Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 30 Lip 2012 18:40 

aarongeru napisał(a):
bardziej polecacie jazdę do nykoping i okolicy czy do sztokholmu. Mam czas od świtu, a na lotnisku muszę być 21.

Zdecydowanie Sztokholm.
Nykoping to ładne i przyjemne miejsce, ale zwiedzanie zajmie max.2h.
A Sztokholm? Miasto jak miasto - ale trzeba przyznać: ładne. Możesz pospacerować, popłynąć na szkiery [np. do Vaxholm rejs trwa 55 min w jedną stronę], wieczorem jest tam fajnie, gdy ludzie siedzą sobie nad wodą, rozmawiają, muzycy grają na ulicach, nad miastem latają balony, alkohol można pić tylko na drewnianych pomostach - ciekawy klimat ;)
 Profil Relacje PM off  

Piękna Teneryfa czeka 🌴🏝️ All inclusive w 4* hotelu przy plaży za 2354 PLN Piękna Teneryfa czeka 🌴🏝️ All inclusive w 4* hotelu przy plaży za 2354 PLN
Algarve okołoweekndowo za 839 PLN 🌞🏖️ 3 dni w butikowym hotelu z widokiem na lagunę 😍 Algarve okołoweekndowo za 839 PLN 🌞🏖️ 3 dni w butikowym hotelu z widokiem na lagunę 😍
#22 PostWysłany: 31 Lip 2012 00:32 

niebieski
sunday_morning, aarongeru:

Sugestie i podpowiedzi - moim zdaniem - godne rozpatrzenia.

Ponieważ macie bardzo niefortunną godzinę przylotu do Skavsty a:
1. zależy Wam zapewne na niskim budżecie wyjazdu,
2. chcecie zobaczyć Sztokholm

Proponuję Wam po prostu "zmienić" tę godzinę na rozsądną i za mniejsze lub podobne pieniądze, bez nocek na lotnisku, spędzić czas w Skandynawii. W związku z tym proponuję abyście dokupili sobie bilety na 25.09 za 4 zł z Poznania do Skavsty. Wylot 11:35, przylot 13:00. W ten sposób możecie nawet pieszo doczłapać do Nykoping, pociąg do Sztokholmu za 49 SEK. Ze Sztokholmu macie prom do fińskiego Turku o godz. 20:00. Do terminala promowego też zdążycie na piechotę.
W Turku będziecie mieli cały dzień i powrót z Turku do Sztokholu o 20:55. W Sztokholmie będziecie o 6:30 rano. Cena kabiny 4-os. z własną łazienką na rejs w te i z powrotem zaczyna się od 700 SEK (Aktualnie próbuję ustalić czy nie da się jeszcze taniej ale to nic pewnego). Całkiem dobra cena za nocleg za osobę. Standart - fakt jak w kuszetce w pociągu ale na promie można i zaszaleć i się wyspać.
Macie cały dzień na Sztokholm. Popołudniu na lotnisko i powrót do Krakowa na bilecie który już macie. Koszt dojazdu do Poznania na pewno skompensuje tańsza opcja dojazdu Skavsta-Sztokholm.

#23 PostWysłany: 03 Sie 2012 15:47 

Tez lece na taką jednodniówkę jednak tydzień wcześniej, jest to 22 godziny, a nie 8 jak pisze sunday_morning.
Przylatujemy o 23-20 , a ostatni autobus Fly... odjeżdża o 00:00, myslę , że zdążymy, wiec w Sztokholmie będziemy najpóźniej na 2.
Nie opłaca się w tej kombinacji jechać do Nykoping na pociąg, bo ten odjeżdża najwcześniej o 4-20, miasteczko zwiedzimy wracając ze Sztokholmu lub w ogole je odpuścimy.

Mam pytanie, czy jest coś do roboty w Sztokholmie o 2 w nocy , jakieś atrakcje które warto zwiedzić ? Kolejne pytanie to czy ktoś wynajmował rower ( wiem, że jest miejski system rowerowy na karte, ale jest dość drogi i można jedynie na 3 godziny wziąść rower), dla nas najlepszą opcją był by wynajem kajaków bądź łódki w Sztokholmie lub Nykoping.

#24 PostWysłany: 26 Sie 2012 22:45 
Awatar użytkownika

Tarantino - nie myślałeś nad nocką na lotnisku i uderzeniem na Sztokholm z rana? do 8 pewnie i tak będzie wszysko pozamykane. Ja lecę też we wrześniu i tak planuje zrobić

#25 PostWysłany: 28 Sie 2012 14:14 

Szkoda mi tracić nocki, podejrzewam , że miasto ma swój urok w nocy.

#26 PostWysłany: 31 Sie 2012 21:24 
Awatar użytkownika

srebrny
Leci ktoś 16/17.10 na podobne zwiedzanie ? Jeśli wrócicie dajcie znać jak najefektywniej wykorzystać tam czas i czy jest sens jechać "na noc" do sztokholmu czy lepiej zostać na lotnisku i wcześnie rano wyruszyć.

#27 PostWysłany: 10 Wrz 2012 23:02 

no właśnie a jak wygląda Sztokholm nocą? da radę coś pooglądać, jakieś życie nocne? jak z bezpieczeństwem?
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 12 Wrz 2012 23:35 

niebieski
W Sztokholmie spędziłem w sumie już 3 noce na mieście. Ubierzcie się ciepło, to najważniejsze, bo bywa chłodnawo. Bezpiecznie jest, Sztokholm w nocy ładnie się prezentuje, koniecznie wejdźcie na Katarinahissen. Od 3.15 otwierają Cityterminalen, więc można tam odpocząć. I jest bardzo bezpiecznie na mieście. :)
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 15 Paź 2012 21:47 
Awatar użytkownika

srebrny
Czyli jednym słowem warto pojechać nocą i połazić po mieście, nie czekając do rana

#30 PostWysłany: 15 Paź 2012 22:56 

Loty: 14
Kilometry: 19 306
Leci ktoś może w terminie 17-18 października? Miałem lecieć z dwoma osobami, ale niestety wykruszyło mi się towarzystwo. Jeśli ktoś wybiera się w tych dniach to chętnie się podłączę.

Pozdrawiam:)
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 15 Paź 2012 23:20 

Lecę z dwójką znajomych 16-17. Tylko nie wiemy, czy warto na tyle jechać do Sztokholmu ;)
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 16 Paź 2012 13:52 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja tez lece samemu 16/17 bo posypala sie ekipa ;) Jak cos to dajcie znac na priv ;)

#33 PostWysłany: 16 Paź 2012 14:10 
Awatar użytkownika

Loty: 99
Kilometry: 160 637
niebieski
polecam nykoping :-) parę zdjęć z mojej kilkugodzinnej wyprawy: http://obiezyswiat.org/index.php?gallery=20366

#34 PostWysłany: 16 Paź 2012 16:29 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 382
Kilometry: 545 460
A to moje :)

http://est.mx4.pl/index.php/galeria/cat ... -2012-lang

Darmowa toaleta jest w... kościele... Tak jakby kogoś przypiliło przypadkiem i nie miał drobnych koron (ja nie miałem drobnych, grubych tym bardziej). Wszędzie można płacić kartą.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 16 Paź 2012 19:21 

Loty: 238
Kilometry: 354 517
niebieski
I ja polecam Nykoping! Śliczne miasteczko.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość