Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 14 Wrz 2014 09:10 

Mam pytanie:
Ponieważ nie jestem zwolenniczką młodzieżowych atrakcji jakie oferuje kurort ale jest to jedyne miejsce które z mojej oferty na Costa Brava ma lokalizację umożliwiającą zwiedzanie bez auta w razie braku pogody i dobre połączenia z Barceloną, Gironą itd., mam prośbę o radę czy warto tam się wybrać do połowy czerwca (mam nadzieję na brak imprezowego tłoku przed wakacjami) czy lepiej wybrać coś "na wsi" i przeleżeć licząc na dobrą pogodę? Dzieci w wieku 4 i 6 lat, my z preferujemy wędrowniczy wypoczynek.
 Profil Relacje PM off  

Egipskie wakacje nad Morzem Czerwonym 🏝️ 7 dni z all inclusive w Marsa Alam za 2242 PLN Egipskie wakacje nad Morzem Czerwonym 🏝️ 7 dni z all inclusive w Marsa Alam za 2242 PLN
Zatańcz sambę w jej ojczyźnie 💃🕺 Loty do Brazylii (Sao Paulo) od 2312 PLN 🇧🇷 Zatańcz sambę w jej ojczyźnie 💃🕺 Loty do Brazylii (Sao Paulo) od 2312 PLN 🇧🇷
#2 PostWysłany: 14 Wrz 2014 10:01 

niebieski
Ale o co konkretnie pytasz? Czerwiec to już początek sezonu, szczególnie w weekendy. Jak w każdym mieście: są miejsca wybitnie imprezowe i można znaleźć pewnie bardziej odludne (np. dalej od głównej promenady w centrum). Dodatkowo życie nocne zaczyna się, kiedy dzieci w tym wieku już idą spać. Ważna tylko jest lokalizacja noclegów: żadnego baru/dyskoteki w pobliżu ! :)
Z Lloret do Barcelony nie tak łatwo się dostać - kolejka nadmorska kończy się w Blanes. Lepiej poszukać czegoś na południe od Blanes, jeśli w planach macie również zwiedzanie.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 14 Wrz 2014 10:41 

Chciałabym skorzystać z kempingu Tucan - Avinguda Vila de Blanes, z mapy wynika że położony jest trochę na uboczu. Zależy mi na pięknym wybrzeżu costa brava dlatego wybrałam coś bardziej na północ od Blanes. Myślę o spacerach do Blanes i Tossa de Mar, jeden wyjazd do Barcelony, zależy od pogody.
Na forach spotkałam opinie że w Lloret zza każdego rogu o każdej porze wypadają pijani imprezowicze. Boję się o bezpieczeństwo dzieci (nie na kempingu bo jest on typowo rodzinny ale na wieczornych powrotach ze spacerów).
Plusem dla mnie jest bliska obecność (200m) marketów - wyżywienie we własnym zakresie i uwielbiający gotować mąż :-)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 14 Wrz 2014 10:54 

niebieski
W dzień jest podobnie jak w innych turystycznych miejscach - imprezowicze śpią. :) Z bezpieczeństwem też jest ok. Natomiast późnowieczorne spacery w centrum to już ryzyko, że dzieci zobaczą kogoś pijanego kto: krzyczy, sika, wymiotuje itp. I to ryzyko oceniam jako znaczące. :) Proponuję więc opracowanie wcześniej trasy powrotnej z plaży na camping omijającej lokale w centrum i na promenadzie.

Mnie miasto się nie podobało i na pewno nie wrócę tam. Ale też już nie jestem w grupie docelowej tamtejszych atrakcji. :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 14 Wrz 2014 11:22 

Czyli potwierdzasz moje obawy a fakt że jest to okres przedwakacyjny niewiele tu zmienia?
Dziękuję bardzo, Twoja pomoc bardzo się przydała. Wobec tego jeszcze to przemyślę :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 14 Wrz 2014 19:15 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
rozważ jeszcze inne miejsce w północnej katalonii. komunikacja autobusowa funkcjonuje dobrze tam gdzie nie dociera kolei. w czerwcu woda jeszcze będzie zimna, a z lloret nie zobaczysz ośnieżonych szczytów pirenei... ;)

#7 PostWysłany: 14 Wrz 2014 19:45 

Ooooo, pierwsze słyszę :shock: Czy możesz spróbować jakoś bliżej określić orientacyjną granicę skąd jest możliwość ujrzenia górskich krajobrazów? Może warto zrezygnować z Barcelony a wybrać się do Montserrat (nie mogę znaleźć tam żadnych połączeń)?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 14 Wrz 2014 19:58 

Montserrat polecam koniecznie. Byłem 2 razy na przestrzeni prawie 10 lat :)

Lloret de Mar to trochę, jak polskie Międzyzdroje czy Mielno. Jest plaża i są imprezowicze. Tam się jeździ na imprezy już od kwietnia/maja, więc raczej polecam inny adres na familijne wakacje.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 14 Wrz 2014 20:10 

Myślę, że dla dzieci to jednak odpowiedniejszymi miejscami będą inne turystyczne miejscowości jak np. Tossa de Mar, Calella, Pineda de Mar. Pierwsza z zamkiem i pięknymi widokami, pozostałe dwie miejscowości z dobrym dojazdem do Barcelony nastawione raczej na spokojnych turystów, rodziny z dziećmi. Ceny porównywalne, a miejscowości na tyle duże, że będzie co robić nawet poza sezonem.
 PM off  

#10 PostWysłany: 14 Wrz 2014 20:28 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Emirka napisał(a):
Ooooo, pierwsze słyszę :shock: Czy możesz spróbować jakoś bliżej określić orientacyjną granicę skąd jest możliwość ujrzenia górskich krajobrazów? Może warto zrezygnować z Barcelony a wybrać się do Montserrat (nie mogę znaleźć tam żadnych połączeń)?

między gironą i Figueres w zeszłym roku w kwietniu było świetnie widać(jak na zdjęciu).
widoki widokami ale miej na uwadze, że im bardziej na północny-zachód tym chłodniej. możecie traktować lloret czy np coś okolicach palamos czy nawet roses jako bazę wypadowa.

Załączniki:
IMG_6017-.jpg
IMG_6017-.jpg [ 148.51 KiB | Obejrzany 2620 razy ]

#11 PostWysłany: 14 Wrz 2014 21:11 

Bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi, są dla mnie cenne i na pewno wezmę je pod uwagę. Czy ktoś może dać jakieś wskazówki na wypad do Monserrat bo znajduję tylko z Barcelony (cały wyjazd organizuję na własną rękę a z małymi dziećmi muszę wszystko dograć przed wyjazdem).
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 14 Wrz 2014 21:15 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
Emirka napisał(a):
Dzieci w wieku 4 i 6 lat, my z preferujemy wędrowniczy wypoczynek.

Jak dla mnie to dwa argumenty na: bierzcie samochód z wypożyczalni i skorzystacie zdecydowanie więcej, komfort podróżowania i okolica stoi otworem, ilość miejsc noclegowych z samochodem pod ręką zdecydowanie rośnie.
Nawet mieszkając kilka kilometrów od plaży, nie ma problemu żeby wsiąść i podjechać na piasek ;)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 14 Wrz 2014 21:18 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Emirka napisał(a):
Bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi, są dla mnie cenne i na pewno wezmę je pod uwagę. Czy ktoś może dać jakieś wskazówki na wypad do Monserrat bo znajduję tylko z Barcelony (cały wyjazd organizuję na własną rękę a z małymi dziećmi muszę wszystko dograć przed wyjazdem).

no możesz jeszcze dojechać z manresy, od bidy z sabadell z przesiadką w martorell ale z barcelony będzie najwygodniej :)

#14 PostWysłany: 15 Wrz 2014 05:58 

mashacra napisał(a):
Emirka napisał(a):
Dzieci w wieku 4 i 6 lat, my z preferujemy wędrowniczy wypoczynek.

Jak dla mnie to dwa argumenty na: bierzcie samochód z wypożyczalni i skorzystacie zdecydowanie więcej, komfort podróżowania i okolica stoi otworem, ilość miejsc noclegowych z samochodem pod ręką zdecydowanie rośnie.
Nawet mieszkając kilka kilometrów od plaży, nie ma problemu żeby wsiąść i podjechać na piasek ;)

Zdaję sobie sprawę że samochód rozwiązałby wszystkie moje problemy, niestety nie wchodzi w grę. Po prostu to dopiero mój drugi wyjazd na własną rękę i jestem jeszcze zbyt świeża i niedoświadczona by brać na siebie taką odpowiedzialność. Ponadto jadą z nami jeszcze 2 dorosłe osoby bez prawa jazdy więc w 6 musielibyśmy brać dwa lub 1 większe auto. Ale na pewno kiedyś spróbuję, kiedy moja wiedza w tej kwestii się poszerzy.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 15 Wrz 2014 06:57 
Awatar użytkownika

srebrny
Te dwie kolejne osoby, tylko lekko komplikują wypożyczenie ;)
A drugi wyjazd, jest w sam raz na pierwszy samochód. Właśnie na drugą podróż, ponad rok temu nie brałem pod uwagę samochodu przy rodzinnym wyjeździe/wylocie do Chorwacji, ale po tygodniu czytania o wypożyczalniach ;) rzuciłem się na "głęboką wodę". To był strzał w dziesiątkę teraz nie bardzo sobie wyobrażam, że jeżeli mamy coś zobaczyć to komunikacją, wyjątek stanowiła Malta i krótkie wyjazdy tylko do jednego miasta.

Samochód w Hiszpanii to sama przyjemność, dobre drogi, w czerwcu jeszcze tanie wypożyczenie samochodu (za 12 dni w Hiszpanii zapłaciłem ok. 800 PLN z pełnym ubezpieczeniem właśnie w czerwcu tego roku), lecąc do Azji znowu bym się zastanowił czy warto, Europa to żaden problem.

Przemyśl to jeszcze :D
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 15 Wrz 2014 09:17 

A czy mógłbyś polecić firmę wynajmującą auta z której korzystałeś w tym roku w Hiszpanii?
Jakieś porady, wskazówki, ostrzeżenia? :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 15 Wrz 2014 09:22 
Awatar użytkownika

srebrny
A jednak :D

Ja akurat byłem w Maladze w czerwcu, ale w dziale transport znajdziesz wątek o innych miastach.

transport,forum,1435

Korzystałem z malagacar, ale dobrą opcją jest zawsze sprawdzić na economycarrentals.
Czytaj, szukaj, masz dużo czasu. :mrgreen:

E:Ostrzegam przed fotoradarami za znakami :D :D :D
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 15 Wrz 2014 11:27 

A jednak ... wszystko jest do rozważenia i gdybym nie słuchała rad doświadczonych uprzejmych ludzi to dalej wiedziałabym na kanapie oglądając travel channel :D
Dzięki, na pewno zgłębię wskazany wątek.
Wyjeżdżając po raz pierwszy do Rzymu byłam tak przygotowana że każdy przystanek metra i polecaną restaurację miałam obcykaną na street view. Może jestem nudna ale sprawia mi to wielką przyjemność na długo przed podróżą i poczucie bezpieczeństwa przy podróży z dziećmi. A świat i tak na ogrom niespodzianek które dodają smaku i adrenaliny.
Pozdrawiam serdecznie :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości