Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1992 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 100  Następna
Autor Wiadomość
#901 PostWysłany: 03 Lip 2012 16:07 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Na lot powrotny możesz odprawić się w dowolny sposób - również na lotnisku. Jest to oczywiście odprawa darmowa. W 99% do odprawy lotniskowej wystarczy tylko dokument tożsamości.
 Profil Relacje PM off  

Przywitaj wiosnę na Sardynii 🤩🥰 Loty + 4* hoteu z basenem z i widokiem na morze za 1109 PLN 🌊⛱️ Przywitaj wiosnę na Sardynii 🤩🥰 Loty + 4* hoteu z basenem z i widokiem na morze za 1109 PLN 🌊⛱️
Wakacje w USA 🇺🇸😍 Loty do Nowego Jorku z Warszawy od 1693 PLN 🔥✈️ Wakacje w USA 🇺🇸😍 Loty do Nowego Jorku z Warszawy od 1693 PLN 🔥✈️
#902 PostWysłany: 03 Lip 2012 16:39 

niebieski
krasnal napisał(a):
W 99% do odprawy lotniskowej wystarczy tylko dokument tożsamości.

Na 100% w Amsterdamie normalnymi liniami lecąc :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#903 PostWysłany: 04 Lip 2012 16:06 

OVERBOOKING ON-LINE?

Witam,

Kupiłem tanio w promocji lot TBL-WAW Airbaltic na 2 sierpień.(awaryjnie miał mi posłużyć).
Już wiem, że nie polecę, i czy jest możliwe ewentualna moja próba odprawy przez internet w ostatniej chwili-i liczenie na niewpuszczenie do samolotu? (Na te 90min przed odlotem według strony Airbaltic).
Ale jak się odprawię przypadkiem te 90min przed , to nie lecąc mogę mieć nieprzyjemności?

Jak nie - to zostaje tylko nadzieja na zmianę godzin lotu, odwołanie czy coś parę dni wcześniej przez linię lotniczą..i wtedy się niezgodzenie na warunki..?

Pozdrawiam BartekSmerf
 Profil Relacje PM off  

#904 PostWysłany: 07 Lip 2012 16:20 

Mam 2 pytania:

1. Czy po odprawie online w RyanAirze, kiedy mam jedną torbę 20kg, i tak muszę być te 2h szybciej przed odlotem?
2. Nie wykupiłem pierwszeństwa wejścia na pokład. Nic o rezerwacji miejsc podczas zamawiania biletu też nie widziałem. Mogę więc siąść gdzie chcę, czy jak to wygląda?
 Profil Relacje PM off  

#905 PostWysłany: 07 Lip 2012 16:30 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 95 262
niebieski
Hektorek napisał(a):
2. Nie wykupiłem pierwszeństwa wejścia na pokład. Nic o rezerwacji miejsc podczas zamawiania biletu też nie widziałem. Mogę więc siąść gdzie chcę, czy jak to wygląda?

Tak, siadasz gdzie będzie wolne / gdzie chcesz
 Profil Relacje PM off  

#906 PostWysłany: 07 Lip 2012 17:42 

To dobrze. Słyszałem, że najlepiej siadać pod oknem. A co w związku z pyt. 1? O wiele ważniejsze jest dla mnie, gdyż z chęcią pospałbym 2h dłużej. :)
 Profil Relacje PM off  

#907 PostWysłany: 07 Lip 2012 19:00 

Aha, jeszcze jedno. Czy mogę przewieźć laptopa w bagażu 20kg-owym? Bo w regulaminie RyanAira spotkałem się z jakimś dziwnym zapisem, nie do końca zrozumiałym, że należy w torbie podręcznej.
 Profil Relacje PM off  

#908 PostWysłany: 07 Lip 2012 19:11 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
srebrny
Laptop zawsze w podręcznym (wlicza się do limitu wagowego oczywiście).

Cytuj:
8.3.2 Bagaż Odprawiony nie powinien zawierać: pieniędzy, biżuterii, metali szlachetnych, kluczy, kamer, komputerów(...)

Jak chcesz dłużej pospać to połóż się spać 2h wcześniej, na odprawę lepiej przyjść tak jak masz planowo, przynajmniej stresu nie będzie - zwłaszcza jeśli to Twój pierwszy lot.
 Profil Relacje PM off  

#909 PostWysłany: 07 Lip 2012 19:28 

A co jak laptop nie mieści się do plecaka (mojej torby podręcznej)? Mam lecieć bez niego tylko dlatego, że jest o 3 cm za wielki?
 Profil Relacje PM off  

#910 PostWysłany: 07 Lip 2012 19:40 
Awatar użytkownika

srebrny
Kupić większą torbę? No chyba, że Twój laptop ma więcej niż 55x40cm w co mocno wątpię.
Pytałeś - dałam Ci odpowiedź jak przewieźć laptopa zgodnie z regulaminem. Bagaż rejestrowany nie jest traktowany zbyt ostrożnie i delikatnie na taśmach. Lapsa możesz się zdecydować wrzucić tam tylko na własną odpowiedzialność, ale pamiętaj że:

Cytuj:
8.3.3 Jeżeli pomimo zakazu w Bagażu pasażera będą znajdowały się którekolwiek z przedmiotów wymienionych w art. 8.3, przewoźnik nie będzie ponosił odpowiedzialności za jakiekolwiek straty czy szkody takich przedmiotów.

Cytuj:
8.4.1 Przewoźnik odmówi przewozu, jako Bagażu, przedmiotów zakazanych postanowieniami art. 8.3 oraz 8.10, a także odmówi dalszego przewozu takich przedmiotów w momencie ich wykrycia.

Więc generalnie odradzam kombinowanie.

Ostatnio edytowany przez Niva, 07 Lip 2012 19:43, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#911 PostWysłany: 07 Lip 2012 19:42 

No lapek 15' i nie wchodzi do plecaka Nike. :?
 Profil Relacje PM off  

#912 PostWysłany: 07 Lip 2012 19:45 
Awatar użytkownika

srebrny
Zmień plecak :p Jak Ci się do niego nawet 15'' laps nie chce zmieścić, to serio lepiej zainwestować w coś pojemniejszego ;)

Tu możesz rzucić okiem: viewtopic.php?f=22&t=36&start=0
 Profil Relacje PM off  

#913 PostWysłany: 07 Lip 2012 19:50 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 95 262
niebieski
lapek 15' to nie żaden kolos, to plecaka powinien sie zmieścić, także jeśli masz aż tak mały plecak to faktycznie lepiej zmienić na większy zamiast ryzykować utratę laptopa bo poobija sie w bagażu
 Profil Relacje PM off  

#914 PostWysłany: 07 Lip 2012 21:16 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Hektorek napisał(a):
Mam 2 pytania:

1. Czy po odprawie online w RyanAirze, kiedy mam jedną torbę 20kg, i tak muszę być te 2h szybciej przed odlotem?

Bagaż musisz nadać, więc weź pod uwagę, że takich osób jak ty będzie więcej i być może będzie kolejka. W zależności od lotniska/czasu wylotu możesz być na miejscu na ok. godzinę przed wylotem, żeby poźniej nie było nerwówki z nadawaniem, kontrolą (tu też czasem trzeba swoje odczekać) i biegiem do bramki. A jeśli to twój pierwszy lot, to radzę jednak być wcześniej.
 Profil Relacje PM off  

#915 PostWysłany: 08 Lip 2012 18:08 

Jako że to mój pierwszy post na forum, chciałbym wszystkich serdecznie powitać :)

W przyszłym tygodniu po raz pierwszy wybieram się w lot z przesiadką (a nawet dwiema): Wrocław - Monachium - Szanghaj - Chengdu. Wszystkie 3 loty mam na 1 bilecie, operatorem pierwszych 2 lotów jest Lufthansa, natomiast trzeciego lotu Air China. Chciałbym spytać jak wygląda procedura przesiadkowa na lotnisku. Dostałem informację że bagaż z Wrocławia zostanie bezpośrednio przetransportowany do Shanghaju, gdzie będę go musiał odebrać i na nowo nadać. Czy na każdym z lotnisk będę musiał wyjść do głównego holu, i na nowo przejść przez całą procedurę (check-in itp.)? Dotychczas raz leciałem samolotem, i ogrom tak złożonej wyprawy odrobinę mnie przytłacza :).
 Profil Relacje PM off  

#916 PostWysłany: 08 Lip 2012 19:25 
Awatar użytkownika

rogerlev napisał(a):
Jako że to mój pierwszy post na forum, chciałbym wszystkich serdecznie powitać :)

W przyszłym tygodniu po raz pierwszy wybieram się w lot z przesiadką (a nawet dwiema): Wrocław - Monachium - Szanghaj - Chengdu. Wszystkie 3 loty mam na 1 bilecie, operatorem pierwszych 2 lotów jest Lufthansa, natomiast trzeciego lotu Air China. Chciałbym spytać jak wygląda procedura przesiadkowa na lotnisku. Dostałem informację że bagaż z Wrocławia zostanie bezpośrednio przetransportowany do Shanghaju, gdzie będę go musiał odebrać i na nowo nadać. Czy na każdym z lotnisk będę musiał wyjść do głównego holu, i na nowo przejść przez całą procedurę (check-in itp.)? Dotychczas raz leciałem samolotem, i ogrom tak złożonej wyprawy odrobinę mnie przytłacza :).

W Monachium funkcjonuje coś takiego jak strefa tranzytowa (bez ponownego check-in w obrębie Schengen, są wyjątki) oraz dobrze oznakowane trasy omijające odbiór bagażu (oznakowane jako: 'transfers'), jeśli musisz się przemieszczać między terminalami. Są tam dwa terminale oddalone od siebie o ok. 10-20 min na piechotę. Jeździ pomiędzy nimi też: 'shuttle'. Sprawdź, na którym terminalu wylądujesz i z którego terminalu masz później wylot. Jeśli z tego samego, to nawet nie masz się czym przejmować kontrolami. :)

Z Shanghaiem Ci niestety nie pomogę, ale skoro masz tam odebrać bagaż to na pewno będziesz go też musiał jakoś nadać do Chengdu, więc zakładam, że tam nie unikniesz ponownej odprawy.

#917 PostWysłany: 08 Lip 2012 22:16 

natka26 napisał(a):
rogerlev napisał(a):

W Monachium funkcjonuje coś takiego jak strefa tranzytowa (bez ponownego check-in w obrębie Schengen, są wyjątki) oraz dobrze oznakowane trasy omijające odbiór bagażu (oznakowane jako: 'transfers'), jeśli musisz się przemieszczać między terminalami. Są tam dwa terminale oddalone od siebie o ok. 10-20 min na piechotę. Jeździ pomiędzy nimi też: 'shuttle'. Sprawdź, na którym terminalu wylądujesz i z którego terminalu masz później wylot. Jeśli z tego samego, to nawet nie masz się czym przejmować kontrolami. :)

Z Shanghaiem Ci niestety nie pomogę, ale skoro masz tam odebrać bagaż to na pewno będziesz go też musiał jakoś nadać do Chengdu, więc zakładam, że tam nie unikniesz ponownej odprawy.

Na szczęście podróż jest zorganizowana tak, że nie muszę zmieniać terminali :) Czyli rozumiem ze po przylocie do Monachium bezpośrednio przechodzę do pomieszczenia lotniska z którego czekam na wylot do Szanghaju :)? Jakimi znakami mam się kierować? :)
 Profil Relacje PM off  

#918 PostWysłany: 09 Lip 2012 02:25 
Awatar użytkownika

rogerlev napisał(a):
Na szczęście podróż jest zorganizowana tak, że nie muszę zmieniać terminali :) Czyli rozumiem ze po przylocie do Monachium bezpośrednio przechodzę do pomieszczenia lotniska z którego czekam na wylot do Szanghaju :)? Jakimi znakami mam się kierować? :)

Jeśli nie musisz zmieniać terminali, to luz. Wystarczy, że sprawdzisz numer GATE'u, z którego masz odlot w Monachium i tym numerem się kieruj. I to w sumie tyle :P

Tu masz mapkę terminalu nr 2 'mapka'. Gdybyś musiał zmienić piętro ('level') to windą hehe

Na pewno dasz sobie radę ;)

#919 PostWysłany: 10 Lip 2012 13:21 

hej :) szukam i szukam, i znaleźć nie mogę. ile kartonów papierosów mogę zabrać do bagażu podręcznego (lecę do Londyn Stansted, linia Ryanair). Na jednej stronie czytałam, że 16 kartonów, a gdzieś indziej -5.
 Profil Relacje PM off  

#920 PostWysłany: 10 Lip 2012 13:29 
Awatar użytkownika

niebieski
zmijqa napisał(a):
hej :) szukam i szukam, i znaleźć nie mogę. ile kartonów papierosów mogę zabrać do bagażu podręcznego (lecę do Londyn Stansted, linia Ryanair). Na jednej stronie czytałam, że 16 kartonów, a gdzieś indziej -5.

viewtopic.php?f=18&t=14986

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1992 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 100  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: pawel_92, travellista, Wojtasior oraz 7 gości