Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: kultura picia
#1 PostWysłany: 11 Maj 2013 16:50 

Witam.
Czy w Budapeszcie można pić alkohol w miejscach publicznych?
 Profil Relacje PM off  

Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅 Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅
Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦 Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦
 Temat postu: Re: kultura picia
#2 PostWysłany: 11 Maj 2013 17:14 

niebieski
Nie wiem jak to prawnie wygląda, ale dużo ludzi pije w parkach, na ulicach w okolicach klubów i przejeżdżające patrole policji ich ignorują.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Odp: kultura picia
#3 PostWysłany: 11 Maj 2013 17:30 
Awatar użytkownika

Loty: 4
Kilometry: 4 702
niebieski
Potwierdzam, ludzie pija na ulicy alkohol nawet przy patrolach policji. Brzmi to troche niewiarygodnie ale tak jest :-). Druga sprawa papierosy... Czy to stacja metra czy jakies inne publiczne miejsce to fajki i fajki no chyba ze sie odzwyczailismy juz palenia w miejscach publicznych.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 11 Maj 2013 17:32 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
patrząc na to co tam się dzieje sam się zastanawiałem :)

mocnych alkoholi nikt nie pije publicznie, nigdzie nie widać porozrzucacych małpek itp.
za to piwko i wino idzie bez problemu wszędzie
z tym że kultura picia bardzo wysoka :)

pierwszego dnia wieczorem jak się zastanawialiśmy czy jest zakaz spożywania to na promenadzie naddunajskiej zobaczyliśmy patrol policji stojący oparty o barierkę, a metr obok o tą samą barierkę opierało się towarzystwo z puszkami w rękach :)

#5 PostWysłany: 11 Maj 2013 17:47 

niebieski
Z ciekawości pogooglałem i prawnie spożywanie alkoholu w miejscach publicznych jest zabronione (nawet 50 000 HUF kary), ale jest to kompletnie martwy przepis.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 11 Maj 2013 17:51 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
ale nie widziałem tez nikogo tak nawalonego jak codziennie w Warszawie widuję...

#7 PostWysłany: 12 Maj 2013 01:20 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
roman_wielki napisał(a):
Witam.
Czy w Budapeszcie można pić alkohol w miejscach publicznych?

Znajomi Węgrzy jak im kiedyś zadałem to pytanie to się dziwili że w Polsce nie można.

Polecam plac przed bazyliką na winko :)
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Odp: kultura picia
#8 PostWysłany: 12 Maj 2013 01:34 
Awatar użytkownika

Loty: 4
Kilometry: 4 702
niebieski
Masz na mysli DiVino?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 14 Maj 2013 18:42 

]sprawdzone osobiscie. można wszędzie sobie pić ;)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 14 Maj 2013 19:36 

nam przewodniczka po mieście (w ramach "free walking tour" - na marginesie, polecam, akurat tam było super!) mówiła, że zgodnie z prawem to nie można, ale nikt z tego problemu nie robi
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 23 Cze 2013 10:11 

W Budapeszcie mieszkałem pół roku i wiele razy piłem wino/piwo w miejscach publicznych i nigdy nie było z tym żadnych problemów. Tak jak ktoś już tutaj powiedział: prawnie jest zakazane, ale policja na to nie reaguje (chyba, że ktoś się już zatacza lub pije cięższe trunki niż wino ;) ) Przy okazji, jakby ktoś chciał się dowiedzieć czegoś więcej o węgierskich alkoholach zapraszam -----> węgierskie trunki
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 04 Wrz 2014 23:37 

W związku z tym, iż ostatni post był z czerwca 2013 roku poniżej moje krótkie spostrzeżenia z dwóch tegorocznych pobytów.

Wiosna - wino, piwo. Zarówno metro, Andrassy, Oktogon, Baszta Rybacka.

Lato - metro, dawny Plac Moskwy, plac Lajosa Kossutha ,Szabadság tér, Plac Elżbiety, czy też Park Millenaris albo park za stadionem lekkoatletycznym /skrzyżowanie Hegyalja - Avar utca/.

Bardzo często przy przechodzących grupkach policjantów.

tomek

PS. Nie można napisać, że policji węgierskiej nie interesuje temat alkohol wśród młodzieży. Piękny widok w niedzielne przedpołudnie w przejściu podziemny przy stacji Corvin "dmuchanie w balonik" dwójki gimnazjalistów /pochodzenia romskiego/.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość