Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Sie 2012 23:49 
Awatar użytkownika

srebrny
rozkłada mnie na łopatku wielkie żałowanie w internecie linii lotniczych OLT express, wzruszanie się pożegnalnym grepsem na FB i jechanie po LOT że podwyższyli ceny

w dodatku opinie takie można spotkać również w miejscach , gdzie wydawało by się że wiedza użytkowników powinna być trochę powyżej średniej jak np f4f czy forum f4f czy innych sronach w stylu 'latamy skądśtam'

firma była lewa , biznes plan ? nie, oni nie mieli biznes planu, tzn mieli żeby jak najwiecej kasy wydać..... no to właściwie chyba go zrealizowali

poza tym wszystko wskazuje na to że są [byli] finansowani z podejrzanych źródeł, a to raczej zasługuje na potępienie

no, musiałem się wyżalić, zachęcam do cytowania tu co głupszych komentarzy do artykułów dotyczących upaku OLT

p.s. żeby była jasność, nie wymagam od ludzi żeby każdy był zorientowany w temacie tanich lotów, wcale nie uważam za głupka czy lenia kogoś kto leci lotem 5 razy droższym niż innym dostępnym , tańszą linią na tej trasie ani nie krytykuję kogoś kto jedzie na wycieczkę all inclusive do Turcji i zamyka się na x tygodni w hotelu
 Profil Relacje PM off  

Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛 Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛
Bali w sezonie za 3727 PLN❗️❤️ Loty Etihad Airways + 4 ⭐ hotel z basenem 🌊☀️ Bali w sezonie za 3727 PLN❗️❤️ Loty Etihad Airways + 4 ⭐ hotel z basenem 🌊☀️
#2 PostWysłany: 01 Sie 2012 23:51 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
niebieski
Piłeś? Nie pisz ;)

#3 PostWysłany: 01 Sie 2012 23:54 
Awatar użytkownika

srebrny
a już najbardziej żenujące to texty w stylu 'padli ofiary nagonki medialnej' LOOOOOOOL

nie nie piłem

ale dziekuję za Twój cenny wpis :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 02 Sie 2012 00:13 

Loty: 77
Kilometry: 325 362
niebieski
to moze sie napij. tylko juz wiecej nie pisz.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 02 Sie 2012 01:02 

O co chodzi w tym temacie i jaki on ma sens bo totalnie nic nie zrozumiałem.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 02 Sie 2012 07:25 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 95 262
niebieski
Ja tam się zgadzam, że nie ma co żałować OLT i wieszać psów na mediach "za nagonkę" bo sami są sobie winni z całą tą otoczką finansowania przez człowieka z wyrokiem, czy brak brak rozeznania w rynku, złe trasy i latanie poniżej kosztów

Z jednej strony te zbyt niskie ceny miały przyciągnąć ludzi, z drugiej strony prędzej czy później musieli (i mieli zamiar) je podnieść, a wtedy bardzo możliwe że ludzie by się od nich odwrócili i bankructwo nastałoby po prostu trochę później, ale i tak by nastało

A LOT, jak ktoś ładnie zauważył, owszem, jest droższy, ale przynajmniej gwarantuje że nie upadnie z dnia na dzień i zrealizuje Twój lot :P
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 02 Sie 2012 08:38 
Awatar użytkownika

Mam podobne przemyślenia co rw30, na szczęście w przeciwieństwie do większości internetowych znawców lotnictwa czuję nie smutek, lecz satysfakcję - spełniły się wszystkie moje przewidywania odnośnie OLT i prawdopodobnie analogicznie będzie z AG. :mrgreen:

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 02 Sie 2012 09:03 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Piłeś? Nie pisz!
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 02 Sie 2012 09:04 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
macie racje :) dodam od siebie cytat jednego z dyrektorów polskiego lotniska "czulismy, że firma jest podejrzana, gdy zgłosili sie do nas z propozycją współpracy to przedstawilismy im nasza ofertę a oni ... bez żadnych negocjacji ją przyjeli [!]" do tej pory każda linia lotnicza zaczynała targi, a oni ... po prostu zgadzali sie na wszystko ;) no ale na swoje wyszli, bo praktycznie wobec kazdego większego lotniska w Polsce wiszą troche kasy.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 02 Sie 2012 09:10 

Loty: 2
Kilometry: 2 480
Przyłączam się do grupy popierającej rw30.
Tak samo poczułam satysfakcję, kiedy pojawiła się informacja o upadku OLT w telewizji i ktoś uprzejmy zaraz chciał mnie poinformować:
-"Czym lecisz w najbliższym czasie?!"
-"Ryanair i Wizzair. Tak, wiem od kilku godzin, że OLT upadł, a nawet wiedziałam o tym pare miesięcy temu".

Oczywiście wiem o tym dzięki dyskutantom na f4f, a podstawową zasadą jest żeby nie pchać się w podejrzane interesy. Nie cieszę się z cudzego nieszczęścia i szkoda tych co nie zrobili wcześniej rozeznania i przez to stracili, ale takie jest prawo rynku.
Tutaj przecież odbywa się analogiczna sprawa.Wykorzystujemy błędy w systemach hotelowych, lotniczych, itd itp. Oni po prostu wykorzystali głupotę.
Może na przyszłość po prostu trzeba mówić o takich sprawach głośniej, tak aby więcej osób przestrzec.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 02 Sie 2012 09:39 
Awatar użytkownika

srebrny
frei napisał(a):

Myślę, że OLT miało dokładnie takie same szanse na przetrwanie, jak na upadek, po pięćdziesiąt procent.

no właśnie to podstawowy błąd w analizie działalności OLT popełniany przez wielu z was - oni byli stworzeni po to by szybko upaść, nie po to żeby przetrwać czy, broń Boże, przynosić zyski

a skoro takie jest generalne założenie, to szanse na przetrwanie znacznie spadają, choć, z filozoficznego punktu widzenia zawsze można powiedzieć, że skoro możliwości są dwie to szanse są fifty fifty :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 02 Sie 2012 09:41 
Awatar użytkownika

niebieski
No, na trzeźwo dobrze piszesz ;) To była wydmuszka i tyle ;)

#13 PostWysłany: 02 Sie 2012 09:44 
Awatar użytkownika

srebrny
nrm napisał(a):
No, na trzeźwo dobrze piszesz ;) To była wydmuszka i tyle ;)

dzieki za ten komplement, odzyskuje wiare w siebie
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 02 Sie 2012 09:56 

A ja napisze tak: im szybiej to upadlo tym mniej osob stracilo pieniadze za zakupione bilety.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 02 Sie 2012 10:03 

frei napisał(a):
Latałem OLT Express i nie czułem się, jakby ktoś wykorzystywał przez to moją głupotę... Pojawiła się na rynku nowa jakość, w dobrej cenie, więc z tego korzystałem. I teraz mówienie, że to była głupota, jest trochę nie fair.

Nie nie, przepraszam Cię jeśli poczułeś się urażony. Chodziło mi o budowanie firmy z zamiarem wykorzystania niewiedzy klientów. Na początku ich działania, pewnie że można było fajnie i tanio latać. Czemu nie? ale dalsze loty planowane/sprzedawane na październik, listopad i dalej były już wykorzystaniem klientów. I mieli do tego prawo.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 02 Sie 2012 10:12 

Ja też się zgadzam z rw30, a chyba jeszcze bardziej z tym, co napisal jacek59:

jacek69 napisał(a):
Dopóki w przewadze będzie mentalność typu "płacę tanio i lecę, a kto mnie wiezie, to mam w du..., a jak komuś się linia nie podoba, to niech wyp... spać i zamknie mordę", to takie kwiatki będą, będą wciąż na nowo, na wiosnę zakwitać.

Oczywiście prawo powinno być bardziej szczelne, by takim przypadkom zapobiegać. Ale umówmy się, od początku było wiele przesłanek co do tego że OLT to przekręt (a w najlepszym razie biznes bez szans na utrzymanie na rynku) i ich upadek był tylko kwestią czasu. Tylko że większości pasażerów nic to nie obchodziło, najważniejsza była cena. A to że lecę z oszustem? Ktoby się przejmował.

Ale jak już się okazuje że tenże oszust znika z pieniędzmi tysięcy pasażerów to jest zdziwienie. Ba, niektórzy dalej wierzą, że to firma, gdzie "Właściciel traci fortunę, którą włożył w te inwestycje". Szkoda tylko że to nie była jego fortuna, tylko jego klientów.

Nie mówię że mi nie żal tych, którzy stracili na upadku OLT. Natomiast jest to kolejny dowód że społeczeństwo lubi i chce być oszukiwane. A tego nawet najlepsze prawo nie zatrzyma (patrz USA, gdzie system prawny jest dużo lepiej rozwinięty, a naciągaczy wszelkiego rodzaju jest mnóstwo).

#17 PostWysłany: 02 Sie 2012 11:13 

frei napisał(a):
28-letni Marcin Plichta zakłada Amber Gold i w ciągu dwóch lat zarabia tyle forsy, że wystarczyłaby mu ona do końca życia. Będąc już jednym z najmłodszych milionerów w kraju, ...

Czy możesz rozróżnić pieniądze zgromadzone od pieniędzy zarobionych przez AG? I wyjaśnić forumowiczom, skąd masz dokładne i w pełni wiarygodne dane, bo jak donoszą media, AG nie złożyła, mimo upływu terminu, sprawozdania finansowego do sądu i jak na razie tylko deklaruje, jakie ma wpływy i zarobki (pewna firma też niedawno deklarowała, że tylko ogranicza połączenia krajowe, że czartery są niezagrożone...).

Mam też prośbę o próbę wyjaśnienia ekonomicznego sukcesu AG? Bo jakoś mądre głowy próbują ustalić, jak można zarobić na tym biznesie i oferować tak wysokie oprocentowanie i nie mogą wymyślić jak.

frei napisał(a):
Do osiągnięcia progu rentowności zabrakło im naprawdę niewiele i być może, powtarzam - być może, gdyby nie nagonka na Amber Gold, to Plichcie wystarczyło by środków na dalsze finansowanie OLT i kto wie, jak potoczyłyby się losy tej firmy ...

Bardzo niewiele? Jeśli dobrze pamiętam, przedstawiciele OLTa zapowiadali, że są gotowi przez 2-3 lata dokładać do interesu, zanim osiągnie on rentowność. Skończyło sie po mniej więcej 4 miesiącach. Moim skromnym zdaniem brakło dużo.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 02 Sie 2012 11:25 
Awatar użytkownika

niebieski
frei napisał(a):
Ja uważam, że OLT od początku były pomyślane jako firma, która miała być oczkiem w głowie Plichty

Naiwny jesteś ;) Gdzie on się dorobił milionów? Musiał ta kasę wyprowadzić w różny sposób.

#19 PostWysłany: 02 Sie 2012 11:33 
Awatar użytkownika

niebieski
frei napisał(a):
A co do rentowności OLT, to ja pamiętam ostatnią deklarację Frankowskiego, że do jej osiągnięcia brakowało średnio 20 zł na pasażera.

I łyknąłeś to? :D
Sorry ale na prawdę bardzo łatwo przyswajasz każdą ściemę ;)

#20 PostWysłany: 02 Sie 2012 11:40 

frei napisał(a):
@ftm
Dane odnośnie zarobków AG biorą się... z logiki. Skoro Plichta wydaje 200 mln na OLT, 6 mln na zakup pałacu, 5 mln na film o Wałęsie itd., to znaczy, że musi te pieniądze najpierw mieć. Nie wiem, w jaki sposób je zarobił i nie wiem jak to możliwe, że każdego roku zapewnia osiąganie szesnastoprocentowej stopy zwrotu. Gdybym wiedział, to z pewnością nie siedziałbym teraz na forum, które pomaga mi znaleźć okazyjnie tanie loty :)

A co do rentowności OLT, to ja pamiętam ostatnią deklarację Frankowskiego, że do jej osiągnięcia brakowało średnio 20 zł na pasażera.

Proponuję logicznie zastanowić się nad biznesem, który nie przedstawia swojego sprawozdania finansowego i odradzam opieranie swoich racji na deklaracjach bez podstaw.

Dalej to już mogą być nasze domysły nad olt-owską pralnią pieniędzy czy piramidą finansową AG. Nic mu teraz nie udowodnimy, ale to jest oczywiste, że nie warto z taką osobą wchodzić w interesy. Zastanawia mnie bardziej dlaczego nikt go jeszcze o to nie ścignął.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości