Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 104 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Kreta
#41 PostWysłany: 19 Lip 2013 13:30 

Pennywise napisał(a):
genio napisał(a):
Pennywise napisał(a):
Pytanie do tych, którzy wracali z Chani do Polski. Czy jadąc na lotnisko z centrum Chani autobusem, odjeżdżającym o godz. 5.00, da radę zdążyć na lot o 6.30? Wyczytałem, że autobus jedzie ok. 30 minut lub mniej, jeśli nie są to godziny szczytu, więc koło 5.30 powinien być na lotnisku, godzinę przed odlotem. Lot Ryanem, tylko bagaż podręczny. Ktoś testował to rozwiązanie?

EDIT: właśnie przetestowałem transfer autobusem z Chani na lotnisko o godzinie 5.00 na lot do Polski o 6.30. Na lotnisku jest się około 5.30, więc jest nawet mały zapas czasu i spokojnie można zdążyć (podróżowałem tylko z podręcznym).

Pennywise - a jak było z ilością odlatujących? Czy Twoim zdaniem posiadając bagaż rejestrowany też zmieszczę się w czasie?

Dużych kolejek do nadawania bagażu nie widziałem. Kontrola bezpieczeństwa też była szybka i sprawna. Nie wiem jednak, jak to wygląda w wysokim sezonie, w lipcu i sierpniu.

Wracałem w ostatni poniedziałek. Trzepali strasznie na bramce wymiary, waga wszystko. Byłem na lotnisku ok. 5.15, poszedłem jeszcze do sklepu czyli bramka ok 5.30-5.40. Nie wyrobiłem się na pierwszy autobus do samolotu, ale na drugi już się załapałem. Miałem tylko podręczny. Powinieneś się wyrobić.
 Profil Relacje PM off  

Bali w sezonie za 2977 PLN❗️🌴 Loty + 16 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z basenem 💦👙 Bali w sezonie za 2977 PLN❗️🌴 Loty + 16 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z basenem 💦👙
Grecja z weekendem 😍 City break w Atenach za 567 PLN 🔥 Grecja z weekendem 😍 City break w Atenach za 567 PLN 🔥
#42 PostWysłany: 22 Lip 2013 12:11 

hej, da się wyrobic na lot do warszawy o 6:30 jadąc pierwszym autobusem i mając bagaż rejsowy?
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 22 Lip 2013 15:27 

dobrzanek napisał(a):
hej, da się wyrobic na lot do warszawy o 6:30 jadąc pierwszym autobusem i mając bagaż rejsowy?

A przeczytałeś ze zrozumieniem tekst zawarty w tym wątku?
Jeśli nie - zrób to. Może pomoże.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: resorthoppa
#44 PostWysłany: 13 Sie 2013 12:03 

niebieski
Korzystałem z resorthoppa po przylocie do Chanii. Szczerze polecam. Na lotnisku czekał pan z tablczką "resorthoppa". Dla dwóch osób dorosłych i dziecka zamówiliśmy transport zbiorowy busikiem do Rapaniany. Koszt to niecałe 20 euro. Na miejscu czekała nas niespodzianka i zamiast busem w trójkę jechaliśmy wygodnym samochodem osobowym. Sprawdź ofertę tej firmy. Autobusy na Krecie to droga sprawa. Nawet dzieci, które ukończyły 5 lat płacą za bilety jak dorośli, bez zniżek.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 13 Sie 2013 12:13 

po porównaniu cen to jednak wychodzi to sporo drożej, jeśli chodzi o ten transport resorthoppa.ie , chyba że coś źle patrzyłam. Może ktoś mi pomoże znaleźć jakąś mapkę z miejscami gdzie dokładnie przystanki mają te autobusy Ktel? generalnie nie mam jeszcze zarezerwowanego hotelu więc mogę wybrać takie miejsce gdzie będę miała łatwy dojazd z lotniska
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 21 Lut 2014 23:50 

Loty: 4
Kilometry: 6 058
Wybieram się w czerwcu na Kretę - mój pierwszy raz ;)
Jak dostanę się z lotniska (CHania) do Chrissi Akti Chania? Rozumiem, że z lotniska bus do centrum, a następnie..? Odległość nie jest duża, ale z małymi dziećmi już jest problem..
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 22 Lut 2014 00:01 

Loty: 101
Kilometry: 251 165
dzinka napisał(a):
Jak dostanę się z lotniska (CHania) do Chrissi Akti Chania? Rozumiem, że z lotniska bus do centrum, a następnie..? Odległość nie jest duża, ale z małymi dziećmi już jest problem..

Witam, tak jak napisał kolega wyżej sprawdź na stronie resorthoppa.com lub a2btransfers

Możesz wypożyczyć auto na lotnisku,wziąć taksówkę,etc. Możliwości jest sporo ;)
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 22 Lut 2014 00:33 

Bez problemu dojedziesz busem (Chrissi Akti to plaża), z przystanku w Chanii co 30 minut jeżdżą do Agia Apostoli i dalej aż do Kolimbari czy Kissamos. Tu masz rozkład:
http://www.bus-service-crete-ktel.com/t ... ine=3&lg=2
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 19 Maj 2014 08:29 
Awatar użytkownika

Loty: 48
Kilometry: 107 897
Trochę odgrzebuję temat :) Wie ktoś w którym miejscu dokładnie zatrzymuje się autobus z lotniska Chania w centrum Chanii? Czy to w tym miejscu (mapka - http://www.map-generator.org/df81eb18-0 ... e-map.aspx) czy gdzieś indziej? Dzięki za info!
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 19 Maj 2014 09:47 

LusiaLui napisał(a):
Trochę odgrzebuję temat :) Wie ktoś w którym miejscu dokładnie zatrzymuje się autobus z lotniska Chania w centrum Chanii? Czy to w tym miejscu (mapka - http://www.map-generator.org/df81eb18-0 ... e-map.aspx) czy gdzieś indziej? Dzięki za info!

Tak, to jest to miejsce :)
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 21 Cze 2014 12:15 

Jakby ktoś potrzebował, wrzucam fotki.
Po każdym przylocie czekają autobusy do centrum Chanii jak na obrazku (wyjście z terminala i na prawo jakieś 50m, bilet kosztuje 2,30 eur, dzieci do lat 4 free.
http://scr.hu/0egs/um5lx
Taniej wypożyczyć samochód w mieście lub ciut dalej od centrum, więcej można utargować.
Jak ktoś potrzebuje innym informacji to niech da znać, dopiero wrociłem.
Chania i okolice są bardzo dobrze skomunikowane, można bez problemów wszedzie sie dostać "MKSem"(1,1eur bilet z automatu, 1,5 eur u kierowcy) albo "PKSem".
http://scr.hu/0egs/t3kca
Poniżej jeszcze rozkłady autobusów:
http://scr.hu/0egs/f1rtq
http://scr.hu/0egs/zygnc
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 06 Wrz 2014 16:19 

netixek chcialam do Ciebie napisac pw, ale ikonka jest nieakatywna

-- 06 Wrz 2014 16:22 --

musi byc napisane minimum 5 postow, wiec jak mozesz to podaj prosze maila, bd bardzo wdzieczna, pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 06 Kwi 2015 10:35 

Mam pytanie do bardziej doświadczonych w podróżowaniu po Krecie - przylatuję 20 kwietnia z Wrocławia o 20.30, planuję się dostać do Kissamos (Ravekka Bed & Breakfast) niestety dojazd z lotniska wypada już po odjeździe ostatniego autobusu do Kissamos w tym dniu. Myślę o skorzystaniu z jakiegoś "busa" coś podobnego jak na Malcie czyli transfer z lotniska pod hotel teraz pytanie czy korzystał ktoś z resorthoppa.com ? - jak wygląda cała akcja i czy jest to "bezpiecznie" (płatności, pewność, że jednak ktoś mnie zabierze) cena jest całkiem spoko około 55 zł za osobę za miejsce w autobusie.
Będę wdzięczny za informacje
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 06 Kwi 2015 13:26 

http://bus-service-crete.com/timetabled ... ine=3&lg=2
Ostatni ktel /pks/ z dworca w Chanii do Kissamos jest o 22,20 więc smiało zdążysz. Na rozkład jazdy z lotniska do Chanii zbytnio nie patrz ,odjeżdżają nawet po czasie czekając na full pasażerów.
http://bus-service-crete.com/timetabled ... ne=32&lg=2
Zdążysz na ten planowy o20,45 21,00 lub 21,30
Wyjdzie taniej bo 2,30 i 4,70 euro za cały przejazd.
 PM off  

#55 PostWysłany: 06 Kwi 2015 15:46 

niebieski
Z aktualnym kodem na resorthoppa HPPL20 cena za osobe 44pln
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 06 Kwi 2015 20:35 

witajcie,

ja próbuję rozwiązać podobną kwestię dojazdu z lotniska w Chani do hotelu w Maleme 24/04 . Przylatujemy ryanairem z Wrocławia około 20.30
>>> widzę że jednak autobusem podanym w linku wyżej nie powinno być problemy z dostaniem się na miejsce:) wyglada to całkiem dobrze.

Prosze poradźcie czy można liczyć na te busy ? czy warto zarezerwować wcześniej bilety?
Druga sprawa jak mnie zastanawia to wynajęcie samochodu, interesuje mnie jakaś tania opcja na kilka dni - podpowiecie coś?
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 07 Kwi 2015 00:49 

To ja podpowiem jeszcze inną możliwość transferu z lotniska w Chanii do wielu miejsc na Krecie, mianowicie polecam stronę oferującą hotele i transfery - hotelopia. W zakładce transfery jak wybierzecie Chania a potem dowolne miasto to jest szansa że znajdzie Wam przejazd za cenę stałą 45 zł (10,5 e) w jedną stronę od osoby, bez różnicy dorosły czy dziecko, czy to do Kissamos na zachodzie, Rethymnon, Heraklion a nawet Plakias czy Ierapetra na południu (ok 240 km i 3,5h drogi od lotniska). Ja w zeszłym roku przetestowałem transfer z lotniska do Plakias, choć mojego hotelu nie było na liście to wybrałem inny byle by dojechać do miasta. Na lotnisku czekał z moim nazwiskiem na kartce przedstawiciel TUI (hotelopia jest ich częścią) i zaprowadził nas do busa, jak się dowiedział że jedziemy do innego hotelu niż na rezerwacji to po przyjeździe do Plakias czekała już na nas pracownica hotelu i podwiozła pod drzwi. Transfer można powiedzieć że mieliśmy prywatny bo nikt inny oprócz naszej 8 nie jechał, gdybym składał transfer busami miejskimi to wyszło by coś ok 12e i ze 3,5 godziny a tak zapłaciliśmy 10,5 i po 90 minutach byliśmy w hotelu. Widzę że cen nie zmienili w porównaniu z zeszłym rokiem. Jeśli więc ktoś ma nocleg trochę dalej i nie chce się martwić przesiadkami to warto sprawdzić ich ofertę bo może wyjść taniej i szybciej niż komunikacją miejską.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 08 Kwi 2015 09:08 

piterek napisał(a):
To ja podpowiem jeszcze inną możliwość transferu z lotniska w Chanii do wielu miejsc na Krecie, mianowicie polecam stronę oferującą hotele i transfery - hotelopia. W zakładce transfery jak wybierzecie Chania a potem dowolne miasto to jest szansa że znajdzie Wam przejazd za cenę stałą 45 zł (10,5 e) w jedną stronę od osoby, bez różnicy dorosły czy dziecko, czy to do Kissamos na zachodzie, Rethymnon, Heraklion a nawet Plakias czy Ierapetra na południu (ok 240 km i 3,5h drogi od lotniska). Ja w zeszłym roku przetestowałem transfer z lotniska do Plakias, choć mojego hotelu nie było na liście to wybrałem inny byle by dojechać do miasta. Na lotnisku czekał z moim nazwiskiem na kartce przedstawiciel TUI (hotelopia jest ich częścią) i zaprowadził nas do busa, jak się dowiedział że jedziemy do innego hotelu niż na rezerwacji to po przyjeździe do Plakias czekała już na nas pracownica hotelu i podwiozła pod drzwi. Transfer można powiedzieć że mieliśmy prywatny bo nikt inny oprócz naszej 8 nie jechał, gdybym składał transfer busami miejskimi to wyszło by coś ok 12e i ze 3,5 godziny a tak zapłaciliśmy 10,5 i po 90 minutach byliśmy w hotelu. Widzę że cen nie zmienili w porównaniu z zeszłym rokiem. Jeśli więc ktoś ma nocleg trochę dalej i nie chce się martwić przesiadkami to warto sprawdzić ich ofertę bo może wyjść taniej i szybciej niż komunikacją miejską.

Kojarzysz może jak wyglądał powrót? Zastanawia mnie to pod ty względem, że podaje się godzinę odlotu a nie godzinę o której chcesz żeby cię odebrali?
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 09 Kwi 2015 00:26 

Akurat na Krecie z powrotu nie korzystaliśmy bo po 10 dniach przenosiliśmy się do innego hotelu a z niego już bez problemu dostaliśmy się na lotnisko Ktelem. Za to z powrotu korzystałem z hotelopii na Majorce, przy rezerwacji transferu piszesz z jakiego hotelu mają Cię wziąć a oni od 24 do 48 godzin przed odlotem wysyłają Fax do hotelu z godziną o której masz czekać na busa. Pamiętam że mieliśmy czekać ok 4h przed odlotem a z 40 minut trwała droga na lotnisko. W busie była przedstawicielka TUI i podczas wysiadywania mówiła nawet pasażerom pod które stanowisko odprawy mają się udać w zależności od tego gdzie wracali. Póki co lepsze wrażenie zrobili na mnie niż resorthoppa bo po przylocie z Krakowa na lotnisku na Majorce czekaliśmy ok 2h na innych pasażerów, którzy w końcu nie dotarli, za to potem do Alcudii jechaliśmy autobusem na 50 osób w 6:)
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 24 Maj 2015 22:24 

Witam :)

Troszke odgrzebie temat w ubieglym roku bylismy na Krecie ladowalismy w Chani i taxowka do Aghiiapostoli dojechalismy za 30 euro . Dzis dowiedziałem się,ze autobusem można dojechać za 3 euro .Wielu z was tak preferowalo ? Jesli tak to prosze o pomoc ...

Byl może ktos w Agii Apostoli i pozwiedzal okolice , co polecacie oprocz lezakowania ?:)

Jakies wskazówki jak dotrzeć na Balos ?

Z Gory dzieki
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 104 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość