Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Kwi 2018 11:05 

Trasę Kolsai Lakes (Saty) -> Kanion Szaryński -> Ałtyn Emel chciałąbym pokonać transportem publicznym, stopem, ewentualnie shared taxi. Czy jest to do zrobienia? Na którym etapie mogą być trudności? Będę bardzo wdzięczna za waszą pomoc i rady :)

Magda
 Profil Relacje PM off  

Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰 Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰
Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊 Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊
#2 PostWysłany: 17 Kwi 2018 11:07 

Jest to do zrobienia. Jechałem podobnie (bez Ałtyn Emel).
Trudności, jak to zwykle bywa, mogą wystąpić na każdym etapie. Taki ich urok :)
Jak będziesz nad Kolsai to wstąp jeszcze na Kaindy Lake. Do Kanionu czeka Cię 10 km spacer z głównej drogi - weź dużo wody.
 PM off  

#3 PostWysłany: 25 Maj 2018 03:00 

niebieski
Gdyby ktoś miał wątpliwości ,to marszrutka do Saty jezdzi ,między 6-7 rano ,ok 5h -a odjeżdża z tego miejsca :

Wysłane z mojego HTC U11 life przy użyciu Tapatalka
Image

https://www.instagram.com/without_a_guide/
 Profil Relacje PM off
Ninoczka uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 07 Sie 2018 12:04 
Awatar użytkownika

Loty: 116
Kilometry: 243 008
niebieski
Czekałem pod koniec lipca na marszrutkę do Saty w miejscu pokazanym na mapce od @Soulfly. Wcześniej upewniłem się w informacji na dworcu, czy na pewno ta marszrutka nie odjeżdża z terenu dworca. Dostałem odpowiedź, że marszrutka odjeżdża "z skrzyżowania za szlabanem", czyli za wjazdem na teren dworca. Czekałem na nią od 6.30 do 7.30. Taksówkarze oczywiście twierdzili, że marszrutki nie będzie i jedyny dojazd to na taxi. W końcu znalazłem bardziej ogarniętą osobę, która potwierdziła słowa taksówkarzy, że marszrutki nie będzie, ale wyjaśniła też dlaczego jej nie będzie. Marszrutka do Saty jeździ co drugi dzień. Jednego dnia wyjeżdża z Ałmaty, aby drugiego dnia wrócić do miasta. Pan z którym rozmawiałem zapewniał mnie, że marszrytka dzisiaj dopiero przyjedzie do Ałmaty, więc jak chcę usilnie nią jechać to muszę poczekać do jutra.

Szkoda mi było czasu, aby tracić go na Ałmaty, więc postanowiłem znaleźć marszrutkę do pobliskiej miejscowości poza Ałmatami przy trasie do Shelek. Znalazłem marszrutkę do Baiserke (przejazd 100 tenge), którą wyjechałem z miasta. Poprosiłem kierowcę, aby wysadził mnie przy autostradzie. Po 15 minutach złapałem darmowego stopa do Szelek. Następnie kolejnego do Kokpek, a stamtąd już bezpośredniego stopa nad jezioro Kolsai 1.

Droga do Saty w przyszłym roku będzie mega łatwa do zrobienia. Obecnie leją asfalt od Zhalanash do samego parkingu nad jeziorem. Osuwisko, które utrudniało przejazd też już zostało ogarnięte. Na parkingu przy jeziorze Kolsai 1 stały 3 turystyczne autokary. Jezioro to staje się co raz bardzie turystyczne, a jak zrobią piękny asfalt do samego parkingu, to turystów oraz miejscowych odpoczywających nad jeziorem będzie bez liku.

Warto więc nie tracić zbyt dużo czasu na jezioro Kolsai 1 i udać się od razu nad jezioro Kolsai 2. Dotrzeć można tam wąską ścieżką z prawej strony jeziora (do przejścia jest ok 8km), albo wynajmując konie. Przejazd na koniu do jeziora Kolsai 2, około godziny wolnego czasu nad jezieorem i powrót kosztuje podobno 8000 KZT.

Do jeziora Kolsai 1 dojechałem stopem około 15stej. Gdy doszedłem do jeziora Kolsai 2 nikogo już tam nie było (oprócz 4 pograniczników - trzeba mieć ze sobą paszport jeśli chce się dojść do Kolsai 2). Noc spędziłem w namiocie nad brzegiem jeziora. Super miejsce w którym jesteście praktycznie sami. Gdy rano zwijałem namiot nad jezioro dotarła pierwsza 8 osobowa grupa na koniach. Wracając mijałem jeszcze kilka osób, które szły na lekko bez plecaków. Jak ktoś jedzie z namiotem do Kazachstanu to polana nad brzegiem jeziora Kolsai 2 to mega miejsce na nocleg pośrodku otaczającej nas przyrody. Zresztą sami zobaczcie.

Załącznik:
DSC07683.JPG
DSC07683.JPG [ 201.37 KiB | Obejrzany 2260 razy ]

Uciąłem sobie dłuższą pogawędkę z dowódcą pograniczników Ułanem. Bardzo sympatyczny i pomocny Kazach od którego dostałem na spróbowanie rację obiadową przygotowaną dla kazachstańskiego wojska (nie dałem rady jej zjeść, coś okropnego :) ). Porozmawialiśmy o zwyczajach w Kazachstanie i Polsce. Pytał z czego Polska słynie, co mamy dobrego, itp. Spytałem się go również, czy mogę pójść dalej do jeziora Kolsai 3. Odpowiedział, że do trzeciego jeziora nie można się udać bez specjalnego zezwolenia. Pewnie jakby ktoś dotarł nad jezioro z samego rana z pierwszą falą turystów to mógłby spróbować pójść dalej, bo miejsce urzędowania pograniczników jest na samym początku jeziora i nie interesują się kto ile czasu spędza na polanie 400 m dalej od ich obozowiska. Jako ciekawostkę dodam, że Ci pogranicznicy sami śpią w namiotach, a ich warta nad jeziorem trwa tydzień, po czym wracają na tydzień do rodzin w Satach i tak na zmianę.

Relacja z Gruzji
 Profil Relacje PM off
alav uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 12 Kwi 2024 13:19 

Loty: 27
Kilometry: 49 997
niebieski
Cześć :)

Przygotowuję się do wyjazdu do Kazachstanu, który już za miesiąc. Z tego, co ustaliłem to w miejscu Sayakhat trwa jakaś inwestycja mieszkalna i teraz moje pytanie: czy marszrutki/shared taxi do Saty nadaj odjeżdżają z tej okolicy, czy zostały przeniesione gdzie indziej?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 12 Kwi 2024 15:38 

Dwa tygodnie miałem wycieczkę z firmy Panda z Ałmaty: kanion (3 miejsca) + Kolsai + Kandy, wyjazd o 5:30, powrót ok 23.
Wyjazdy mają codziennie, zapłaciłem 18800 tengów ok 165 zł z ruskiej strony;), wraz z biletami wstępu i UAZem do Kandy (tylko do Kandy wstęp kosztuje dokładne 869 tengów).
Za tą kwotę zdecydowanie warto, zwłaszcza, jak brakuje czasu.
 Profil Relacje PM off
zywiec2018 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 13 Kwi 2024 17:28 

Loty: 27
Kilometry: 49 997
niebieski
@perednica czy możesz podać jakiś namiar/kontakt na tę firmę?

Ostatnio edytowany przez Szczecin, 13 Kwi 2024 19:04, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 13 Kwi 2024 17:59 

Ja polecam weekendowe (pt. wieczór - nd.) wycieczki autokarem z lokalnym biurem podróży Grande Voyage za śmiesznie małe pieniądze: https://grandevoyage.kz/ - kontakt najlepiej przez Whatsapp.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości