Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1992 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 100  Następna
Autor Wiadomość
#1141 PostWysłany: 19 Wrz 2012 09:10 

Wydaje mi się, że jednak telefon + potwierdzenie pisemne to jednak najlepsze rozwiązanie. Nie wyobrażam sobie wysyłania listu poleconego gdy sprawa jest pilna :)

Na szczęście wszystko dobrze się skończyło - blokady zostały zdjęte, dostałam e-ticket i potwierdzenie, że z moją rezerwacją jest wszystko jak najbardziej w porządku, ufff!

Polecam pisać na forum flyertalk, gdzie przesiaduje przedstawiciel linii
 Profil Relacje PM off  

Malta z weekendem za 609 PLN ☀️😎 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel spa 😊 Malta z weekendem za 609 PLN ☀️😎 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel spa 😊
🔥 Mega okazja 🚨 Kaukaz za grosze🚨 City break w Gruzji za 298 PLN 😍 🔥 Mega okazja 🚨 Kaukaz za grosze🚨 City break w Gruzji za 298 PLN 😍
#1142 PostWysłany: 19 Wrz 2012 21:09 

Loty: 341
Kilometry: 691 144
złoty
Cytuj:
Polecam pisać na forum flyertalk, gdzie przesiaduje przedstawiciel linii

Potwierdzam, nawet jeśli nie ma przedstawiciela, to jest tam sporo osób bardzo obeznanych, łatwo trafić na kogoś kto ma lub miał podobne problemy.
 Profil Relacje PM off  

#1143 PostWysłany: 19 Wrz 2012 21:49 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
srebrny
No to super, że Ci się udało pozałatwiać :)
Ale i tak - z moich doświadczeń, customer support u QA niestety nie jest na poziomie 'najlepszych linii lotniczych na świecie'. A szkoda, ale zobaczymy jak będzie z resztą usług :)
 Profil Relacje PM off  

#1144 PostWysłany: 20 Wrz 2012 08:13 
Awatar użytkownika

Loty: 50
Kilometry: 142 548
Cześć

A ja mam nieco inną sytuację
Kupowałem również bilety w tej 3 dniowej promocji.
Dostałem po około 3 dniach e-tickety, przez dwa tygodnie na karcie wisiała blokada na prawidłową kwotę, po czym blokada nagle zginęła, i pieniądze mam z powrotem na karcie.
Po zalogowaniu na moją rezerwację na ich stronie - rezerwacja jest w dalszym ciągu z numerami e-ticketów.
Nie dostałem żadnej informacji o anulowaniu biletów itp.
Nie chce mi się wierzyć w lot za darmo i wiem, że coś się jeszcze zdarzy tylko co?
Albo anulują bilety albo znowu pojawi się blokada.
Ma ktoś jakieś doświadczenia z nimi odnośnie podobnej sytuacji?
http://www.facebook.pl/SzczytyAfryki
 Profil Relacje PM off  

#1145 PostWysłany: 20 Wrz 2012 08:37 

Moje blokady spowodowane były błędami, które mi wyskoczyły na stronie podczas bookingu.
Dopiero za trzecim podejściem strona przyjęła moją kartę. Przez to pojawiły się 2 blokady.

Wydaje mi się, że Qatar obciąża kartę gdy wchodzimy na pokład, po to pewnie należy ją mieć przy sobie, aby ją przeciągnąć. Spotkałam się z tym przy rezerwacji niektórych hoteli, jednak przy linii lotniczej - pierwszy raz.
Jeśli się mylę, niech ktoś mnie wyprowadzi z błędu.

W tej chwili na karcie nie widać obciążenia, mam bilety i, jak potwierdziłam telefonicznie, wszystko jest w porządku.

Latałam różnymi liniami i przy najtańszej nie miałam takich problemów jak w Qatarze. Szczerze mówiąc, to chyba już się nie zdecyduje na tę linię, w szczególności jak będą mieli super promocje i strona bedzie im nawalać...

A w Kuali będę niestety dopiero za 4 miesiące.. Liczę na relacje podrozujacych Qatarem!
 Profil Relacje PM off  

#1146 PostWysłany: 20 Wrz 2012 08:39 

Loty: 341
Kilometry: 691 144
złoty
Ale sama blokada na karcie nie ma nic wspólnego z płatnością. Blokada jest formą autoryzacji i z czasem znika (po około 2tyg). Dopiero po jakims czasie transakcja jest rozliczana i czy do tego czasu blokada zniknie, czy nie - nie ma żadnego znaczenia.
Mają Twoje dane osobowe. W razie gdyby mieli problem, powinni się odezwać.
Mi LH kiedyś ściągała kasę z karty przez 2 miesiące (przy bilecie wystawianym ręcznie).
To są zupełnie normalne zjawiska przy płatnosci kartami kredytowymi.
 Profil Relacje PM off  

#1147 PostWysłany: 20 Wrz 2012 10:42 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
srebrny
U mnie również pierwsza transakcja (ta przy bookowaniu) po tygodniu w nierozliczonych zniknęła całkowicie z historii, środki zwrócone na konto. Dopiero później QA sobie pobrał z karty kwotę w USD. Nie bój się, za darmo biletu nie dostaniesz, za dobrze by było ;) Daj im parę dni jeszcze.
 Profil Relacje PM off  

#1148 PostWysłany: 20 Wrz 2012 19:35 
Awatar użytkownika

WItam

Odprawiałem się i jakimś cudem w daie paszportu wbił mi się błędny miesiąc.

Wszystkie pozostałe dane mam poprawne.

Czy mam jakiś problem ? Co mogę zrobić w tej sytuacji ?
 Profil Relacje PM off  

#1149 PostWysłany: 20 Wrz 2012 21:22 
Awatar użytkownika

srebrny
andachiel napisał(a):
WItam

Odprawiałem się i jakimś cudem w daie paszportu wbił mi się błędny miesiąc.

Wszystkie pozostałe dane mam poprawne.

Czy mam jakiś problem ? Co mogę zrobić w tej sytuacji ?

[...]
się z tego śmiej !

Ostatnio edytowany przez Roku, 24 Paź 2016 08:58, edytowano w sumie 1 raz
Wypowiedź niekulturalna/obrażająca innych/używanie słów wulgarnych, obraźliwych.
 Profil Relacje PM off  

#1150 PostWysłany: 22 Wrz 2012 16:13 

Mam kilka pytań:

1 - Gdy przyjeżdża bus aby zawieźć mnie na dany terminal, skąd wiem, że to jest mój?

2 - podczas odprawy online w easyjet i rynairze można wybrać miejsce?

3 - karty pokładowe drukuję na zwykłej kartce a4? i dla każdego lotu (w tę i z powrotem) drukuję osobną?

4 - jak sobie radzicie z przewożeniem w bagażu podręcznym podstawowych rzeczy jak maszyna do golenia [jednorazówka], perfum czy antyperspirant? one mają więcej niż 100ml

5 - telefon musi być wyłączony w trakcie kontroli by się nie czepiali, na pokładzie moge włączyć i ustawić na tryb samolotowy?

6 - gdy odprawię się online idę od razu do punktu kontroli, która jest przy wejściu do samolotu? jak tak, to ile przed startem najlepiej pójść? bo odprawa jest zamykana 30-40 przed, a skoro się odprawię, to do kontroli mogę iść np. ze 20 przed?

7 - będę leciał z... londynu. jakieś doświadczenia?
 Profil Relacje PM off  

#1151 PostWysłany: 22 Wrz 2012 16:28 
Awatar użytkownika

omg, radzę przeszukać forum i poczytać problemy i rady forumowiczów... :)

1 - jest napisane, jak nie jest to się zapytaj kierowcy lub pasażera
2 - można w Ryanie - usługa dodatkowo płatna
3 - tak, tak
4 - maszynka bez problemu, antyperspirant w kulce, perfumy np. 50 ml - wybierz się na zakupy 8-)
5 - tak, tak
6 - nie masz bagażu głównego, ale lepiej idź wcześniej (min. 1,5h przed odlotem) - to chyba jeden z twoich pierwszych lotów, więc lepiej być wcześniej (zorientujesz się gdzie iść, zerkniesz na strefę bezcłową za perfumami hehe itp.) niż za późno...
7 - tak, a o które lotnisko pytasz?

:)

#1152 PostWysłany: 22 Wrz 2012 16:45 

niebieski
Żeby jeszcze uściślić:

3. Karty pokładowe zwykle zajmują dwie strony A4 [dla danego lotu] i obie muszą być osobno wydrukowane. Więc jeśli lecisz tam i z powrotem to łącznie będziesz mieć 4 strony A4. Żebyś sobie nie wydrukował dwustronnie.

5. O jaką kontrolę chodzi? Mi na security jeszcze nigdy się nie doczepili, że telefon był włączony, wyłączam go dopiero w samolocie.

#1153 PostWysłany: 22 Wrz 2012 16:48 

Co do Londynu to już znalazłem kilka info, więc ok. W temacie jest ponad 100 stron więc cieżko wszystko przejrzeć, patrzyłem na kilka ostatnich ;) Czyli jak nie mam zarezerwowanego miejsca, to idę i siadam na pierwsze lepsze czy może jest to przydzielane?

Tak, lot pierwszy i chciałem się wszystkiego dowiedzieć żeby nic mnie nie zaskoczyło.

Dzięki, dzięki za odp, co do kontroli to po prostu myślałem, że jak położę go gdzieś tam i zobaczą, że włączony to się przyczepią.
 Profil Relacje PM off  

#1154 PostWysłany: 22 Wrz 2012 16:54 

HON fly4free
kleyo
Żeby jeszcze uściślić:

3. Karty pokładowe zwykle zajmują dwie strony A4 [dla danego lotu] i obie muszą być osobno wydrukowane. Więc jeśli lecisz tam i z powrotem to łącznie będziesz mieć 4 strony A4. Żebyś sobie nie wydrukował dwustronnie.

5. O jaką kontrolę chodzi? Mi na security jeszcze nigdy się nie doczepili, że telefon był włączony, wyłączam go dopiero w samolocie.

a żeby uściślić jeszcze bardziej:
3 - w Ryanair masz tylko jedną kartę na lot ( plus za ekologię ;) )
5 - przełącz na tryb samolotowy przed wyłączeniem telefonu na czas startu
 Profil Relacje PM off  

#1155 PostWysłany: 22 Wrz 2012 17:10 
Awatar użytkownika

gizm0 napisał(a):
Co do Londynu to już znalazłem kilka info, więc ok. W temacie jest ponad 100 stron więc cieżko wszystko przejrzeć, patrzyłem na kilka ostatnich ;) Czyli jak nie mam zarezerwowanego miejsca, to idę i siadam na pierwsze lepsze czy może jest to przydzielane?

Tak, lot pierwszy i chciałem się wszystkiego dowiedzieć żeby nic mnie nie zaskoczyło.

Dzięki, dzięki za odp, co do kontroli to po prostu myślałem, że jak położę go gdzieś tam i zobaczą, że włączony to się przyczepią.

miejsce - pierwsze lepsze, chyba, że stewardesa powie, że np. pierwsze 3 rzędy nie siadać

kontroli jest kilka: bagażowa (przechodzisz przez tzw. bramki, wykrywacze metalu, a twój bagaż podręczny jest tam prześwietlany; mogą Cię prosić o dokument tożsam.) paszportowa (spr. Ci dokument tożsam.: dowód os. lub paszport, proszą czasem o kartę pokładową) i na końcu masz boarding do samolotu przy określonym 'gate'ie (tu jeszcze raz stewardesa sprawdzi twoją kartę pokładową i ew. dokument tożsamości), a na końcu przy wejściu do samolotu, żeby nie było nudno, może Cię stewardesa poprosić o kolejne okazanie karty pokładowej...

telefon każą Ci wyłączyć w trakcie startu i lądowania samolotu, czyli po WSZYSTKICH kontrolach

#1156 PostWysłany: 23 Wrz 2012 11:04 

witam

za 12 dni mam dwa loty (wizzair), nie mogę pojawić się na żadnym z nich, nie będę robił odprawy on line - po prostu nie pojawię się na lotniskach, czy przysługuje mi zwrot pieniędzy za te nie odbyte dwa loty, pisać do nich? Czy po prostu zostawić to i nie pojawiać się bez żadnego pisania do nich? (kwota nie jest duża za loty)

#1157 PostWysłany: 23 Wrz 2012 11:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie przysługuje zwrot pieniędzy. Nie trzeba w żaden sposób nikogo powiadamiać.

#1158 PostWysłany: 23 Wrz 2012 18:56 

Jak wygląda sprawa zakupów na bezcłówce przy lotach łączonych?

Chodzi mi o powrót z Hiszpanii przez NRN. Loty Ryanairem, więc są to dwie osobne rezerwacje. Odbywają się one tego samego dnia. Czy wobec tego alkohol kupiony na hiszpańskiej bezcłówce przejdzie przez security na niemieckim lotnisku, czy jednak trzeba liczyć się z możliwością wyrzucenia? Każde lotnisko postępuje po swojemu czy są przepisy, które regulują takie sytuacje?

Pamiętam, że ten temat przewijał się na forum, a teraz jak mnie interesuje, to nie potrafię go znaleźć:(
 Profil Relacje PM off  

#1159 PostWysłany: 26 Wrz 2012 23:43 
Awatar użytkownika

Loty: 50
Kilometry: 142 548
Jak na razie sytuacja u mnie dalej się nie zmieniła - brak blokady, pieniądze na koncie, a bilety mam.
Nie mogłem się doczekać, bo jednak zależy mi na tym połączeniu i napisałem pod jedyny adres e-mail jaki znalazłem na stronie Qataru - do polskiego przedstawiciela.
Polski przedstawiciel napisał, że ponieważ problem dotyczy płatności, więc podaje mi adres e-mail i telefon w Katarze.
Ale niestety jest on nieprawidłowy, albo mają zakaz odbierania mejli, bo z każdego adresu z jakiego wysyłam przychodzi zwrotka, że nie można dostarczyć.
Na wysłaną do polskiego przedstawicielstwa prośbę o przekazanie w moim imieniu zapytania mejlowego na im znane adresy ze względu na problem dostałem informację, że nie mogą tego zrobić, a jak mam problem z mejlem to mogę sobie do Kataru zadzwonić.
Jak na najlepszą tak dobrą linię to nie są zbyt pomocni.
Znalazłem gdzieś jeszcze dwa adresy mejlowe do Kataru, wysłałem i czekam dalej..... może poza Polską okażą się bardziej mi pomocni.
http://www.facebook.pl/SzczytyAfryki
 Profil Relacje PM off  

#1160 PostWysłany: 27 Wrz 2012 00:06 

platynowy
gerber napisał(a):
Znalazłem gdzieś jeszcze dwa adresy mejlowe do Kataru, wysłałem i czekam dalej..... może poza Polską okażą się bardziej mi pomocni.

Ależ Ty uparty jesteś. Jak ja bym miał potwierdzone i wystawione bilety a kasy by nie pobrali to bym siedział cicho jak mysz pod miotłą i dał na mszę żeby zapomnieli obciążyć karty... a po odbytym locie kartę bym zastrzegł i zamknął.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1992 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 100  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości