRK
Pytanie: czy na KRK mam wstęp do BL? ( dolot do waw i przesiadka)
Dziękuje
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 28 Cze 2023 07:32 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
@Analsix

Odpowiedź na Twoje pytanie znajduje się kilka postów wyżej.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#116 PostWysłany: 28 Cze 2023 09:32 

HON fly4free
jonsoul napisał(a):
To również nie jest prawdą, bo mam bilet, także fizyczny, w C. Może to tez „naprawią”. ;)
Nie możesz mieć fizycznego biletu, bo od 1 czerwca 2008 nikt już nie wydaje papierowych biletów. Zapewne masz na myśli kartę pokładową, na której masz wydrukowane "C", jako że twoja usługa po upgrade wykonywana jest w klasie biznes. Twój bilet nadal jednak jest formalnie w klasie ekonomicznej, z wykonanym na nim "plusgrade". To o czym (nie tylko ja) pisałem jest fakt, że LOT z jednej strony informuje, że mile naliczane będą według pierwotnej klasy (sprzed upgrade), a z drugiej robi to jednak według stawek klasy P. I o tym pisałem, jako jednej z niekonsekwencji, które być może zostaną "naprawione".
Edit: informacyjnie dodam, że LOT zatwierdził przeniesienie upgrade'u - miałem skasowany lot RDO-CDG z wykupionym upgrade - na lot WAW-CDG za dwa dni. A kilkanaście minut później zadzwonili, że również na lot powrotny, oszczędzając mi konieczności dzwonienia ponownie na dwa dni przed powrotem. Za upgrade zapłaciłem minimalną kwotę licytowaną, 45 USD / odcinek (w obie strony tak samo). Dobra cena, wziąwszy pod uwagę, że taka sama licytacja z WAW zaczyna się od minimum 105 USD.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#117 PostWysłany: 16 Lip 2023 13:33 

niebieski
Na bilecie za mile jest dostępna opcja licytacji? Jeśli tak to +/- ile dni przed lotem przychodzi zaproszenie na @?
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: LOT Upgrade
#118 PostWysłany: 16 Lip 2023 13:45 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
Cash only za stałą stawkę.
07_Zgłoś.Się lubi ten post.
07_Zgłoś.Się uważa post za pomocny.

#119 PostWysłany: 16 Lip 2023 13:47 

niebieski
A na lotnisku w kasie lub bramce?
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 16 Lip 2023 14:08 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
Tak bez problemu ale mozesz tez zadzwonic na 24h do odlotu i cena bedzie ta sama o ile beda miejsca.
07_Zgłoś.Się lubi ten post.
07_Zgłoś.Się uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 199 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości