Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Gru 2015 08:55 

Wybieram sie do Londynu z niepelnosprawnym nastolatkiem, to autystyk, wiec na pierwszy rzut oka wyglada zwyczajnie.
Wiem, ze na London Eye i do Harry'ego Pottera opiekun osoby niepeln. ma wstep za darmo, ale my mamy tylko polskie dokumenty i zastanawiam sie, czy to wystarczy. Niestety dla dziecka nie mozna u nas wyrobic dokumentow w j. ang, syn ma polska legitymacje. Pisalam 2 razy do London Eye, ale nie odpisali:(
Czy na komunikacje miejska sa jakies znizki?

Ostatnio edytowany przez suszek 04 Gru 2015 10:06, edytowano w sumie 2 razy
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#2 PostWysłany: 04 Gru 2015 09:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie wiem, jak zachowają się osoby z kas na widok polskich dokumentów, ale spróbowałabym albo skontaktować się przez Facebooka lub Twittera z obsługą danej atrakcji, pisząc, że nie posiadam dokumentacji w jęz. angielskim, albo poszukać przez Google informacji od rodziców na stronach angielskich organizacji charytatywnych lub forach dt autyzmu o ewentualnych problemach, albo wymyślić plan B (London Eye obejmuje program 2for1 kolei brytyjskich - informacje w wątku z tym skrótem w tytule; studio z wystawą dt Harrego Pottera - nie wiem, ale w razie czego jest darmowy spacer - informacje w wątku dt atrakcji dla dzieci).

Co do transportu - żeby skorzystać ze zniżek dla niepełnosprawnych, trzeba być rezydentem UK i mieć odpowiedni dokument. W przeciwnym razie pozostają tylko standardowe zniżki dla dzieci - szczegółowe informacje znajdziesz tu: karta-oyster-znizki-dla-dzieci,1408,66662.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 04 Gru 2015 10:35 

W Berlinie byłem świadkiem sytuacji gdy osoba miała tylko po polsku potwierdzenie niepełnosprawności i otrzymała bilet ulgowy. Jeśli nie uda się wcześniej wyjaśnić sprawy to przy kasie radzę pokazać polską legitymację i po angielsku opowiedzieć jak się sprawy mają.
 PM off  

#4 PostWysłany: 05 Gru 2015 12:00 
Awatar użytkownika

niebieski
@ladybird2015 może któryś z tych linków przyda się Tobie lub późniejszym czytelnikom:

http://www.visitlondon.com/things-to-do ... essibility
http://www.lonelyplanet.com/england/lon ... cles/77174
http://www.accessibleguide.co.uk/home.php
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 08 Gru 2015 11:49 

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Wróciliśmy z Londynu, miasto jest bardzo przyjazne dla niepełnosprawnych (podjazdy, fast tracki itd.)
London Eye -opiekun (carer) osoby niepeł. wchodzi za darmo, wystarczyło, że powiedzieliśmy o niepełnosprawności dziecka w kasie i dostaliśmy darmowy bilet dla opiekuna (+ fast track w cenie). Miałam przygotowane dokumenty, ale nikt o nie nie prosił (dokumenty tylko po polsku, bo tuż przed wyjazdem dostałam odpowiedź na wcześniejsze pytanie, że honorują papiery we wszystkich językach), to samo dotyczy rejsów spod London Eye.
Warner Bros Studio - tu również opiekun wchodzi za darmo, my kupowaliśmy bilety przez Golden Tours (transport w cenie), bo w interesującym nas terminie nie było już miejsc bezpośrednio na stronie WB. Do Golden Tours napisałam e-maila, oddzwonili, przyjęli telefoniczną płatność kartą (tylko za dziecko), tu również nikt nie pytał o dokumenty, podobnie przy samym wejściu do studia.
Co ważne, zniżki dotyczą wszystkich rodzajów niepełnosprawności, nie tylko ruchowych.

Bardzo pozytywne doświadczenie, w Polsce dla dzieci niepełnosprawnych nie ma zbyt wielu zniżek, a jak już nawet gdzieś są, to trzeba przedstawić masę dokumentów. A że po moim dziecku niepełnosprawności nie widać, to czasem się czuję, jakbym była jakąś naciągaczką.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość