Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Cze 2016 20:34 

Loty: 59
Kilometry: 151 609
niebieski
W sobotę lecimy na Kretę - lądowanie w Chanii 15:20.
Musimy się dostać do Gerani, 74100 Ρέθυμνο, konkretnie tutaj.
Wiem, że muszę się dostać z lotniska do centrum Chanii na dworzec autobusowy - takim chociażby. Stamtąd autobus do "Gerani bridge" z upewnienieniem się, że chodzi o Gerani w Rhetymnon, ponieważ jest jeszcze jakieś inne Gerani...
Próbowałem ogarnąć temat na tej stronie, ale to jest jakaś magia.
Może ktoś pomóc i pokierować, dać jakieś wskazówki?

EDITED:
Nie wiem czy dobrze kombinuję: http://rethymnon.com/TheBus-Bus-Service-Crete/timetablepop.php?line=M16&lg=2
Nawet jeżeli dobrze kombinuję to pozostaje jeszcze pytanie, na którym przystanku wysiąść...
 Profil Relacje PM off  

Zimowa wycieczka do Włoch 🇮🇹🍕 Loty + 3 noce w Sorrento za 789 PLN 🍝 Zimowa wycieczka do Włoch 🇮🇹🍕 Loty + 3 noce w Sorrento za 789 PLN 🍝
Leć Lufthansą na Korsykę z Polski od 586 PLN😎😍Terminy także na majówkę❗😲 Leć Lufthansą na Korsykę z Polski od 586 PLN😎😍Terminy także na majówkę❗😲
#2 PostWysłany: 26 Cze 2016 20:43 

Między Maleme a Platanis to Gerani jest i autobusów jest sporo.Kierunek Kasteli/Kissamos/ Te na rozkładzie oznaczone * nie jadą przez miasteczko.

Chyba żle podałem albo ty namieszałeś. Na mapce jest lotnisko w Heraklionie i zaznaczona trasa do Gerani od tamtej strony. Ty musisz jechać od Chanii skoro tam lądujesz. Jedziesz z Chanii autobusem do Rethomo i poproś kierowcę o przystanek na głownej drodze w/g tej mapki .Resztę dojdziesz pieszo.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 26 Cze 2016 20:59, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#3 PostWysłany: 26 Cze 2016 20:56 

niebieski
Na tej mapce jest podana droga z hotelu do Heraklionu :(
Hotel to punk "B", -> TUTAJ
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 26 Cze 2016 21:18 

niebieski
Kupujesz w Chanii bilet do Gerani i wysiadasz na przystanku. W czym problem?

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 26 Cze 2016 22:53 

niebieski
Problem w tym:
1- żeby wsiąść do autobusu do "dobrej/go" Geranii
2- że nie wiem czy kierowcy autobusów mówią po angielsku, bo ja po grecku nie :oops:
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 26 Cze 2016 23:40 

srebrny
Zaraz, ludzie. Mam wrażenie, że strasznie namieszaliście. Część odpowiedzi wydaje mi się poprawna, a część błędna (a jeśli to ja źle czytam, to zainteresowanych przepraszam). To Gerani, które znajduje się na kierunku Kissamos/Kasteli, to jest właśnie to niewłaściwe. Tam autobusy faktycznie jeżdżą często, bo wszystkie kursy do Kolymvari, Kissamos, Balos, Elafonisi, a do tego jeszcze co 30 minut przegubowiec do samego Gerani. Ale to właśnie nie to!

Kolega potrzebuje Gerani koło Rethymnou, czyli albo wsiadamy w autobus do Rethymnou, albo nawet do Irakleio. Tu rozkład ze strony przewoźnika:
http://www.e-ktel.com/en/2-uncategorise ... o-hrakleio

Tu można nawet kupić przez internet bilet z Chanii, ale wybieramy jako kierunek nie Gerani, a Gerani Rethymnou:
http://www.e-ktel.com/en/services/onlin ... iew=search

I jeszcze tu na stronie przewoźnika rozkład jazdy z lotniska:
http://www.e-ktel.com/en/2-uncategorise ... aerodromio

Kierowcy świetnie mówią po angielsku, ale na dworcu bilet można kupić w kasie. Podobnie na lotnisku - przy przystanku jest budka ze sprzedażą.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 27 Cze 2016 08:09 

niebieski
A oto odpowiedź, którą otrzymałem z Bus Service Crete:

1.) For Chania airport - situated on the peninsula of Akrotiri - to the main station of KTEL Chanion-Rethymnou S.A. in the city center of Chania, please look at http://bus-service-crete.com/timetabled ... ne=32&lg=2. The stop is just outside the airport building. Please see the map.
In Chania you'll have to change buses.

For Chania - Rethymnon please look at
http://bus-service-crete.com/timetabled ... ine=1&lg=2.

2.) There is also a direct line for Rethymnon from the airport. Please check this line too.

Gerani is a halt on the way. The bus stops at the National Road. To get into the village of Gerani you have to go to Rethymnon and from there back to Gerani.

For Rethymnon - Gerani please look at http://rethymnon.com/TheBus-Bus-Service ... ne=11&lg=2.

I tutaj pytanie: czy faktycznie jest bezpośredni autobus z lotniska do Gerani Rethymnon?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 27 Cze 2016 09:06 

srebrny
Zapytaj przewoźnika - oni na maile zawsze rzeczowo odpisują (info@e-ktel.gr
albo formularz na stronie). Ja takiego nigdy nie spotkałem, a i strona przewoźnika go nie pokazuje.

Dodam jeszcze, że w autobusie Chania - Rethymno na 80% będzie konduktor, który sprawdza bilety, wyczytuje przystanki i pomaga wysiąść na właściwym.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 30 Maj 2018 16:11 

Pytanie do bardziej doświadczonych, czy da się całą podróż zaplanować opierając się na busach i autobusach.
Plan jest taki:
przylot do Heraklion
Przejazd na tydzień do Rethimno i tu codziennie kurs do innej miejscowości.
Po tygodniu przejazd do Mali i tu tak samo codziennie w inne miejsce.
Czy połączenia pozwolą na sprawne przemieszczanie i da się to zrobić bez samochodu? Na Korfu się udało.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 30 Maj 2018 22:50 

srebrny
Da się. Diabeł może tkwić w szczegółach.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 30 Maj 2018 23:07 
Awatar użytkownika

Zamiast Rethimno proponowałabym udać się od razu do Chanii. Niektóre autobusy odjeżdżają wcześnie rano (nierzadko raz dziennie) i zanim dotrzesz z Rethimno to o dalszej wycieczce możesz zapomnieć
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 30 Maj 2018 23:55 

FENIKS napisał(a):
Pytanie do bardziej doświadczonych, czy da się całą podróż zaplanować opierając się na busach i autobusach.
Plan jest taki:
przylot do Heraklion
Przejazd na tydzień do Rethimno i tu codziennie kurs do innej miejscowości.
Po tygodniu przejazd do Mali i tu tak samo codziennie w inne miejsce.
Czy połączenia pozwolą na sprawne przemieszczanie i da się to zrobić bez samochodu? Na Korfu się udało.

Poroniony pomysł. Po co masz jechać do Rethimno i z tamtąd dzieś jeżdzić codziennie jak lepsze połaczenia masz z Iraklio, w tym do Rethimno. Po drugie Malia jest na trasie Iraklio- Ag.Nicolaos i oprócz pojedynczych kursów do 3 wiosek po raz dziennie nigdzie nie dojedziesz, oczywiście oprócz tej głównej trasy.Proponuje Rethimno jak już , lub całkowicie Chanię. Całej Krety w 2 tygodnie sie nie zobaczy.Jej wschodnia część jest bardziej odmienna i wymaga lepszego poświęcenia w podróżowaniu.
 PM off  

#13 PostWysłany: 31 Maj 2018 12:14 

Dzięki za odpowiedzi. Więc wezmę samochód, bo hotele już opłacone.
Jeszcze jedno pytanie:
Da się poszukać santorini z Krety do 60€ w dwie strony?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 31 Maj 2018 13:12 

Poszukać da się,ale czy terminy zgrają się z dniami ???. Praktycznie za 67e znajdziesz w dwie strony i tylko z Heraklio. Z Rethimno nic nie pływa ,a z Sitia na wschodzie jest jeden prom w tygodniu ,ten sam co zawila po drodze do Heraklio. Jest codzienne połączenie o 9,30 Superferry za 39 e .trochę dłużej ale połowę taniej i można dojechać do portu bez pośpiechu komunikacją miejską co obniża koszta. Raz w tygodniu o 4,20 w nocy z pt/sob jest duży prom F/B Prevelis i jest to najlepsza opcja zobaczenia Santorini bez pośpiechu w 1 dzień,w spokoju zwiedzić Firę ,zachód w Oja i do północy i póżniej smakować w knajpkach. 5 godzinny w tej opcji nocleg na promie gratis. http://travel.viva.gr/en/ferries/bookin ... e&hv=false
ps. w porcie najlepiej od razu wypożyczyć skuter lub motor ,dość drogo ok 30e ale odpadają wyszystkie autobusy co i tak wyjdą drozej na 2 osoby.
 PM off
mik3nedu lubi ten post.

#15 PostWysłany: 06 Wrz 2018 10:01 

Witam wszystkich.
Żeby nie zakładać nowego wątku, to podepnę się tutaj z moim pytaniem odnośnie Kretańskich busów.
Otóż jedną część noclegów będziemy mieć w Kissamos, z tego co patrzę to całkiem fajny punkt wyprawowy, czy nie ma problemu ze wsiadaniem do busa "pośrodku" trasy z Chanii jak jedzie do Falasarnii czy Elafonissi? Czy lepiej wcześniej zarezerwować, kupić bilet na stronie KTEL'a? Ale z tego co widzę na stronie KTELa to bilety można kupić tylko z przystanków początkowych, nie da się pośrednich tras kupić/zobaczyć ceny.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 06 Wrz 2018 22:05 

srebrny
Tam nie jeżdżą busy, tylko normalne autobusy, natomiast z wsiadaniem do autobusu problemu nie da, bo nawet jak jest sezon i spore zainteresowanie, to jadą dwa albo trzy i najpierw zapełnia się pierwszy i spada na autostradę, drugi dalej jedzie przez wioski zbierając ludzi itd. Ponadto później w Kissamos jest punkt przesiadkowy i stamtąd często o tej samej godzinie wypuszczają dodatkowy. A ponadto między Chanią a Kissamos autobus jedzie praktycznie co pół godziny.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 03 Wrz 2021 09:48 

Może ktoś podpowie - muszę dostać się do Chani z Heraklionu w sobotę 11.09. Stronka https://www.e-ktel.com/en/ z uporem maniaka pokazuje, że takich przejazdów nie ma. Natomiast te przejazdy są widoczne, z możliwością kupna biletów na stronie https://www.ktelherlas.gr/
Ktoś może potwierdzić, że ta druga stronka jest w porządku i nie jest to żadne oszustwo?
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 03 Wrz 2021 10:03 
Awatar użytkownika

A bo stronka k-tela to taka trochę dla zaawansowanych jest :lol: Proszę: https://www.e-ktel.com/images/pdfs/2021 ... 8-2021.pdf
Biletów nie musisz kupować wcześniej, spokojnie możesz zrobić to na dworcu lub w ostateczności u kierowcy (tylko gotówką!)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 03 Wrz 2021 10:24 

Super, bardzo mi pomogłeś, dziękuję!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość