Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Mar 2014 11:45 

srebrny
hej,
sluchajcie, jestem w szoku do tej pory, wczoraj moim zdaniem oszukano mnie na lotnisku w Kutaisi, ale po kolei:
jechalismy na weekend do batumi w czworke, tym razem wpadlismy na pomysl, zeby sie zrzucic na bagaz i przywiez czacze
i wino. no i... kupilem na siebie bagaz glowny, mielismy jakies 8 litrow czaczy, 1 litr wodki z lotniska w .pl, i 11 litrow wina.
ok, wiem, zaraz bedzie ze przesadzilismy i mamy za swoje, ale wcale tak nie uwazam, wszystko bylo na uzytek wlasny i prezenty.
no i zaczelo sie. po czekinie zostalem zawolany na szczegolowa kontrole bagazu glownego. jegomosc zabral mi paszport no i
zaprowadzil do jakiegos pokoju, kazal wszystko wyjac i twierdzil, ze moge miec ze soba tylko 5 litrow plynow w bagazu glownym.
ja na to, ze to bzdura, nie ma nic takiego w kontrakcie. a on na to, ze to niebezpieczne, bo plyny moge wyciekac z bagazu i to niebezpieczne. no i zapytal sie czy pierwszy raz lecialem samolotem. no k... ! wscieklem sie na maksa, no i twierdze, ze przeciez nic
takiego nie jest nigdzie napisane, to bzdura, i nie mam zadnych zakazanych substancji. na to, on, ze albo to zostawiam, albo do widzenia
i z tym nie lece. no kurna, wscieklem sie, boarding za 15 minut i po negocjacjach laskawiec zgodzil sie na 5 litrow czaczy i wodke z lotniska
w bagazu glownym. oczywiscie wodki w warszawie nie bylo. skandal !
co uwazacie ? czy ktos sie z tym spotkal ? co robic ? czy uderzyc do wizzaira, czy zglosic skarge na lotnisko w kutaisi, czy w obu miejscach?
za cholere nie chce mi sie w to wierzyc, ze gruzini maja takie przepisy.
prosze o sensowne wypowiedzi, bez docinek.
dzieki
michcioj

Ostatnio edytowany przez Washington 24 Mar 2014 14:39, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

Najbardziej zielona wyspa Grecji 🏝️🌊 Czerwcowa wycieczka za 1101 PLN ☀️ Najbardziej zielona wyspa Grecji 🏝️🌊 Czerwcowa wycieczka za 1101 PLN ☀️
Wakacje na zachodzie USA 🇺🇸 Bilety do Stanów Zjednoczonych od 1917 PLN ✈️ Wakacje na zachodzie USA 🇺🇸 Bilety do Stanów Zjednoczonych od 1917 PLN ✈️
#2 PostWysłany: 24 Mar 2014 11:58 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
złoty
No raczej Pan Celnik miał rację :

http://www.airport.ge/

Kod:
According to the Civil Aviation Security Regulations, you are allowed to:
• Have in your checked-in baggage  alcohol drinks, not more then 70% of alcohol contents, factory-made not more then 5L. per passenger;

5 litrów alkoholu na osobę.
Zeus lubi ten post.

#3 PostWysłany: 24 Mar 2014 12:02 
Site Admin

Hmm, wystarczy sprawdzic przepisy celne danego kraju? I bedzie jasne czy prawnie czy bezprawnie.

Wysłane z mojego LG-E460 przy użyciu Tapatalka
Zeus lubi ten post.

#4 PostWysłany: 24 Mar 2014 12:13 

niebieski
Trzeba powiedziec, ze Gruzini mieli 100% racji. Ja mam z Tbilisi jak najlepsze wspomnienia lacznie z sytuacja, ze pogranicznicy wreczaja na lotnisku buteleczke wina, kazdemu kto, przybywa do Gruzji.Radze zmienic tytul postu na: Incydent e Tbilisi- proba przemytu znacznej ilosci alkoholu udaremniona!
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#5 PostWysłany: 24 Mar 2014 12:18 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
Panu celnikowi chodziło raczej o przepisy bezpieczeństwa, zgodnie z przytoczonym regulaminem, a nie przepisy celne, które traktują o tym ile można przywieść do Gruzji
http://www.iatatravelcentre.com/GE-Geor ... etails.htm

Lot był z Gruzji do UE i to raczej celnicy w UE mieliby obiekcje odnośnie ilości przewożonego alkoholu w sensie celnym, a inna sprawa, że nawet na 4 osoby było chyba za dużo.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 24 Mar 2014 12:21 

srebrny
01ERES napisał(a):
Trzeba powiedziec, ze Gruzini mieli 100% racji. J

wcale tak nie uwazam. nigdy sie nie spotkalem z ograniczeniami wywozu alkoholu w zadnym z 35 krajow w ktorych bylem.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 24 Mar 2014 12:22 
Awatar użytkownika

Loty: 7
Kilometry: 27 489
Nie no 20l mieli - czyli na 4 osoby dobrze. Problemem raczej było że, wszystko w jednym bagażu.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 24 Mar 2014 12:24 

srebrny
01ERES napisał(a):
.Radze zmienic tytul postu na: Incydent e Tbilisi- proba przemytu znacznej ilosci alkoholu udaremniona!

nie przesadzasz ? mowimy o ilosci na 4 osoby, wcale nie uwazam, zeby to byla znaczna ilosc. pozatym tak jak mowilem, to dla siebie i na prezenty, nie na zaden handel.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 24 Mar 2014 12:26 

srebrny
01ERES napisał(a):
Ja mam z Tbilisi jak najlepsze wspomnienia]

a ja zadnych, bo nigdy w tibilisi nie bylem :)
 Profil Relacje PM off
Pani Daga lubi ten post.

#10 PostWysłany: 24 Mar 2014 12:28 
Awatar użytkownika

Loty: 288
Kilometry: 464 107
michcioj napisał(a):
01ERES napisał(a):
Trzeba powiedziec, ze Gruzini mieli 100% racji. J

wcale tak nie uwazam. nigdy sie nie spotkalem z ograniczeniami wywozu alkoholu w zadnym z 35 krajow w ktorych bylem.

Na całym świecie są limity celne, jeśli do tej pory ich nie złamałeś - nie znaczy, że ich nie ma. Kolega podał Ci czarno na białym - nie więcej niż 5l na pasażera, a Ty dalej twierdzisz że masz rację?

edit: Nie ważne ilu was leciało. Bagaż był jeden - na Ciebie.
blazejbaklazan lubi ten post.

#11 PostWysłany: 24 Mar 2014 12:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Seeba napisał(a):
Nie no 20l mieli - czyli na 4 osoby dobrze. Problemem raczej było że, wszystko w jednym bagażu.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Z poza terenu UE wolno przywieść 4 litry wina i 1 l alkoholu powyżej 22 % na osobę - tyle odnośnie przepisów celnych. Gruzini przyczepili się ze względów bezpieczeństwa do 5 l alkoholu w bagażu, co jest niestety niezgodne z regulaminem przytoczonym przez Antek12 - jakkolwiek też jestem szczerze zdziwiony, bo pierwszy raz o czymś takim słyszę.

Pozostaje tylko mieć nadzieję, że Panu celnikowi nie smakował Twój alkohol, bo wiele więcej zrobić się nie da.
Chociaż z drugiej strony, co jest chłop winny, może już lepiej by chociaż jemu smakował, a nie żeby leżał gdzieś w gruzińskim magazynie oczkując na komisyjne zniszczenie.

Update - z poza Unii 2 l wina, a nie 4 l

Ostatnio edytowany przez bonieq2, 24 Mar 2014 12:47, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 24 Mar 2014 12:34 

Loty: 70
Kilometry: 167 826
michcioj napisał(a):
01ERES napisał(a):
.Radze zmienic tytul postu na: Incydent e Tbilisi- proba przemytu znacznej ilosci alkoholu udaremniona!

nie przesadzasz ? mowimy o ilosci na 4 osoby, wcale nie uwazam, zeby to byla znaczna ilosc. pozatym tak jak mowilem, to dla siebie i na prezenty, nie na zaden handel.

No co ty piszesz za głupoty. Miałeś to w jednym bagażu więc odpowiadasz za całą ilość i nikogo nie interesuje dla kogo to. Następnym razem załaduj 200 litrów wina i 1000 litrów piwa i powiedz, że to dla twoich 10 kolegów, a dla Ciebie tylko jedno piwko :D
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 24 Mar 2014 12:41 

srebrny
irekzzzzz napisał(a):
No co ty piszesz za głupoty. Miałeś to w jednym bagażu więc odpowiadasz za całą ilość i nikogo nie interesuje dla kogo to. Następnym razem załaduj 200 litrów wina i 1000 litrów piwa i powiedz, że to dla twoich 10 kolegów, a dla Ciebie tylko jedno piwko :D

irek, bardzo prosze szanujmy sie. prosilem w poscie o brak glupich komentarzy.
mowilem, o 4 osobach. tak dla 4 osob rzeczy w jednym bagazu. po odbiorze bagazu, przechodze z 4 osobami i kazdy deklaruje flaszki dla siebie. a dla pewnosci bym poprostu wyjal ten alkohol i dal kazdemu do reki. wychodzi raptem 2 litry alkoholu (tak wiem, skandal 1 litr wiecej niz mozna) i po cos ponad 2 litry wina. limit to 2 litry, wiec moze bez przesady.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 24 Mar 2014 12:45 

srebrny
XXXHOMBREXXX napisał(a):
Na całym świecie są limity celne, jeśli do tej pory ich nie złamałeś - nie znaczy, że ich nie ma. Kolega podał Ci czarno na białym - nie więcej niż 5l na pasażera, a Ty dalej twierdzisz że masz rację?
edit: Nie ważne ilu was leciało. Bagaż był jeden - na Ciebie.

dla mnie to jest chore. nigdy przenigdy nie spotkalem sie z takimi przepisami. dlaczego np. nie informuje o tym wizzair ?
dla mnie jest to conajmniej dziwne, nigdy nie bylo problemu z wywozem alkoholu z danego kraju. a tu taki zonk.
co do bezpieczenstwa, jakos tez nie uwazam, zebym czacza i winem zagrazal bezpeczenstwu - to sie nie pali.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 24 Mar 2014 12:46 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ja bym się nie dziwil jakby butelka, gdzieś w Chopinie została ;P
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 24 Mar 2014 12:47 
Site Admin

Mysle ze temat zostal wyczerpany, niestety gruzini mieli takie prawo, tez nie wiedzialem ze oprocz celnych sa bezpieczenstwa odpowiednie przepisy ograniczajace ilosc alkoholu, warto zapamietac ku przestrodze, ale skonczmy z przepychankami slownymi.

Wysłane z mojego LG-E460 przy użyciu Tapatalka

#17 PostWysłany: 24 Mar 2014 13:04 

Loty: 177
Kilometry: 387 374
niebieski
ale to nie jest kwestia przepisów celnych, tylko bezpieczeństwa. Antek12 udzielił już odpowiedzi.

Cytuj:
No raczej Pan Celnik miał rację :

http://www.airport.ge/

According to the Civil Aviation Security Regulations, you are allowed to:
• Have in your checked-in baggage alcohol drinks, not more then 70% of alcohol contents, factory-made not more then 5L. per passenger;

5 litrów alkoholu na osobę.

Kiedyś leciałem z Gdańska i miałem jedną butelkę (1L) spirytusu i też została zatrzymana z powodu przekroczenia 70%.
Poradzono mi również wtedy by unikać przewozu mocnych alkoholi własnej produkcji gdyż trudno stwierdzić czy nie mają więcej niż 70% i mogą być zatrzymane.
Przepisy te nie mają nic wspólnego z przepisami celnymi. Miałeś to wszystko w jednym bagażu który to był jednego pasażera.

#18 PostWysłany: 24 Mar 2014 13:05 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
złoty
michcioj napisał(a):
dla mnie to jest chore. nigdy przenigdy nie spotkalem sie z takimi przepisami. dlaczego np. nie informuje o tym wizzair ?

Oczywiście że informuje :

http://wizzair.com/pl-PL/useful_information/general_conditions_of_carriage_list
PKT 14.3 PRZEDMIOTY WYKLUCZONE Z PRZEWOZU
14.3.2 Jeśli Bagaż Rejestrowany zawiera następujące przedmioty:
g) płyny

Wizz Air nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek opóźnienie w przewozie tych przedmiotów, ani
za zaginięcie lub uszkodzenie takich przedmiotów.
Niektóre porty lotnicze stosują zasady wprowadzające dalej idące ograniczenia. W takich
przypadkach obowiązujące są regulacje danego portu lotniczego.
3 ludzi lubi ten post.

#19 PostWysłany: 24 Mar 2014 13:10 
Awatar użytkownika

niebieski
Antek12 napisał(a):
michcioj napisał(a):

Oczywiście że informuje :

http://wizzair.com/pl-PL/useful_information/general_conditions_of_carriage_list
PKT 14.3 PRZEDMIOTY WYKLUCZONE Z PRZEWOZU
14.3.2 Jeśli Bagaż Rejestrowany zawiera następujące przedmioty:
g) płyny

Wizz Air nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek opóźnienie w przewozie tych przedmiotów, ani
za zaginięcie lub uszkodzenie takich przedmiotów.
Niektóre porty lotnicze stosują zasady wprowadzające dalej idące ograniczenia. W takich
przypadkach obowiązujące są regulacje danego portu lotniczego.

Słusznie prawi, czaczy Antkowi polać :)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 24 Mar 2014 13:41 

michcioj napisał(a):
hej,
sluchajcie, jestem w szoku do tej pory, wczoraj moim zdaniem oszukano mnie na lotnisku w Kutaisi, ale po kolei:
jechalismy na weekend do batumi w czworke, tym razem wpadlismy na pomysl, zeby sie zrzucic na bagaz i przywiez czacze
i wino. no i... kupilem na siebie bagaz glowny, mielismy jakies 8 litrow czaczy, 1 litr wodki z lotniska w .pl, i 11 litrow wina.
ok, wiem, zaraz bedzie ze przesadzilismy i mamy za swoje, ale wcale tak nie uwazam, wszystko bylo na uzytek wlasny i prezenty.
no i zaczelo sie. po czekinie zostalem zawolany na szczegolowa kontrole bagazu glownego. jegomosc zabral mi paszport no i
zaprowadzil do jakiegos pokoju, kazal wszystko wyjac i twierdzil, ze moge miec ze soba tylko 5 litrow plynow w bagazu glownym.
ja na to, ze to bzdura, nie ma nic takiego w kontrakcie. a on na to, ze to niebezpieczne, bo plyny moge wyciekac z bagazu i to niebezpieczne. no i zapytal sie czy pierwszy raz lecialem samolotem. no k... ! wscieklem sie na maksa, no i twierdze, ze przeciez nic
takiego nie jest nigdzie napisane, to bzdura, i nie mam zadnych zakazanych substancji. na to, on, ze albo to zostawiam, albo do widzenia
i z tym nie lece. no kurna, wscieklem sie, boarding za 15 minut i po negocjacjach laskawiec zgodzil sie na 5 litrow czaczy i wodke z lotniska
w bagazu glownym. oczywiscie wodki w warszawie nie bylo. skandal !
co uwazacie ? czy ktos sie z tym spotkal ? co robic ? czy uderzyc do wizzaira, czy zglosic skarge na lotnisko w kutaisi, czy w obu miejscach?
za cholere nie chce mi sie w to wierzyc, ze gruzini maja takie przepisy.
prosze o sensowne wypowiedzi, bez docinek.
dzieki
michcioj

Dura lex, sed lex...

Po Twoim poscie zastanawiam sie, czy rzeczywiscie podrozowales po ow wspolnianych 35 krajach, bo nawet na chlopska logike, przewoziles caly bagaz rejestrowany pelen alkoholu ( 8 litrow czaczy, 11 l wina i 1 L wodki) i myslales ze cos takiego przejdzie?
Jezeli rzeczywiscie jestes takim rasowym podroznikiem to przelknij pigulke i rob rabanu. Przy okazji w Polsce jest duzo sklepow z gruzinskim winem, wiec szybko cos znajdziesz.

Prosze admina o zmiane tytulu, bo przez chwile myslalem ze cos faktycznie sie stalo a tu biedny chlopak przesadzil z alkoholem....
 Profil Relacje PM off
KondzikS lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość