Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 56 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Kwi 2013 14:29 

Mam 2 walizki (ok. 20 kg i 10 kg). Jak wiadomo Wizzair akceptuje bagaż rejestrowany do 32 kg, który jest ciężko wykorzystać w przeciętnej walizce. Pomyślałem więc, żeby połączyć dwie walizki, np. owinąć folią do palet (stretch).

Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenia z łączeniem walizek? Jak obsługa lotniska reaguje na takie przypadki? I jaką metodę łączenia walizek byście polecili?
 Profil Relacje PM off  

Przedłużony weekend w sercu Alicante 😍🏖️ Loty + hotel w centrum za 789 PLN ✈️ Przedłużony weekend w sercu Alicante 😍🏖️ Loty + hotel w centrum za 789 PLN ✈️
🚨Tajlandia w cenie Bałtyku🚨 Wycieczka na Phuket za 2780 PLN 🤯 Loty i ⭐⭐⭐⭐ hotel 🌴😎 🚨Tajlandia w cenie Bałtyku🚨 Wycieczka na Phuket za 2780 PLN 🤯 Loty i ⭐⭐⭐⭐ hotel 🌴😎
#2 PostWysłany: 09 Kwi 2013 14:39 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
Santa napisał(a):
Mam 2 walizki (ok. 20 kg i 10 kg). Jak wiadomo Wizzair akceptuje bagaż rejestrowany do 32 kg, który jest ciężko wykorzystać w przeciętnej walizce. Pomyślałem więc, żeby połączyć dwie walizki, np. owinąć folią do palet (stretch).

Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenia z łączeniem walizek? Jak obsługa lotniska reaguje na takie przypadki? I jaką metodę łączenia walizek byście polecili?

Jeżeli zmieścisz się w wymiarach maksymalnych bagażu rejestrowanego to przejdzie. (polecam czarny Strech a nie przezroczysty)

#3 PostWysłany: 09 Kwi 2013 15:13 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Jak wspomniała osoba wcześniej, przejdzie na pewno ;)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 09 Kwi 2013 15:43 

Przejdzie bez problemu. Kilkukrotnie przewoziłem połączone duże plecaki turystyczne.

Maks wymiar 1 sztuki bagażu rejestrowanego w Wizzair to 1,499m x 1,194m x 1,715metra (tak, metra wszedzie) także ciężko to przekroczyć. Maks waga 1szt to 32kg.

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 09 Kwi 2013 16:09 
Awatar użytkownika

My kupiliśmy na targu za grosze olbrzymią torbę - wchodzą do niej 2 podróżne plecaki i jeszcze zostaje miejsce (my np. dołożyliśmy fotelik samochodowy) - tak więc dwa płatne bagaże i płatny fotelik w jednym ;) Też myśleliśmy o łączeniu samych plecaków, ale po doliczeniu opłaty za fotelik (wózek też leciał) wyszło taniej kupić torbę (starczy na kilka lotów).
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Kwi 2013 17:23 

Loty: 248
Kilometry: 373 049
niebieski
Ja mam pytanie z innej beczki. Czy da radę dwa plecaki włożyć do jakiegoś worka na śmieci i przewieźć jako podręczny w Ryanie? Oczywiście jeśli będą się mieścić w koszu.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 09 Kwi 2013 17:49 
Awatar użytkownika

Jak dwa razem się zmieszczą to nie ma problemu. Może być i reklamówka.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 11 Kwi 2013 22:23 
Awatar użytkownika

Ludzie którzy twierdzą że ta metoda z bagażem rejestrowym przejdzie na pewno - próbowaliście osobiście czy są to opinie zasłyszane?

Chciałbym spróbować tego patentu ale boje się opcji że jednak "to se ne da"...

Sugerowana była czarna taśma strech, a co jeżeli dwa plecaki byłyby po prostu razem związane linkami i dajmy na to owinięte workiem czy jakąś tkaniną? Ktoś próbował już takich akcji w Wizzie?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 11 Kwi 2013 23:00 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie ma problemu, przecież pojedyncze walizki też ludzie czasem owijają folią i nikt się nie czepia. Tak samo widziałem kiedyś jak ktoś zwykły wielki karon o długości ponad metra oddawał i też problemu nie miał. Ważne to limit wagowy i objętościowy spełnić, a nigdzie nie jest napisane, że musi to być walizka czy torba.

#10 PostWysłany: 11 Kwi 2013 23:09 
Awatar użytkownika

Rzeczywiście, nic nie pisze na ten temat - sprawdzałem kilka razy.

Ok, dzięki za klaryfikację. :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 11 Kwi 2013 23:18 

Przecież ja pisałem, że kilkukrotnie przewozilem w ten sposób bagaż i nie było problemu.

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk

Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 11 Kwi 2013 23:20 
Awatar użytkownika

maciejwroclaw - dzięki za info, po prostu chciałem się na 100% upewnić żeby uniknąć ew. super nieprzyjemnej sytuacji i mega dopłaty w razie ew. wpadki.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 05 Sie 2013 16:48 

maciejwroclaw a możesz jeszcze powiedzieć jak je łączyłeś, tzn. zwyczajnie związywałeś paski i klamry, spinałeś jakimś specjalnym paskiem, obwiązywałeś wyżej rzeczonym strechem czy jeszcze jakiś inny sposób?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 06 Sie 2013 08:08 

Raz dwa duże plecaki zwyczajnie połączyłem pasami bez folii, w które oba były wyposażone - trzymało się dobrze, ale widać było ewidentnie, że to dwa połączone plecaki. Innym dołączyłem w ten sam sposób namiot i także bez przeszkód. Łącząc folią strech też nadawałem i bez najmniejszych problemów -- w tym wypadku najbardziej było jednoznaczne, że to jeden bagaż. Widziałem też, że wiele osób kilka mniejszych plecaków/toreb pakuje do większej torby, ale nie ma takiej konieczności.
Trzeba jedynie pamiętać, aby bagaż był trwale złączony i trzymał się jako 1sztuka, tak że nic nie odpadnie podczas transportu przez sortownie i w drodze z/do luku bagażowego.

Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 06 Sie 2013 08:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Niedawno leciałem Wizzem do Rzymu z dużym kartonem o masie dokładnie 32 kg - w środku stalowy rowerek, basenik, fotelik, wózek dla lalek itp.
Karton wzmocniłem taśmą i strechem.
Minus taki, że trzeba było podejść w specjalne miejsce dla "oversized luggage", bo karton był za duży/za ciężki, by mógł pojechać na taśmie.
To samo dotyczyło odbioru na lotnisku przylotu. Nikt nie robił problemów, bagaż czekał sobie razem z wózkiem dziecięcym w miejscu wyznaczonym na ponadwymiarowe bagaże.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 09 Sie 2013 23:16 

jobi gdzie dostałeś taki wielki karton, który ma udźwig do 32kg? i skąd był odlot?

wie ktoś jakie ma wymiary i gdzie można by dostać takie duże torby materiałowe, co można spotkać na targach, one są dosyć duże i może nadałby się, bardziej poręcznie niż karton :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 09 Sie 2013 23:55 
Awatar użytkownika

Loty: 129
Kilometry: 278 766
niebieski
Dwa lata temu w na lotnisku w Las Palmas byłem świadkiem sytuacji kiedy to jeden z pasażerów jako bagaż podręczny (ryanair) miał kilka reklamówek na ścisk wypełnionych ciuchami. Oczywiście dostał ultimatum, albo płaci, albo wybiera najcenniejszą z toreb, albo mógł jeszcze nie lecieć. Odszedł na bok, pogrzebał w jednej z reklamówek, wyciągnął taśmę klejącą i jakoś to połączył w jedną masę. Nic nie dopłacał, paczka weszła do sizera i poleciał.
Także każdy sposób jest dobry i wystarczy nawet taśma klejąca.
Dodam jeszcze, że przy odprawie obsługa bardzo restrykcyjnie sprawdzała każdy bagaż.

#18 PostWysłany: 10 Sie 2013 06:22 

Leciałem kiedyś wizzem do Oslo na ryby. Do dużego bagażu za chiny nie chciały zmieścić się wędki, więc pokrowiec z wędkami przykleiłem taśmą klejącą do walizki i przeszło bez problemu.

#19 PostWysłany: 23 Sty 2014 23:06 

Kilkakrotnie miałam w dużej torbie z targowiska 2 duże plecaki, karimaty, śpiwory etc wszystko razem mieściło się w limitach wagowych i rozmiarowych i bez problemów przechodziło. Jedynie raz ewidentnie niekompetentna kobieta na lotnisku w Stavanger (lot Wizz) była ciekawa co może być w takiej olbrzymiej torbie i jak zobaczyła, że są 2 plecaki to od razu zastrzegła, ze to nie może iść jako jeden rejestrowany. Trzeba było jej wytłumaczyć, ze nie przekracza to wymiarów rejestrowanego i co ją to interesuje ile ja mam tam toreb i bagaży. Dobiło mnie jeszcze jej pytanie czy ja nie mam przez przypadek czegoś do zmierzenia torby, żenada...Po dłuższej wymianie zdań i jednym telefonie powiedziała: 'tym razem przejdzie, ale następnym razem trzeba nadać 2 rejestrowane'...Najwyraźniej nie potrafiła pojąć, ze kilka rzeczy będąc w jednej torbie jest jednym bagażem rejestrowanym, może pierwszy raz z czymś takim się spotkała ale to żadne wytłumaczenie. Dlatego teraz zawsze w tel mam screena ze strony wizzaira z dopuszczalnymi wymiarami bagażu żeby mnie już takie przykre niespodzianki nie spotykały:P
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 23 Sty 2014 23:32 

Loty: 180
Kilometry: 424 089
niebieski
Wymiary Wizzaira są gigantyczne :-) Ja latem przewoziłem sklejone 3 duże kartony, a w nim
2 walizki, trochę gadżetów luzem i fotelik dziecięcy. Choć moja figura nie miała kształtu idealnego
prostopadłościanu to przeszło bez problemu.

Lepszy numer zrobiłem w Fort Lauderdale. Leciałem linią Spirit, która ma dość restrykcyjne warunki
przewozu bagaży. Miałem sklejone 2 torby (wielkości standardowego podręcznego) + kilka par butów
w kartonikach oraz koszulki i bluzy luzem. Wszystko poklejone zwykłą taśmą pocztową. Pani, co
przyjmowała bagaż nie mogła uwierzyć swoim oczom i zdziwiona pytała co tam jest w środku
(kształty bardzo nieregularne). Powiedziałem, że ubrania i przeszło. W Baltimore jak odbierałem
bagaż to miałem kilka różnych naklejek, że bagaż był dodatkowo sprawdzany :-P

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 56 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości