Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 49 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Laos - wiza
#1 PostWysłany: 09 Sty 2012 12:59 

Siema,
orientujecie sie może jak wygląda sprawa z wizami do Laosu? Z tego co wiem to w Polsce obecnie nie można wyrobić (chyba nie ma już ambasady). Jestem ciekaw ile trwa wyrobienie takowej wizy w Tajlandii (Bangkok lub na granicy w okolicach Chiang Rai). Potrzebne są do tego dokumentu jakieś zdjęcia?
 Profil Relacje PM off  

Tunezyjski raj w Hammamet 🌴🏊‍♂️ 4* hotel z all inclusive za 1749 PLN Tunezyjski raj w Hammamet 🌴🏊‍♂️ 4* hotel z all inclusive za 1749 PLN
Loty do Hanoi od 2772 PLN ✈️🌏 Złap okazję, zanim odleci 😎🧳 PS bagaż w cenie Loty do Hanoi od 2772 PLN ✈️🌏 Złap okazję, zanim odleci 😎🧳 PS bagaż w cenie
 Temat postu: Re: Laos - wiza
#2 PostWysłany: 04 Sty 2016 15:42 

Wiem, że już dawno po czasie, ale wiza Do Laosu wydawana jest na większych przejściach granicznych oraz międzynarodowych portach lotniczych (byłam w 2014 roku, leciałam z Siem Reap do Luang Prabang i wizę otrzymałam bez problemu :)).
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 20 Mar 2016 20:43 

Planuję wakacje w Laosie i mam takie pytanie, czy ktoś wie jak z cenami wizy jednokrotnego wjazdu i np dwukrotnego? Jak cena na lotniskach a jak na przejściach lądowych? :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 20 Mar 2016 20:56 
Awatar użytkownika

srebrny
Wiza dla obywateli Polski kosztuje 30 dolców. Wjeżdżając z Tajlandii można zapłacić też tajskimi bahtami, ale przelicznik jest niekorzystny. Lepiej mieć dolary. Trzeba mieć też jedno zdjęcie. Częstą praktyką jest pobieranie dolara opłaty za "nadgodziny" (po południu, soboty, niedziele) czy za inne wymysły. Mnie to spotkało przy wyjeździe.
Wchodząc do Laosu obserwowałem Tajów odbierających paszporty z pieczątką. Każdy dawał jakieś 100 bahtów czort wie za co, na co i dlaczego. Ja nic nie dałem. Po prostu zignorowałem tę wyciągniętą rękę. Nikt mnie nie zatrzymał, nie zastrzelił, nie upomniał.
Warto sprawdzić, czy w paszporcie oprócz wizy (duża, ładna, kolorowa) jest też przybita pieczątka z datą i nazwą przejścia granicznego.

#5 PostWysłany: 12 Lut 2017 04:47 
Awatar użytkownika

Te 100Baht to prawdopodobnie łapówka, żeby bezproblemowo dostać pieczątkę. Podobne praktyki stosowane są na południu Tajlandii - żeby wjechać z Malezji, trzeba zwykle włożyć w paszport 100-200Baht i dostaje się pieczątkę bez problemu. Jak się tej drobnej łapówki nie da, to zaczyna się cyrk. Mnie to spotkało za pierwszym razem jak chciałem wjechać z wizą do Tajlandii z Malezji. Jak nie dasz łapówki to zaczyna się cyrk. Na granicy mogą poprosić Cię o okazanie 20000Baht w gotówce (tyle trzeba teoretycznie mieć w gotówce przy sobie, żeby wjechać do Tajlandii), jak masz i okażesz to mogą poprosić Cię o okazanie biletu lotniczego z Tajlandii (teoretycznie taki wymóg też istnieje dla turystów). Więc dla świętego spokoju warto te 100-200Baht włożyć - przynajmniej na południu Tajlandii.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 17 Mar 2017 20:37 

Hej, wyrabiał ktoś wize w ambasadzie w Niemczech? Bo mam 6 godziny przesiadki na następny samolot i zastanawiam się czy zdąże śmignąć zgarnąć pieczątke i wrócić?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 17 Mar 2017 20:50 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Ale jaką pieczątkę chcesz zgarnąć w ambasadzie?
Bo za stroną ambasady wyrobienie wizy trwa 5 dni.
http://www.laos-botschaft.de/de/konsulat/visum.html
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 17 Mar 2017 21:19 

5 dni? Oh gdzieś czytałem że od ręki pięczątke tam można dostać:( Czyli lipa w takim razie, dzięki
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Kwi 2017 10:55 
Awatar użytkownika

Loty: 57
Kilometry: 163 516
niebieski
Takie całkiem świeże info:
Granicę lądową Tajlandia - Laos przekraczałem 27 lutego i 30 USD za wizę, trwało to może 20 minut. Żadnych łapówek.
Granica Laos - Kambodża i tam już chcieli łapówkę, kłócić się trza, no i ogólnie mała przyjemność + zżera czas.

Chyba nie ma sensu wyrabiać wizy w ambasadzie. Na lotnisku też się dostanie turystyczną od ręki.
 Profil Relacje PM off
miziouuu uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 20 Cze 2017 13:20 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 335 734
Świeże informacje z lotniska w Luang Prabang.
Wiza od ręki, idzie to taśmowo i cała operacja zajmuje 5 min.
W jednym okienku daje się paszport, wypełniony wniosek (formularz otrzymaliśmy w samolocie Air Asia) i zdjęcie. A kolejnym okienku opłata i paszport z wizą wraca w nasze ręce.
Opłata to 30$ + 1$ jakiegoś tam fee. Wisi karta z informacją o tym jednym dolcu więc nikt nie próbował się o to wykłócać.
Jak nie ma się zdjęcia to za 1$ robią ksero z paszportu.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 18 Kwi 2019 16:17 
Awatar użytkownika

srebrny
Wyrabiałem dzisiaj wizę na przejściu kolejowym Nong Khai - Tanalang. Cała procedura od wyjścia z pociągu do opuszczenia dworca ok. 20 min.
Cena 30 USD (nie chcieli przyjąć lekko potarganego banknotu). Nie wiem czy można płacić kartą, bo terminala nie widziałem. W internetach czytałem, że można płacić w THB, ale ponoć się nie opłaca.

Trzeba wypełnić dwa dokumenty:
- Visa on Arrival form
- Arrival Card

Zdjęcia nie dawałem, nikt o nie nie pytał, chociaż na wniosku jest miejsce na załączenie zdjęcia.
wasil10 lubi ten post.

#12 PostWysłany: 18 Kwi 2019 17:18 
Awatar użytkownika

Loty: 237
Kilometry: 418 060
złoty
Jeżeli do kogoś przyczepią się o brak zawsze działa trik z podaniem paszportu raz jeszcze :)
Fotkę można zrobić również w okolicznych "biurach podróży" za drobną opłatą.

Relacja Brunei, Singapur, Malezja
 Profil Relacje PM off
littleboy1989 lubi ten post.

#13 PostWysłany: 22 Wrz 2019 20:02 

niebieski
Dostając wizę on arrival wklejają coś takiego : http://www.sawasdeeamerica.com/wp-conte ... 80x810.jpg ? Rozumiem, że wypełniam formularz, daję zdjęcie i 30 USD, a po chwili dostaję wklejkę. Planuję dostać się przez lotnisko w Wientian
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 22 Wrz 2019 20:26 

niebieski
tak powinno byc. wlatywalismy do Luang Prabang w listopadzie 2018
Dajesz paszport i kasę /USD/ ewentualnie plus 1USD jesli nie masz fotki to robia na miejscu.
Wize wklejaja bez fotki ;) wyglada tak jak na zdjeciu
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 11 Lis 2019 11:02 

niebieski
Listopad 2019
faktycznie wszytko tak jak opisane, wypełnia się formularz i idzie się do okienka po prawej stronie, za mną stał chińczyk z ok 50 paszportami więc warto czasem sprawdzić bo oni wysyłają do kolejki opiekuna wycieczki ( widziałem w Kambodży podobną sytuację)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 16 Lut 2020 21:29 

Potwierdzę, zgodnie ze stanem na luty 2020, że na lotnisku w Wientian można kupić wizę za 30 USD, o zdjęcie nikt nie pytał, samo wydanie wizy ekspresowe. Zatem kompletnie się nie opłaca kupować e-visy, która kosztuje aż 45 USD! A jak szukałam informacji, czy skoro wprowadzili e-visę to dostępne są jeszcze stare visy po przyjeździe, to nigdzie tego w internecie nie znalazłam. Zapytałam ich ministerstwo, to dopiero po którymś mailu mi napisali, że można kupić wizę na miejscu, ale mimo zapytania, nie przyznali się ile kosztuje.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 19 Gru 2022 00:33 

Loty: 487
Kilometry: 1 066 405
srebrny
Czy ktoś po pandemii przekraczał granicę w Laosie i wyrabiał VoA zamiast e-wizy? ta już wg cennika kosztuje 50 USD. Dodatkowo trzeba test lub potwierdzenie szczepienia. Czy dalej potrzebne jest zdjęcie?

#18 PostWysłany: 14 Lut 2023 23:23 

Loty: 84
Kilometry: 183 495
niebieski
@maxima udało Ci się coś ustalić apropo voa?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 14 Lut 2023 23:24 

Loty: 487
Kilometry: 1 066 405
srebrny
@muz jeszcze nie dotarłam do Laosu, ale mam w planach :D 8-)

#20 PostWysłany: 26 Lut 2023 16:18 

@muz @maxima
Cześć,
Przekraczałem granicę Tajlandia-Laos 22.12.2022 w Huai Xai i płaciłem na wjeździe 40usd. Do tego potrzebne było zdjęcie (brak zdjęcia to dopłata około 1usd z tego co pamiętam).
Dodatkowo, na wyjeździe z Laosu, na granicy z Kambodżą zostałem "poproszony" o uiszczenie opłaty 2usd - żadne dopytywania co to za opłata, dlaczego itd. nie przyniosły żadnych wyjaśnień ani skutków. Wszyscy po kolei musieli zapłacić.
Na wjeździe dostaje się też kartkę, którą trzeba pokazać przy wyjeździe - jej brak to dodatkowe 5usd.
O testy/szczepienia nie byłem pytany.
Może się Wam przyda.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 49 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość