Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 183 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 08 Cze 2022 13:26 

Właśnie wróciłem z Cypru byłem na początku czerwca.

Jedliśmy w często tutaj występującej Souvlaki.gr i było ogólnie ok ale nie wiem czy to takie warte zachwytu. Wybraliśmy mix platter na 2 osoby i do tego 2 duże piwka 660ml Keo. Za całość zapłaciliśmy 27 euro. Mix platter kosztował 20,4. Porcja duża i na opcje kolacyjną jak dla nas za duża, na szczęście bez problemu można było zabrać na wynos. Obsługiwał nas Polak i można mieć mieszane uczucia z racji tego że napiwek to w sumie sam sobie narzucił w wysokości 5 euro.

Osobiście dużo bardziej polecam knajpkę znajdującą się obok Special kebab house Pavlou Valsamaki 31, Larnaca, Cypr. W czarnych włosach (chyba właściciela) przemiła sympatyczna osoba. Na dzień dobry dostaliśmy marynowane? papryczki, 2 sosy i pity. Zamówiliśmy kleftiko i musake a do picia karafkę domowego wina (wino chyba było 6 euro). Obydwie potrawy przepyszne. Jak czekaliśmy na dania główne to dostaliśmy papryczki i pity. Po zjedzeniu dostaliśmy talerzyk z śliwkami no i jeszcze na sam koniec po pełnych kieliszkach domowego wina. Za całość zapłaciliśmy 30 euro ale atmosfera i ugoszczenie pierwsza klasa.

Na koniec w samej Larnace polecił bym jeszcze Ithaki Garden Restaurant - Zinonos Kitieos 64, Stoa Kouppa 6022, Larnaca, Cypr. Trzeba zarezerwować sobie miejsce wcześniej bo zawsze pełno i z buta wieczorem to tak na czekania 45 minut.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off
correos lubi ten post.

#142 PostWysłany: 14 Lis 2022 08:39 
Awatar użytkownika

Możecie polecić w Larnace (jestem w centrum, ale nie ma problemu, żeby podejść) coś ala chorwackie Gricko? Lokalnie, smacznie i w miarę tanio?
 Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 18 Lis 2022 21:48 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 139 890
srebrny
..... dla wracających na nóżkach z okolic akweduktu polecam lokalną kebabownię - Green Corner Kebab Souvlakia.
Sami lokalni i dużo zamówień na wynos. Lokal nie pozorny i nie wyglądający, natomiast kebab pierwsza liga.

https://www.google.pl/maps/place/Green+ ... 6729?hl=pl

Zamówiłem małą porcję, za 6,50 €, której nie dałem rady zjeść
Polecam

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 18 Lis 2022 21:51 

niebieski
@Zibid czy ten kebab był vege? ;)
 Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 18 Lis 2022 22:10 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 139 890
srebrny
@Misiatek ...... jasne że nie ..... :D

Relacje PM off  

Temat postu: Re: Larnaka
#146 PostWysłany: 15 Sty 2023 20:06 

srebrny
Zeus napisał(a):
W stylu cypryjskim polecam To Vareli

Zaliczone. Nie urzekło jakoś bardzo, ale to bardziej moja wina, bo zamiast zamówić coś normalnego, dałem się namówić na kozę, która leżała 10 godzin w piecu, że niby tradycyjny rarytas, co podają tylko w niedziele. Pewnie koneser by docenił, a dla mnie smakowało jak normalny domowy obiad w Polsce, a nie tego bym się tutaj spodziewał. W dodatku znów się przeliczyłem z czasem - najpierw celowo opóźniałem przybycie, a później pałaszowaliśmy w pośpiechu, bo choć lot był opóźniony 1,5 h, to przecież trzeba okleić wózek. Ale nieważne; najciekawiej było na końcu, gdy poprosiłem o rachunek, a pani zrobiła przerażoną minę i oznajmiła, że nie rozumie po grecku.
 Relacje PM off
Tomasz101 lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#147 PostWysłany: 20 Lut 2023 11:08 

złoty
Od siebie mogę doradzić:
- Edesma Cyprus Taverna https://goo.gl/maps/ubdSavZSTKbwaieBA - kuchnia grecko-turecka. Lokal głównie dla miejscowych, ale turystów też nie brakuje. Porcje są tutaj duże i nieoszukane, a ceny jedzenia bardzo korzystne.
- Vivoli Creperie https://goo.gl/maps/DRZMWGzELoN8J3Uy5 - francuskie naleśniki. To miejsce bardzo łatwo przegapić. A w środku stary rzemieślnik, który stoi i smaży naleśniki. Szczególnie polecam wersje wytrawne.
- Perseas Bakery https://goo.gl/maps/Ys5RGA6CTAZDjqc59 - piekarnia. Bardzo duży wybór świeżego pieczywa i różnych ciastek.
 Relacje PM off
witekkowal lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#148 PostWysłany: 23 Lut 2023 09:50 

Czy porcje meze rzeczywiście najczęściej są bardzo duże jakby dla 2-3 osób ?
 Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 23 Lut 2023 10:55 

Vokalida Faneromenis Avenue 127, Larnaka 6031 Cypr trochę dalej od promenady niedaleko wejścia do parku ze słonym jeziorem - warto choć nie wygląda :D sami miejscowi
 Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 23 Lut 2023 10:58 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Meze to z tureckiego, przystawka. Więc to nie jest porcja na 2-3 osoby, jedynie do dziubania (jedynie "sosy" można powiedzieć ze to na 2-3 osoby). Na 2-3 osoby, to talerz poikilia (misz-masz).

Z meze, to najlepiej jak są 2-3 talerzyki na głowę i każdy próbuje od innych.
 Relacje PM off
JIK uważa post za pomocny.

#151 PostWysłany: 23 Lut 2023 17:52 

srebrny
Ale i tak się takim meze można najeść. Przy czym dawniej jak się poszło do takiej tawerny jak Vlachos i brało tylko jedno danie, to najpierw przynosili tyle darmowych przystawek, że danie główne od razu prosiłem do pudełka, a potem jeszcze owoce, ciasto i kawę. Pierwszym razem bałem się, że przez pomyłkę zamówiłem mezedes. Teraz po kryzysie aż tak nie szaleją, ale wciąż jest nieźle.
 Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 23 Lut 2023 19:18 

niebieski
Jeśli Larnaka to tylko... Dimitris Souvlaki, To Prasino Amaxoudi

https://goo.gl/maps/9BrWY3jW4eizziJH6

Miejscówkę prowadzi dziadek z babcią, miejsce "nie wygląda", ale jedzenie smakuje wybornie. Poleciłem je już kilkudziesięciu osobom, nikt nie narzekał. Ceny? Generalnie wszystko poniżej 10 eur (z frytkami i sałatką). Wyjątkiem jest danie typu mix mięsa.
 Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 27 Lut 2023 11:30 

Rzadko to robię, szczególnie w odniesieniu do kulinariów, gdzie są gusta i guściki, subiektywne spojrzenie, itp., ale tym razem nie mogę inaczej, bo tu nie ma żadnej wątpliwości. Otóż, Dimitris Souvlaki to dramat nad dramaty. Nie wiem, co kolego tam Ci smakowało, bo nam, kilku osobom, nie smakowało tam ...nic. Szczegóły? Proszę bardzo:
- sałatka z fetą, którą fetą nie jest
- kalmary - stare, potężne. niedogrillowane, w smaku jak opony i to raczej Dębicy a nie Pirelli
- pierś z kurczaka - sucha jak wiór, bez smaku
- ryba - widać po panierce, że kupiona w najtańszym dyskoncie i odgrzana po rozmrożeniu - w środku miał
- pita z kurczakowym souvlaki - pita prawie surowa, kurczak bez smaku
- zamówiona fanta - przynoszą jakąś ichniejszą oranżadę
- halloumi - fatalny smak, jakby najtańsze.

Lubimy swojskie klimaty, rodzinne knajpki, nawet z designem z lat 70, bez zadęcia, z budżetowym wyposażeniem. Ale musi za tym iść jakość produktów, szacunek dla gościa, a nie próba wykorzystywania, wręcz oszustwa.

Brudne szklanki, klejąca się podłoga i czarna od syfu ściera na plecach właściciela dopełniają całości.

Dla porównania - byliśmy w Souvlaki.Gr, Edesma Cyprus Taverna i kilku innych miejscach. Generalnie, wszędzie takie smaki, że można się zakochać w cypryjskiej kuchni. Najlepsze sery, najlepsze mięsa, cudne proste sałaty, olbrzymie porcje. Oczywiście, mogą się zdarzyć nietrafione potrawy (np. dla mnie kleftiko), ale nie WSZYSTKO, jak w owym Dimitirs.

PS. Niedziela, promenada i cała Larnaka pełna ludzi, każda knajpa zapchana wygłodniałymi rodzinami. W Dmitris zajęte 2 stoliki na krzyż. Bez komentarza. To był błąd, potężny. Do tej pory robi się niedobrze na te kalmary:) Nigdy więcej!
 Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#154 PostWysłany: 05 Mar 2023 00:51 

Loty: 56
Kilometry: 73 864
niebieski
Souvlaki.gr trzyma poziom - jedzenie nadal świeże i pyszne, porcje i ceny zacne, a obsługa sprawna i uprzejma :)
Sprawdzone wczoraj.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
dejw uważa post za pomocny.

#155 PostWysłany: 06 Mar 2023 17:36 

Loty: 27
Kilometry: 67 095
Potwierdzam, że Edezma Tacerna trzyma poziom. Wczoraj się z niej wytoczylam po Maze.
Było mega pycha.
 Relacje PM off  

#156 PostWysłany: 11 Mar 2023 19:02 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 247
Kilometry: 302 027
Również dziękuje za polecenie i sam polecam Souvlaki.gr :)
Naprawdę trzymają poziom, mi bardzo smakowało. Ilość osób w lokalu też o tym świadczyła, bardzo duży ruch gdy w niektórych pobliskich lokalach pustki. Ceny też bardzo przystępne
 Relacje PM off
dejw lubi ten post.
dejw uważa post za pomocny.

#157 PostWysłany: 05 Maj 2023 19:04 

anulagadula napisał(a):
Potwierdzam, że Edezma Tacerna trzyma poziom. Wczoraj się z niej wytoczylam po Maze.
Było mega pycha.

Niby to kwestia subiektywna, ale to ich meze oprócz relatywnie niskiej ceny to jest bardzo, ale to bardzo średnie. Frytki przesiąknięte mocno wyeksploatowanym tłuszczem, pita wczorajsza, kilka past o bliżej nieokreślonym pochodzeniu (tzatziki były ok), nawet oliwki były te z gatunku małych i gorzkich. Pork souvlaki w kilku bardzo małych kawałkach przy czym większość przerośnięta tłuszczem. Chicken souvlaki również wersja mini - przy czym były okey, ale to ciężko zepsuć. Porównując to miejsce do innych knajp gdzie serwowali meze to niestety przepaść. Porcje faktycznie spore (obserwacje innych stolików) i to chyba niestety tyle.
 Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 13 Cze 2023 13:15 

Ja również mogę polecić Souvlaki.gr i zgodzić się z przedmówcami odnośnie jakości jedzenia, porcji, cen i obsługi. Podobnie mogę powiedzieć o restauracji Alexander - ceny atrakcyjne, smaczne i spore porcje, bardzo miła obsługa, a przy okazji fajna lokalizacja.

#159 PostWysłany: 04 Gru 2023 12:33 

Loty: 131
Kilometry: 163 087
niebieski
Souvlaki.gr mnie akurat szczególnie nie zachwyciło. Poprawne, w przyzwoitej cenie, więc można się tanio napchać i tyle

W Alexandrze też byłem, obsługa i lokalizacja faktycznie bardzo dobre, ale zamówiłem kalmary, porcja niewielka, a same kalmary przeciętne, by nie powiedzieć, że jeszcze gorzej... Może miałem pecha. Bardziej smakowało mi obok w Tuck Inn, chociaż w google ma dużo niższe oceny :)

Świetne jedzenie znalazłem natomiast (choć niekoniecznie obiadowe) w Za'atar Lebanese Bakery obok Cerkwi św. Łazarza.
1955845624 lubi ten post.
1955845624 uważa post za pomocny.

#160 PostWysłany: 08 Mar 2024 11:17 
Awatar użytkownika

Loty: 347
Kilometry: 646 645
niebieski
Na dobrą kawusię (dripy, chemexy z sensownym ziarnem) + tradycyjne wypieki lub ciacho (również w opcji wegańskiej) polecam: Menta Speciality CoffeeShop (https://maps.app.goo.gl/2AfmRanLwq4fUFpr9)
Gadekk lubi ten post.

[ 183 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości