Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
tutaj piszemy tylko o umawianiu się, wartościowe posty proszę umieszczać w tematach do tego przeznaczonych.

Kto z kim i jak leci

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 542 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28  Następna
Autor Wiadomość
#521 PostWysłany: 08 Mar 2024 09:04 

niebieski
Jeśli piszesz o rejsie z Kasane, to trochę cię rozczaruję, bo ta rzeka w parku Chobe nazywa się Kuando lub popularnie Chobe River. Wpada do Zambezi kilka kilometrów za Kasane. Poza tym oczywiście, bilet do parku jest ważny cały dzień, można wjeżdżać i wyjeżdżać na różne sposoby.
 Profil Relacje PM off  

🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN 🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN
Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN
#522 PostWysłany: 08 Mar 2024 09:20 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
Soulfly napisał(a):
Wydaje mi się że udało mi się tanio ogarnąć game driver i rejs po Zambezi - zapłaciłem 780 pula (220 zł około) Gość z noclegi podpowiedział mi że jak się to zrobi w 1 dzień tylko raz zapłacę za wstęp do Parku Chobe w tak musiałbym 2 razy(biket kosztuje 200 pula
O 5:30 rano przyjechał gość po mnie na Game Driver, odwiózł spowrotem o 10 i na 15-ta zawieźli mnie na Rejs po Zambezi który trwał prawie do 19-tej
Bez targów w zeszły piątek udało nam się ogarnąć takie ceny. Opłata do Parku za dzień to 190 BWP, poranne Safari ok 250 BWP, rejs 200 BWP, popołudniowe safari 200 BWP.

#523 PostWysłany: 08 Mar 2024 14:28 

niebieski
j_a napisał(a):
Jeśli piszesz o rejsie z Kasane, to trochę cię rozczaruję, bo ta rzeka w parku Chobe nazywa się Kuando lub popularnie Chobe River. Wpada do Zambezi kilka kilometrów za Kasane. Poza tym oczywiście, bilet do parku jest ważny cały dzień, można wjeżdżać i wyjeżdżać na różne sposoby.
Wiem, wplynalem do Zambezi, płynąłem razem z jakąś wycieczka z Niemiec, cały rejs miał 15 km bo mierzyłem to na Stravie

https://www.instagram.com/without_a_guide/
 Profil Relacje PM off  

#524 PostWysłany: 08 Mar 2024 14:41 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
Ponieważ lecę razem z @tasma @thurin.cz @cart @bim-bam @pawfazi (wg arkusza Google) to chętnie dołączę do taksówki z VFA do granicy.
Czy może ktoś z wymienionych ma możliwość zaproszenia na swoją kartę do saloniku w CPH ?

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#525 PostWysłany: 08 Mar 2024 16:04 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
@Tomo14 my prosto na wodospady z obu stron i na wieczór do Kasane. Jest nas 5.

#526 PostWysłany: 08 Mar 2024 16:22 
Awatar użytkownika

złoty
@Tomo14 dobrze wiedzieć, że lecę z Wami:) Taki był pierwotny plan. Ostatecznie swój wyjazd przesunąłem na kwiecień. Obecnie wszystko ogarniam i mam dużo niejasności. Sporo jest już opisane
i jeśli już gdzieś to jest spisane to pokierujcie.

Przylatuję do VFA ok. 13, a o 21 mam autobus z Victorii Falls do Bulawayo. Czy jest ,,do ogarnięcia" wodospad od strony Zimbabwe, tak aby zdążyć na autobus?

Wylatuję z VFA ok. 14 i noc przed wylotem chce spędzić w Livingstone, a rano przed wylotem zobaczyć wodospad od strony Zambii. Czy taka kombinacja widokowo jest ok? A może odwrócić kolejność i pozmieniać plany, tak aby stronę w Zimbabwe zobaczyć rankiem, a zambijską wieczorem.

#527 PostWysłany: 08 Mar 2024 17:34 

niebieski
Myślę że jeśli lot masz o 14 to za mało czasu żeby zobaczyć wodospady z obu stron, może z jednej strony na szybko to możliwe ale nie z dwóch stron. Ciemno jest od 19-tej to też trzeba wziąść pod uwagę

Profil Relacje PM off
bim-bam uważa post za pomocny.

#528 PostWysłany: 08 Mar 2024 17:40 
Awatar użytkownika

złoty
Z rana ( przed wylotem) tylko od strony Zambii.

#529 PostWysłany: 08 Mar 2024 18:21 
Awatar użytkownika

srebrny
@bim-bam Obie kombinacje są wykonalne, ale sensowniejsza jest pierwsza (Zimbabwe po przylocie, Zambia przed odlotem) - na granicę jednak się traci nieco czasu. Nocny bus do Bulawayo to bardzo rozsądne posunięcie - cokolwiek mówią rozkłady, za dnia i tak jedzie się te 7 (Extracity) lub 8 (przewoźnicy typu "przystanek jest pod każdym drzewem") godzin, więc byłaby to niepotrzebna marnacja czasu. No i Bulawayo to już nie Victoria Falls - wolałbym mieć od razu nagrany jakiś transport na nocleg, żeby się tam bez potrzeby nie kręcić przed świtem.
bim-bam lubi ten post.

#530 PostWysłany: 08 Mar 2024 18:34 

niebieski
Soulfly napisał(a):
Wiem, wplynalem do Zambezi, płynąłem razem z jakąś wycieczka z Niemiec, cały rejs miał 15 km bo mierzyłem to na Stravie

No nie wiem, do miejsca, gdzie Chobe River łączy się z Zambezi z centrum Kasane jest 12-13 km, bocznymi odnogami (o ile się da) ok.10. Zaciekawiłeś mnie, bo rejsy które widziałem z Kasane były zawsze w dół rzeki na terenie parku. Zambezi jest granicą między Zambią a Namibią i na pewno jest poza parkiem Chobe. Ciekawe.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#531 PostWysłany: 08 Mar 2024 21:35 

Loty: 312
Kilometry: 394 864
niebieski
Tomo14 napisał(a):
Ponieważ lecę razem z @tasma @thurin.cz @cart @bim-bam @pawfazi (wg arkusza Google) to chętnie dołączę do taksówki z VFA do granicy.
Czy może ktoś z wymienionych ma możliwość zaproszenia na swoją kartę do saloniku w CPH ?

@Tomo14 Jedziemy w czwórkę, po przylocie prosto do Livingstone, ale na piwo z przyjemnością zapraszam. Czy to w CPH czy w VFA, czy gdzie nam spasuje.
 Profil Relacje PM off
Tomo14 lubi ten post.

#532 PostWysłany: 09 Mar 2024 12:06 

niebieski
To apropo KAZA - po spędzeniu 3 dni w Bostwanie wróciłem przez Livingston do VF, na przejściu granicznym w VF nie musiałem nic płacić.

Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#533 PostWysłany: 11 Mar 2024 13:33 

Soulfly napisał(a):
To apropo KAZA - po spędzeniu 3 dni w Bostwanie wróciłem przez Livingston do VF, na przejściu granicznym w VF nie musiałem nic płacić.

A dlaczego brałeś KAZA, nie lepsze byłoby DOUBLE ENTRY.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Collector582 uważa post za pomocny.

#534 PostWysłany: 11 Mar 2024 21:57 

niebieski
Soulfly napisał(a):

Moim zdaniem takie wpisy niewiele wnoszą, ponieważ nie wiemy dlaczego tak się stało. Mogłeś mieć inny paszport niż PL, może jakimś cudem urzędnik nie zauważył daty albo włożyłeś w paszport parę dolców, a może coś się ostatnio zmieniło w przepisach. Osobiście dość dogłębnie przerabiałem kwestię KAZA, łącznie z rozmową czy raczej drobną awanturą z wezwanym urzędnikiem po tym jak nam ją wbili bez sensu.
 Profil Relacje PM off  

#535 PostWysłany: 12 Mar 2024 00:14 

srebrny
To raczej twój wpis nic nie wnosi, poza pieniactwem.
@Soulfly dzięki za wpis, jest to cenna i formacja, że można zaoszczędzić parę dolców, choć to nie reguła.
 Profil Relacje PM off
Soulfly uważa post za pomocny.

#536 PostWysłany: 12 Mar 2024 06:32 
Awatar użytkownika

złoty
@jacek96, ale co można zaoszczędzić jak kaza kosztuje 50$, a 2entry 45$ ?, nie śledzę teraz tematu, ale samemu jadąc do Zambii i Botswany w zeszłym roku oszczędziłem 20$ kupując double entry przy 4 osobach ?, coś się zmieniło ?
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

#537 PostWysłany: 12 Mar 2024 06:44 

srebrny
Jeśli jednorazowa, jak pisał @Soulfly kosztuje 30$, a Kaza 50$, to wydaje się Kaza, tańszym rozwiązaniem.
 Profil Relacje PM off  

#538 PostWysłany: 12 Mar 2024 09:54 

niebieski
j_a napisał(a):
Soulfly napisał(a):

Moim zdaniem takie wpisy niewiele wnoszą, ponieważ nie wiemy dlaczego tak się stało. Mogłeś mieć inny paszport niż PL, może jakimś cudem urzędnik nie zauważył daty albo włożyłeś w paszport parę dolców, a może coś się ostatnio zmieniło w przepisach. Osobiście dość dogłębnie przerabiałem kwestię KAZA, łącznie z rozmową czy raczej drobną awanturą z wezwanym urzędnikiem po tym jak nam ją wbili bez sensu.
Teorie spiskowe niezłe Mam jeden paszport, nie daje łapówek itd. Moim zdaniem celnik przeoczył to, ponieważ ja po 3 dniowej wizycie w Botswanie przekraczałem granice z Zimbabwe w Livingston, a nie w Kazanguli, i pewnie nie interesowało go co tam mam za pieczątki z Botswany, tylko to jakie mam z Zambii i Zimbabwe.

Ogólnie wyjazd był super, jeden z ciekawszych jakie odbyłem, było bardzo bezpieczne, nikt mnie nigdzie nie oszukał, byłem po 3-4 dni w każdym z tych 3 krajów.
Jeszcze mogę napisać że w Johannesburgu zrobiłem sobie króki spacer wokół lotniska w poszukiwaniu jedzenia itd, natomiast okazało się że na lotnisku za obiad zapłaciłem jakieś 18 zł czyli śmiesznie tanio.

Fajnie jakby komuś się chciało posprzątać ten temat i zrobić z tego osobny o wizie Kaza bo tu lekki chaos, gdyby ktoś inny czegoś szukał o tym w przyszłości

Jeszcze raz dzięki Twórcy tego deala, to był mój pierwszy raz w "czarnej" Afryce i wiem że jeszcze wrócę w te okolice

Ostatnio edytowany przez Soulfly, 12 Mar 2024 10:35, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
kameander lubi ten post.

#539 PostWysłany: 12 Mar 2024 10:07 

niebieski
I to jest interesująca informacja, jeśli wracałeś do Zimbabwe przez Zambię (czyli byłeś w Zambii 1 dzień). Nie zauważyli, ok. Nie zmienia to jednak zasady co do 1 dnia.
Wyjazdu oczywiście gratuluję. Potwierdza się, że to jest jeden z najatrakcyjniejszych kierunków, na dodatek w dość umiarkowanych jak na Afrykę cenach.
 Profil Relacje PM off  

#540 PostWysłany: 12 Mar 2024 10:13 

niebieski
Tak właśnie i zrobiłem to celowo, że wracałem przez Zambie a nie bezpośrednio z Kasane do VF, tak sobie to wymyśliłem że może dzięki temu to się uda i się udało.

Profil Relacje PM off
jacek96 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 542 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość