Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 26 Wrz 2016 20:05 

Loty: 86
Kilometry: 161 881
Właśnie jestem w Porto i też kupiłem bilety tylko z i na lotnisko. Nie wyobrażam sobie podjeżdżania gdziekolwiek, kiedy wszystko jest w niewielkiej odległości. Zobaczyłem dziś ok. 20 najważniejszych miejsc. Jedynym problem była mała dezorientacja w ulicach, jakoś ciężej mi się bylo odnaleźć niż np. w Madrycie z którego przyleciałem.
 Profil Relacje PM off  

Tanio 🔥 City break w Atenach za 411 PLN 😎 Loty (idealne godziny) + hotel z widokiem na Akropol 😍 Tanio 🔥 City break w Atenach za 411 PLN 😎 Loty (idealne godziny) + hotel z widokiem na Akropol 😍
Beztroski relaks z all inclusive na Zanzibarze z Warszawy za 4099 PLN 🌤️🏖️🍸🥂 Beztroski relaks z all inclusive na Zanzibarze z Warszawy za 4099 PLN 🌤️🏖️🍸🥂
#22 PostWysłany: 27 Wrz 2016 09:15 

GRK napisał(a):
Można "rozładować" kartę w biurach obsługi systemu, np. na dworcu Sao Bento.

Tak samo jeśli wasza karta się popsuje i w biletomatach będzie wyskakiwał error, to można ją jedynie naprawić/wymienić w biurach obsługi. Pracownicy na zwykłej stacji nic nie mogą z tym zrobić.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 12 Lut 2017 11:42 

niebieski
Jeśli mam w planie 4x metro: z lotniska do centrum i z powrotem, z centrum nad ocean i z powrotem, to wystarczy że kupię te kartę andante i nabije 4x z4 i wsio? Kartę można też nabyć w automacie czy tam tylko doładować? Przy wysiadaniu też się ta kartę odbija?

Choć z tego co widzę lepszy byłby 24h na Z4. 6,75E przy 8~E w opcji 4 pojedynczych.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 12 Lut 2017 12:48 

Tak,wystarczy. Karta jest do kupienia w automacie. Kartę odbijasz na stacji lub w pojeździe z tego co pamiętam.
Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
chris0o uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 12 Lut 2017 12:50 

niebieski
Wystarczy. Przy wysiadaniu nie ma odbijania. Możesz kupić kartę w automacie, dolicz od razu 0,60 € za samą kartę. Miłych wrażeń :) W autobusach wiadomo-w środku. W metrze przed wejściem. Stacje są w większości na powierzchni, trzeba pamiętać o odbiciu.
 Profil Relacje PM off
chris0o uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 28 Lut 2017 13:37 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 171 925
niebieski
Wróciłem wczoraj z Porto, więc mała aktualizacja: główna trasa czyli Aeroporto - Trinidade czyli bilet Z4 kosztuje 1.95 €.

Zabytkowy tramwaj linii nr 1 spod Palacio da Bolsa do Foz do Douro podrożał i kosztuje 3 euro (i tak warto).

Na koniec krótkie spostrzeżenia : ogarnięcie metra jest dość proste, no może poza zonami, ale to można sprawdzić na rozkładzie lub w internecie. Trochę denerwujące jest, przypisanie do Andante w danej chwili tylko jednego rodzaju biletu i możliwość doładowania dopiero po "wyczyszczeniu" karty.

Po za tym Portugalczyczy są bardzo sympatyczni i w razie problemów na pewno pomogą ;)
iffona uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 02 Lip 2017 10:36 

Witam!
Niby czytam, ale nie ogarniam chyba... :)
Chcę jechać z centrum nad morze, na stronie metrodoporto.pt znalazłem, że jest to Z3 za 1,55 euro.
W tym temacie jest info, że można sobie nabić kartę od razu kilkoma biletami - np. ja wezmę 2x Z3 (czyli odpowiednią kwotę).
Skąd automat w metrze wie, że ja chcę jechać nad morze i ma mi ściągnąć z karty Z3?
Cytuj:
Don’t be afraid to try to validate several times your ANDANTE.
After the first correct validation, it will only be deducted a new title of travel when the time allowed of your 1st validation expires.

Czy to jest tak proste, że już w AUTOMACIE z biletami wklepuję 2x Z3 i tyle?
Tym samym potrzebuję jedną kartę Andante za 0,60 euro z dwoma biletami na dojazd z centrum do hostelu i z powrotem oraz
jedną kartę Andante za 0,60 euro z dwoma biletami Z3 na dojazd nad morze i z powrotem?
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 02 Lip 2017 11:11 

Loty: 130
Kilometry: 223 475
niebieski
Tak, w automacie wybierasz bilet na ile stref, a na kartę możesz "nabić" tylko jeden rodzaj biletu, np.: Z3
marcin- uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 02 Lip 2017 11:29 

Dzięki za odpowiedź!
Czyli kupię dwie karty, na jednej nabiję 2x Z3 a na drugiej 2x Z2. Reszta z buta :) Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 02 Lip 2017 11:38 

niebieski
Nie wiem jak bardzo chcesz ciąć koszty,ale wg mnie najlepszą opcją jest załadować bilet 24h za 4,15Euro.
Nad ocean jeździ piętrowy autobus 500 i złapiesz go w różnych miejscach,a startuje z okolic Ratusza albo stacji kolejowej Sao Bento.
Możesz np.wysiąść w okolicy Praia das Pastoras i przejść się do końca falochronem (wejść w ocean i zrobić fotki).
Potem pojechać do Matisonhos Praia, bo najładniejsza.W połowie drogi możesz także wysiąść i posiedzieć na skałkach (poczuć się jak np.na Malcie).
My pojechaliśmy jeszcze raz wieczorem nad ocean zobaczyć zachód słońca.
Potem wróciliśmy przez Pte.do Infante (zobaczysz inne mosty nad rzeką) i w okolicach Jardim do Morro oglądaliśmy nocne widoki
To tyle odnośnie wykorzystania dziennego,bo przemarsz nad ocean jest bardzo długi.
 Profil Relacje PM off
marcin- uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 02 Lip 2017 12:01 

Nie chcę ciąć kosztów, tzn. spokojnie mogę kupić bilet dzienny i za 10 euro.
Po prostu nie chciało mi się pilnować, którymi przewoźnikami mogę jeździć a którymi nie. Metro to metro.
Jeszcze nie zgłębiałem tematu. Jadę głównie do Lizbony + stamtąd do Porto na 2 dni.
Dzięki za wskazówki!
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 02 Lip 2017 13:11 
Awatar użytkownika

niebieski
To, że nie można ładować jednocześnie biletów na różne strefy jest uciążliwe jeśli nie masz dokładnego planu. Bo jeśli np. załadujesz dwa bilety Z3, a wykorzystasz tylko jeden to nie załadujesz tam biletu Z2 np. My po prostu ładowaliśmy bilety przy każdym przejeździe, w mieście nie było żadnych kolejek więc szło to sprawnie. Przy każdym automacie jest rozpiska wszystkich stacji, szukasz docelowej i wiesz na, którą strefę bilet załadować. I tyle;)

#33 PostWysłany: 24 Lis 2017 18:34 

My robiliśmy podobnie.Najpierw Z4 z lotniska, potem zmiana w automacie na Z3 nad ocean, potem do Primarku (Z2) i na koniec powrót 3M na lotnisko czyli znowu Z4.Nie jest to trudne-jest też opcja po angielsku.Pierwszy raz najlepiej jest poprosić miejscowego- są bardzo pomocni.Na automacie jest wykaz przystanków i stref.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 18 Gru 2017 15:43 

Ważne informacje dotyczące metra w Porto, biletomaty nie przyjmowały naszych kart bankowych, tylko kredytową. Często jest problem z płatnością nominałami większymi niż 10€, podobnie jest zresztą na parkingach. Zachowajcie drobne na biletomaty.
Najwygodniejsze, w zależności od tego ile dni spędzamy w danym mieście są bilety dzienne. W Porto to koszt 4,15€ + 0,60€ za kartę (jedna karta, jeden podróżnik).
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 19 Gru 2017 12:36 

Oddam 2 karty Andante Azul i 2 karty Andante zielone do kolei podmiejskich.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 10 Sty 2018 21:04 

Loty: 7
Kilometry: 18 893
Czy ten bilet Andante Tour 3 - 15,00 Euro to bilet trzydniowy na wszystkie strefy ,czy są jakieś ograniczenia??
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 10 Sty 2018 22:16 

Loty: 54
Kilometry: 69 463
srebrny
Według strony komunikacji miejskiej w Porto, karta jest na wszystkie środki transportu w systemie Andante
http://www.stcp.pt/en/tourism/recommended-tariffs/

Opłaca się jeżeli będziesz jej bardzo intensywnie używał.

Nie użyjesz jej na przejażdżkę zabytkowymi tramwajami.
http://www.stcp.pt/en/tourism/porto-tram-city-tour/

Ile czasu możesz podróżować używając zwykłych biletów w danej ZONIE i granicznych, jest wypisane na stronie metra:
http://en.metrodoporto.pt/pages/397 . Na stronie http://www.stcp.pt/ , nie udało mi się znaleźć, ale to ten sam system.

Ostatnio edytowany przez wersus79, 10 Sty 2018 22:17, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 10 Sty 2018 22:17 

Loty: 130
Kilometry: 223 475
niebieski
Tak -> http://en.metrodoporto.pt/frontoffice/p ... ews_id=206

Temat postu: Re: Porto
#39 PostWysłany: 02 Lut 2018 15:34 

złoty
1) Hej, wybieram się w kwietniu do Porto. Przylot koło północy i następnie przemęczę się kilka godzin na lotnisku. Pomyślałem, żeby powitać wschód słońca na jakimś dobrym wysoko położonym punkcie z widokiem na całe miasto. Czy dach stacji kolejki gondolowej https://mapy.cz/s/2mOJv będzie dobrym wyborem? Czy inna lokalizacja będzie lepsza?
2) Chciałbym zakupić na lotnisku bilet dobowy aby bez problemu pojechać na nim do miasta i później się po nim poruszać. Policzyłem sobie, że w moim konkretnym przypadku opłaci się. Nie rozumiem tej strony: http://www.stcp.pt/en/travel/tariffs/prices/. Bilet 24 godzinny "Z4" kosztuje 6,90 EUR, bilet "ANDANTE TOUR 1" kosztuje 7,00 EUR. Czym to się różni?
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 18 Mar 2018 13:12 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 151 066
srebrny
W środę lądujemy w Porto
Potrzebuje informacji:
- czy na dziecko 4,5 roku potrzeba biletu na komunikacje miejska - metro i zabytkowy tramwaj nad ocean. Czy są/ ew. do jakiego wieku przejazdy dzieci są za free
- czy na dwie osoby kupuję jedną kartę Andante - czy dla każdej osoby jedna kartę
- będziemy mieli jedna dużą torbę i wózek typu parasolka - jak z opłatami za przejazd/czy są opłaty za bagaż

Z góry dziękuje za info
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] oraz 3 gości