Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Lot łączony - bagaż
#1 PostWysłany: 24 Sie 2011 23:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Zakupiłem bilety linią PLL LOT na trasie BZG - WAW - BUD.
Bagaż nadaję tylko w BZG i odbieram w BUD czy nadaję zarówno w BZG i WAW?
Ile mogę zabrac bagażu podręcznego?
Na rezerwacji nie ma o tym mowy, napisane jest jedynie:
Limit bagażu: Ilość dla jednego pasażera: 20kg

Wyspa przypraw i niebieskiego safari 🌶💙 11 dni na Zanzibarze za 2863 PLN (✈ + ⭐⭐⭐⭐ hotel) Wyspa przypraw i niebieskiego safari 🌶💙 11 dni na Zanzibarze za 2863 PLN (✈ + ⭐⭐⭐⭐ hotel)
Plaża, która ciągnie po horyzont⛱️🌊 Lato nad morzem w Italii za 894 PLN ☀️🍴 Plaża, która ciągnie po horyzont⛱️🌊 Lato nad morzem w Italii za 894 PLN ☀️🍴
#2 PostWysłany: 25 Sie 2011 00:03 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 532
Kilometry: 1 264 907
Bagaż nadajesz raz. Podręczny 7 kg w klasie ekonomicznej, ale raczej nikt tego nie sprawdza.

#3 PostWysłany: 25 Sie 2011 00:04 

Loty: 35
Kilometry: 94 159
niebieski
A nie 6 kg? ;)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 25 Sie 2011 00:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki za odpowiedzi.
Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie.
Oczekując w WAW na kolejny lot dokonuję zakupów w strefach wolnocłowych (alkohol, słodycze,perfumy). Czy one muszą mieścić się w tym limicie 6/7kg bagażu podręcznego czy mam po prostu bagaż podręczny + zakupy?

#5 PostWysłany: 25 Sie 2011 00:56 
Awatar użytkownika

Jak jest jedna rezerwacja to na pewno pójdzie do budapesztu, a gdybyś miał czasem kiedyś różne, to zawsze zapytaj i poproś o transfer bagażu na lotnisko docelowe, zazwyczaj nie ma problemu, ale warto mieć ze sobą wszystkie numery rezerwacji. Czasem gdy nie mogą od razu wydać drugiej karty pokładowej, trzeba się zgłosić na lotnisku przesiadkowym na tranzycie do stanowiska po odbior karty i wtedy spiszą nr bagazu (nie zgub tagu bagazowego!) i wydadza boarding pass na drugi lot, a bagaż bedzie oczywiście czekał na lotnisku docelowym :) uff myślę ze zrozumiałe w miarę

w LOT i innych tradycyjnych liniach nie widziałem żeby ktoś sprawdzał wagę podręcznego, ja zawsze wchodziłem z podręcznym + reklamówka z bezcłowego w drugiej ręce. Nawet pamiętam jak leciałem z dwoma podręcznymi + reklamówka i nikt okiem nie mrugnął, chociaż kiedyś bodajze w amsterdamie widziałem jak się pracownicy KLMu wkurzyli bo ktoś przytargał 2 ogromne podręczne, no i musiał za jeden dodatkowo zapłacic ;)
tak ze przekroczenie 6 kg to raczej problemu nie robi, nawet jeśli masz extra reklamówke z bezcłowego (chyba że ktoś miał problemy to niech zaznaczy!)
I to oczywiście zupełnie nie dotyczy low-costów!
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 25 Sie 2011 07:15 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 532
Kilometry: 1 264 907
Tak jak pisze santo1. Jak zrobisz zakupy w sklepie lotniskowym (z bezcłówką niewiele ma wspólnego przy locie do Budapesztu) będziesz mógł je spokojnie wnieśc na pokład jako oddzielny od podręcznego pakunek)

#7 PostWysłany: 25 Sie 2011 09:41 

przy zakupach w wolnoclowce musisz pamietac aby butelki zapakowano ci w specjalna torbe.
w przeciwnym wypadku po przesiadce moze ci ktos powiedzieć ze przewozisz plyny w pojemnikach wiekszych niz 100 ml i niestety bedziesz musial je zostawic.
mieliśmy taki problem wracajac z indii. w Indiach w wolnoclowce kupiliśmy 2x 1l alkoholu (dostalismy ja w torbie zwykłej). przy przesiadce w helsinkach, panie na lotnisku stwierdzily ze nie mozemy przejsc z tymi butelkami . Na szczescie były takie miłe ze poweidziały ze mozemy zapakowac je w nasz bagaz podreczny i nadac jako zwykły (trzeba było wyjsc ze strefy tranzytowej i od nowa sie odprawic)
Lecac innym razem z Maroka (przesiadka we Frankfurcie) pamietajac poprzednia historie, prosilismy od razu w pakowanie w specjalne torby.

odnosnie bagazu podrecznego to w normalnych liniach lotniczych nie przestrzegaja tak restrykcyjnie zapisow. osobiscie nie mialem problemu z wejsciem do samolotu z 30l plecaczkiem, torba z jakimis ostatnimi zakupami oraz z reklamowka z butelka :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 25 Sie 2011 09:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Wielkie dzięki za rozwianie moich wątpliwości ;)
Latanie lowcosta'ami mam opanowane, teraz przyszła kolej na tradycyjne linie ;)

#9 PostWysłany: 25 Sie 2011 13:17 

Loty: 329
Kilometry: 683 372
złoty
santo11 napisał(a):
w LOT i innych tradycyjnych liniach nie widziałem żeby ktoś sprawdzał wagę podręcznego, ja zawsze wchodziłem z podręcznym + reklamówka z bezcłowego w drugiej ręce. Nawet pamiętam jak leciałem z dwoma podręcznymi + reklamówka i nikt okiem nie mrugnął, chociaż kiedyś bodajze w amsterdamie widziałem jak się pracownicy KLMu wkurzyli bo ktoś przytargał 2 ogromne podręczne, no i musiał za jeden dodatkowo zapłacic ;)
tak ze przekroczenie 6 kg to raczej problemu nie robi, nawet jeśli masz extra reklamówke z bezcłowego (chyba że ktoś miał problemy to niech zaznaczy!)

Wiele zależy od kraju i lotniska. Raczej mniej od linii (no chyba, że linia upomina pracowników lotniska za przepuszczanie zbyt dużych podręcznych). Mi nigdy nie zdarzyło się ważenie podręcznego w LO, również latałem z 2 sztukami. Za to przytrafiło mi się to w Poznaniu przed lotem Avro z LH (co w sumie jest zrozumiałe, pani się nawet tłumaczyła, że to dlatego, że samolot w MUC podjedzie pod rękaw). Również BARDZO dokładnie weryfikowano mi bagaż w Wawie przed lotem LX także na Avro.
Najdziwniejsza sytuacja spotkała mnie na Newark w NY. Mój plecak spełniał wymagane wymiary, ale pomimo tego przy odprawie polecono mi położyć go na wagę, był za cięzko o około 1,5kg i mi go zabrano. Nie zdążyłem nawet wyjąć kluczy od mieszkania i od samochodu. Zależało mi wtedy na nienadawaniu bagażu z powodu krótkiej przesiadki. To był również lot LH.
Wielokrotnie widziałem, gdy cofano pasażerów w rękawie właśnie ze względu na zbyt duży podręczny.
Nie jest to więc takie pewne, że zawsze się udaje ;)

Za to z przeciążonym o 1-2kg podręcznym na lotach z W6, FR, AirAsia, Tiger i VirginBlue nie miałem żadnych problemów ;)
Męczono mnie tylko, gdy raz w życiu leciałem w WRO (na dodatek zaciąłem się wtedy w kabinie w WC gdy trwał już boarding, więc nie wspominam tego wyjazdu miło;).
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 25 Sie 2011 14:20 
Awatar użytkownika

zgadzam sie z Toba, generalnie czasem mozna miec po prostu pecha i trafic w zły dzien i miejsce. Podsumowałbym, że z reguły podreczny wygladajacy normalnie + reklamowka powinny przejsc, choc czasem zdarzyc sie moze ze ktos sie doczepi. Wiec najwazniejszy rozsadek we wszystkim :)

Ewentualnie można już porządnie kombinować, w stylu dorobić kieszenie do kurtki/koszuli, wsadzić flaszkę do rękawa kurtki, ewentualnie te takie fajne plastikowe flaszeczki 'wygięte/wyprofilowane' w skarpete przy bucie :P hehe ale przy 40 stopniach C to srednio fajna zabawa :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 05 Wrz 2011 18:24 

Loty: 1052
Kilometry: 1 034 002
platynowy
LOT ma dość niski limit wagowy bagażu podręcznego - tylko 6 kg.
Kilkukrotnie zdarzyło się, że proszono mnie o zważenie i raz na lotnisku Schiphol w Amsterdamie musiałem nadać mój plecak, bo ważył ok. 8 kg i pani się uparła.

#12 PostWysłany: 05 Wrz 2011 18:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Sudoku napisał(a):
LOT ma dość niski limit wagowy bagażu podręcznego - tylko 6 kg.
Kilkukrotnie zdarzyło się, że proszono mnie o zważenie i raz na lotnisku Schiphol w Amsterdamie musiałem nadać mój plecak, bo ważył ok. 8 kg i pani się uparła.

Ile kosztowało Cię nadanie plecaka jako rejestrowany?

#13 PostWysłany: 05 Wrz 2011 18:40 

rok temu , w październiku wracałem z objazdu po Izraelu, mój bagaż pełen dóbr, w tym mydełka z oliwek, figurki drewniane z Betlejem i podobne, ważył 32 kg ! Ładna czarnowłosa dziewucha siedząca na stanowisku LOT-owskim w Bengurionie zrobiła oczy jak dzwony. Była tylko jedna rada, komplementami zasypać piekną zydóweczkę. Udało się, ale całą powrotną drogę opierd.... mnie moja przyjaciółka za rzekome umizgi do czarnej żydowskiej dziewczyny, a ta była grzechu warta hahaha. Z polką nie uszło by mi na sucho hahahaha.

#14 PostWysłany: 06 Lip 2012 22:24 

Czy bagaż w locie łączonym tego samego przewoźnika można nadać do miejsca docelowego, nawet jak przesiadka trwa około 10h i kolejny lot jest poza strefę Schengen?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 06 Lip 2012 22:28 

niebieski
RomeY napisał(a):
Czy bagaż w locie łączonym tego samego przewoźnika można nadać do miejsca docelowego, nawet jak przesiadka trwa około 10h i kolejny lot jest poza strefę Schengen?

można

#16 PostWysłany: 20 Lut 2014 23:13 

Witam serdecznie,

skorzystałem niedawno z promocji na fly4free i zakupiłem bilet na lot z Warszawy do Male. Jest to lot łączony LOT-u i Srilankan Airlines, w pierwszą stronę z przesiadkami we Frankfurcie i Colombo, a w drugą stronę w Colombo i Londynie (Heathrow). W obie strony LOT obsługuje loty europejskie, te do Colombo i Male już Srilankan Airlines.

Mam w związku z tym pytanie- czy jeżeli odprawię się w Warszawie i nadam bagaż rejestrowany to czy dotrze on bezpośrednio do Male i tam go odbiorę czy muszę się nim interesować podczas kolejnych przesiadek?

I czy jest sens odprawić w takim razie online pozostałe odcinki przez stronę linii? Albo w ogóle odprawić online wszystkie loty, a tylko nadać bagaż w Warszawie w okienku?

Będę wdzięczny za sugestie i porady jak to rozwiązać pod kątem bagażu i odpraw. Zwłaszcza, że na przesiadki jest raczej niewiele czasu (1,5-2 godziny na różnych odcinkach)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 21 Lut 2014 20:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Jeśli wszystko masz na jednym bilecie, to bagaż nadajesz w Warszawie i dalej się nie martwisz.

Co do odprawy to nie musisz się odprawiać online, chyba że chcesz zająć konkretne miejsca w samolocie.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

#18 PostWysłany: 17 Wrz 2017 15:21 

Dzień dobry,
Jutro (18.09) o godzinie 12:10 mam lot z Mediolanu Malpensa do Toronto Pearson, następnie 19.09 o godzinie 6:25 mam lot do Cancun. Loty kupowane przez airfinder (na jednym bilecie). Wchodząc na stronę aircanada mogę odprawić się tylko na pierwszy lot. Według strony aircanada przysługuje mi bagaż podręczny (przy wyborze Mediolan - Cancun) ale przy wyborze Toronto - Cancun, trzeba by dokupić bagaż. W związku z tym chciałem się zapytać czy to że się odprawię najpierw na jeden lot a później na drugi spowoduje, że nie będzie mi przysługiwał bagaż rejestrowany na drugim odcinku? Drugie moje pytanie to czy na lotnisku Mediolan Malpensa można się odprawić w "kiosku".
Z góry dziękuję za radę
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 17 Wrz 2017 15:36 

platynowy
Nie słyszałem o sytuacji żeby kupując na 1 bilecie, bagaż przysługiwał inaczej na każdym z odcinków. Jeśli masz to rzeczywiście na 1 bilecie i kodzie rezerwacji to bagaż przysługuje na całą trasę. Oczywiście jeśli go masz wliczony na bilecie, być może AC ma jakieś taryfy bezbagażowe z Europy.

#20 PostWysłany: 17 Wrz 2017 15:40 

srebrny
O ile dobrze pamiętam to w Air Canada można się odprawić 24 h przed konkretnym lotem (a nie jak w LH czy LO przed pierwszym lotem).
Bagaż jest na całej trasie za darmo, wcześniejsza odprawa na pierwszy segment nie ma znaczenia.

Załączniki:
Screenshot_20170917_153940.png
Screenshot_20170917_153940.png [ 66.79 KiB | Obejrzany 6937 razy ]

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości