Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 347 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Kraków
#81 PostWysłany: 10 Maj 2014 02:29 

Loty: 14
Kilometry: 26 318
Jeśli ktoś chce odwiedzić świetny bar mleczny to polecam Smakosza niedaleko Ronda Mogilskiego (5 min tramwajem od centrum). Jest to jeden z nielicznych mleczaków, który serwuje dobre żarcie i przy tym też dobrze wygląda. Podczas studiów nie raz się tam stołowałem i podobno od tamtego czasu dalej trzymają poziom.
Bliżej centrum całkiem niezły jest Bar mleczny Pod Filarkami (czy jakoś tak) na rogu Dietla i Starowiślnej.

Co do droższych miejsc to wspomniane wcześniej Bordo jest w miare ok.
Jeśli ktoś chce wydać trochę więcej (20-30 zł) to rewelacyjne są knajpy o nazwie Warsztat na Kazimierzu (jedna na Bożego Ciała, druga gdzieś obok Placu Nowego). Szczególnie polecam u nich sałatki, które są gigantyczne i przepyszne oraz zupy (w szczególności avgolemono - chyba najlepsza zupa jaką jadłem kiedykolwiek).

Poza tym tanio można jeszcze zjeść spore śniadanie w Jeffs'ie w Galerii Kazimierz. Za 10 zł 3 jajka sadzone lub jajecznica, wędliny na ciepło, placki ziemniaczane i nie pamiętam co jeszcze. Można się najeść nie tylko na śniadanie (na tygodniu serwują cały dzień, w weekendy chyba do 13).
 Profil Relacje PM off  

City break w Rzymie 🏛️🍕 3 dni w Wiecznym Mieście za 689 PLN City break w Rzymie 🏛️🍕 3 dni w Wiecznym Mieście za 689 PLN
Relaks w Szarm el-Szejk 🏝️🎄 All inclusive w 4* hotelu za 1799 PLN Relaks w Szarm el-Szejk 🏝️🎄 All inclusive w 4* hotelu za 1799 PLN
#82 PostWysłany: 11 Maj 2014 11:40 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 265
Kilometry: 333 011
Nie jestem wybredny ale szczerze ogradzam gruzińską restaurację Chaczapuri, nie ma to z Gruzją nic wspólnego. Samo chaczauri podawane tam nie przypomina tego serwowanego w Gruzji. Jest zbyt mocno wypieczone, twarde i prawie nie ma białego sera w środku a do tego jest w zestawie z jakimiś dziwnymi sosami jako dodatek. Chinkali też średnie, prawie w ogóle nie ma w sobie tego bulionu w środku - z którego słynie - tylko ma w sobie taką jednolitą mięsną masę i jest słabo doprawione, nie czuje się tego bukietu ziół.
Podsumowując dużo drożej i dużo gorzej niż to co można zjeść w Gruzji :P
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 11 Maj 2014 11:50 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Pisałem o tym już kilka stron wcześniej: Chaczapuri to sieciówa, w której dają jedzenie jak w Sphinxie opakowane w gruzińską otoczkę. Jakość średniawa, co do cen się nie wypowiem bo skutecznie mnie zniechęcili i od dawna mnie tam nie było ;) W Krakowie jest tyle świetnych "autorskich" knajp i restauracji, że moim zdaniem jedzenie w sieciówkach to grzech!
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 11 Maj 2014 12:11 

Jeżeli ktoś lubi burgery to polecam Moaburger na Mikołajskiej. Ceny dość wysokie, ale jakość i wielkość burgera pierwsza klasa.
Bardziej domowe jedzenie to Warsztat na Kazimierzu.
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 11 Maj 2014 13:21 

niebieski
Oryginalnoscia sie nie wyroznie. bo to sa raczej oklepane miejscowki:
-Koko, ul. Golebia - za 14/15 zl pelny zestaw obiadowy, na plus calkiem dobre zupy, drugie dania czasem lepsze (np rolada), czasem gorsze (mnie nie podchodza ich dania z drobiu). Duzo miejsca, calkiem przyjemna atmosfera, tanie piwo i otwarte do baaaardzo pozna (bodajze 3 rano). Moim zdaniem stosunek cena/jakosc bardzo dobry i zdecydowanie warto.
-Moaburger, Mikolajska - bardzo dobre burgery, ogromne porcje - mnie, 100-kilowemu chlopcu bylo ciezko zjesc kanapke + frytki (zreszta bardzo dobre i z ziemniakow ;)) Ogarnieta obsluga, co przy ruchu tam panujacym na[rawde nie jest takie latwe. I wlasnie ruch i brak miejsca to moim zdaniem najwiekszy minus tej jadlodajni. Ceny umiarkowanie wysokie :D
- Chaczapuri, Florianska - moim zdaniem nie warto, nie chce mi sie dluzej rozpisywac, ale obsluga tam to chyba rodzina wlasciciela, potrawy ktore dostalismy byly chyba trzymane w beczce z sola, a to slabo rokuje pod wzgledem swiezosci
- Glonojad, Plac Matejki - bar wegeterianski, calkiem w porzadku chociaz ceny tez raczej srednio-wysokie, polecam samosy, atmosfera zdecydowanie hipsterska ;)
-Maszyneria, Konecznego (Zabiniec), z dala od centrum, bardzo dobra pizza, nic innego tam nigdy nie jadlem, ciekawy wystroj i bardzo ogarnieta obsluga
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 11 Maj 2014 14:36 
Redaktor F4F

dlugi_szmul napisał(a):
-Maszyneria, Konecznego (Zabiniec), z dala od centrum, bardzo dobra pizza, nic innego tam nigdy nie jadlem, ciekawy wystroj i bardzo ogarnieta obsluga

Na Żabińcu również przy Konecznego mogę polecić włoską knajpkę "Napolitana". W środku nic specjalnego, ale jak wystawią stoliki przed lokal robi się bardzo przyjemnie. Fajna, osiedlowa miejscówka.
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 11 Maj 2014 14:50 

Pyszne lody można dostać na ulicy świętego Jana odchodzącej od Rynku. Dużo smaków do wyboru, lody na wagę.
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 27 Lip 2014 12:27 

niebieski
Na krakowskim Kazimierzu Moment Resto Bar - sniadania okolo 16 do 20 zlotych. Podawane do 16:00. Z kawa lub herbata do woli. Kilka opcji do wyboru: dania fitness, nieco ciezsze, miesne, wege, tez karta sniadan sezonowych: aktualnie pyszny twarozek z miodem, orzechami, owocami i chlebem bananowym.
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 03 Paź 2014 22:53 
Awatar użytkownika

Loty: 4
Kilometry: 4 702
niebieski
W niedługim czasie wybieram się do Krakowa na weekend prosiłbym o podpowiedź:
- gdzie zjem smaczne śniadanie do około 20 pln/os? (myślałem o zachwalanym w temacie KOKO ale nie wiem jak tam ze śniadaniami);
- gdzie mogę zabrać swoją drugą połówkę na smaczną kolację w fajnym miejscu? (nie jestem lanserem nie musi być na rynku, ważne żeby było smacznie i też w miarę rozsądnych cenach >150 pln / 2 osoby

Z góry dziękuje za podpowiedzi
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 03 Paź 2014 23:15 
Awatar użytkownika

Loty: 654
Kilometry: 841 839
niebieski
Budżetowym turystom nocującym w Ibis Budget Bronowice za 39 zł polecam pobliską stołówkę "Barbex" przy Domu Studenckim "Piast" (przystanek Miasteczko Studenckie AGH), do której regularnie uczęszczałem między zajęciami. O ile dobrze pamiętam obiad z zupą, kompotem i drugim daniem kosztuje 12-13 zł. Porcje są całkiem spore, a schabowy smakował mi zawsze :)

#91 PostWysłany: 03 Paź 2014 23:33 

Loty: 14
Kilometry: 16 008
yoshi napisał(a):
W niedługim czasie wybieram się do Krakowa na weekend prosiłbym o podpowiedź:
- gdzie zjem smaczne śniadanie do około 20 pln/os? (myślałem o zachwalanym w temacie KOKO ale nie wiem jak tam ze śniadaniami);
- gdzie mogę zabrać swoją drugą połówkę na smaczną kolację w fajnym miejscu? (nie jestem lanserem nie musi być na rynku, ważne żeby było smacznie i też w miarę rozsądnych cenach >150 pln / 2 osoby

Jeżeli nie przeszkadzają Ci studenci to najlepsza jajecznice podają w barze mlecznym "Żaczek" na ul. Czarnowiejskiej :)
koszt ok 5zł z herbatką.

Co do obiadu polecam "Nova Resto Bar" na Kazimierzu - dość klimatyczne miejsce (cena za danie ok 35-40zł) lub
"Restauracja Pod Wawelem Kampania Kuflowa" - rewelacyjne dania i panująca tam atmosfera ( cena za danie ok 30-45zł).

#92 PostWysłany: 03 Paź 2014 23:54 
Awatar użytkownika

Loty: 4
Kilometry: 4 702
niebieski
Studenckie klimaty w ogóle mi nie przeszkadzają. Bardziej ta jajecznica :)))
Na kolacje zdecyduje się na Pod Wawelem bo jest chyba najbardziej polecaną knajpą. Czy w Krakowie jest jakaś taka typowa śniadaniarnia?
 Profil Relacje PM off
bygones lubi ten post.

#93 PostWysłany: 04 Paź 2014 00:00 

srebrny
ciacho_majonez napisał(a):
dlugi_szmul napisał(a):

Na Żabińcu również przy Konecznego mogę polecić włoską knajpkę "Napolitana". W środku nic specjalnego, ale jak wystawią stoliki przed lokal robi się bardzo przyjemnie. Fajna, osiedlowa miejscówka.

potwierdzam, sympatyczne miejsce na lato :)

-- 03 Paź 2014 23:01 --

serror napisał(a):
Pyszne lody można dostać na ulicy świętego Jana odchodzącej od Rynku. Dużo smaków do wyboru, lody na wagę.

pyszne lody sa na końcu starowiślnej w kierunku wisly, nie wiem jak to dokładnie opisac :)

-- 03 Paź 2014 23:04 --

dlugi_szmul napisał(a):
Oryginalnoscia sie nie wyroznie. bo to sa raczej oklepane miejscowki:
-Koko, ul. Golebia - za 14/15 zl pelny zestaw obiadowy, na plus calkiem dobre zupy, drugie dania czasem lepsze (np rolada), czasem gorsze (mnie nie podchodza ich dania z drobiu). Duzo miejsca, calkiem przyjemna atmosfera, tanie piwo i otwarte do baaaardzo pozna (bodajze 3 rano). Moim zdaniem stosunek cena/jakosc bardzo dobry i zdecydowanie warto.
- Chaczapuri, Florianska - moim zdaniem nie warto, nie chce mi sie dluzej rozpisywac, ale obsluga tam to chyba rodzina wlasciciela, potrawy ktore dostalismy byly chyba trzymane w beczce z sola, a to slabo rokuje pod wzgledem swiezosci
- Glonojad, Plac Matejki - bar wegeterianski, calkiem w porzadku chociaz ceny tez raczej srednio-wysokie, polecam samosy, atmosfera zdecydowanie hipsterska ;)

koko naprawdę nie wiem co wy w tym miejscu widzicie. wszystko tłuste, słabej jakości, jadalna była tylko kaczka.
a zupy, o pozal się Boze, to było niejadalne, były nijakie, zle doprawione, z rozgotowanym makaronem najtańszym z biedronki.
chaczapuri florianska - to miejscu już nie istnieje.
glonojad - fajne miejscowka, może trochę hipsterska, ale to ignorowałem, mieszkałem obok wiec bywalem często,
polecam pierogi z soczewica :)
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 04 Paź 2014 01:42 

yoshi napisał(a):
Studenckie klimaty w ogóle mi nie przeszkadzają. Bardziej ta jajecznica :)))
Na kolacje zdecyduje się na Pod Wawelem bo jest chyba najbardziej polecaną knajpą. Czy w Krakowie jest jakaś taka typowa śniadaniarnia?

Charlotte na Placu Szczepańskim (tak po warszawsku)?
Na Kazimierzu na Placu Nowym też pewnie znajdziesz kilka miejsc - np. Moment Resto bar.
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 04 Paź 2014 03:17 
Redaktor F4F

yoshi napisał(a):

Sprawdź zakładkę lub studio qulinarne, powinno być ok :twisted:
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 04 Paź 2014 12:15 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 285 551
niebieski
Uwaga, oto moje najnowsze odkrycie: knajpa WIELOPOLE (na ulicy Wielopole :p).
Kuchnia wege, vegan, gluten free, wszystko ładnie oznaczone.
Porcje średniej wielkości, mimo że lokal jest tani (około 10zł/danie, 12,50zł/lunch dnia- zupa i danie główne), to jedzenie podane w naprawdę elegancki sposób i przede wszystkim pyszne!
Na pewno mają profil na Fb, polecam sprawdzić.
Tulsa lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#97 PostWysłany: 04 Paź 2014 19:13 

anulkax7 napisał(a):
Uwaga, oto moje najnowsze odkrycie: knajpa WIELOPOLE (na ulicy Wielopole :p).
Kuchnia wege, vegan, gluten free, wszystko ładnie oznaczone.
Porcje średniej wielkości, mimo że lokal jest tani (około 10zł/danie, 12,50zł/lunch dnia- zupa i danie główne), to jedzenie podane w naprawdę elegancki sposób i przede wszystkim pyszne!
Na pewno mają profil na Fb, polecam sprawdzić.

Potwierdzam, jedzenie ŚWIETNE. Niestety w porze lunchu przygotujcie się na ponad pół godziny oczekiwania, mimo że w lokalu może połowa stolików zajętych. Zanim nie napisał o nich Nowicki w Wyborczej dało się zjeść szybko, teraz odczekać trzeba. Mimo to warto poświęcić ten czas bo jedzenie omnomnom.
 Profil Relacje PM off
bygones lubi ten post.

#98 PostWysłany: 04 Paź 2014 20:36 

srebrny
polecam '' gruzińskie smaki '' na Dietla 33, calkiem fajne i dobrze jedzenie :)
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 05 Paź 2014 00:25 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
michcioj napisał(a):
polecam gruzińskie smaki na Dietla 33, calkiem fajne i dobrze jedzenie :)

A ja myślę, że powoli się psują... na poczatku mieli tego kucharza, któremu ciągle coś wypadało i nie zdążył zrobić chinkali... no ok, inne rzeczy pyszne, można wybaczyć :).
Ostatnio mają nowego, niby prawie wszystko w karcie jest, ale przyniesiono mi adżaruli przypalone, kucharz dosłownie zdrapał spalone ciasto.. do tego białko było surowe - kelnerka zapewniała, że tak ma być :) Ser w środku zwykły biały, widać było po konsystencji..OC działa, w sumie nie można narzekać, ale chyba tam już nie wrócę... W każdym razie każdy fan gruzińskiej kuchni powinien to miejsce odwiedzić i wyrobić sobie zdanie :).

#100 PostWysłany: 05 Paź 2014 01:39 
Awatar użytkownika

SNIADANIA KRAKOW :)

* Forum Przestrzenie - super lokalizacja, super jedzenie do 20zl

* Dynia - na u. Krupniczej - bardzo smaczne, ładne, troche małe, ale smak i jakosc rekompensuja - do 20zł

* Well Done BBQ - typowo angielskie - bardzo dobre do 15zł - na pl. Wolnica

* Bococa - pl. Inwalidów - ładne, miłe miejsce, bardzo smaczne. bardzo. do 20zł

* Nova, Moment na Kazimierzu

Wszystkie serdecznie polecam :)
 Profil Relacje PM off
anulkax7 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 347 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości