Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Maj 2023 13:29 

srebrny
Hej czy ktos moze mi polecic jakies marki hiszpanskiej kawy do dostania w supermarkecie ?
Sieciowek z Europy nie widze a lokalnych marek nie kojarze :) obok mam lidla, dia, careffoura. Relatywnie niedaleko mercadone
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#2 PostWysłany: 13 Maj 2023 13:34 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nigdy nie trafiłem w ESP na dobrą kawę sklepowa, jak Portugalii, ale warto poszukać czy nie mają Juan Valdeza,z Kolumbii

Wysłane przez moją Nokię 3330
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 13 Maj 2023 13:39 

srebrny
Lavazza, Marcilla, L'OR, Saula

Ostatnio edytowany przez boots, 13 Maj 2023 13:41, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#4 PostWysłany: 13 Maj 2023 13:40 
Awatar użytkownika

niebieski
@michcioj w jakim regionie?

#5 PostWysłany: 13 Maj 2023 14:38 

Loty: 54
Kilometry: 69 463
srebrny
Z racji bagażu podręcznego, to jedyne używki, które przywożę z wyjazdów. Pierwsze foto Gran Canaria
Załącznik:
hiszpańska_kawa_gran_canaria.jpg
hiszpańska_kawa_gran_canaria.jpg [ 235.96 KiB | Obejrzany 5030 razy ]

Drugie Gran Canaria i Madryt
Załącznik:
hiszpańska_kawa_gran_canaria_madryt.jpg
hiszpańska_kawa_gran_canaria_madryt.jpg [ 201.87 KiB | Obejrzany 5030 razy ]

To nie są drogie rzeczy to weź klika i potestujesz.

Grecja super kawy bardzo drobno mielone albo sprzedawane na wagę (sklep Coffee Island - Ateny)
Załącznik:
grecka_kawa (1).jpg
grecka_kawa (1).jpg [ 209.16 KiB | Obejrzany 5030 razy ]
 Profil Relacje PM off

#6 PostWysłany: 13 Maj 2023 14:45 

srebrny
nick napisał(a):

Katalonia
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 13 Maj 2023 15:19 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Nie chcę się wymądrzać, bo sam kiedyś kupowałem za granicą kawy. Widzę natomiast, że wiele kaw pokazujecie mielonych, co już u mnie dyskwalifikuje produkt. Na datę palenia chociaż patrzycie kupując? Chyba ze dla kogoś kto nie zna się na kawie to można kupić takie kawy z wyjazdów. Sobie jednak wole kupić świeże z polskich palarni i na dodatek w niższej cenie jak biorę 1-2 kg.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 13 Maj 2023 15:54 

srebrny
Ok rozumiem podejscie ale wlasnie Jestem na miejscu I zostalem bez kawy ;)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Maj 2023 16:02 

srebrny
Wejdź do pierwszego z brzegu baru, zobacz naklejkę z nazwą kawy na ekspresie i taką właśnie kup. O ile jest w ogóle sens nie pijać kawy w barze ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 13 Maj 2023 16:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Aj to nie pomogę, myślałem że mówimy o Hiszpanii ;)
michcioj napisał(a):
nick napisał(a):

Katalonia
4 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 13 Maj 2023 16:08 
Moderator forum
Awatar użytkownika

michcioj napisał(a):
Hej czy ktos moze mi polecic jakies marki hiszpanskiej kawy do dostania w supermarkecie ?
Sieciowek z Europy nie widze a lokalnych marek nie kojarze :) obok mam lidla, dia, careffoura. Relatywnie niedaleko mercadone

Tylko czytaj uważnie napisy na opakowaniu, bo ja na Majorce w lokalnym supermarkecie o wdzięcznej nazwie EROSKI zakupiłam kawę bezkofeinową
michcioj lubi ten post.

#12 PostWysłany: 13 Maj 2023 16:53 

niebieski
Darek M. napisał(a):
Nie chcę się wymądrzać, bo sam kiedyś kupowałem za granicą kawy. Widzę natomiast, że wiele kaw pokazujecie mielonych, co już u mnie dyskwalifikuje produkt. Na datę palenia chociaż patrzycie kupując? Chyba ze dla kogoś kto nie zna się na kawie to można kupić takie kawy z wyjazdów. Sobie jednak wole kupić świeże z polskich palarni i na dodatek w niższej cenie jak biorę 1-2 kg.

Ja od paru lat przywożę z Włoch tylko mieloną do kawiarki, póki co ani raz nie było to złe mielenie, kawiarka Bialetti spisuje się z nimi ok.
Do ekspresu trzeba kupić ziarno i samemu milić co jest oczywiste.

Niedawno przywiozłem z Hiszpanii kawę i była mocno przeciętna, szukałem jakiś specyficznych w ich regionie gdzie jest dodawany cukier do palenia ale nei znalazłem.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 13 Maj 2023 17:13 

srebrny
Japonka76 napisał(a):
michcioj napisał(a):

Tylko czytaj uważnie napisy na opakowaniu, bo ja na Majorce w lokalnym supermarkecie o wdzięcznej nazwie EROSKI zakupiłam kawę bezkofeinową

Haha dobre :-) ja Kiedys prawie kupilem w zabce piwo bezalholowe. Na Szczescie jakis ziomek w kolejce do kasy uratowal mi zycie I zapytal czy naprawde chcialem kupic piwo bezalkoholowe :-)

Ostatnio edytowany przez michcioj, 13 Maj 2023 19:09, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
nick lubi ten post.

#14 PostWysłany: 13 Maj 2023 17:20 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Marcin Bartoszewski napisał(a):
Ja od paru lat przywożę z Włoch tylko mieloną do kawiarki, póki co ani raz nie było to złe mielenie, kawiarka Bialetti spisuje się z nimi ok.

Bardziej chodzi mi o to, że najlepsza jest kawa świeżo mielona. Do kawiarni używam właśnie takiej (wystarczy jakiś młynek) i przed każdym parzeniem mielę na świeżo.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 13 Maj 2023 18:49 

srebrny
Fajnie @darekm ale nie mam na miejscu mlynka :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 14 Maj 2023 15:11 

niebieski
Darek M. napisał(a):
Marcin Bartoszewski napisał(a):

Bardziej chodzi mi o to, że najlepsza jest kawa świeżo mielona. Do kawiarni używam właśnie takiej (wystarczy jakiś młynek) i przed każdym parzeniem mielę na świeżo.

Podejrzewam że w kawiarni nie masz "jakiegoś" młynka tylko solidny żarnowy ( chyba że się mylę ), a mając taki młynek to nawet bym się nie zastanawiał w dyskusji tylko napisał że najlepsza jest mielona przed parzeniem :)
Ja już przerabiałem zabawę w szukanie smacznych ziaren, robienie własnych mieszanek, młynek tani, drogi, a nawet gastronomiczny z Włoch, do tego ekspresy budżetowe jak i z wyższej półki, ma to sens i fajna zabawa, może nawet hobby.
Obecnie korzystam z kawiarki dopasowanej do tego ile chcę uzyskać kawy, przywożę zagranicznych wyjazdów kawę i albo się cieszę że smaczna albo wkurzam że jak jakaś tania z polskiego marketu.

Wracając do tematu kawy w Hiszpanii to wybór w marketach mały, do tego połowa to zagraniczne głównie znane marki z Włoch, za to w mniejszych miasteczkach w kawiarniach można trafić na sprzedaż jakiegoś lokalnie palonego ziarna, następnym razem mam zamiar przygotować miejsce w bagażu na ten cel :)

aha i jeszcze odnośnie mielenia, jeśli sprzedają ziarno i maja mielenie to są na tyle ogarnięci że dość dobrze dopasowują mielenie ale to raczej ma sens do zalewania albo kawiarki, do ekspresu raczej nikt nam na oko nic nie zmieli dobrze.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 15 Maj 2023 21:40 

srebrny
boots napisał(a):
Lavazza, Marcilla, L'OR, Saula

I w koncu znalazlem Marcille. No i jest ok. Dzieki :)
 Profil Relacje PM off
boots lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość