Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 386 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 20  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 15 Gru 2022 13:45 

Loty: 376
Kilometry: 539 680
niebieski
A jeżeli status był ważny do 2/2023 i został przedłużony zarówno w 2021 jak i w 2022 to jego ważność powinna być do 2/2027 czy tylko do 2/2025?
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#122 PostWysłany: 15 Gru 2022 13:51 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
@DXmaniac Nie mógł być przedłużony i w 2021 i w 2022. Jeżeli wylatałeś w 2021 do masz status wydłużony do 2/25 i w 2022 loty nie liczyły się do kolejnego wydłużenia. Jeżeli chcesz mieć go do 2/27, musisz znowu wylatać w przyszłym roku.
2 ludzi lubi ten post.

#123 PostWysłany: 26 Gru 2022 19:36 

Cześć wszystkim

mam status Gold od 2016 (do lutegp 2025), czy jeśli uda mi się go przedłużyć w 2023 mam szansę dostać go dożywotnio? (10 lat posiadania Gold"a))
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 26 Gru 2022 19:41 

HON fly4free
@jjozio2022: a wylatałeś / wylatasz w tym czasie milion mil statusowych?
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 26 Gru 2022 19:54 

możesz rozwinąć pytanie?

Ostatnio edytowany przez macio106, 03 Sty 2023 15:39, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 26 Gru 2022 20:23 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

A poczytałes ostatnie 2-3 strony?
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 26 Gru 2022 20:25 

niebieski
marek2011 napisał(a):
@jjozio2022: a wylatałeś / wylatasz w tym czasie milion mil statusowych?

Obecnie chyba jeszcze jest wymaganie wiekowe do LT senator, 60+
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 26 Gru 2022 20:36 

Zeus napisał(a):
A poczytałes ostatnie 2-3 strony?

przeczytałem ostatnie 7 stron
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 26 Gru 2022 22:36 

niebieski
@jozio2022 poczytaj FT, tam jest cały wątek odnośnie Lifetime Senator, ale z tego co widziałem to obecne wymagania aby dostać zaproszenie od LH to:
- status senator lub wyżej przez 10 nieprzerwanych lat
- 1 milion mil statusowych w ciągu tych 10 lat
- wiek, co najmniej 60 lat
 Profil Relacje PM off
jozio2022 lubi ten post.
jozio2022 uważa post za pomocny.

#130 PostWysłany: 27 Gru 2022 10:25 
Awatar użytkownika

Loty: 339
Kilometry: 535 320
niebieski
Nie mieszajcie. Tutaj piszemy o nowych zasadach.
Na status FTL potrzeba 30000 nowych punktów kwalifikujących.
Na Senator 40000.
Dla dotychczasowych posiadaczy statusów punkty status star zostaną przeliczone jako 1do2 na nowe.
Za posiadania statusów dotychczas dostawało się jeden punkt za dzień dla FTL i 2 punkty dziennie dla senatora.
Jak łatwo policzyć senator to 365 dni X2 co daje 730 punktów status star. X2 czyli 1460 punktów kwalifikujących za rok posiadania statusu senator.
Czyli 10 lat to za mało, ale na nowych zasadach musisz dozbierać tylko brakujące mile.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#131 PostWysłany: 03 Sty 2023 09:59 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
niebieski
Sudoku napisał(a):
@lendziro Skoro piszą, że przedłużenie w przyszłym roku będzie o 2 lata, to zakładam, że powinno być do 2/27, czyli de facto do końca 2026.
Ale warto zrobić zrzuty z tych zapisów na wypadek ewentualnych sporów z nimi.

Dzwoniłem wczoraj do polskiego MM i powiedziano mi że jeśli mam status do 2.25 i w tym roku 2023 zrobię 30 odcinków na przedłużenie statusu to będzie do 2.26.
Ile w tym prawdy nie wiem,
travellista lubi ten post.

#132 PostWysłany: 03 Sty 2023 12:01 

Cześć,

Rzutem na taśmę udało mi się zdobyć Senatora - ważność do 02/25. Nie do końca podobają mi się zmiany, które wejdą w życie od następnego roku, będzie to męczarnia aby zdobyć Senatora w takich warunkach, więc rozważam przejście do innego programu linii będącej w sojuszu Star Alliance. Rozważam Miles & Bonus w Aeagan, Miles & Smiles w Turkish a także zdobycie Diamond w Asiana Airlines.

We wszystkich zdobycie SA GOLD będzie dużo łatwiejsze niż w Miles & More, ale w Asiana Airlines nie wiadomo jak to się potoczy jako, że linia została wykupiona przez Korean Air, który należy SkyTeam, więc przyszłość jest niejasna (aby dostać DIAMOND = SA GOLD należy wylatać ledwie 40 tyś mil w 2 lata). W Aegan należy zrobić kilka lotów tą linią, aby miało to sens (raczej nie latam do Grecji, ale być może dałoby radę to załatwić, jako, że mam taką możliwość) , a w Turkish czytałem o nie średnich przelicznikach mil statusowych, gdy lata się Lufthansą / LOTem, za niektóre klasy w ogóle mile nie przysługują - atrakcyjne wydaje się jednak to, że wystarczy 40 tyś mil do zdobycia SA Gold.

Co wybrać ? Latam raczej sporo, coś około 70-80 odcinków podróży w roku, mniej więcej po połowie w Star Alliance i SkyTeam, ale mogę sobie wybierać czym i gdzie latam. Głównie klasa ekonomiczna, jednak zdarzają się odcinki Business czy Premium Economy. Kilka razy do roku USA, czasem jakaś Korea jednak 80% lotów to Europa.

I teraz jeszcze w sumie najważniejsze ale może i najdziwniejsze pytanie. Jako, że mam Senatora, posiadam kilka perków jak priority boarding, większy i priorytetowy bagaż, wejście do saloników, wcześniejsza rezerwacja stołka. Jak to realizować, gdy nie podpinałbym karty M&M do lotów SA, a chciałbym dopisać mile do innego programu z innej linii SA, gdzie status jest początkowy dopiero ? Czy należy wtedy po prostu okazywać za każdym razem kartę Senatora przy tego typu sytuacjach, jak przy wejściu do saloniku ? Najbardziej chyba zależy mi wtedy na priorytetowej obsłudze bagażu ale jak to zrobić wtedy ? Jakoś należałoby wykorzystać Senatora jednak.

Bardzo dziękuję za podpowiedzi :)
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 03 Sty 2023 12:34 

Zbanowany
niebieski
Kol. @bartolini9
Jak odepniesz senatora to na jakiej podstawie chcialbys miec priorytetowy/dodatkowy bagaż czy wybor miejsca..? Były już opisane takie sytuacje, ze przy boardingu to nawet wyskakiwało, gdy ktos juz po odprawie zmienił sobie program lojalnosciowy i trzeba bylo doplacac albo szybko ponownie przypinac senatora.
Poza tym zastanow sie po co Ci byl ten senator, skoro teraz sam nie chcesz korzystac z czesci jego przywilejow i ladowac mile do innego programu? Bylo od razu zbierac w tym innym i nie mialbys teraz dylematow...
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 03 Sty 2023 12:41 

HON fly4free
@bartolini9: Paradoksalnie po zmianach M&M od przyszłego roku łatwiej będzie zdobyć / utrzymać *G (SEN) paxom latającym bardzo często, ale głownie po Europie i/lub w klasie ekonomicznej. Obecnie przy takiej konfiguracji było to trudne i w zasadzie jeśli się udawało w ostatnich dwóch latach takim paxom to tylko dzięki dużym ułatwieniom pandemicznym pod kątem limitów / dodatkowych mil.

Zatem musisz sobie przeliczyć ile masz średnio lotów w *A, w tym w LO, LH rocznie i czy to w nowym systemie potencjalnie wystarczy; i dopiero jak poznasz wynik tej kalkulacji możesz decydować o ewentualnej zmianie programu.

Co do przywilejów z tytułu SEN w razie używania innego FFP ; zdarzają się problemy / komplikacje, ale generalnie z części możesz spokojnie korzystać bez większych zawirowań , tyle że wymaga to za każdym razem pokazywania karty, tłumaczenia czy poproszenia o dodanie czegoś.
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 03 Sty 2023 13:52 

flus napisał(a):
Kol. @bartolini9
Jak odepniesz senatora to na jakiej podstawie chcialbys miec priorytetowy/dodatkowy bagaż czy wybor miejsca..? Były już opisane takie sytuacje, ze przy boardingu to nawet wyskakiwało, gdy ktos juz po odprawie zmienił sobie program lojalnosciowy i trzeba bylo doplacac albo szybko ponownie przypinac senatora.
Poza tym zastanow sie po co Ci byl ten senator, skoro teraz sam nie chcesz korzystac z czesci jego przywilejow i ladowac mile do innego programu? Bylo od razu zbierac w tym innym i nie mialbys teraz dylematow...

Szczerze to nigdy nie sądziłem, że dojdę do Senatora, latając głównie w klasie ekonomicznej. Tak się złożyło w roku poprzednim, że się udało.

Dopiero teraz generalnie po głębszym researchu wyszło, że inne programy mają dużo niższe progi do osiągnięcia GOLD.

Wygląda na to, że nie ma co kombinować jednak i spróbować wyrobić te 100 tys w tym roku. Czy nadal w tym roku obowiązują dodatkowe mile statusowe tj. Status & HON Circle Miles and Bonus Executive ? Mało się w przeszłości na tym skupiałem.
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 03 Sty 2023 14:06 

platynowy
lendziro napisał(a):
Sudoku napisał(a):
@lendziro Skoro piszą, że przedłużenie w przyszłym roku będzie o 2 lata, to zakładam, że powinno być do 2/27, czyli de facto do końca 2026.
Ale warto zrobić zrzuty z tych zapisów na wypadek ewentualnych sporów z nimi.

Dzwoniłem wczoraj do polskiego MM i powiedziano mi że jeśli mam status do 2.25 i w tym roku 2023 zrobię 30 odcinków na przedłużenie statusu to będzie do 2.26.
Ile w tym prawdy nie wiem,

Na szczęście jest w tym całe ziobro prawdy. Wygląda na to, że polska infolinia nie tylko nie potrafi zarezerwować wielu kombinacji biletowych, ale nie umie się zapoznać z zasadami programu, z którym i dla którego pracuje.
Jak wejdzie się w link zapodany parę stron wcześniej, czyli:
https://www.miles-and-more.com/pl/pl/pr ... ramme.html
możemy tam znaleźć taki oto zapis:
Cytuj:
Statusy uzyskane lub odnowione na podstawie mil do 31 grudnia 2023 r. zachowają dwuletni termin ważności. Nowy termin wynoszący co najmniej jeden rok będzie miał zastosowanie do wszystkich uczestników o statusie Senator lub Frequent Traveller, którzy uzyskają status lub odnowią jego ważność po tej dacie. W związku z dwuletnim czasem na uzyskanie statusu obowiązywać będą zasady przejściowe dla uczestników HON Circle.
SPLDER lubi ten post.

#137 PostWysłany: 03 Sty 2023 14:48 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@Sudoku
Wydaje mi się, że obie strony mają rację.
Poprawcie mnie jeśli się mylę

Uzyskanie statusu w tym roku po raz pierwszy lub sytuacja, gdy osoba, która uzyskała/przedłużyła status w 2021 roku (a nie przedłużyła go w 2022 roku), da ważność dwa lata od końca lutego 2024, czyli do końca lutego 2026
Uzyskanie statusu w tym roku przez osobę, która uzyskała/przedłużyła status w 2022 roku, przedłuży jego ważność o dodatkowe 2 lata, czyli od końca lutego 2025 do końca lutego 2027

https://www.miles-and-more.com/pl/pl/ge ... ators.html
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#138 PostWysłany: 03 Sty 2023 16:18 

Odpowiedź na te wątpliwości być może uzyska się zadając pytanie w Senator webcast 24.01.

"In connection with this, we are pleased to invite you to our rescheduled Senator webcast, where Sebastian Riedle will personally explain the changes and answer your questions about the new status programme"
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 03 Sty 2023 17:21 

platynowy
@skrzat Masz rację, zależy od konkretnego przypadku. Tylko @lendziro napisał, że ma obecnie status do 02/25, a zatem jego przedłużenie w tym roku będzie o kolejne dwa lata, czyli do 02/27. I dlatego moim zdaniem infolinia M&M wprowadziła go w błąd.

#140 PostWysłany: 03 Sty 2023 17:25 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
Przedłużenie statusu co roku nie wydłuża Ci go o kolejne dwa lata zawsze.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 386 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 20  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość