Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Wrz 2023 11:56 

niebieski
Przepraszam, jeśli temat już był poruszany na forum. Chciałbym udać się na solo trip już w przyszłym tygodniu i zastanawiam się, na której wyspie najlepiej poruszać się bez auta.

W zeszłym roku byłem na Korfu i tam jednak auto przydało się.
Sporo dobrego słyszałem o Naxos, ale podobno tam również lepiej z samochodem ze względu na wzniesienia i ogólne bezpieczeństwo.
 Profil Relacje PM off  

Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰 Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰
Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊 Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊
#2 PostWysłany: 07 Wrz 2023 12:01 
Awatar użytkownika

Loty: 164
Kilometry: 335 064
srebrny
Santorini ma niezły, jak na Grecję, transport publiczny. Mając hotel w Firze w sporo ciekawych miejsc dojdziesz pieszo.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 07 Wrz 2023 12:21 

niebieski
Dziękuję. Ktoś właśnie mi polecił Santorini, ale znowu słyszałem opinie, że... można się trochę wynudzić.

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 07 Wrz 2023 14:47, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 07 Wrz 2023 12:25 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ios, Lesbos, Gawdos, Donousa, Agkistri, Shoinousa, Hydra, Halki, Antiparos, Koufonisia, Leipsi, Kreta
 Profil Relacje PM off
Mlody lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 07 Wrz 2023 18:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Kreta bez auta? No nie wiem… chyba jednak mocno ograniczamy sobie możliwości.

#6 PostWysłany: 07 Wrz 2023 18:44 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Da się. Trochę nagimnastykowanie się ale da się zobaczyć najważniejsze atrakcje oraz plazy.
 Profil Relacje PM off
wersus79 lubi ten post.

#7 PostWysłany: 08 Wrz 2023 22:07 

srebrny
Zeus napisał(a):
Da się. Trochę nagimnastykowanie się ale da się zobaczyć najważniejsze atrakcje oraz plazy.

Nie ma to najmniejszego sensu. Spędziłem tam łącznie ponad 50 dni i piszę to z całą stanowczością.

#8 PostWysłany: 12 Wrz 2023 12:18 

Loty: 54
Kilometry: 69 463
srebrny
Ma sens jeżeli ktoś na przykład nie chce prowadzić auta po Białych Górach, czyli Lefka Ori (gr. Λευκά Όρη). Dojedziemy autobusem KTEL do Elafonisi, do Palaiochora i również do Samaria Gorge (ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΑΜΑΡΙΑΣ). Wszystko oczywiście wymaga dobrego zaplanowania i ewentualnych, dodatkowych noclegów.

Kos bym dorzucił do tej listy i Wyspy Sarońskie koło Aten. Transport autobusowy w Grecji stoi na bardzo wysokim poziomie, w porównaniu na przykład do Polski.

Wymieniłem miejscowości na Krecie, w których byłem w zeszłym tygodniu, jeżdżąc wynajętym autem po zachodzie wyspy od noclegu do noclegu. Na górskich drogach mijałem zbiorkom oraz widziałem przystanki.

Na Kos jeździłem autobusem z miasta Kos na plażę z bąbelkami z dna morskiego oraz do portu Mastichari Μαστιχάρι, żeby wrócić z jednodniówki z wyspy Kalimnos Κάλυμνος
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 12 Wrz 2023 21:38 

wersus79 napisał(a):
. Transport autobusowy w Grecji stoi na bardzo wysokim poziomie, w porównaniu na przykład do Polski.

To zapraszam Cię na Zakynthos , Kefalonię i Itakę , szybko zmienisz zdanie .W tym tygodniu wrzucę relację z podróży po tych trzech wyspach przekonasz się że półroczne planowanie można sobie wsadzić w kieszeń.
 Profil Relacje PM off
Mar77 lubi ten post.

#10 PostWysłany: 13 Wrz 2023 11:08 

srebrny
wersus79 napisał(a):
Ma sens jeżeli ktoś na przykład nie chce prowadzić auta po Białych Górach, czyli Lefka Ori (gr. Λευκά Όρη). Dojedziemy autobusem KTEL do Elafonisi, do Palaiochora i również do Samaria Gorge (ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΑΜΑΡΙΑΣ). Wszystko oczywiście wymaga dobrego zaplanowania i ewentualnych, dodatkowych noclegów.

Kos bym dorzucił do tej listy i Wyspy Sarońskie koło Aten. Transport autobusowy w Grecji stoi na bardzo wysokim poziomie, w porównaniu na przykład do Polski.

Wymieniłem miejscowości na Krecie, w których byłem w zeszłym tygodniu, jeżdżąc wynajętym autem po zachodzie wyspy od noclegu do noclegu. Na górskich drogach mijałem zbiorkom oraz widziałem przystanki.

Na Kos jeździłem autobusem z miasta Kos na plażę z bąbelkami z dna morskiego oraz do portu Mastichari Μαστιχάρι, żeby wrócić z jednodniówki z wyspy Kalimnos Κάλυμνος

Tak, jeżdżą autobusy. Tak, są przystanki. Tak, dojedziesz tam gdzie napisałeś/aś. Nawet w okolicach Lefka Ori da się pojeździć autobusem. Czy ma to sens niech każdy odpowie sobie sam studiując rozkład jazdy, trasę i liczbę dni, które chcemy spędzić na wyspie. Zresztą, po co ja to piszę. Każdy zwiedza po swojemu i nic mi do tego. W razie pytań pomogę. Pozdrawiam
obibok lubi ten post.

#11 PostWysłany: 02 Gru 2023 04:10 

srebrny
Byłem bez samochodu i na Krecie i na Zakynthosie. Nie narzekam.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 06 Sty 2024 13:12 

srebrny
Też bym nie narzekał. Mogę tam lecieć bez auta nawet dzisiaj ;)
obibok lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości