Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Lis 2018 09:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Brakuje chyba tego tematu, a informacje porozrzucane są po różnych wątkach. Postaram się zatem pozbierać powoli wszystko do kupy :)

1. Autobusy (kierunek określamy z Victory Monument):
:arrow: niebieski: obejmuje wewnętrzne przedmieścia Bangkoku i niektóre jego części północne
:arrow: zielony: do części wschodniej i północno-wschodniej
:arrow: czerwony: dzielnice południowe i południowo-wschodnie
:arrow: żółty: dla części południowych i zachodnich.
Dodatkowo znaczek "E" mają autobusy pospieszne.

Poruszanie się znacznie ułatwi nam ta aplikacja:
https://play.google.com/store/apps/deta ... itia&hl=en

2. BTS (metro):
W wielu przypadkach najszybsza i najtańsza forma poruszania się po stolicy. Bilety kupujemy w automatach wciskając nazwę stacji, obok nazwy podana jest cena za bilet-płacimy tylko monetami
Na każdej stacji znajdziemy także okienko informacji gdzie możemy zamienić banknoty na monety.

3. Tramwaje wodne po Chao Phraya i kanałach
Rozróżniamy 5 rodzajów łodzi:

:arrow: bez flagi (zatrzymuje się na każdej przystani)
Kursuje pn-pt 06:00 - 18:30
Bilet: 6-22thb zależnie od ilości stacji.
:arrow: niebieska (turystyczna)
Kursuje codziennie 9:00-19:00
Bilet:40thb bez względu na ilość przystanków w jedną stronę lub 100thb bilet za bilet całodniowy.
:arrow: żółta
Pospieszna linia - kursuje tylko pomiędzy nabrzeżami w pobliżu atrakcji Pn-pt 06:15 - 07:00 oraz 16:45 - 20:00
Bilet: 25thb w jedną stronę
:arrow: pomarańczowa
Pospieszna, kursuje pomiędzy przystankiem S3 i S30 codziennie 5:50-19:00
Bilet:15thb w jedną stronę

Wkrótce dodam taksówki i tuk-tuki.
3 ludzi lubi ten post.
smieci uważa post za pomocny.

Ateny na przedłużony weekend za 689 PLN 🏛️🇬🇷 Loty w świetnych godzinach + ⭐⭐⭐⭐ hotel 👏💙 Ateny na przedłużony weekend za 689 PLN 🏛️🇬🇷 Loty w świetnych godzinach + ⭐⭐⭐⭐ hotel 👏💙
Tydzień na Rodos z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌴 All inclusive za 2346 PLN Tydzień na Rodos z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌴 All inclusive za 2346 PLN
#2 PostWysłany: 26 Lis 2018 09:18 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
W uzupełnieniu, za autobusy i promy płacimy gotówką po wejściu.

Jak już wiemy ile to najlepiej mieć odliczone.

Ostatnio edytowany przez smieci, 26 Lis 2018 09:29, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 26 Lis 2018 09:23 
Awatar użytkownika

niebieski
@smieci oczywiście, dodam

Jak ktoś będzie miał coś do dodania dla świeżaków, to piszcie w tym wątku. Często łapie się na tym, że rzeczy które wydają mi się oczywiste mogą być dla kogoś zagadką ;)

#4 PostWysłany: 26 Lis 2018 09:34 
Awatar użytkownika

niebieski
I chyba nie chodzi o same kolory autobusów, a o ich oznaczenia numerów :)
Bo od samego koloru autobusu zależy cena przejazdu.

The hierarchy of Bangkok's buses from cheapest to best can be ranked as follows:
Small green bus, 6.50 baht flat fare. Cramped, no air-con, no fan, famously suicidal drivers, usually not advisable for more than short hops. Run by private operators, they can be significantly faster than the BMTA-run buses.
Red bus, 6.50 baht flat fare. More spacious and fan-cooled (in theory). Unlike other buses, some of these run through the night (1.50 baht surcharge). These buses are BMTA-run. Some red buses are also free thanks to a 2011 government initiative using taxpayer's money to pay the drivers. To spot these free buses, look out for a large blue sign with white Thai lettering on the top of the front windshield. Other than that, they look exactly the same as the paid versions.
White/blue bus, 8 baht flat fare. Exactly the same as the red buses, but cost one baht more. These buses are owned by private entities operated in conjunction with BMTA.
Blue/yellow and cream/blue air-con, 11 baht for the first 8 km (5 mi), up to 18 baht max. These buses are quite comfy. The blue/yellow striped buses are privately owned while the blue/cream buses are BMTA-owned.
Orange air-con (Euro II), 13 baht for the first few km, up to 22 baht max. These are all BMTA-run, newer, and more comfortable.
Pink/white micro-buses, 20 baht flat fare, paid into a fare-collection machine next to the driver . exact fare only. Not quite common away from the city centre, these are air-conditioned, modern and only allow seated passengers (making them harder to use at rush hour as many won't stop for you).

#5 PostWysłany: 26 Lis 2018 09:52 
Awatar użytkownika

niebieski
@Akna
W sierpniu zeszłego roku zostały dodane kolory oraz rzymskie cyfry, właśnie po to by ułatwić życie turystom
Kolory budy i prywatni przewoźnicy, Ac/non-AC, bepłatne, z konduktorem/bez konduktora, stawki i rodzaje biletów/opłat etc. - uzupełnię, dużo tego i myślę jak to skrócić, a nawet ograniczyć się do istotnych danych. Póki co, informacje dotyczą tylko części autobusów bmta.

#6 PostWysłany: 26 Lis 2018 12:48 
Awatar użytkownika

srebrny
Dla niektórych to banał, ale może warto dodać przy autobusach, że na przystankach zatrzymują się na żądanie :)
Proponuję również wyodrębnić dwie linie autobusowe na lotniska - S1 (BKK) oraz A4 (DMK).
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 16 Mar 2024 12:05 

Kilometry: 8 116
Wrócę do tego tematu, bo na horyzoncie mam podróż do Bangkoku i urodziło mi się kilka pytań, dość prostych i pewnie odpowiedź na miejscu dostanę w ciągu minuty, ale teraz mam dużo minut na zdobywanie informacji więc aż się prosi spytać.

Taniej jest mieć bilet na dłuższy okres niż kupować jednorazowe, to dość oczywiste i wygodniejsze.

1. Rabbit card jest na Sky train.
Zakładam, że na wszystkie linie, tak?

2. Metro. Też można kupić kartę.
Pytanie czy jest ważna na wszystkie linie czy tylko na konkretny kolor?

3. To samo pytanie dotyczące transportu wodnego.
Są na nie bilety długoterminowe czy raczej kupuje się przy wejściu?
Też jest kilka kolorów linii.
Jeśli bilet jest wielorazowy - czy dotyczy tylko jednej linii, trasy?

4. O pociągach też miło byłoby poczytać..

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 16 Mar 2024 12:34 

Loty: 39
Kilometry: 65 406
Odpowiem tylko częściowo. Przy ostatniej wizyty korzystałem tylko kilka razy z MRT oraz pomarańczowej linii tramwaju wodnego. Z niebieskiej linii metra najwygodniej było korzystać z pomocą fizycznej karty płatniczej, odbijałem przy wejściu i wyjściu. Ani razu nie przekroczyło to stawki za bilet dzienny a zdarzało się że korzystałem 4-5 razy dziennie z metra. Natomiast na tramwaj wodny raz kupowałem bilet jednorazowy wsiadając na statek a raz w okienku przy przystanku.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 17 Mar 2024 16:17 

Kilometry: 8 116
Dzękuję.
Jakim cudem nie przekroczyło to ceny przy bankowych przewalutowaniach i przelewach międzynarodowych to powyżej mojego przyswajania, ale widocznie jest możliwe.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 17 Mar 2024 16:53 
Awatar użytkownika

Loty: 714
Kilometry: 984 307
platynowy
Ja bym na Twoim miejscu popracował nad sobą, bo zdaje się masz poziom przyswajania poniżej limitu wymaganego do podróżowania ;)
To nie jest wielkie wyzwanie, nawet na tym forum znajdziesz odpowiedni wątek
 Profil Relacje PM off
ceniek13 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość