Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1992 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 100  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Bagaż w RYANAIR
#881 PostWysłany: 25 Cze 2012 16:13 
Awatar użytkownika

Katarzyna napisał(a):
Lot do Manchesteru z Ryanairem w połowie września i powrót 3 miesiące później-połowa grudnia. Zastanawiam się też czy po prostu nie kupić dwóch biletów w jedną stronę-chociaż cena podobna jak za bilet w obie z wykupionym bagażem rejestracyjnym. Ciekawe ile paczka np. 20 kg by wyniosła? Gdzie mozna to sprawdzić i jakiemu przewoźnikowi można zaufać?

(Później znowu podobna sytuacja czyli lot do Manchesteru w styczniu z bagażem podręcznym i powrót do Polski 3 miesiące później z dużym bagażem dodatkowym).

1) nawet jeśli kupisz dodatkowy bilet na 'extra' osobę, która nie stawi się fizycznie na lot, to tobie nie będzie przysługiwać drugi bagaż podręczny na tą 'extra osobę'. wlepią ci stewardesy opłatę. nie polecam.
2) osobiście uważam, że jeśli planujesz pobyt 3-6 miesięcy z przerwą, wyślij paczkę firmą przewozową. w jedną i w drugą stronę.
jest MAAAAAAAASA przewoźników na trasie PL-UK-PL, google Ci doradzi ;) ceny są zależne od wymiaru i wagi przewożonych rzeczy, więc to już musisz sprawdzić sama. polecam wybierać tych przewoźników, którzy ubezpieczają paczki i oferują przewóz tzw. od drzwi do drzwi.
3) upewnij się jeszcze, czy paczka będzie tańsza niż bagaż: np. Ryan prowadzi 2 cenniki za bagaż główny w sezonie i poza nim.
Poza Sezonem: 15 kg - 15 GBP; 20 kg - 25 GBP
26/04/12 - 31/05/12
01/10/12 - 20/12/12
05/01/13 - 31/05/13

Szczyt Sezonu: 15 kg - 20 GBP; 20 kg - 35 GBP
01/06/12 - 30/09/12
21/12/12 - 04/01/13

Kierunek: rajskie plaże 🏝️ Tanie loty na Filipiny z Warszawy (z dużym bagażem) od 2308 PLN 🌊😍 Kierunek: rajskie plaże 🏝️ Tanie loty na Filipiny z Warszawy (z dużym bagażem) od 2308 PLN 🌊😍
Na jarmark świąteczny do Budapesztu 🎄❄ Okołoweekendowy city break za 549 PLN (✈+🏨) Na jarmark świąteczny do Budapesztu 🎄❄ Okołoweekendowy city break za 549 PLN (✈+🏨)
#882 PostWysłany: 26 Cze 2012 11:23 

Witajcie, Wkrótce lecę lotem czarterowym LOT i mam ograniczenie wagi bagażu do 15kg głównego + 5kg podręcznego. Czy linie lotnicze respektują dodatkowy bagaż osobisty i czy może nim być torba z laptopem?

Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#883 PostWysłany: 26 Cze 2012 18:50 

niebieski
sectumsempra napisał(a):
Witajcie, Wkrótce lecę lotem czarterowym LOT i mam ograniczenie wagi bagażu do 15kg głównego + 5kg podręcznego. Czy linie lotnicze respektują dodatkowy bagaż osobisty i czy może nim być torba z laptopem?

Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź.

Możesz mieć problem z 2 torbami, bo laptop w torbie już podchodzi jako 1 bagaż ręczny.

Rozwiązań jest kilka:
1. postawić torbę z laptopem pod check-inem i na pytanie o podręczny pokazać drugą torbę.
2. wyjąć laptop z torby, pustą torbę włożyć do tej właściwej, a laptopa oprzeć sobie o metalową ladę poniżej wzroku i go nie pokazywać
3. jeżeli jedziesz z kimś, to stanąć o 2-3 miejsca od siebie w kolejce i przechować nieszczęsną torbę z laptopem

Wszystkie sprawdzone: polecam nieco zimnej krwi i spokój, a będzie dobrze :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#884 PostWysłany: 26 Cze 2012 19:21 

Loty: 121
Kilometry: 264 274
W tradycyjnych liniach (czarterach zresztą też) nigdy nie miałem problemu z laptopem (17") i plecakiem.
 Profil Relacje PM off  

#885 PostWysłany: 26 Cze 2012 21:28 

niebieski
pierscien napisał(a):
W tradycyjnych liniach (czarterach zresztą też) nigdy nie miałem problemu z laptopem (17") i plecakiem.

Mnie się zdarza sporadycznie, no ale mój podręczny nigdy mniej niż 15 kg nie waży...
 Profil Relacje PM off  

#886 PostWysłany: 26 Cze 2012 21:39 

Słuchajcie, mam dwa pytania do starych wyjadaczy :D Kupiłem wczoraj w tej 'chorej' promocji bilety do Tokio, jestem na Naricie w sumie 3.5h. Chciałem się was wypytać o parę rzeczy, mianowicie:

1. Co się dzieje, jeśli spóźnimy się na lot powrotny (do FCO) przez opóźnienie pierwszego lotu (z MXP)? Niby wszystko jest na jednym bilecie, ale to dwa oddzielne loty.. Czy jest tak jak przy lotach transferowych, że w razie problemów zapewniają hotel+przebukowanie na następny możliwy? Bo wraca się zupełnie inną maszyną, więc te loty są totalnie niezależne od siebie w sensie czasowym.

2. Jakie mam prawa w przypadku zmiany godzin wylotów, o której poinformują mnie wcześniej (np. telefon z infolinii)? Czego mogę zażądać?
 Profil Relacje PM off  

#887 PostWysłany: 26 Cze 2012 22:48 

Witajcie

2.07 lece Ryanair z Krakowa do Paphos Tak wygląda moja rezerwacja:

Informacje szczegółowe dotyczące pasażera
2 Passenger(s)
Pan XXX
2 x Opłata EU261
2 x ETS Levy
2 x Odprawa online
Panna XXX
2 x Pierwsza Torba (15kgs)
2 x Opłata EU261
2 x ETS Levy
2 x Odprawa online

Moje pytanie brzmi Czy panna XXX ;P moze wziac dwie torby po 15 kg i są one opłacone w jedną jak i w drugą stronę Czy moze wziac tylko jedną torbę 15 kg a to oznaczenie 2x wiaze sie z opłatami za przelot do Paphos i z powrotem .... poniewaz w Warunkach dotyczacych podrozy doczytałem sie czegos takiego "...Opłaty za odprawiany bagaż pobierane są za osobę/za jeden lot w jedną stronę..."
 Profil Relacje PM off  

#888 PostWysłany: 26 Cze 2012 22:54 
Moderator forum

Witaj
fresco1 napisał(a):
moze wziac tylko jedną torbę 15 kg a to oznaczenie 2x wiaze sie z opłatami za przelot do Paphos i z powrotem .... poniewaz w Warunkach dotyczacych podrozy doczytałem sie czegos takiego "...Opłaty za odprawiany bagaż pobierane są za osobę/za jeden lot w jedną stronę..."

chyba ze dokupi drugą sztukę bagażu , jesli potrzebuje

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#889 PostWysłany: 28 Cze 2012 18:29 

Wylot w niedzielę, chcę się upewnić:

planuję wziąć dla siebie torebkę jako bagaż podręczny, chłopak będzie miał małą walizkę, w której będzie sporo moich rzeczy i jeszcze będziemy mieć bagaż rejestrowany na mnie, w którym z kolei będzie więcej jego rzeczy.

Czy nikt z obsługi się nie przyczepi, widząc w walizce podręcznej chłopaka damskie ubrania, prostownicę, bieliznę?

Wiem, że niektórzy pewnie uznają te pytania za głupie, ale lecimy pierwszy raz i nie chcę problemów na lotnisku.

Czytałam regulamin Ryanaira i tam jest taki zapis: "Nie jest dozwolone dzielenie się lub wspólne korzystanie z limitów bagażowych, nawet wśród osób podróżujących na tej samej rezerwacji. Przeniesienie bagażu na innego pasażera nie jest dozwolone." - czy to odnosi się tylko do limitu?
 Profil Relacje PM off  

#890 PostWysłany: 28 Cze 2012 18:43 

niebieski
nie, nigdy się z czymś takim nie spotkałam.
ale tak w ogóle, to czy jest gdziekolwiek zabronione używania przez mężczyznę prostownicy bądź damskiej bielizny? :P
 Profil Relacje PM off  

#891 PostWysłany: 28 Cze 2012 20:23 

poruszono kilka spraw:
odnosnie kupna oddzielnych biletow czyli jeden z RZESZOWA do Manchesteru i drugi powrotny ale z bagazem; pamietaj, ze kupujac bilet z wylotem z UK a nie posiadajac specjalnej karty zaplacisz oplate 6 funtow...
tak jak pisano, najlepiej wziazc kuriera, stawki sa okolo jeden funt za kilogram bagazu( ale przewaznie jest limit, ze paczka nie moze kosztowac mniej niz 20-25 funtow)
w bagazu mozesz przewozic co chcesz, o ile to nie jest zabronione przepisami linii lotniczych, zawsze mozesz powiedziec, ze prostownica jest dla kolezanki :D
 Profil Relacje PM off  

#892 PostWysłany: 28 Cze 2012 22:55 
Awatar użytkownika

niebieski
arafat111 napisał(a):
poruszono kilka spraw:
odnosnie kupna oddzielnych biletow czyli jeden z RZESZOWA do Manchesteru i drugi powrotny ale z bagazem; pamietaj, ze kupujac bilet z wylotem z UK a nie posiadajac specjalnej karty zaplacisz oplate 6 funtow...

Możesz kupić lot powrotny PL -> UK -> PL, a później dokupić bagaż na tylko jeden kierunek. Nie jest więc potrzebny Ryanair Cash Passport.

#893 PostWysłany: 28 Cze 2012 23:33 

o tym nie pomyslalem :D
 Profil Relacje PM off  

#894 PostWysłany: 29 Cze 2012 13:25 

Ja chciałabym się jeszcze upewnić, że w podręcznym faktycznie można prostownicę przewozić;)

Ktoś potwierdzi?

Bo czytałam różne sprzeczne opinie. Z drugiej strony prostownica jest na białej liście, tylko czy wypada machać nią (jakby co) obsłudze Ryanaira?
 Profil Relacje PM off  

#895 PostWysłany: 29 Cze 2012 14:30 
Awatar użytkownika

Bea2 napisał(a):
Ja chciałabym się jeszcze upewnić, że w podręcznym faktycznie można prostownicę przewozić;)

Ktoś potwierdzi?

Bo czytałam różne sprzeczne opinie. Z drugiej strony prostownica jest na białej liście, tylko czy wypada machać nią (jakby co) obsłudze Ryanaira?

buahahaha laptopy, dyski, suszarki, lokówki, prostownice i inne sprzęty przewozić można bez problemów. Co najwyżej karzą Ci je wyciągnąć z podręcznego i będą osobno prześwietlać. W każdym razie, mi się nigdy nie przyczepili. ;)

#896 PostWysłany: 02 Lip 2012 12:40 

Mam pytanie. Czy da się jakoś ominąć, lub czy ktoś z obecnych tutaj użytkowników, tak jak w przypadku WizzAir, może kupować bilety na RyanAir bez tych opłat:

Podatek i opłaty: 36.63 GBP
Aviation Insurance/PRM Levy: 6.49 GBP
UK Air Passenger Duty Tax: 13.00 GBP
UK PASSENGER SERVICE TAX : 17.14 GBP

Z góry dziękuję za odpowiedź. Te podatki i opłaty to 50% całej ceny biletu. Nie da się tego jakoś ominąć?

Załączniki:
bristol.png
bristol.png [ 33.97 KiB | Obejrzany 877 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#897 PostWysłany: 02 Lip 2012 12:46 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 539
Nie da się. W ostatnim kroku dojdzie opłata za rezerwację i tylko to można ominąć posiadając odpowiednią kartę.
 Profil Relacje PM off  

#898 PostWysłany: 02 Lip 2012 12:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Hektorku, tych opłat nie da się ominąć. Da się ominąć jedynie doliczane na samym końcu dodatkowe 6 funtów/6 euro/28 zł za "osobolot" (osobę w każdą stronę) kupując odpowiednią kartą - MasterCard Prepaid lub Ryanair Cash Passportem.

#899 PostWysłany: 03 Lip 2012 09:53 

niebieski
simonm napisał(a):
1. Co się dzieje, jeśli spóźnimy się na lot powrotny (do FCO) przez opóźnienie pierwszego lotu (z MXP)? Niby wszystko jest na jednym bilecie, ale to dwa oddzielne loty.. Czy jest tak jak przy lotach transferowych, że w razie problemów zapewniają hotel+przebukowanie na następny możliwy? Bo wraca się zupełnie inną maszyną, więc te loty są totalnie niezależne od siebie w sensie czasowym.

Linia lotnicza ma problem (no i Ty niestety, bo jesteś spóźniony...), ale powinni Cię dostarczyć następnym możliwym lotem do danej destynacji. Nie daj się spuścić, że mogą Cię dostarczyć wyłącznie własnymi liniami, bo praktycznie dowolnymi - kwestia tylko, czy będą chcieli i będą możliwości

simonm napisał(a):
2. Jakie mam prawa w przypadku zmiany godzin wylotów, o której poinformują mnie wcześniej (np. telefon z infolinii)? Czego mogę zażądać?

profesor Google site:fly4free.pl :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#900 PostWysłany: 03 Lip 2012 15:29 

Witam,
W środę (11 lipiec) lecę z Warszawy do Amsterdamu LOTem i wracam w poniedziałek (16 lipca)
Chciałbym się zapytać czy mogę na wylot odprawić się online a na powrót na lotnisku? (czy jeżeli odprawiłem się na wylot online to i również na powrót muszę online)
Jeśli tak to czy odprawa na lotnisku jest darmowa i co konkretnie będę potrzebował do tego, wystarczy tylko i wyłącznie strona gdzie mam numer rezerwacji i innymi danymi? (który mam po zalogowaniu się na stronie lotu)
Pierwszy raz będę się odprawiał z bagażem rejestrowanym i pierwszy raz lecę z LOTem stąd moje zapytanie ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1992 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 100  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości