Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: La Goulette (Tunis)
#1 PostWysłany: 06 Cze 2024 15:06 

Loty: 88
Kilometry: 179 929
srebrny
Podaję na świeżo puki pamiętam ceny wycieczek w porcie koło Tunisu.
Są 3 pakiety do wyboru
Najbardziej rozbudowany zawiera zwiedzanie Kartagina, Sidi Bou Said I Medyny. Łącznie ok 4-5 godzin. Koszt to 80 Euro/4 os. 100 Euro/6 os lub 120 Euro/8 os.
Generalnie jak to w kraju bazarowym większość tego czasu przypada na łażenie po bazarach, a na Kartagina były raptem 3 punkty.
Są też do wyboru opcję tylko na 1 lub 2 atrakcje i były odpowiednio tańsze, ale nie pamiętam dokładnie.
Jeśli zdążę zejść jeszcze do terminalu to sprawdzę i zrobię zdjęcie cennika

Wysłane z mojego moto g(60) przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

☀️ Dwie podróże w jednej ✈️ Porto i Wyspy Zielonego Przylądka za 793 PLN 🌊🌴 ☀️ Dwie podróże w jednej ✈️ Porto i Wyspy Zielonego Przylądka za 793 PLN 🌊🌴
Gorące all inclusive na Riwierze Tureckiej🏝️🍹 Tydzień w 5* hotelu przy plaży za 2679 PLN 😎 Gorące all inclusive na Riwierze Tureckiej🏝️🍹 Tydzień w 5* hotelu przy plaży za 2679 PLN 😎
#2 PostWysłany: 29 Cze 2024 15:18 

niebieski
Jakim transportem realizowane są te wycieczki dostępne w porcie? Ludzie generalnie sugerują taksówki, ale zastanawiam się nad kwestiami bezpieczeństwa.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 30 Cze 2024 09:18 

Loty: 88
Kilometry: 179 929
srebrny
To są licencjonowane taksówki, tylko większe. Spokojnie zabierają 5-7 osób. Warto mieć większą ekipę, bo cena wychodzi coraz lepiej. Z bezpieczeństwem nie ma problemu, taksiarze z portu znają podstawowy angielski. Naganiacze mówią dość płynnie. Tak naprawdę z tych pakietów tylko Medyna wymaga nieco więcej ostrożności ze względu na tłum i duże zagęszczenie. Pozostałe to ruiny i enklawa bogaczy. W Medynie dostaliśmy tip od taksiarze, żeby nosić torby i plecaki z przodu.

p.s.
taksiarze, jak wszędzie mają "swoje stragany" więc jeśli będzie wmawiał że pamiątki w Medynie będą tańsze, a w pozostałych nie warto, to go nie słuchajcie, bo my tak się zrobiliśmy, że na ruinach były o wiele lepsze warunki do negocjacji. W Medynie było tego dużo ale ciężko obejść cały targ żeby znaleźć te prawdziwe okazje.
 Profil Relacje PM off
Miguelito lubi ten post.
Miguelito uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 26 Mar 2025 10:41 

niebieski
W głównym wątku rejsowym była dyskusja o tym, jak najlepiej ruszyć na zwiedzanie z portu.

Główny problem jest taki, że do Sid i do Kartaginy jedzie się w jedną stronę, a do Mediny - w stronę przeciwną. Zatem najlepszą opcją jest taksówka. Sugeruję zamawianie jej przez Bolta. Płatność i tak jest gotówką, ale wskakują zawsze jakieś promocje - czy to międzynarodowe, przywiezione z Polski, czy też lokalne. Świadomość tego, ile się zapłaci poprawia też komfort psychiczny przy podróży w odmiennych kulturowo realiach.

Ja ostatecznie zdecydowałem się na podróż hybrydową, bo chciałem koniecznie skorzystać z tego lokalnego pociągu. Zatem z portu do Sid pociągiem, a potem już tylko taksówkami.

Polecam też korzystanie z eSim - za 1 GB danych (zupełnie wystarczające na te pół dnia dla dwóch osób - można udostępniać net) zapłaciłem ok. 15 PLN w tej aplikacji.
 Profil Relacje PM off
M_Karol lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość