Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jak zmienić terminal na Heathrow (LHR)

http://www.heathrowairport.com/heathrow-airport-guide/travel-between-terminals

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 181 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 15 Lip 2015 11:01 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Między terminalami 2-5 można się przejechać za darmo Heathrow Heathrow Express, albo Tube, jak się ma Oyster Card.
 Profil Relacje PM off  

Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎 Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎
Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴 Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴
#42 PostWysłany: 15 Lip 2015 11:05 

Loty: 97
Kilometry: 243 469
jacoby76 napisał(a):
Kontrola jest i to bardzo skrupulatna.

Skrupulatna to za mało powiedziane - czasami są nawet upierdliwi. Leciałem do HKG z maścią w podręcznym (fakt opakowanie 200mg) i nie było problemu. Drodze powrotnej przy tym samym stanowisku(!) na T5 pogranicznikowi nie spodobało się opakowanie (realnie zostało mi 1/4 opakowania) i musiałem wyrzucić całość do kosza. Nie pomógł argument, że to lek a nie kosmetyk - upierdliwiec chciał receptę (której oczywiście nie miałem) bez której nie było dyskusji. Bez problemu (i w sumie bez dokładnego sprawdzenia) maść przeszła przez kontrole w KRK i HGK.

#43 PostWysłany: 15 Lip 2015 11:13 
Awatar użytkownika

srebrny
Trochę to OT, ale to że przeszło nawet 100 razy to nie znaczy że za 101 nie mieli prawa zabrać ;) Wcześniej nie wyłapali, ale jak już zauważyli to mieli pełne prawo to zrobić. Sam mówisz że opakowanie 200ml, a limit jest <100ml i nie liczy się ile już wykorzystano i że faktycznie jest już mniej. Na przyszłość wystarczy przełożyć maść w mniejsze opakowanie :)
PS: W rajanie też czasem ludzie wnoszą po 2 walizki albo jedną większą niż dozwolone :) Raz się uda, a raz nie. :-)

#44 PostWysłany: 15 Lip 2015 11:29 

Loty: 10
Kilometry: 9 470
Zeus napisał(a):
Między terminalami 2-5 można się przejechać za darmo Heathrow Heathrow Express, albo Tube, jak się ma Oyster Card.

Dzięki, o taką właśnie odpowiedź mi chodziło. Dojście do tego transportu jest jakoś oznakowane?
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 15 Lip 2015 11:33 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Tak, jak byk ;)

http://www.heathrowairport.com/heathrow ... -terminals
 Profil Relacje PM off
Anonim3 lubi ten post.
diabeelek uważa post za pomocny.

#46 PostWysłany: 15 Lip 2015 11:38 

Loty: 97
Kilometry: 243 469
szymonpoznan1 napisał(a):
Trochę to OT, ale to że przeszło nawet 100 razy to nie znaczy że za 101 nie mieli prawa zabrać ;) Wcześniej nie wyłapali, ale jak już zauważyli to mieli pełne prawo to zrobić. Sam mówisz że opakowanie 200ml, a limit jest <100ml i nie liczy się ile już wykorzystano i że faktycznie jest już mniej. Na przyszłość wystarczy przełożyć maść w mniejsze opakowanie :)

Z tego co wiem leki podlegają innej procedurze. Opakowanie apteczne jest hermetyczne i aseptyczne. Każde przepakowanie powoduje "napowietrzenie" zawartości co w przypadku maści wiąże się z jełczeniem zawartości. Gdyby pogranicznik znał język polski przeczytałby na opakowaniu "Rp. lek na receptę" i sprawa byłaby załatwiona pozytywnie (dla mnie). Myślę, że przy odrobinie dobrej woli mógł wykonać jeden telefon do kogoś znającego język polski (a na Heathrow zapewne pracuje wielu polaków) w celu potwierdzenia.

#47 PostWysłany: 15 Lip 2015 11:57 

Rp to w tzw. "Anglosferze" Rx i mam wrażenie, że nikt w sprawach na styku medycyny, prawa i bezpieczeństwa nie przyjmuje w UK chętnie ryzyka na siebie.

Natomiast regulacje dt transportu niezbędnych leków są następujące: https://www.gov.uk/hand-luggage-restric ... -equipment.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 16 Lip 2015 08:21 

diabeelek napisał(a):
Zeus napisał(a):

Dzięki, o taką właśnie odpowiedź mi chodziło. Dojście do tego transportu jest jakoś oznakowane?

Wracam jeszcze do tej kwestii.
Czy te Heathrow Express są na pewno darmowe?
Nigdzie na stronie lotniska nie mogę znaleźć tej informacji.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 16 Lip 2015 08:35 
Awatar użytkownika

Loty: 654
Kilometry: 841 839
niebieski
@Zeus podał Ci już właściwego linka.
Masz tam tabelkę zatytułowaną "Free travel options between Heathrow terminals"
2 ludzi lubi ten post.

#50 PostWysłany: 16 Lip 2015 09:10 

Poprosiłam Zeusa, żeby zrobił wikipost z tym linkiem, bo ostatnio pojawia się co kilka postów. Jest już więc nad każdą stroną.

Wielkie dzięki raz jeszcze, @Zeus !
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#51 PostWysłany: 16 Lip 2015 10:08 

scomin napisał(a):
@Zeus podał Ci już właściwego linka.
Masz tam tabelkę zatytułowaną "Free travel options between Heathrow terminals"

Moje niedopatrzenie.
Dziękuje za pomoc.

-- 17 Lip 2015 13:52 --

Mam taką sytuację. Będę leciał do LHR - przylot zaplanowany na godzinę 15:30 na Terminal nr 5.
W ten sam dzień mam powrót z LHR przez inne linie (osobny bilet) na godzinę 19:10 z Terminala nr 2.
Nie mam bagażu.
Czy powinien zdążyć bez problemu, razem z odprawą, itp.?
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 17 Lip 2015 14:23 

@diabeelek
Zamiast klonować post, przez chwilę się zastanów, proszę. Masz 3 godz. 40 min., wyjście z samolotu potrwa pewnie max. 30 min., zmiana terminala - 20 min. plus dojście - załóżmy, że razem 40 min. Pozostają Ci 2 godz. 30 min. na - tylko - odprawę paszportową i kontrolę bezpieczeństwa. To naprawdę dużo czasu, prawda?

Ale dla porządku - tak, powinieneś zdążyć bez problemu.

PS W jednym z linków, które wkleiłam na poprzedniej stronie możesz sam ustalić szacowany minimalny czas przesiadki. ;-)
 Profil Relacje PM off
diabeelek uważa post za pomocny.

#53 PostWysłany: 07 Sie 2015 15:52 

Powiedzcie mi czy mogę skorzystać z transportu między terminalami (konkretnie z Terminala 5 na 2) za pomocą autobusu do którego prowadzą znaki flight connection, jeśli muszę w międzyczasie opuścić lotnisko?
Tzn. przylatuje na Terminal 5 idę na busa za znakami Flight connection i przemieszczam się na Terminal 2 (ponieważ stamtąd mam wylot), przechodzę przez kontrolę dokumentów a następnie opuszczam lotnisko, załatwiam co trzeba i wracam.
Czy może Busy są przeznaczone tylko dla tych co muszą przedostać się miedzy terminalami i nie opuszczają lotniska/kontroli.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 09 Wrz 2015 10:35 

Witam
Chciałbym się podpytać o średni czas kontroli paszportowej, bezpieczeństwa i odbiór bagażu. ogólnie czy poniższe jest czasowo wykonalne.
Ląduje na Heathrow o 05:15 (lot z Singapuru) samolot do Gdańska mam ze Stansted o 10:50. Aby na niego zdążyć muszę złapać autobus national express o 7:10. Zakładajac, że samolot przyleci punktualnie czy dam radę przez 1h50min dotrzeć do automusu?
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 09 Wrz 2015 12:45 
Awatar użytkownika

Loty: 518
Kilometry: 1 246 312
niebieski
MrMan napisał(a):
Odprawa paszportowa zajmuje 30 minut jak i 120 minut. Zależy od kolejki. Wężyk potrafi być krótki jak i kosmiczny. Co zrobisz gdy będzie długi?

Heahtrow to "moje" lotnisko i nie widzialam tam nigdy kolejki dluzszej niz pol godziny, ale to przy mega kolejce wychodzace poza hale kontroli paszportowej. Mowie o kolejce dla obywatel EU i krajow pochodnych.

Najdluzej od wyladowania do wyjscia z lotniska zajelo mi mniej niz godzine. W tym bylo czekanie 15 minut na wolny gate po przylocie, przejscie na piechote z satelity B T5 i kolejka do paszportow. Bramki samoobslugowe byly zamkniete.
rw30 lubi ten post.

#56 PostWysłany: 09 Wrz 2015 13:57 

Loty: 248
Kilometry: 395 056
niebieski
to ja mam chyba pecha bo mi nigdy ponizej godziny nie zajmuje dotarcie do stacji metra od momentu wyladowania (czas dotkiecia kolami pasa startowego)... zazwyczaj LHR funduje mi dlugie spacery i kolejke do paszportow :(
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 09 Wrz 2015 14:15 

Z opisów wynika, że te moje 1h50min na Heathrow to dużo i mało. Faktycznie lekkie opóźnienie samolotu i już lipa albo stres. Mało tego, nigdy nie byłem w Londynie więc i doświadczenia brak w poruszaniu się po lotnisku, co będzie generowało kolejne minuty zanim się dowiem co i jak. Trzecią kwestią jest autobus, który jedzie ponad 2 godziny na drugie lotnisko, nie znam trasy dojazdu ale pewnie i tam mogą wystąpić korki i na samolot nie zdążę. Zbyt duże ryzyko, raczej poszukam następnego lotu. Dziękuję za wypowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 09 Wrz 2015 14:16 
Awatar użytkownika

Loty: 518
Kilometry: 1 246 312
niebieski
Kiedys udalo mi sie dojechac do domu w godzine od ladowania :-) Mieszkam tak pol godziny samochodem od lotniska, ale to bylo o 5 rano. Zwykle licze pol godziny na wyjscie z terminalu, bez czekania na bagaz, ale roznie to bywa.

Jak autobus odjezdza o 7.10, to wpadnie idealnie w korki na obwodnicy M25. Zakladajac, ze jest to dzien powszedni, w weekend bedzie ok.

#59 PostWysłany: 09 Wrz 2015 14:22 

No niestety właśnie tym o 7:10 w piątek powieniem pojechać (wtedy bym był 1h30min przed odlotem) także mały korek i pot na plecach. Szkoda mi córci ale chyba zdecyduje się poczekać 13h na następny lot.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 09 Wrz 2015 14:53 

niebieski
A w jaki dzien tygodnia przylatujesz? Jezeli w sobote albo w niedziele rano, to mysle, ze szanse sa spore, zeby zdazyc, pod warunkiem oczywiscie, ze samolot sie nie spozni z 3 godziny.

edit. sorry - dopiero zauwazylem ze chodzi o piatek - mimo wszystko i tak uwazam, ze masz spore szanse na zdazenie.

Ja mam rowniez, spore wydaje mi sie, doswiadczenie z LHR - i moze 120 min to mi sie nie zdazylo stac, ale godzine do kontroli paszportowej to i owszem, zdazylo mi sie tez nic nie stac, zalezy od terminala, pory dnia itp. Czesciej niz rzadziej wszystko idzie dosc sprawnie i bagaze tez sa zwykle dostarczane b. szybko (ucz sie Warszawo!).

Rozklad nationala jest tak ulozony ze uwglednia normalne korki, musialbys miec pecha i musialby sie zdazyc jakis wypadek, zeby nie dojechal w deklarowanym czasie moim zdaniem.
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 181 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość